Wy wszyscy umrzecie, Czyli sonet
:)
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Wy wszyscy umrzecie, Czyli sonet
:)
Sir Momo Mumencjusz Mum |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 154 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: z Warszawy ![]() |
Ponieważ na tym
forumie pojawił się "Jeszcze wierzę..." Katona, to pomyślałem, że
i ja zamieszcze swojego wiersza. Był czas, że pisałem dużo wierszy, ale po
pewnym czasie przestały mi się za bardzo podobać. Dlaczego? Myślę, że po
prostu dlatego, że zacząłem czytać wiersze znanych autorów. I moje wypociny
nie przeżyły porównania z dziełami mistrzów literatury. Ale ten jeden sonet
mi się podoba, więc zamieszczam. I jeszcze jedno - pisałem go pod wpływem
impulsu, tzn. z rozpędu. Znaczy to, że nie do końca zgadzam się z tym, co w
nim napisałem. Ale co tam. Oceniajcie:
Wy wszyscy umrzecie Wy wszyscy umrzecie, to jasne jak słońce Nawet kij drewniany posiada dwa końce Gdzieś coś się zaczyna, i gdzieś to się kończy Nieprawdą są słowa: "śmierć nas nie rozłączy" "Wy wszyscy umrzecie", prawdziwe to słowa "Nie wszystek ja umrę": fałszywa to mowa Zaniknie twe życie, zanikną twe dzieła Sekwencję niszczenia śmierć, śmierć rozpoczęła Wy wszyscy umrzecie, czy aby na pewno? Umiera tak życie, jak umiera drewno. Umierają słowa, gaśnie blask tworzenia Jedyną ucieczką są różne wierzenia Lecz czy będziesz w piekle, czy znajdziesz się w niebie Na wszystko czas przyjdzie, przyjdzie i na Ciebie Acha - w tym nie ma nic osobistego. To po prostu sonet, bez określonego odbiorcy. -------------------- W imię Moda, bezczelnym nabijaczom wieczny przynosimy odpoczynek! Amen.
jam ci on gdyżeś aniele wzbił się księżyc świeci w jeziorze pluskają ryby i do tego wcale idę i widzę i słyszę i tak dalej bo w końcu zaiste przeszłość przepowiedziana przeznaczeniem jest zawsze ten obcy co jeździł koleją w armacie widziany huk raz za razem niby on nie ja wy amen To ja ^^ |
![]() ![]() ![]() |
Ludwisarz |
![]()
|
![]() Roland Deschain Grupa: czysta krew.. Postów: 2511 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: wastelands Płeć: Mężczyzna ![]() |
Musze przyznac, ze to jedyny wiersz, jaki
zapadl mi gleboko w pamiec. Jest on juz stary, gdzies tam zawieruszyl sie na
ostatnich stronach forum, ja jednak zawsze go pamietam.
Nie wiem czemu wywarl on na mnie takie wrazenie ale naprawde - zaden inny czytany na forum nie byl taki. Dla mnie mistrz. -------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
Anarchistka |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 43 Dołączył: 11.08.2004 ![]() |
Muszę przyznać, że inspirujące... Może
przez to mi się tak podoba, że ja uwielbiam białe wiersze. A może po prostu
„coś” w nim jest. Dla mnie gites
![]() -------------------- ... bo czasami słowa to zbyt wiele
|
Cat |
![]()
|
Unregistered ![]() |
Ekhe, ekhe BIAŁE wiersze?
Wiersz biały- bezrymowy, pozbawiony wyrazistego związania wersów, rymów. Hasło opracowano na podstawie “Słownika Encyklopedycznego - Język polski” Wydawnictwa Europa. Autorzy: Elżbieta Olinkiewicz, Katarzyna Radzymińska, Halina Styś. ISBN 83-87977-20-9. Rok wydania 1999. |
NeMhAiN |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 419 Dołączył: 24.08.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
Cat-dokładnie to samo chciałabym powiedziec
![]() wielka buźka :* |
Carti |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 35 Dołączył: 09.04.2003 Skąd: La Luna de Palma Gradac ![]() |
Wiersz jest ok, bardzo mi się podoba. Nie jest specjalnie głęboki czy poetycki, ale mądry. Nawet jeśli większość, łącznie z samym Momo i ze mną, ma odmienne zdanie na ten temat.
W treść nie będę wnikał. Powiem tylko, że najbardziej mi się podobał kontrastujący fragment "Wy wszyscy umrzecie - prawdziwe to słowa+ nie wszystek ja umrę - fałszywa to mowa" (nie pamiętam dokładnie, nie mam tekstu przed oczami). Forma. Wiersz jest ok. Wiersz, ale nie sonet. A jeśli sonet, to bardzo "brudnej krwi". Rasowy sonet ma: 1. 13 zgłosek w wersie (tu 12 jest zabiegiem zamierzonym i nie czepiam się profesjonalizmu tylko przedstawiam cechy prawdziwego "mickiewiczowskiego" sonetu) 2. Dwie pierwsze strofy sytuacyjne, dwie ostatnie refleksyjne (tu cały utwór jest refleksyjny, więc jakby odbiega od schematu) 3. Układ rymów jest następujący: A B B A A B B A C D C D C D U Ciebie: A A B B C C D D E E F F G G Tak więc, z sonetu zostaje tylko praktycznie liczba strof i ilość wersów w strofach, co moim zdaniem, odbiera utworowi możliwość do bycia nazwanym nie tylko sonetem, ale nawet jego hybrydą. -------------------- Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 12.05.2025 03:34 |