Rpg
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Rpg
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Gracie? Jak gracie to w co gracie? A wiecie
co zacz jeśli nie gracie czy nie gracie i nie wiecie w co nie gracie? A może
wiecie i dlatego nie gracie w wyniku świadomej decyzji w co nie chcecie
grać? Co o rynku RPG sądzicie? Zasilacie go czy kserujecie? Fantsy
preferować przywykliście systemy czy inne dziwne zajawki jak Świat Mroku czy
postapokalipsa na przykład podam taki przykład.
|
matoos |
![]()
|
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
<zasłonięta twarz>Tak, jestem
graczem...</zasłonięta twarz>
![]() Grałem chyba we wszystko co na polskim rynku, a do tego jeszcze w kilka systemów autorskich. To już prawie dekada od kiedy zacząłem... Na początku był tylko Warhammer... (Na Oko Yrrhedesa spuścmy miłościwie zasłonę milczenia...) Potem pokazał się Cyberpunk 2040... Lecz czegoś mi w tych systemach brakowało... Za dużó kostek. Wtedy ukazał się Wampir - cudo poprzedzone średnim Wilkołakiem. Otwarły się przede mną zachęcająco podwoje nocy, zapraszając do zabawy. Bawiłem się długo, ale tylko do pewnego czasu. Wtedy się Przebudziłem. Pojawił się Mag. ![]() Potem miałem długą przerwę - nie było z kim grać itp. Ale kiedyś wapdliśmy z Ikarem na pomysł - w RPG można grać przez internet. I w ten sposób powstało forum służące do grania - Strefa Forumowych RPG... Na początku rozwijająca się powoli i statecznie, w tej chwili posiadająca prawie 450 userów, ponad 40000 postów i wiele, wiele przygód, systemów i zabawy. Nie traktujcie tego jak bezczelnej reklamy ![]() Zapraszam ![]() -------------------- |
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Gram gram...
Niestety, zadupie Giżycko, dziura nad dziury, gdzie bym się nie ogłaszał... graczy nie ma! Fuck! No i zostały mi sesje przez cholerny net, w warhammera, dnd i czasem jakiś autorski... -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
BlackOmen |
![]()
|
![]() Animag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1526 Dołączył: 29.05.2004 Skąd: 4chan.org Płeć: Mężczyzna ![]() |
Hmm... no gram w wiele rodzajow RPG
z J-RPG - najlepsze w ktore gralem to Chrono Crusade, Golden Sun 1 (w dwojce kufa ugrzazlem ) no i Final Fantasy najlepsze cRPG - Baldur 1 (2 juz gorzej pod wzgledem fabuly ale pojawilo sie to czego brakowalo w 1 a ToB byl przegieciem). Planscape Torment genialny i jedyny w swoim rodzaju RPG udana produkcja nikt nigdy nie stworzyl czegos podobnego do Tormenta. No a z RPG to Warhammer w ktorego gramy od czasu do czasu nawet teraz. Mielismy dobrego mistrza gry ktory trzymal nas w ryzach i nigdy sie tak naprawde nie rozbestwlismy w warhamcu. Kolejny RPF to Neuroshima. Taki sobie w gruncie rzeczy ale tragiczny nie jest. Wydaje mi sie cholernie pokomplikowany a nasz gejm majester nie chcial tego zmienic na styl latwiejszy do zjedzenia. To jak narazie porzucilismy ten system. Teraz katujemy AD&D jak narazie bardzo mi sie podoba. Bardzo zjadliwy, prosty a zarazem rozbudowany. Mam nadzieje ze moj lotr jeszcze dlugo pozyje zanim zostanie przez kogos zabity. Narazie tyle ludzie RPG rzadza! ![]() -------------------- ![]() "Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
w Warhama grałem, ale jeżeli to można
nazwać 'grą' to fanie ;p
M:tG czy LOTR się nie za bardzo karciane liczą, a w to grałem. grałem również w Magię i Miecz. na piecu było tego sporo, BG itp. na forach nigdy nie próbowałem. ale ostatnio się na strefie zalogowałem i będę chyba sobie w coś grać. |
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE w
Warhama grałem, ale jeżeli to można nazwać
'grą' A jak inaczej?:> sama nazwa wskazuje;] -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
BlackOmen |
![]()
|
![]() Animag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1526 Dołączył: 29.05.2004 Skąd: 4chan.org Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja tam na forach nigdy grac nie bede. Do
RPG potrzebny jest klimat. Naprawde bardzo duzo rzeczy zalezy chociazby od
samej muzyki. Na kompie mam juz spora kolekcje mp3 jakie mozna uzyc do RPG
![]() -------------------- ![]() "Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
|
MisieK |
![]()
|
Black, gorzej jak ktoś nie ma wyjścia
![]() -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Galia |
![]() ![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 249 Dołączył: 28.05.2004 Skąd: *From the land of stars * ![]() |
Jeśli chodzi o RPG to nie za bardzo się na
tym wszystkim znam, przyznaję od razu. Ostatnio mój znajomy gorąco namawia
mnie na przyłączenie się do grupy, w której jest mistrzem gry, ale przyznam,
że gdy zaczął mi objaśniać świat, w którym toczy się gra to z lekka się
przeraziłam jego złożonością. Próbować chyba jednak warto, tak przynajmniej
wynoszę z wypowiedzi osób, które RPG się fascynują...
-------------------- Jestem myślicielką niezależną, wolną poszukiwaczką oazy nieskrępowanych istnień. Przemierzam pustynie w poszukiwaniu sensu... Czy odważysz się pójść za mną?
Myśli, marzenia, złudzenia. Moje życie... Nie można dostać czegoś, nie tracąc czegoś w zamian. Żeby coś otrzymać musisz poświęcić coś o podobnej wartości. To zasada równoważnej wymiany. To prawda o świecie... |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Ja zacząłem dawno dawno temu od systemu
Śródziemie i to jest wogóle jakiś cud, że się do tego rodzaju rozrywki
dokumentnie nie zraziłem (fani Tolkiena - nie dajcie się nabrać! nie
grajcie w to! NIGDY!). Potem były eksperymenty z autorskimi
systemami fantasy, ale i to skonało śmiercią naturalną. Marazm nastąpił
ogromny, aż pewnego dnia zajupiłem podręcznik do Dzikich Pól i zakochałem
się w tym systemie. Siłą zmusiłem kolegów, żeby w to ze mną grali i pomimo
początkowych uporów, wszystkie te zasrane elfy i krasnoludy pozamieniały się
we wspaniałych Sarmatów, ku uciesze i pożytkowi wszystkich. DP są do dziś w
naszej "paczce" systemem żywym i chociaż nie gramy w niego już tak
często to gramy w niego z pasją. Przewinął się też "Wiedźmin" ale
się szybko odwinął. Pojawił się Wampir. Głównie Mroczne Wieki. Męczyliśmy go
bardzo długo i ciągle jeszcze zdarza się zagrać, ale nie mam już za bardzo
zdrowia do prowadzenia tego system, a to zawsze ja byłem Master Of Dizaster.
I wtedy stało się. Pojawił się Monastyr, 7th Sea i Mag. Wszystko naraz i
wszystko z jednakim entuzjazmem (oczywiście Mag w sensie obieltywnym pojawił
się dawno temu, ale chodzi mi o pojawienie się w naszym growym życiu) Ten
etap trwa do dziś. Jestem pod głębokim wrażeniem tych systemów, szczególnie
Monastyru, który utwierdza mnie w przekonaniu , że Polacy potrafią zrobić
naprawdę świetny system. Idąc tym tropem, zaczynam się zabierać za
Neuroshimę, bo choiaż klimaty zgoła inne, to autorzy ci sami. Lubię też
eksperymentować z Nową Falą (Baron Munchausen, Władcy Losu...)
Zajawki, które mnie opminęły, bądź których nie znoszę: -Warhammer - poprostu nie przechodziłem tego etapu; nie wiem czemu; podręcznika nie było skąd wziąć, chyba to główna przyczyna - Zew (tego kurda czegoś co nie umiem napisać a co dopiero wymówić; przyjmijmy że:) Cthulu - ponoć fajne, zabierałem się kika razy ale się nie zabrałem - AD&D - no nie wiem; nie jara mnie to; jakby ktoś kupił te miliony podręczników i mi poprowadził - mogę grać, ale żeby się samemu tym zajmować nie mam siły, ochoty i pieniędzy - Arcona - polski system o Słowianach umieszczony w alternatywnym XII wieku; jak dla mnie porażka dekady. |
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Ja zacząłem od Warmłotka (jutro sesja
kolejna z kumplami) jeszcze jak byłem w 5 klasie szkoły podstawowej - ehh..
wtedy to nie można była nazwać grą.. jakkolwiek.. podwaliny zaczynały się
wyskształcać - czyli z RPG mam styczność od ponad 6 lat...
Grałem już w wiele systemów - Młotek, AD&D, Wiedźmin, Zew Cthulu, Vampir: Masquarade, Earthdown ... w różńe systemy autorskie, Władców Losu(to b. lubię)... I jeszcze się mi to nie znudziło... Katon, ja właśnie mam straszną ochotę zagrać w MERP'a tylko nigdzie nie mogę tego dostać.. powiedz mi, czemu fani Tolkiena mają się do tego nie dotykać?? -------------------- ![]() |
vigga |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
grałam kilka razy. i bardzo mi się
podobało. niestety teraz nie mam zbytnio warunków do grania. i uważam,
podobnie jak Omen, że ciężko grać przez neta [osobiście nigdy nie
próbowałam], bo... no nie wiem. tak inaczej. nie ma tej specyficznej
atmosfery, klimatu.
-------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
Ludwisarz |
![]() ![]()
|
![]() Roland Deschain Grupa: czysta krew.. Postów: 2511 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: wastelands Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(Katon @ 22.10.2004
09:43) - Zew (tego kurda
czegoś co nie umiem napisać a co dopiero wymówić; przyjmijmy że:) Cthulu -
ponoć fajne, zabierałem się kika razy ale się nie zabrałem Zew Cthulhu (czyt. zew ktulu) - nie polubisz jesli nie zaglebisz sie w mity o Wielkim Cthulhu i nie staniesz sie maniakiem Mistrza Grozy Howarda Philipsa Lovecrafta. Szczerze mowiac, nie polecam stawania sie maniakiem. To jest grozne dla psychiki. A co do RPGow. Cos kreatywnego. Nie glupie rzniecie w Fify 200n gdzie n jest kolejna liczba naturalna. Cos co pozwala uzyc mozu i zdolnosci. W co grywalem? Wiedzmak. Wampir. D&D. I polecam Strefe RPG - naprawde dobra rzecz.. Zreszta - o rpgach moglbym pisac i pisac a ze na łaptopie klawaitura niwygodna to ogranicze sie tylko do tego posta. Zreszta popisac posty moge sobie z kims kto ma SKILLS. Za tego posta dostaje +1 do charyzmy i -2 do sily. Ale zawsze w plecaku zostaje blogoslawiona posrebrzana kosa bojowa +10 12k6 ![]() -------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
Katon |
![]()
|
No to najpierw zjadę Śródziemie:
- mechanika skandaliczna; cały czas otwarte rzuty które trzeba ze sobą w nieskończoność sumować i sprawdzać w tabelkach (same z siebie tabelki mają nawet śmieszne opisy obrażeń, ale ich praktyczność w grze jest znikoma) - podręcznik jakiś niedorobiony, świat słabo opisany (no niby każdy czytał i zna, ale to nie zwalnia autorów od dpowiedzialności) - teraz najważniejsze - chociaż wielu zdziwi i zbulwersuje - świat Tolkiena jest w rpg bardzo kiepsko grywalny; poprostu; jest to świat mityczny i heroiczny, a w rpg nie da się co chwilę ratować świata; a nawet jeśli to kiedy? przecież Tolkien wszystko opisał; świat był zagrożony tyle a tyle razy i wtedy ktoś inny już go uratował; a to Elrond, a to Earendil, a to Isildur i Elendil, a to Frodo... Ten świat jest kompletny i pełny; nie ma w nim już fabularnej przestrzeni.... To moja prywatna opinia ale wielu fanów Tolkiena, którzy próbowali giercować w Śródziemiu się ze mną zgadza Chycił się może ktoś z was za Monastyr? Bardzo fajna rzecz. Taki klimat płaszcza i szpady tylko że mrocznie i na poważnie (w przeciwieństwie do także rewelacyjnego 7thSea). No i trzeba wspierać polskie produkty, szczególnie kiedy są dobre i mają rozsądną cenę. |
matoos |
![]()
|
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
Monastyr jest miodzio, ale z polskich systemów
najbardziej podoba mi się Neuroshima. Przypomina mi mocno ulepszonego
Shadowruna...
Ale i tak nic nie zastąpi niesamowitego świata Planescape... Jeśli chodzi o RPG najlepsze sesje są stanowczo w Planescapie - wystarczy odpowiedni mistrz, olanie mechaniki i można zaczynać ![]() Ostatnio stwierdziłem że Planescape jest lepszy nawet niż Mag... -------------------- |
Katon |
![]()
|
Nie znam nie grałem. Skoro tak zachwalasz to
muszę popróbić.
Chyba się tam Matoos zacznę udzielać na tym waszym forum, bo fajnie tam macie, a ja może niedługo będę miał w chałupie internet i nie będę się po kafejkach szlajał... Kawał dobrej roboty... |
matoos |
![]()
|
Polecam grę komputerową Planescape - torment.
Mocno podrasowany engine Baldur's Gate i świetna fabuła. Jedna z
najlepszych gier cRPG wszechczasów IMHO
![]() ![]() Jeśli chodzi o Strefę... Zapraszam ![]() Ten post był edytowany przez matoos: 25.10.2004 13:18 -------------------- |
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Raz grałem w Neuroshimę, ale to pewnie
dlatego, że mistrz był lipny...
Planescape - rzeczywiście niezła gra, chociaż nie przeszedłem do końca Polecam: Śmieszny MMORPG - Wojownicy ![]() -------------------- ![]() |
BlackOmen |
![]()
|
QUOTE Raz
grałem w Neuroshimę, ale to pewnie dlatego, że mistrz był
lipny... Ty tez wierzysz ze Neuroshima ci nie podpasowala przez lipnego mistrza gry? ![]() MMORPGow nie lubie ![]() -------------------- ![]() "Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
Syriusz_Black |
![]()
|
Hehehe
![]() No ogólnie nie lubię wersji apokaliptycznych... Przyzwyczaiłem się do middleages i tyle ![]() -------------------- ![]() |
Katon |
![]()
|
Ja tez byłem do "postapokalipsy"
nastawiony mocno sceptycznie ale Neuroshima mnie przekonała, że w takich
realiach można naprawdę fajnie pograć. I no sie gra.
|
BlackOmen |
![]()
|
To sie zapisuje do ciebie aby stworzyc
postac i pograc. Moze zmienisz moja opinie o tym systemie.
-------------------- ![]() "Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
Katon |
![]()
|
Z przyjemnością. Tylko kiedy se zagramy....
Jak już się uaktywnie na forum u Ikara i Matoosa to może się poudzielam tam
jako Master Of Dizaster (w wypadku NS to ukute przez moich kumpli określenie
na MG nabiera nowego sensu). Chociaż nie ma to jak prawdziwe RPG z
kosteczkami...
|
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
tak w Neuro czy Fallouta bym sobie z Wami
panowie pograł ;]
|