W Świecie Harry'ego Pottera
..., pewne niedomówienie ??
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
W Świecie Harry'ego Pottera
..., pewne niedomówienie ??
Pottermenka |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 545 Dołączył: 03.07.2004 Skąd: Proxima Centauri Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czy zastanawialiście się kiedyś jak to
właściwie sie dzieje , że w świecie Harry'ego Pottera istnieją tacy
ludzie jak np. Weasley'owie?? Nie chodzi mi tutaj oczywiście o charakter
czy coś, tylko o ich stan majątkowy.
Zawsze zastanawiało mnie dlaczego oni np. nie transmutują swoich rupieci na jakieś normalne rzeczy (jakieś fajne meble albo przynajmniej ten wyszorowany do szarości stół na jakiś inny). Nie wiem czy Jo o tym pomyślała czy nie ale gdyby z tymi czarami było tak jak jest w jej książce to niebyłoby biedniejszych i bogatszych. W książce jest taki przykład : " - Tak... no cóż... chyba brakuje drugiego krzesła... ja... Weasley, może byś... - Prosze się nie trudzić - powiedział łagodnie Dumbledore. Wyją różdżkę, machną nią krótko i tuż obok Harry'ego pojawił się przysadzisty fotel pokryty perkalem." Skąd wziął się ten fotel?? No chyba Dumbledore go wyczarował - tylko dlaczego Artur takiego nie wyczaruje dla siebie i rodziny?? PS. - Nie wiem czy taki temat jush był... -------------------- |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Pewnie są jakieśtam regulacje prawne - http://aktyprawne.wordpress.com , które
to limitują. Ten post był edytowany przez vampirka: 07.10.2016 13:46 |
Child |
![]()
|
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
http://www.harrypotter.org.pl/magiczne/ind...?showtopic=51
00
http://www.harrypotter.org.pl/magiczne/ind...?showtopic=35 00 http://www.harrypotter.org.pl/magiczne/ind...?showtopic=20 81 http://www.harrypotter.org.pl/magiczne/ind...?showtopic=20 08 starczy? -------------------- |
Aylet |
![]() ![]()
|
![]() shinigami Grupa: Prefekci Postów: 1465 Dołączył: 16.04.2003 Skąd: z lodówki Płeć: Kobieta ![]() |
Taaa... i wiesz co teraz sobie o tym
przypomniałam, że istnieje zaklęcie przywołujące.. i dla złodziei, pomyślcie
jaka to łatwozna coś ukraść!! Np wystarczy przez okno wskazać jakiś
przedmiot i już jest w rękach złodzieja.. nie wiem czy Rowling o tym
pomyślała...
![]() -------------------- |
Pottermenka |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 545 Dołączył: 03.07.2004 Skąd: Proxima Centauri Płeć: Mężczyzna ![]() |
No ale Weasleyowie to chyba zlodzieji nie
przypominaja ... Chociaz sa inni ...
-------------------- |
cedrik |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 7 Dołączył: 30.08.2003 ![]() |
Weasley'owie to złodzieje są normalnie
![]() A co do tematu to dumbel ma więcej siły magicznej etepe. Pomyślcie sobie co by sie działo, jakby tak każdy sobie czArował ??? Wybuchło by wielkie zamieszanie, a mugole by sie dowiedziały ![]() -------------------- |
Pottermenka |
![]()
|
To raczej niezbyt sensowne bo po 1 kazdy
czarodziej czaruje i po 2 McGonagall tesh czaroje krzesla - to raczej nie
zalezy od jakiejs specjalnej mocy tylko od zwyklych, standardowych
umiejetnosci
cedrik |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 7 Dołączył: 30.08.2003 ![]() |
Tak ? To czemu Weasleyowie nie mogą sobie
czarować ??
Chociaż myśle że mogą. Tylko na chwile. Przedmioty użytkowe na chwile. Np. po 1 dniu znikają ![]() -------------------- |
mastablasta |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 46 Dołączył: 09.10.2004 Skąd: Niewiadomo skad ![]() |
Autorka przedstawia czarodziejow jak
zwyklych ludzi ( jesli chodzi o uczucia, potrzeby materialne i wiele
innych)...... Pomyslcie jak wygladala by ksiazka jesli wszyscy czarowali by
sobie rzeczy potrzebne....... Jak wyladal by taki swiat.....
MASTA -------------------- ![]() *** "There's nothing you can do, Harry... nothing... he's gone..." - Remus Lupin "Najbardziej odczujesz brak drugiej osoby,kiedy będziesz siedział obok niej , wiedząc , że ona już NIGDY nie będzie Twoja..." "Duma, jedna z cech, ktorymi ludzie sie szczyca, jedna z cech, przez ktore gina ..." *** ![]() *** |
Pottermenka |
![]()
|
Tak to po co sa te wszystkie zaklecia i
wogole ?? To zaczyna nie miec sensu ...
-------------------- |
Marker |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 20 Dołączył: 22.10.2004 ![]() |
W tej książce jest dalece więcej
niedomówień niż sądzisz. Choćby mój ulubiony z Veritaserum- czemu nie podali
go np Syriuszowi, tylko wsadzili go bez procesu???
Ten świat się rozrasta szybciej niż JKR go wymyśla i w zupełnie niespodziewanym przez nią kierunku. Chociaż moja siostra wymyśliła jak odnawia się meble w tamtym świcie (żeby było tak po ludzku): Idziesz do sklepu i klupujesz instrukcję do czaru (Z limitowaną ilością użyć), albo czar do malowania ścian (od metra? ![]() Więcej o tym sposobie w linku (patrz niżej) -------------------- |
Bellatriks |
![]()
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 145 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: stąd Płeć: Kobieta ![]() |
A mnie się zaś wydaje, ze wyczarowane
krzesła itp. po prostu znikają z jakiegoś miejsca i pojawiają się tam gdzie
osoba czarująca chce je umieścić.
|
Pottermenka |
![]()
|
Mnie tesh sie tak na poczatku wydawalo ale to
znaczy ze co : ktos komus czarami krzeslo kradnie?
Marker |
![]()
|
Nie, chyba chodzi o to, że się swoje
własne z domu przywołuje tam gdzie się jest. Inna kwestia to czy cudze też
można zniknąć?
-------------------- |
Child |
![]()
|
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a patronus? też się pojawia a za chwilę
znika. pewnie podobnie jest z krzesłem - pojawia się, a kiedy przestaje byc
użyteczne - znika.
-------------------- |
mastablasta |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 46 Dołączył: 09.10.2004 Skąd: Niewiadomo skad ![]() |
QUOTE(Child of Bodom @ 15.11.2004
19:00) a patronus? też się
pojawia a za chwilę znika. pewnie podobnie jest z krzesłem - pojawia się, a
kiedy przestaje byc użyteczne - znika. To tez ciekawa opcja......... Hmmm, moze warto sie nad nia zastanowic ?????? MASTA -------------------- ![]() *** "There's nothing you can do, Harry... nothing... he's gone..." - Remus Lupin "Najbardziej odczujesz brak drugiej osoby,kiedy będziesz siedział obok niej , wiedząc , że ona już NIGDY nie będzie Twoja..." "Duma, jedna z cech, ktorymi ludzie sie szczyca, jedna z cech, przez ktore gina ..." *** ![]() *** |
vigga |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
QUOTE a
patronus? też się pojawia a za chwilę znika. pewnie podobnie jest z krzesłem
- pojawia się, a kiedy przestaje byc użyteczne -
znika ptronus to zupełnie inna sprawa, to nie jest rzecz materialna, ale... duchowa? a no i np. taki stół. ktoś sobie wyczarował stół. to skąd on [ten stół] ma wiedzieć czy będzie jeszcze potrzebny czy już nie? skąd ma wiedzieć, kiedy ma zniknąc? a zresztą taki stól to tak naprawde wciąż jest ptrzebny. wciąż się albo je, coś przygotowuje, siedzi, rozmawia przy nim. więc wciąz jest używany. no. di end -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
voldzia |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 367 Dołączył: 20.08.2004 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta ![]() |
1. teoria ze znikaniem mi sie podoba
![]() 2. mysle ze to zalezy od umiejetnosci magicznych. napsalas [do pottermenki] ze McGonagall tez wyczarowala krzeslo, wiec to nie zalezy od umiejetnosci, ale McGonagall jest przeciez swietna czarownica (animag, wicedyrektor...) poza tym wydaje mi sie ze hm... wygoda tych krzesel zalezy od umiejetnosci ![]() 3. co do tego przenoszenia zakleciem Accio :]. mnie to w 4 czesci zastanawialo w ogole to ze Harry nie mogl sobie na poczatku 3 zadania uzyc Accio Puchar ![]() ![]() 4. sprawa veritaserum -> no dokladnie, czemu wszystkich nie przesluchaja, wtedy byloby wiadomo kto, co i dlaczego, tylko rownie dobrze mozna zadawac pytanie dlaczego w sadach w normlanym swiecie nie stosuje sie wykrywaczy klamstw :>? |
Child |
![]()
|
nie di end tylko wedle większości erpegów
w których istnieje chocby krztyna magii przywołane cuda można odesłać w
niebyt.
i nie piszcie, że to nie erpeg - zasada jest zasadą [nie kwasem :]] -------------------- |
Trish |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 24 Dołączył: 23.09.2004 ![]() |
Transmutacja zawsze budziła moje wątpliwości.
Czy rzeczy transmutowane już na zawsze takie pozostają czy ze zwykłego
czajnika można zrobić prawdziwego żółwia lub inne żywe stworzenie.Wydaje mi
się że trwa to pewien czas zależny od siły zaklęcia ale potem wszystko wraca
do normy.
Gdyby Weasley’owie transmutowali rzeczy w swoim domu oszukiwaliby się tylko nawet jeśli przez chwilę ich dom wyglądałby inaczej. Na tej samej zasadzie nie można transmutować niczego w galeony sykle i knuty bo ten komu zapłacisz odkryje że były fałszywe i oskarży cię o oszustwo. Dumbledore przy wyczarowaniu krzesła także mógł użyć jakiegoś rodzaju transmutacji (może po prostu transmutował powietrze) bo pojawiło się z nikąd, podobnie było ze złotem leprokonusów gdy zniknęło nic po nim nie pozostało. Zaklęcie Accio to przywoływanie przedmiotów trzeba wiedzieć jak przedmiot wygląda albo gdzie się mniej więcej znajduje nie korzysta się z teleportacji rzecz do ciebie przylatuje, więc nie pasuje mi to do tego przypadku. Veritaserum jest z pewnością używane do przesłuchań jednak nie stanowi ostatecznego dowodu po pierwsze dlatego że nie ma rzeczy niezawodnych (mieliśmy okazję poznać Pottera ponieważ Voldemorta zawiodła jego ulubiona klątwa Avada Kedavra teoretycznie nieodwracalna). Skoro wszystko wskazywało na to że Syriusz jest winny niepotrzebne było takie przesłuchanie bo nic by już nie zmieniło. Logika i zeznania świadków są bardziej przekonujące niż to co mógłby powiedzieć. Po drugie zastanawiam się czy nie można sobie samemu zmodyfikować pamięci, na pewno można o to kogoś poprosić i jakie będą wtedy zeznania pod wpływem veritaserum -------------------- W osobliwych czasach, tak samo jak w zwykłych, wiadomo co się godzi. Dobro i zło nie zmienia się z biegiem lat.
|
Marker |
![]()
|
Cóż, faktycznie ma to sens jak
najbardziej, ale... Może by użyć priori incantatem (no wiecie, tego zaklęcia
na ostatnie zaklęcie zrobione różdżką) i pokazałoby, że różdżka Syriusza
jest "czysta"? A czy stojący mugole nie zauważyli że Peter odcina
sobie palec? To trochę dziwne, że usłyszeli co mówią itd, a nie zwrócili
uwagi na to choćby, a i te "szczątki" co po nim zostały powinny
zostać przebadane. No, ale to troszkę odbiega od tematu
-------------------- |
Pottermenka |
![]()
|
Trish gdyby Dumbledore transmutowal powietrze
to wogole nie byloby takiego przedmiotu jak "Zaklęcia". Poprostu
wszystko zaliczaloby sie do Transmutacji.
McGonagall to oczywiscie nie jest "slaby" czarodziej, chodzilo mi o to raczej ze niewielu czarodziejow ma poziom umiejetnosci Dumbledora, ale za to jush duza liczba ma umiejetnosci McGonagall. Marker : Po 1 - Priori Incantantem to nie jest ujawnianie ostatniego zaklecia; Po 2 - Czy Peter naprawde musial odcinac sobie palca wtedy kiedy mial zamiat rozwalic po ulicy??!!Mnie sie tam raczej wydaje ze mial to jush dawno zaplanowane ... -------------------- |
vigga |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
a według mnie tego wszystkiego po prostu nie
da sie wytłumaczyć, bo sama Jo nie zna odpowiedzi na te pytania i
zagadnienia. pewnie tego nie obmyśliła. nie wiedziała, że w takiej Polisz
takie mądre forumowe młodzieże wymyślą takie rzeczy. o. i ona po prostu nie
wie. nie wie co się dzieje z tymi przedmiotami.
-------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
Pottermenka |
![]()
|
To moze wyslemy jej list rzeby ja uswiadomic??
XP XD
-------------------- |
czadowa_ |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 225 Dołączył: 21.03.2004 Skąd: Białystok ![]() |
Ja mam jeszcze jedno pytanie co do
magicznego świata- a mianowicie, dlaczego czarodzieje tez noszą okulary???
Przecież czarami można dokonać niebywałych rzeczy- odbudowac kości, wyleczyc
różne rany itp, czy nie moznaby było sprawić żeby człowiek miał dobry
wzrok...??
Zdeformowac rogówke czy cusik... -------------------- Jestem Tobą zafascynowana, M.
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 00:05 |