Haiku, jak nie lubisz, nie
wchodź...
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Haiku, jak nie lubisz, nie
wchodź...
żaba |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 146 Dołączył: 06.12.2003 Skąd: obsypany różanym kwieciem Olsztyn...(pff jasne =P) ![]() |
EDIT : Jeśli ktoś chcę czytać moją
"poezję"(
![]() ![]() ![]() No to może najpierw małe wyjaśnienie dla tych, którzy nie wiedzą co to jest. Haiku - krótki, trzylinijkowy(lub więcej), nierymowany wiersz, forma zrodzona i kultywowana do dziś w Japoni, a obecnie coraz powszechniejsza na całym świecie. A teraz moja twórczość ![]() 1. Codziennie Jadąc na wielbłądzie przemierzam pełną pustynię... mych marzeń 2. Opadam z sił i leżę leżę i czekam by słońce wtopiło mnie w niezapomniany koloryt brązu ziemi 3. Leży leży na zimnej pościeli ręcę jej zimne oczy zamknięte światło drzwi odeszła 4. Budząc się nad ranem układam kolejne zwrotki życia 5. Idąc po ulicy przyciąga mój wzrok wtapia się powoli w mleczną poświatę 6. Zawsze oceniam ludzi po "okładce" A moja przyjaciółka Jest brzydka Narazie tyle...a potem jak się spodoba może trochę więcej. Proszę o opinie, o dobrę rady itp. ![]() Ten post był edytowany przez żaba: 12.12.2004 12:45 -------------------- „I nagle zdałam sobie sprawę, jak bardzo jestem próżna; jak próżni jesteśmy wszyscy i jak wielką wagę przypisujemy sobie samym, naszemu istnieniu w świecie, które tak naprawdę ma znaczenie jedynie dla paru najbliższych. A może nawet i to znaczenie przeceniamy? A nawet jeśli nie, to czymże ono jest wobec milionów tych, którym nasz los jest obcy i najzupełniej obojętny; którzy o tym, że w ogóle jesteśmy, nawet nigdy się nie dowiedzą? Tysiące, miliony takich jak ja dziewcząt i chłopców – tak samo przecież jak ja ważnych i niepowtarzalnych – mogłoby zniknąć w jednej chwili jak jakiś obłok albo tęcza i czy to by cokolwiek zmieniło? Czy świat by przez to przestał istnieć? Wszystko by nadal biegło już utartym torem, a po zimie, jak zwykle, zakwitłyby kwiaty... Z jaką siłą dotarła do mnie ta brutalna prawda! Ta oczywista prawda, którą tak łatwo jest przeoczyć, przez to, że taka oczywista...”
Helena Saniewska –Mały wielki świat Mój blog |
vigga |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
łoo. O.o no wiesz co, szczerze Ci powiem,
że na pewno czytywałam lepsze, ale te Twoje... jak na początek są naprawdę
niezłe. takie... no nie wiem. może się nie znam. ale naprawdę mi się
podobają.
zezwalam na dodanie kilku nowych XP -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
żaba |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 146 Dołączył: 06.12.2003 Skąd: obsypany różanym kwieciem Olsztyn...(pff jasne =P) ![]() |
Aj...pomyślałam, że może coś jeszcze
dorzucę...mam dziś wenę
![]() 1.Czerwony Czerwony - kolor miłości? A on leży tu bezwładnie I krwawi Niebo czerwone Płacze A dym czarny je przesłania Czerwony - kolor miłości? Lustro rozbite Czerwony ręcznik w łazięnce A był kiedyś biały Czerwony - kolor miłości? 2.Kochankowie ![]() Chmur czarnych kłęby Nad lasem się posuwają Lecz oni na to nie zwarzają Nie obchodzi ich świat Tylko jego cząstka Dwa ciała Zwarte w miłosnych pląsach 3.Anielska wolność W nocy Przyszedł do mnie anioł I powiedział żebym wytrzymała że jeszcze trochę że to mnie nie zniszczy Mówił coś jeszcze ale już nie słyszałam Dziwnie zimno się zrobiło Aż poczułam ciepły oddech na szyi I tylko już światło pamiętam... 4.Most życia Płynę przez życię po prostej lini Trzymam się tego prostego sznurka idę po tym prostym moście Ale "dość" Nie krzyczę A szepcę I deska łamie się pod ciężarem tych słów 5.Fiołki przesłaniają życie Główa mnie boli Tracę poczucie czasu A to wszystko ze smutku I tylko fiołkowe oczy przede mną Wilgotne fiłokowe niebo 6.Wyśnione morze Te fale Te mewy Ten piasek Wiruję i krążę Po nieskończonych błogościach Ale otworzyłam oczy I zobaczyłam miasto 7.Pożegnanie Niebo żegna się ze mną a jego łzy są czerwone Ja wiem, że to ostatni raz... 8. Bawełna - marzenia Ja wszystko mam z bawełny 9. Życie to kłębek wydarzeń rozwijający powoli swe nitki... 10.Pierwsze wrażenie Patrzę na niego I myślę o życiu O wielkich rzeczach przyjaźni i męstwie Jego postura Zlewa się z całością W kamienny mur dobroci Patrzę na niego I myślę o życiu Stram się wejśc w jego umysł I strach mnie ogarnia Czerwone oczy Patrzą nie męstwem i przyjaźnią A zemstą I mam na to dowody Bardziej czerwone niż żółte paznokcie 11.Przepis Weź troszkę kolorów Ziemi i nieba kolorów życia Przyjaźni,dobroci I zmieszaj w sercu...nie za mocno A twój świat będzie inny Kolorowy jak niebo i ziemia Chyba że za mocno mieszałeś Wtedy nie ujrzysz kolorów Lecz szarość Początkującą z serca człowieka No to na tyle...proszę o komentarze... ![]() ![]() ![]() Ten post był edytowany przez żaba: 10.12.2004 22:38 -------------------- „I nagle zdałam sobie sprawę, jak bardzo jestem próżna; jak próżni jesteśmy wszyscy i jak wielką wagę przypisujemy sobie samym, naszemu istnieniu w świecie, które tak naprawdę ma znaczenie jedynie dla paru najbliższych. A może nawet i to znaczenie przeceniamy? A nawet jeśli nie, to czymże ono jest wobec milionów tych, którym nasz los jest obcy i najzupełniej obojętny; którzy o tym, że w ogóle jesteśmy, nawet nigdy się nie dowiedzą? Tysiące, miliony takich jak ja dziewcząt i chłopców – tak samo przecież jak ja ważnych i niepowtarzalnych – mogłoby zniknąć w jednej chwili jak jakiś obłok albo tęcza i czy to by cokolwiek zmieniło? Czy świat by przez to przestał istnieć? Wszystko by nadal biegło już utartym torem, a po zimie, jak zwykle, zakwitłyby kwiaty... Z jaką siłą dotarła do mnie ta brutalna prawda! Ta oczywista prawda, którą tak łatwo jest przeoczyć, przez to, że taka oczywista...”
Triad |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 180 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
i dobrze myślałam, przykro mi ,ale to nie
jest haiku!
mogłabyś z tego stworzyć wersy wiersza, i to o prostych metaforach... moze jeszcze poczytam,bo po pierwszym dodaniu,pozostał mi zgrzyt na twarzy -------------------- wybawca much.
|
żaba |
![]() ![]()
|
QUOTE i
dobrze myślałam, przykro mi ,ale to nie jest
haiku! No to prawda...ale nie wszystko. Niektóre kawałki dodałam, ale nie są one tego typu. ![]() Te Haiku może i nie najlepiej wyszło, bo wiem, że musi mieć jak ja to nazywam "takie super hej" ![]() ![]() QUOTE moze jeszcze poczytam,bo po pierwszym
dodaniu,pozostał mi zgrzyt na twarzy Szkoda ![]() I tak na marginesie, proszę o wyrozumiałośc to są moje pierwsze próby pisania! ![]() A może to: Na gałęzi wiśni Świerszczyki Z nurtu rzeki- śpiew Samotność- motyl w domu na oknie Różowe niebo Kapie powolne rzeki- barwy Przesłaniając życie Czarną,jedwabną hustą- otworzę zamknięte oczy Wypuściłam posypało się Płatki jaśminu W sercu duszące jeszcze wczoraj Zawsze budziłam się ukłądając gwazdy na niezapomnianej zieleni mojego własnego nieba Ten post był edytowany przez żaba: 11.12.2004 12:08 -------------------- „I nagle zdałam sobie sprawę, jak bardzo jestem próżna; jak próżni jesteśmy wszyscy i jak wielką wagę przypisujemy sobie samym, naszemu istnieniu w świecie, które tak naprawdę ma znaczenie jedynie dla paru najbliższych. A może nawet i to znaczenie przeceniamy? A nawet jeśli nie, to czymże ono jest wobec milionów tych, którym nasz los jest obcy i najzupełniej obojętny; którzy o tym, że w ogóle jesteśmy, nawet nigdy się nie dowiedzą? Tysiące, miliony takich jak ja dziewcząt i chłopców – tak samo przecież jak ja ważnych i niepowtarzalnych – mogłoby zniknąć w jednej chwili jak jakiś obłok albo tęcza i czy to by cokolwiek zmieniło? Czy świat by przez to przestał istnieć? Wszystko by nadal biegło już utartym torem, a po zimie, jak zwykle, zakwitłyby kwiaty... Z jaką siłą dotarła do mnie ta brutalna prawda! Ta oczywista prawda, którą tak łatwo jest przeoczyć, przez to, że taka oczywista...”
Triad |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 180 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
Wyrozumiałość zawsze^___^
Akurat to Żabko mogę Ci zapewnić^_^ Bo ja nie lubię krytykować =") Naprawdę =') I napewno chętnie przeczytam,wszystko od początku,jeszcze raz! No to się zabieram! -------------------- wybawca much.
|
żaba |
![]()
|
QUOTE No
to się zabieram! Jak się już zabierzesz to daj znać i powiedz czy ta dalsze są lepsze ![]() ![]() QUOTE Akurat to Żabko mogę Ci zapewnić^_^ Bo
ja nie lubię krytykować =") Naprawdę =') ehe, akurat ![]() ![]() ![]() -------------------- „I nagle zdałam sobie sprawę, jak bardzo jestem próżna; jak próżni jesteśmy wszyscy i jak wielką wagę przypisujemy sobie samym, naszemu istnieniu w świecie, które tak naprawdę ma znaczenie jedynie dla paru najbliższych. A może nawet i to znaczenie przeceniamy? A nawet jeśli nie, to czymże ono jest wobec milionów tych, którym nasz los jest obcy i najzupełniej obojętny; którzy o tym, że w ogóle jesteśmy, nawet nigdy się nie dowiedzą? Tysiące, miliony takich jak ja dziewcząt i chłopców – tak samo przecież jak ja ważnych i niepowtarzalnych – mogłoby zniknąć w jednej chwili jak jakiś obłok albo tęcza i czy to by cokolwiek zmieniło? Czy świat by przez to przestał istnieć? Wszystko by nadal biegło już utartym torem, a po zimie, jak zwykle, zakwitłyby kwiaty... Z jaką siłą dotarła do mnie ta brutalna prawda! Ta oczywista prawda, którą tak łatwo jest przeoczyć, przez to, że taka oczywista...”
Egwadien |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 234 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Szare Góry Płeć: Kobieta ![]() |
Ładne.
Choć wiekszoć widnieje tu pod błędną nazwą haiki, to mi się podoba. Moze z parowa wyjatkami jak np. Przepis. Ale jest dobrze. Pisz dalej i nie krępuj się ;-) -------------------- z podpisów pod postami:
"Elfy powinny się nauczyć żyć w symbiozie z toporem w dupie!" |
żaba |
![]()
|
QUOTE Choć wiekszoć widnieje tu pod błędną
nazwą haiki, to mi się podoba. Z góry za to przepraszam, ale jak zakładałam temat nie wiedziałam, że dodam tu nie tylko haiku. I dzięki za wsparcie! ![]() Jak będę miała czas to jeszcze coś dodam... P.S. Dawać więcej czy mniej? -------------------- „I nagle zdałam sobie sprawę, jak bardzo jestem próżna; jak próżni jesteśmy wszyscy i jak wielką wagę przypisujemy sobie samym, naszemu istnieniu w świecie, które tak naprawdę ma znaczenie jedynie dla paru najbliższych. A może nawet i to znaczenie przeceniamy? A nawet jeśli nie, to czymże ono jest wobec milionów tych, którym nasz los jest obcy i najzupełniej obojętny; którzy o tym, że w ogóle jesteśmy, nawet nigdy się nie dowiedzą? Tysiące, miliony takich jak ja dziewcząt i chłopców – tak samo przecież jak ja ważnych i niepowtarzalnych – mogłoby zniknąć w jednej chwili jak jakiś obłok albo tęcza i czy to by cokolwiek zmieniło? Czy świat by przez to przestał istnieć? Wszystko by nadal biegło już utartym torem, a po zimie, jak zwykle, zakwitłyby kwiaty... Z jaką siłą dotarła do mnie ta brutalna prawda! Ta oczywista prawda, którą tak łatwo jest przeoczyć, przez to, że taka oczywista...”
vigga |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
no widzisz nie jest tak źle
![]() lol -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
żaba |
![]()
|
Siadłam na oknie
Chłód mnie ogarnął Bielała zima Słońce promienie złociste Przeszywało przez chmury Na śniegu złoto sypało Patrzyłam z dala Od świata Od smutku Bowiem ktoś teraz umierał Od radości muzyki szczęścia Bowiem życie nadal trwa Nawet gdy jest zima I nie chcę psuć harmoni Poprzez moje istnienie I tylko już biały puch na rzęsach A to tak dla odmiany ![]() A napiszę coś! I nikt mi nie przeszkodzi Bo ja chcę pisać wciąż Nieważne, że niby młodzi Nie rozumieją co znaczy marzyć O długopisie i kartce Chcę zauważyć Że jak pokażę coś matce Ona mnie chwali I jest najlepszą znawczynią Wierszyków tych, co są mali Więc pójdę, a opieką matczyną Mnie mama utuli Poczęstuje soczystą maliną Do piersi przytuli A ja jej przczytam Moje małe twórczości Z moim wzrostem niezrównane Wypełnione po brzegi falami miłości! Ten post był edytowany przez żaba: 12.12.2004 12:45 -------------------- „I nagle zdałam sobie sprawę, jak bardzo jestem próżna; jak próżni jesteśmy wszyscy i jak wielką wagę przypisujemy sobie samym, naszemu istnieniu w świecie, które tak naprawdę ma znaczenie jedynie dla paru najbliższych. A może nawet i to znaczenie przeceniamy? A nawet jeśli nie, to czymże ono jest wobec milionów tych, którym nasz los jest obcy i najzupełniej obojętny; którzy o tym, że w ogóle jesteśmy, nawet nigdy się nie dowiedzą? Tysiące, miliony takich jak ja dziewcząt i chłopców – tak samo przecież jak ja ważnych i niepowtarzalnych – mogłoby zniknąć w jednej chwili jak jakiś obłok albo tęcza i czy to by cokolwiek zmieniło? Czy świat by przez to przestał istnieć? Wszystko by nadal biegło już utartym torem, a po zimie, jak zwykle, zakwitłyby kwiaty... Z jaką siłą dotarła do mnie ta brutalna prawda! Ta oczywista prawda, którą tak łatwo jest przeoczyć, przez to, że taka oczywista...”
Triad |
![]()
|
To co teraz dodałaś,jak dla mnie stanowczo
nie^^ w każdym razie nie na tą chwilę.
Pozostałość mi się podoba=") (to co dodałaś po moim poście) A za jaśmin Cię bardzo cenie! -------------------- wybawca much.
|
żaba |
![]()
|
A to napisałam i myślę, że nie jest zbyt
udane, ale czekam na wasze oceny :
Odbicie lustrzane Piękne Niebiańska kobieta Purpurą jaśniejące usta Jak lazurowe niebo oczy A włosy Włosy opadające na ramiona I lśniące Jakby słońce bawiło się nimi Bezkarnie wplatając złoto w loki A pod jej jedwabną suknią Seledynową Delikatne ciało Noszące w sobie pokolenie A co jest prawdziwe? Odbicie - złudzenie niemiłosierne Za szklaną powierzchnią inna prawda czeka śmierć W czarny habit spowita P.S. Buuu...a gdzie się podziały komentarze? ![]() -------------------- „I nagle zdałam sobie sprawę, jak bardzo jestem próżna; jak próżni jesteśmy wszyscy i jak wielką wagę przypisujemy sobie samym, naszemu istnieniu w świecie, które tak naprawdę ma znaczenie jedynie dla paru najbliższych. A może nawet i to znaczenie przeceniamy? A nawet jeśli nie, to czymże ono jest wobec milionów tych, którym nasz los jest obcy i najzupełniej obojętny; którzy o tym, że w ogóle jesteśmy, nawet nigdy się nie dowiedzą? Tysiące, miliony takich jak ja dziewcząt i chłopców – tak samo przecież jak ja ważnych i niepowtarzalnych – mogłoby zniknąć w jednej chwili jak jakiś obłok albo tęcza i czy to by cokolwiek zmieniło? Czy świat by przez to przestał istnieć? Wszystko by nadal biegło już utartym torem, a po zimie, jak zwykle, zakwitłyby kwiaty... Z jaką siłą dotarła do mnie ta brutalna prawda! Ta oczywista prawda, którą tak łatwo jest przeoczyć, przez to, że taka oczywista...”
Toroj |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 72 Dołączył: 22.12.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Uczciwie przeczytałam wszystko. Z tym haiku
to róznie tu jest. Większość to po prostu wiersze i to takie mocno
naładowane nastoletnią afektacją. Natomiast w tym bigosie znalazłam, z
przyjemnym zdumieniem, dwie perełki.
QUOTE Na
gałęzi wiśni Świerszczyki Z nurtu rzeki - śpiew Budząc się nad ranem układam kolejne zwrotki życia To jest faktycznie haiku. Wygladają jak malusieńkie pudełeczka z laki, takie na jeden cukierek. Bardzo mi się podobają, zwłaszcza ten pierwszy. Pierwszy to słoneczny wiosenny dzień, sad wiśniowy i granie koników polnych mieszające się z chlutotem wody po dnie kamienistego strumyka. Drugi to ta chwila o bladym poranku, kiedy budzimy się, zadowoleni, ze budzik jeszcze nie zadzwonił i rozkoszujemy ciepłem kołdry, myśląc, jak ułożyć sobie dzień, by był przyjemny. I do takich obrazków powinnaś dążyć, bez tych wszytkich górnych i chmurnych zórz krwawych oraz serc oblanych łzami. -------------------- I'm snaper, no mercy, no potters
|
żaba |
![]()
|
Po baardzo długiej przerwie:
"Ja i Świat" 4 lipca 2005 Wielkie, ogromne Niepostrzeżenie bezradne Naturą ganiane Piękne i niezachwycające Przytulne i straszne Wielkie, za oknem małe Ograniczone Tak jak i ja W tym świecie Mała, bezradna Lecz za to mogąca zmienić Bieg fal --- "Cień" 4 lipca 2005 Uciekam Szaleńczym biegiem Płynnym kryształem Z oczu spływającym Zmywam smutek I uśmiech przywracam Z krzykiem na ustach Odchodzę z cieniem mego brata Księżyca --- "Strach" 4 lipca 2005 Przychodził tu z różami Przychodził tu z prezentami Przychodził tu z życzeniami Lecz także Przychodził tu z pretensjami Przychodził tu z naleganiem Przychodził tu z przyjaciółmi Przychodził tu z chęcią Niekoniecznie dobrą teraz już tu nie przychodzi Wystarczyło, że odebrał mi to moją tożsamość Moją twarz Moje ciało... --- "Lato" Pyszne śmietana, truskawki I promyk dnia Słodko mi Ten post był edytowany przez żaba: 04.07.2005 14:38 -------------------- „I nagle zdałam sobie sprawę, jak bardzo jestem próżna; jak próżni jesteśmy wszyscy i jak wielką wagę przypisujemy sobie samym, naszemu istnieniu w świecie, które tak naprawdę ma znaczenie jedynie dla paru najbliższych. A może nawet i to znaczenie przeceniamy? A nawet jeśli nie, to czymże ono jest wobec milionów tych, którym nasz los jest obcy i najzupełniej obojętny; którzy o tym, że w ogóle jesteśmy, nawet nigdy się nie dowiedzą? Tysiące, miliony takich jak ja dziewcząt i chłopców – tak samo przecież jak ja ważnych i niepowtarzalnych – mogłoby zniknąć w jednej chwili jak jakiś obłok albo tęcza i czy to by cokolwiek zmieniło? Czy świat by przez to przestał istnieć? Wszystko by nadal biegło już utartym torem, a po zimie, jak zwykle, zakwitłyby kwiaty... Z jaką siłą dotarła do mnie ta brutalna prawda! Ta oczywista prawda, którą tak łatwo jest przeoczyć, przez to, że taka oczywista...”
Time Robber |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 74 Dołączył: 18.04.2005 ![]() |
Ciekawie piszesz, choć wydaje mi się, że czasami niektóre sformułowania jakby dla Ciebie były jeszcze za "wielkie" i nieśmiało ich używasz - co widać!
Ale rzeczywiście mozna tu znależć "perełki" co dobrze wróży na przyszłość! -------------------- Czas nie czeka
Czas nie stoi Zegar czasu Też się boi! |
voldzia |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 367 Dołączył: 20.08.2004 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta ![]() |
yy... chyba nie znalazłam takiego rasowego haiku wśród tych pokazanych tutaj (ilośc sylab w poszczególnych wersach, ilosc sylab w calosci), a poza strona techniczna cos mi w nich zgrzyta.
|
Joan |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 87 Dołączył: 03.08.2005 Skąd: Ze Slytherinu ![]() |
A mi się podoba
![]() Tak trzymaj -------------------- ![]() ![]() Członkini The Maradeuders- fanklubu Huncwotów |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 07:22 |