Dorcas Meadowes, kim jest?? z kim
byla zwiazana??
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Dorcas Meadowes, kim jest?? z kim
byla zwiazana??
Hermiona z Krakowa |
![]() ![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 81 Dołączył: 29.06.2004 Skąd: gród króla Kraka =P ![]() |
Poznajemy ja, gdy szalonoki
pokazuje Harry'emu zdjecie pierwszych czlonkow zakonu Feniksa-
"To brat Dumbledore'a Aberforth, widzialem go tylko jeden raz, dosc dziwny facet... A to Dorcas Meadowes, Voldemort zamordowal ja osobiscie... Syriusz, jeszcze z krotkimi wlosami... " HPiZF, str. 198 Kim moze ona byc?? -> wiekszosc potteromaniakow przypuszcza, iz byla to przyjaciolka Lily Evans z czasow szkolnych, niektorzy nawet lacza ja z Syriuszem. Fakt, iz na zdjeciu stoi obok Syriusza, ale czy to oznacza, ze byli kiedy razem?? Na SUM-ach (najgorsze wspomnienie Snape'a, HPiZF) jakas dziewczyna siedzaca za Syriuszem "zerkala na niego tesknie". Czy byla to Dorcas Meadowes?? Czy jest ona wazna postacia w historii "chlopca, ktory przezyl"?? -> trudno powiedziec... Ale fakt, iz Voldemort zamordowal ja OSOBISCIE, wskazuje, iz byla ona kims waznym, kims kogo smierci, Voldziu musi byc pewny... Moze rzeczywiscie ma ona zwiazek ze zdrada lily & james'a?? ___________________________________________________________________ Odpowiedzi na te pytania pozostawiam Wam!! Wypowiadajcie sie i zglaszajcie wlasne przypuszczenia!! PS.: Sprawdzalam, nie bylo topicu o tej postaci ![]() -------------------- "Wymagajcie od siebie, chocby inni nie wymagali" Jan Pawel II ['] ['] [']
~~~~~~~~~~~~~~ ![]() |
ANASTAZJA BLACK |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 135 Dołączył: 06.07.2004 ![]() |
bo to postać, na którą większość nie
zrwóciła uwagi.
ja też tego nie zrobiłam i raczej myśle, że e... e.... była chyba nie ważna....może dziewczyna Syriusza, albo ktoś... chociaż. jak już się przekonałam, Jo bardzo zaskakuje. i pogadać na te wszystkie tematy "czy bedzie miało jakieś znaczenie" to my możemy po 7 części ![]() -------------------- SADZONKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Osioł, "Shrek2")
http://img.photobucket.com/albums/v480/kka...hp/sadzonki.jpg obrazek w sygnaturce nie przekracza 200x200 |
Hermiona z Krakowa |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 81 Dołączył: 29.06.2004 Skąd: gród króla Kraka =P ![]() |
no ja tesh w ogole o niej
zapomnialam po przeczytaniu HpiZF, ale zaintrygowalo mnie to, bo w
wiekszosci fan fiction dorcas jest przyjaciolka lily. Zaciekawilo skad
wszyscy maja te postac. No i cyk, okazalo sie, ze jest w HpiZF
![]() -------------------- "Wymagajcie od siebie, chocby inni nie wymagali" Jan Pawel II ['] ['] [']
~~~~~~~~~~~~~~ ![]() |
kkate |
![]()
|
Czarodziej Grupa: slyszacy wszystko.. Postów: 894 Dołączył: 10.03.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
Ja zauważyłam tę postać w fan fictionach
Tenebris... a dopiero później załapałam, że rzeczywiście to nie jest postać
fikcyjna... (znaczy fikcyjna w świecie HP< of course
![]() ![]() Dorcas była członkinią ZF i mogła się przyjaźnić z Lily czy Huncwotami na pewno.. Ten post był edytowany przez kkate: 03.01.2005 19:56 -------------------- just keep dreaming.
|
Hermiona z Krakowa |
![]()
|
Niom to prawie pewne, ze Dorcas
okaze sie przyjaciolka Lily, no i mam nadzieje, ze byla tesh kiedys dziewczyna syr. Bo nie bylo o tym wzmianki w zadnym z V tomow- o parze dla Syr. Ale pytanie czemu Voldemort zamordowal ja osobiscie????!!! Kogo Vol morduje osobiscie?? Albo smierciozercow, ktorzy sie zbuntowali (odpada), albo kiedy ktos jest mu koniecznie potrzebny do odzyskania mocy (ale wtedy jej przeciez nie odzyskiwal), albo..... kogos kto moze mu zagrozic w odebraniu wladzy. Bo tak przeciez byla z smiercia Lily&James'a (no zamierzonej smierci harry'ego). Czy Dorcas ma z tym jakis zwiazek?? Bo jezeli byla przyjaciolka Lily, to pewnie tak!! Moze byla matka chrzestna Harry'ego?? http://schem.elektroda.net !! PISZCIE CO SADZICIE! Ten post był edytowany przez vampirka: 07.10.2016 14:13 -------------------- "Wymagajcie od siebie, chocby inni nie wymagali" Jan Pawel II ['] ['] [']
~~~~~~~~~~~~~~ ![]() |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Pewnie coś jeszcze będzie na rzeczy, bo
Rowling lubi wtykać w książkę drobiazgi, które okazują się potem ważne. Czy
ktoś z was dumał nad Syriuszem, kiedy jest wspomniany poraz pierwszy na
samym początku pierwszego tomu? Wątpie.
|
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
a ja nie uważam żeby ta postać ofegrała jakąś
ważną rolę... ot tak tylko została rzucona zeby pokazać że nie sami znajomi
byli w Zakonie... i tyle...
-------------------- |
Nokiaaa |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 18 Dołączył: 09.08.2004 Skąd: Kołobrzeg ![]() |
w sumie to zarówno może być ważna postać jak
i nie musi..
Jo lubi (jak to Katon powiedział) nieraz z jakiegoś drobiazgu zrobić ciekawą przygodę... ale zaznaczam: nie musi. -> może to była przyjaciółka Lily? Może. -> no i Lord Voldemort zamordował ją osobiście wg mnie to nie jest takie nieważne.. ale pożyjemy, zobaczymy -------------------- Oż !
|
pisareczka |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 7 Dołączył: 05.01.2005 ![]() |
w sumie, to dopiero teraz na nią uwagę
zwróciłam...Możliwe, że będzie to ktoś ważny dalej
![]() |
Hermiona13 |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 113 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
Ja gdzieś czytałam że Dorcas była
przyjaciółką Lily i dziewczyną Syriusza ale czy to prawda to ja już nie wiem
![]() -------------------- ![]() ![]() ![]() Let's go the library! Let's go crazy and omit words to show off how good our English really is! Also, let's put a lot of shiny pictures to irritate the s... out of modem users. |
pisareczka |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 7 Dołączył: 05.01.2005 ![]() |
prawdopodobnie czytałaś w tym poscie
![]() |
moniczka |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 143 Dołączył: 26.02.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
Wg jest to malo wazna osoba. Po prostu
zaplatala sie na zdjecie i juz.
to nie jest sonda uliczna! Odpowiadamy z uzasadnieniem Ten post był edytowany przez kubik: 07.01.2005 17:08 -------------------- trzaba wiedziec kiedy ze sceny zejsc niepokonanym wsrod tandety lsniac jak diament byc zagadka ktorej nikt nie zdarzy zgadnac nim minie czas |
Pottermenka |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 545 Dołączył: 03.07.2004 Skąd: Proxima Centauri Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie zgadzam sie z tym zupelnie. To musiala
byc bardzo wazna postac. Fakt ze Voldemort zabil ja osobiscie o tym
swiadczy, a gadanie ze "zaplatala" sie na zdjecie informoje mnie
ze albo zgrywasz albo jestes eee... bez wyobrazni (zeby nie bylo). Bardzo
ciekawy temat musze przyznac.
-------------------- |
Hermiona z Krakowa |
![]()
|
No przeciez JKR przedstawiala nam
jush niektore osoby za nim opisala je dokladnie. Tak bylo z Syriuszem
Czarnym (HPiKF), Mundugusem Fletcherem (HPiCO) i paroma innymi. Czy
czytajac ich imiona i nazwiska myslelismy o tym, ze kiedys bede b. wazne??
NIE. Moze i tak bedzie z Dorcas, zwlaszcza ze Voldemort zamordowal ja
osobiscie- a to musi cos znaczyc. Poza tym na okolo 'wszyscy' lacza
Dorcas z Syriuszem. Ale czemu?? W kazdym razie na 70% nie jest to postac
zupelnie bez znaczenia...
-------------------- "Wymagajcie od siebie, chocby inni nie wymagali" Jan Pawel II ['] ['] [']
~~~~~~~~~~~~~~ ![]() |
Hermiona z Krakowa |
![]()
|
Blog
poswiecony Dorcas <= w naglowku znajduje sie sliczny image z
Syriuszem i rzekoma Dorcas.. Tak wlasnie wg. potterowmaniakow wyglada
Dorcas- dlugie czarne wlosy, ciemne oczy.
-------------------- "Wymagajcie od siebie, chocby inni nie wymagali" Jan Pawel II ['] ['] [']
~~~~~~~~~~~~~~ ![]() |
Psia Gwiazda |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 28 Dołączył: 26.12.2004 ![]() |
QUOTE(Hermiona z Krakowa
@ 04.01.2005 14:29) Nie byla nia NA PEWNO! sama Jo powiedziala, ze Harry nie mial matki chrzestnej, bo jego chrzest byl malutka uroczystoscia, ze wzgledu na czychajace zewszad zagrozenie ze strony Czarnego Pana i jego poplecznikow. pozatym wiazanie Syriusza z jakas baba jest, moim zdaniem, idiotyczne ![]() buntownikiem, zby sie z kims wiazac", to rowniez powiedziala autorka. Jednakze zaczenie tej postaci jest niezaprzeczalne, gdyz zabil ja sam Lord Voldemort, musiala byc osoba stosunkowo potezna. bo przeciez Voldi sam nie mordowal byle kogo, np. Potterow. (btw, czy woecie kogo poza nimi?).jej powiazanie z Lily jest mozliwe, choc niekonieczne, bo rownie dobrze moglabybyc przyjaciolka Dumbla, a obok Lapy znalesc sie przypadkiem ![]() -------------------- [size=3]~~**Członek Stowarzyszenia THE FULL MOON -fanklubu R.Lupina**~~[/size
umarl... kto mi odda morze lez ![]() ![]() ![]() ![]() TOM MARVOLO RIDDLE - - I AM LORD VOLDEMORT ~~MÓJ BLOGASEK~~ |
Tenebris69 |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 228 Dołączył: 05.10.2004 ![]() |
"Byl zbyt wielkim buntownikiem, zby
sie z kims wiązać", to rowniez powiedziala autorka.
Myślę, ze mówiąc cos takiego miała na myśli jakis poważniejszy związek. Ja wiem... ślub? Ale dziewczynę Syriusz miała na pewno. Jak już wpomniała kkate, ja Dorcas Meadowes przedstawiałam w różnych opowiadaniach i to z różnych stron, ale zawsze była dziewczyną Syriusza. Dlaczego właśnie ona a nie jakaś inna, wymyslona dziewczyna? Bo po co? Skoro Rowling stworzyła juz taką posać i nie przypisała jej rzadnej przeszłości (przynajmniej narazie) to równie dobrze mozna było by zapytać: A dlaczego nie? Nie widziałam sensu stwarzać nowej postaci skoro mogłam uformować ją na podstawie prawdziwych postaci? Może teraz opiszę jak pokazywałam tą osóbkę w poszczególnych fanfikach: "Problemy miłosne Jamesa Pottera i Syriusza Black'a" Mój pierwszy ff o Huncwotach i jednoczesnie (chyba) najsłabszy. Syriusz poznaje tam Dorcas przez Jamesa, który dowiedział się, że podoba się ona przyjacielowi i załatwil mu randkę ku zgrozie Syriusza. ;P "Lux in tenebris" Wbrew tytułowi to nie jest fanfik o mnie. ^^ Dorcas jest tam sporo. Przedstawiam ją tam jako zdolną i inteligentną dziewczynę, ale niestety często pakująca się w tarapaty zupełnie przypadkowo. Syriusza poznaje właśnie dzięki takiemy przypadkowi na szlabanie. W LIT Dorcas występuje prawie zawsze o czym dowiadujecie sie na końcu. "Remus Lupin i Mroczny Rumak" To opowiadanie jest, jak się pewnie domyslacie, pisane oczami Remusa, więc sytuacje z Dorcas również w nim występują. Na razie jeszcze tego w fanfiku nie widać ale charakter dziewczyny przedstawiam bardzo podobnie jak w "Lux in tenebris". Jedyna nowością jest to, że nadałam jej taką wielką... honorowość. Jak się uprze to koniec. W związku z tym cały czas kłóci się z Syriuszem i... no i kurcze nie moge napisać bo to bedzi edopiero w następnym parcie. ;P I tyle. ^^ -------------------- ![]() |
Psia Gwiazda |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 28 Dołączył: 26.12.2004 ![]() |
ee tam, dla mnie Syriusz ni byl typem
faceta, ktory mogl sie kochac w jakiejs lasce :/. mysla, ze dla niego
bardziej liczyla sie przyjaxn i dobra zabawa, a nie jakies zwiazki czy coos.
po prostu nie byl takim typem faceta. ale fici o takiej tematyce moga byc
![]() -------------------- [size=3]~~**Członek Stowarzyszenia THE FULL MOON -fanklubu R.Lupina**~~[/size
umarl... kto mi odda morze lez ![]() ![]() ![]() ![]() TOM MARVOLO RIDDLE - - I AM LORD VOLDEMORT ~~MÓJ BLOGASEK~~ |
kubik |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
To by nawet pasowało. Syriusz mógł miec
dziewczyne, ale traktowałby ja bardziej jako kumpelke a niz obiekt uczuć
wyższych. Byc moze Jo pokarze nam w VI tomie bardziej mroczna, niedojrzałą
twarz Blacka...?
-------------------- ...
|
Serena |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 17 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: KCN ![]() |
Hm... Dorcas wg. mnie może odegrać jakąś
rolę. Wujek Samo Zło (czytaj Voldi) nie zamordowałby jej osobiście gdyby
była nieważna. Nie będę tu oryginalna, przytoczę parę poprzednich
wypowiedzi... W 1 tomie został wspomniany Syriusz, i nikt znas nawet nie
przypuszczał, że wdalszych tomach ta postać odegra znaczącą rolę. Tak może
być z Dorcas, mimo, że była wspomniana tylko raz (tak mi się wydaje) ^^*
A z Syriuszem... no spaczwenie z blogów i ff ^^ Może byli razem XDTylko Jo wie. |
vigga |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
Sama nie wiem... Na pierwszy rzut oka wydało
mi się to zbyt 'naciągane'. Rowling wspomniała nam raz o tej postaci
i to w sumie nie miało żadnego wpływu na dalsze wydarzenia, a tu od razu
takie powiązania... Przyjaciółka Lily. Dziewczyna Syriusza. Myślę, że
Szalonooki wspomniałby cośkolwiek więcej, gdyby ona miała odgrywać jeszcze
jakąś większą rolę.
Chociaż w sumie, kto wie? [Rowling:p] Szanowna pani Jo zostawia nam wiele takich tropów, które potem przeradzają sie w jakieś konkretne wątki. -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
Forhir |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 74 Dołączył: 13.04.2005 Skąd: Kielce ![]() |
QUOTE(Pottermenka @ 07.01.2005
18:37) Nie zgadzam sie z tym
zupelnie. To musiala byc bardzo wazna postac. Fakt ze Voldemort zabil ja
osobiscie o tym swiadczy, a gadanie ze "zaplatala" sie na zdjecie
informoje mnie ze albo zgrywasz albo jestes eee... bez wyobrazni (zeby nie
bylo). Bardzo ciekawy temat musze przyznac. Nie jestem przekonany czy jest "wazna" dla nas. Moze byla utalentowana czarownica i dlatego Voldi zabil ja osobiscie. Jednakze Prewettowie byli bardzo zdolnymi czarodziejami a zostali zabici przez smierciozercow(co prawda 5). No coz moge powiedziec, ze wszystkiego dowiemy sie z HP&BP. -------------------- H/Her shipper!
|
Univien |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 19 Dołączył: 23.04.2005 Skąd: z Wrzeszcącej Chaty ![]() |
Moim zdaniem Drocas Meadowes wcale nie musi być, co więcej wątpie żeby była, dziewczyną Syriusza.
Wiele razy w książce jak i w wywiadach Rowling podkreślała, że Syriusz jest zbyt szalony i niedojrzały by zwiazać się z jakąkolwiek kobietą. Dlatego wpychanie Dorcas w ten związek jest moim zdaniem bez sensu. W fanficach owszem może być, ale wątpie żeby było tak naprawdę w ksiażce. Zresztą równie dobrze Dorcas Meadowes może być dziewczyną Remusa <leci na Dorcas z siekierką>, Petera (he,he dobry żart) albo kogokolwiek innego z Zakonu Feniksa. -------------------- „Gdy Syriusz umarł i Remus wyszedł powoli na zewnątrz, nie do końca jeszcze świadomy co tak naprawdę się wydarzyło, słońce świeciło jasno i mocno i nawet ziemia była ciepła pod jego stopami. Remus pomyślał, że zawsze wiedział, że lato mu coś odbierze.”
Każdy krok wydaje się mały... |
Conrad |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 42 Dołączył: 26.04.2005 Skąd: Kraków ![]() |
Dla mnie to była zwyczajną członkinią ZF
-------------------- ![]() Wynajdywacz Formuł ![]() |
Ewelka |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 145 Dołączył: 15.05.2004 Skąd: ?? ![]() |
Zgadzam sie z Conradem dla mnie jest ona tylko i wyłącznie członkinia Zakonu. Może jeszcze kiedys o niej usłyszymy ale -wątpie.
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 21:30 |