Fantastyka A Muzyka
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Fantastyka A Muzyka
Raistlin |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 57 Dołączył: 11.12.2004 Skąd: Krynn ![]() |
Ostatnio byłem na pewnym forum gdzie
poruszono temat Nightwish a saga Dragonlance i postanowiłem założyć temat o
związku muzyki z fantastyką na tym forum.
Czy znacie jakies kapele które graja muzyke związaną z fantastyką?? I czy jest dobrze, że muzyka jest inspirowana fantastyką i czy może być na odwrót?? -------------------- |
Myśka |
![]()
|
![]() nigeryjski chłopiec Grupa: czysta krew.. Postów: 1196 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: podróżny busik the kooks Płeć: Kobieta ![]() |
Rhapsody ;ddd
że muzyka inspirowana fantastyką? dla mnie tak samo jak życiem codziennym, uczuciami i patalogią. wszystkim się inspirować można i chyba o to w sztuce chodzi. -------------------- she moved so easily all i could think of was sunlight
|
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Na "Four Symbols" Led Zeppelinu
teksty są mocno inspirowane Władcą Pierścieni. Wiem, że i Bitlesom ten temat
nie był obcy. "Mars Napada"Kazika Staszewskiego
![]() C do zespołów tworzących mariaż fantasy i rocka, czyli tzw. FANTASY METAL, to szczerze tego nie cierpię. Lubię rock i lubię fanatstykę. Lubię mleko i kiełbasę. Nie jadam ich razem... |
Ludwisarz |
![]()
|
![]() Roland Deschain Grupa: czysta krew.. Postów: 2511 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: wastelands Płeć: Mężczyzna ![]() |
Widzialem kiedys wspaniale omowienie
jednego z utworow Zeppow i naprawde niesamowicie duzo bylo odniesien do
Mistrz Tolkiena.
Natomiast przyjelo sie, ze tzw. 'klimaciarze' czyli metaluchy i inne - fantastyka i rpg to ich domena. A szkoda. -------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
Raistlin |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 57 Dołączył: 11.12.2004 Skąd: Krynn ![]() |
QUOTE Timmy masz racje, to sie przyjeło ,ale
widziałeś jakiegoś hip-hopowca(bez obrazy) który by pochłaniał książki fantastyczne i grał w RPG ? TIMMY: Hm. Trzeba by zaznaczyc co znaczy slowo hip-hopowiec. Ale ilekroc spojrze w lustro to, upraszczajac, widze takiego. I z miejsca moge podac ... z 10 znajomych 'hiphopowcow' i okolo 20 niezgildiowanych czyli sluchajacych to tego, to owego - lecz nie metalu. UWAGA UWAGA UWAGA. Zepsulem mu posta. Przepraszam. Zamiast Quote wciasnalem Edit i teraz sie zorientowalem nie widzac wlasnego posta. Ale ten cytat to jego i mowic cos jesio o najtłiszu i bling guardianie, ze to to ma odniesienia do dragonlance. Ten post był edytowany przez TimmY: 04.01.2005 21:33 -------------------- |
matoos |
![]()
|
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
Armia zalatuje Tolkienem z daleka. Jak
zresztą większość tekstów Budzego.
Katon. Nie wiesz co mówisz, kiełbasa i mleko to najlepszy posiłek jaki może być ![]() Ten post był edytowany przez matoos: 04.01.2005 16:08 -------------------- |
Cat |
![]()
|
Unregistered ![]() |
QUOTE Timmy masz racje, to sie przyjeło ,ale
widziałeś jakiegoś hip-hopowca(bez obrazy) który by pochłaniał książki fantastyczne i grał w RPG ? Dobra, post nabijający, ale nie mogę się powstrzymać. Raistlin dziecię, zdziwiłbyś się. Khy hyhy. |
Raistlin |
![]()
|
QUOTE(Cat @ 04.01.2005 16:28) QUOTE Timmy masz racje, to sie przyjeło ,ale
widziałeś jakiegoś hip-hopowca(bez obrazy) który by pochłaniał książki fantastyczne i grał w RPG ? Dobra, post nabijający, ale nie mogę się powstrzymać. Raistlin dziecię, zdziwiłbyś się. Khy hyhy. Nie zgodze się z tym, że jest to post nabijający. Dziecię?? Pozostawie to bez komentarza. Możesz mi podac jakiś przykład?? Znasz kogoś takiego lub kimś takim jesteś?? Ten post był edytowany przez Raistlin: 04.01.2005 16:36 -------------------- |
Myśka |
![]()
|
![]() nigeryjski chłopiec Grupa: czysta krew.. Postów: 1196 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: podróżny busik the kooks Płeć: Kobieta ![]() |
Pomyślmy. Sam TimmY?
-------------------- she moved so easily all i could think of was sunlight
|
Raistlin |
![]()
|
No jeśli tak to zwracam honory. Myśka ja nie
znam Timmyego więc nie wiem jakiej muzyki słucha.
-------------------- |
Cat |
![]()
|
Unregistered ![]() |
No właśnie to mnie tak rozśmieszyło w twoim
poście ;-P
|
Kira |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1312 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Roma, Italia! Płeć: Kobieta ![]() |
niestety dla mnie takie zespoły są raczej
kiczowate. [Rhapsody osiągnęli w tym wyżyny] nie podoba mi się za bardzo
tematyka utworów i nadmieny patos. nie lubię tekstów w stylu: i błysnął
srebrny miecz, silny i niezwyciężony wojownik odszedł gdzie latają smoki. i
tak dalej. poza tym nie podobają mi się męskie wokale w takiego typu
zespołach. akceptuję tylko te damskie... i to pojedyncze.
także podsumowując, mi się osobiście sie taka muzyka generalnie nie podoba... no moze jest pare zespołów, ale ogólnie nie moje klimaty... -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
BlackOmen |
![]()
|
![]() Animag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1526 Dołączył: 29.05.2004 Skąd: 4chan.org Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ciotowato ze jeszcze na tamtym forum nie
zauwazono powiazania RPG => metal (\m/) => manga
Osobiscie nie trawie fantasy metalu. Gejowskie zespoly i ich gejowskie teksty a Nightwish po za gejowizna brzmi jak rasowy połp (w ogole wiekszosc gotyku brzmi jak połp jak mi puscili to co lecialo na ostatnim castle party myslalem ze to jest jakies techno party :/ ). Z takich dziwacznych to np. podoba mi sie Bathory - Nordland (ale tylko jedynka dwojka jest do bani) i Therion (to jest zarabista rzecz naprawde fajna muzyka :]). Co do jakies takiej muzyki i RPG to ja sadze ze z metalu to conajwyzej kawalki isntrumentalne ktore mozna dodac do sesji. Taka muzyka moze byc wiazana z RPGami. Z doswiadczenia pamietam jak b fajnie brzmialo Profanum, Diableria Behemotha czy chociaz by Haggard i Dargaard na sesjach RPG jako muzyka robiaca klimat (chociaz nei przecze ze byly i lepsze kawalki od tych ale one sa bardzo w pytke). Co do czytaczy RPGow roznych ludzi sie widzialo i nie rezerwuje fantasy tylko dla jakis mrocznych ziomali ( \m/ ) bo w mojej klasie jest nawet jeden koles ktory gustuje w fantasy a odziwo hh slucha. \m/ -------------------- ![]() "Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Waszą kłótnią na temat możliwości wystąpienia
korelacji słuchania hh i interesowania się fantastyką w umyśle jednego
człowieka coś mi przypomnieliście. Odwołaniami do fantasy i rpg jest silnie
nasycona cała pierwsz płyta Kalibra 44 "Księga Tajemnicza.
Prolog". I to w sposób przekonywujący i momentami naprawdę niesamowity.
Konkluzja - jak już coś łączyć z fantasy to lepiej rap niż rock
![]() ...punkty magii, poziom mocy sprawdzam czar i rzucam - błyskawcznie snop iskier wypuszcza ma różdżka - na ciebie!!! P.S. W jednej z pisoenek PFK też jest odwołania się do rpg, a konkretnie do rzutu kostką k10 ![]() P.S.S. No i co? Chcieliście se zawłaszczyć fantastykę brudasy ![]() |
Kira |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1312 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Roma, Italia! Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(BlackOmen @ 04.01.2005
21:29) o co chodzi? i w ogóle nie zgodzę się. dla mnie Nightwish gra bardzo przyjemną muzykę... jest trochę patatyczny i kiczowaty czasami, ale generalnie miło się tego słucha. poza tym TRZEBA przyznać, że Tarja naprawdę dobrze śpiewa. a to czy się podoba czy nie tojuż sprawa gustu. -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Taki maly offtop.
Ach, Katon, Kaliber to juz inna para kaloszy i wyzsza szkola jazdy. Osobiscie kocham ich [nie zebym jakis nekrofil byla], wielbie i szanuje, pomimo ze teoretycznie jestem zmetalowiona, zpunkowiona i zpogowana. Hmm, do Final Fantasy dolozono kiedys Chop Suey, ale to tak mi sie teraz przypomnialo, ni z gruchy ni z haszyszu. -------------------- |
matoos |
![]()
|
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
CO?
Ty mówisz chyba o jakimś AMV a nie o oryginalnej muzyce bo final fantasy z chop suey ma tyle wspólnego co kangur z kontenerem... -------------------- |
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Pozwole sobie zwrocic twoja uwage na
kilka wyrazen z mego posta:
"Kiedys dolozono" "ni z gruchy ni z haszyszu" No i owszem, mowie o AMV ;d Edit: Re down: Co nie zmienia faktu ze Kaliber jest o kilkanascie pieter wyzej od tego co ludzie teraz nazywaja hip-hopem, a matka mojego przyjaciela raczyla ochrzcic 'mowiona muzyka'. Kalibra nazwalabym high-hip-hopem zeby nie uchybic im z perspektywy tego, co sie teraz wyprawia z iledalbymbyzapomniechejsuczki. Ten post był edytowany przez Elvaralinde: 07.01.2005 17:05 -------------------- |
Katon |
![]()
|
Niby Kaliber to inna para kaloszy, ale to
jednak jest rap, hiphop czy co tam jeszcze (dokładnie psycho - rap). Uważam
że górują nad polską sceną hh niczym Orodruina nad Mordorem ale to nadal hip
- hop i trzeba o tym głośno mówić. Człowiek ma tendencje, żeby przesuwać to
co mu się podoba w dziale który mu sie nie podoba do działu, który mu sie
podoba bardziej.
Średniowiecze jest be. ciemne straszne i okrutne. Myślę, że Dante to był mądry koleś. Dante żył w średniowieczu. Ale przecież średniowiecze jest paskudne. (w umyśle zachodzi nieprzyjemny dysonans, słyszymy odgłos przesuwających się boleśnie trybików). Ha! Dante to już jest pra - renesans! Żył w średniowieczu ale jego umysł już żył w renesansie!! (mózg przeżywa orgazmiczną ulgę...) Tak jest bardzo często także z muzyką. |
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
ja tylko Rhapsody znam. i szczerze mówiąc
bardzo ich lubię. fajna muza i teksty tez składają się jakoś w całość.
-------------------- |
BlackOmen |
![]()
|
![]() Animag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1526 Dołączył: 29.05.2004 Skąd: 4chan.org Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE ja
tylko Rhapsody znam. i szczerze mówiąc bardzo ich lubię. fajna muza i teksty
tez składają się jakoś w całość. <klep,klep> A ja sie zastanawiam czemu zalozyciela topiku nie ma? *sigh* -------------------- ![]() "Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(BlackOmen @ 07.01.2005
23:05) QUOTE ja
tylko Rhapsody znam. i szczerze mówiąc bardzo ich lubię. fajna muza i teksty
tez składają się jakoś w całość. <klep,klep> A ja sie zastanawiam czemu zalozyciela topiku nie ma? *sigh* może zapomniała ![]() -------------------- |
Kira |
![]()
|
QUOTE(anagda @ 07.01.2005
18:23) ja tylko Rhapsody
znam. i szczerze mówiąc bardzo ich lubię. fajna muza i teksty tez składają
się jakoś w całość. jeśli chcesz coś spójnego [pod względem teksotym], to polecam "My arms your hearse" Opeth : ) (IMHO ich najlepsza płyta. jeśli ktoś sie nie zgadza i chciałaby o tym porozmawiać, to zapraszam na temat rock, metal... ;) -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
Raistlin |
![]()
|
Anagda jeśli juz to zapomniał
![]() BlackOmen ja jestem tylko nie za bardzo mam co pisać. Chyba nie bede pisać jakiś króciutkich postów tylko po to żeby wyglądało ,że jestem na tym topicu. Ja sobie prawie codziennie czytam posty i nie musze na nie odpowiadać ani nic. Katon my nie jesteśmy tacy żeby sobie zawłaszczać fantastyke ,ona jest ogólnie dostępna ![]() ![]() Ten post był edytowany przez Raistlin: 08.01.2005 21:12 -------------------- |
BlackOmen |
![]()
|
QUOTE(Raistlin @ 08.01.2005
21:10) BlackOmen ja jestem
tylko nie za bardzo mam co pisać. Chyba nie bede pisać jakiś króciutkich
postów tylko po to żeby wyglądało ,że jestem na tym topicu. Ja sobie prawie
codziennie czytam posty i nie musze na nie odpowiadać ani nic. Katon my nie jesteśmy tacy żeby sobie zawłaszczać fantastyke ,ona jest ogólnie dostępna ![]() ![]() 1) Ech to chyba dyskusja jest juz martwa 2) Wlasnie! Tylko nie brudasy! Szacun tutaj ma byc bo sie kolega bulwersuje! \m/ ![]() -------------------- ![]() "Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 00:17 |