Odrzucenie
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Odrzucenie
Jan Bez Domu |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 39 Dołączył: 09.12.2004 Skąd: Rzut beretem stąd ![]() |
Kolejna porażka, kolejny wiersz. Ech, życie chyba nie jest piękne...
Odrzucenie Rzucasz we mnie słowa kamieniami Ran głębokich nie zaleczy nic Jeśli będziesz chciała mnie odnaleźć Idź po ścieżce mojej świeżej krwi Serce moje krwawi, trzewia płoną Porzuciłaś mnie jak zbędną rzecz Dusza ma umiera, myśli toną W czaszce mojej tkwi pogardy miecz Czuję się jak jeleń bez partnerki Co na rykowisku sam w rozpaczy tkwi Lub jak łabądź w szmaragdowej toni Pieśń zaś jego jak konanie brzmi Łzy zamienię w kryształową kulę I umieszczę w klatce dłoni mej Jeśli zechcesz, możesz przyjść obejrzeć Drżący dowód niemiłości twej *** PS Forma "łabądź' jest niepoprawna, wiem, ale - moim zdaniem - brzmi bardziej poetycko i, jakoś tak, tragiczniej... -------------------- >>>RURA PRODŻEKT<<<
|
Mellisa |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: fikcyjnie głodni Postów: 911 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: gd Płeć: Mężczyzna ![]() |
heh, rozesmiałam się przy wytlumaczeniu
'łabądzia'
cały wiersz bardzo ciezki wrecz przesadnie za duzo krwawisz kiedyś Sihaja napisala piekny komentarz i zawsze odsyłam do niego autorów takich wierszy a więc niech sprawiedliwości stanie się zadość na dole -------------------- |
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Mell -
![]() Jan - przy pierwszm wersie pomyślałam "o kurcze, może być dobre". Ale potem zwaliłeś na mnie cały wiersz, który waży trzy tony, co więcej, to są trzy tony popiołu. Siedziałam sobie przed monitorem, a Ty dawałeś mi prawe i lewe sierpowe krwi, policzki cierpienia, kopniaki bólu. Po prostu cały wiersz wołał do mnie "Patrz, patrz, jak ja cierpię!". A ja nie wierzę. Nie wierzę w cierpienie obnoszone na piersi niczym order. Kiedy człowiek cierpi, cierpi naprawdę, chowa się i zamyka w sobie. Nie mają wtedy dla Ciebie znaczenia słowa pocieszenia, bo wydają się mdłe, śmieszne, a co jeszcze ważniejsze - świętokradcze przez swoje kłamstwa. Odstawiłeś mi tu Wertera w wersji techno. Werter sam w sobie zalatuje sentymentalizmem, który często jest co najmniej lekko kiczowaty, tu jeszcze dowalono mnóstwo kiczu prywatnego. Wypisz wymaluj, jelenie na rykowisku. Niemniej jednak ten pierwszy wers mówi mi, że stać Cię zapewne na więcej. Więc czekam na ten lepszy wiersz. Trzymaj się i pisz dalej. -------------------- |
Szelki Przeznaczenia |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 41 Dołączył: 14.12.2004 ![]() |
Piękne metafory
zlepione w prześliczny kicz, naprawdę bardzo udany. Podobał mi się zwłaszcza
jeleń i łabądź.
Boże miłosierny... Mel, Sihaja, przetrzyjcie oczka. Facet z dużym talentem pisze kicz dla kiczu - idealne przedstawienie cierpiącego do przesadyzmu piętnastoletniego Wertera z Trzcianki Dolnej - a wy piszecie mu z tego bardzo poważne recenzje. Nie wiem co mnie bardziej rozśmieszyło: wiersz czy wasze rozczarowanie, że to "cierpienie" takie niepoważne. Nie no... muszę odczekać z goleniem, bo się cały pozacinam ze śmiechu. Szelki-Bardzo-Uchachane -------------------- I rzekł Pan: A szelki wasze będą brzemieniem i dumą, gdyż zaiste mąż i niewiasta parać się będą przemysłem gumowym.
>>RURA PRODŻEKT<< |
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Szelki - w tym jednym się nie zgadzamy - ja
nie lubię braku szacunku do przemyśleń innych i wykorzystywania poezji jako
podmiotu obserwacji psychologicznej. Poezję pisze przez duże P, satyry
używać nie będę póki nie będę miała pewności, że nie odstawię kiczu.
No cóż, a do pisania kiczu też trzeba mnieć talent. Do pisania satyr trzeba miec talent. Przybora to ty nie jesteś. -------------------- |
Szelki Przeznaczenia |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 41 Dołączył: 14.12.2004 ![]() |
No cóż, skoro dyskusja
się rozpoczęła... Kto nie jest Przyborą? Ja czy Jan? mniejsza z tym.
Jeżeli talentów Przybory odmawiasz Jasiowi, to automatycznie przyjmujesz, że on napisał owo dzieło absolutnie poważnie i są to jako żywo, jego własne cierpienia psychiczne, gdyż jakaś panna puściła go okrutnie w maliny kolczaste i krwawe. I to dopiero jest obrazą dla autora. Obrażasz go, dając do zrozumienia, że ze szczerą intencją umieścił w utworze łabądzie i jelenie na rykowisku. Ośmielę się miec inne zdanie, o wielka recenzentko - ja, skromny wierszokleta, pisarzyna od siedmiu boleści nie podłożę tej świni koledze po piórze i klawiaturze. Jasiu, nie dam się przekonać, że Ty nie dla jaj owo dzieło spisałeś. Byłoby to zbyt straszne. Powtórnie gratuluję talentu satyrycznego. Szelki (już ogolone) -------------------- I rzekł Pan: A szelki wasze będą brzemieniem i dumą, gdyż zaiste mąż i niewiasta parać się będą przemysłem gumowym.
>>RURA PRODŻEKT<< |
Sihaja |
![]()
|
Przybora był o Tobie, Szelki.
Wiersz Jana skomentowałam wyżej. Przy okazji: to Ty jesteś bardzej okrutny dla niego, dając do zrozumienia, że napisał to jako Satyrę, a to wiersz jest zupełnie serio (czego nie wiem ani ja ani Ty). Szczerze mówiąc, jeżeli jest to satyra, to jest to kolejne wyśmiewanie czytelników, do czego mają prawo tylko naprawdę wielcy. I to baaardzo mi by się nie podobało. Jesli to nie jest satyra zakłada pewnien szacunek dla czytelnika. Więc i ja odnoszę się z niejakim szacunkiem do autora, nawet jesli mu nie wyszło. Ten post był edytowany przez Sihaja: 09.01.2005 12:44 -------------------- |
Szelki Przeznaczenia |
![]()
|
Ależ pokaż mi choć jeden wiersz na tym forum, w którym usiłuję naśladować świętej pamięci Jeremiego. Słusznie twierdzisz, że nim nie jestem - zwłaszcza, że ja żyję, a on nie. Tylko wlaściwie po co wyciągnęłaś pana JP z grobu, by robić jakieś porównania? Rzecz do przemyślenia dla Szelek na niedzielę.
Edit: Mylisz się, ja doskonale WIEM, że to nie było na poważnie. Ten post był edytowany przez Szelki Przeznaczenia: 09.01.2005 12:45 -------------------- I rzekł Pan: A szelki wasze będą brzemieniem i dumą, gdyż zaiste mąż i niewiasta parać się będą przemysłem gumowym.
>>RURA PRODŻEKT<< |
Sihaja |
![]()
|
Odpowiedź, co by Szelki zanadto się nie
przemeczały.
Otóż Przybora miał niezwykły talent wyśmiewania nas i naszych przywar, robiąc nam przy tym... przyjemność. Ty usiłujesz pokazać, że jesteś taki wielki i dojrzały, a my mamy tyle śmiesznych i infantylnych wad, ale Ci nie wychodzi. Stąd to porównanie. EDIT: Skoro wiesz, to szacuneczek, panie Niezwykle Mądry i Nieomylny. A jeśli masz rację - to bardzo mi przykro. Ze względu na zaistnienie tego wiersza. Ten post był edytowany przez Sihaja: 09.01.2005 12:48 -------------------- |
Szelki Przeznaczenia |
![]()
|
Pokaż mi moje przywary
i wady, rozśmieszając mnie przy tym, a postawię Ci duże lody przy
najbliższej okazji. (Piwa nie proponuję, co to to nie.) Zaprezentuj mi swój
"przyboryzm" w całej okazałości, cobym się poduczył. Może tego nie
widać, ale z siebie też się lubię pośmiać, tylko jakoś nikt do tej pory
satyry na szelki nie napisał.
Sz.P. -------------------- I rzekł Pan: A szelki wasze będą brzemieniem i dumą, gdyż zaiste mąż i niewiasta parać się będą przemysłem gumowym.
>>RURA PRODŻEKT<< |
Mellisa |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: fikcyjnie głodni Postów: 911 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: gd Płeć: Mężczyzna ![]() |
może bedziesz pierwszy?
wogole nie widze sensu bawienia się w ping ponga kazdy wypowiedzial sie na temat wiersza ale Pan Szelki (bosz, jak to brzmi) musi za wszelka cene obronic Pana Jana... i kto tu nie przyjmuje krytyki? dziwne, bo Pan Jan wytlumaczył się z uzycia Łabądzia ale zeby napisać nam o satyrze musi uzywać Szelek bo uwierz, przeczytalysmy wiele podobnych wierszy wcale nie na zarty a jesli to satyra to bardziej nieudana niz 'powazny' wiersz z poważaniem Mell -------------------- |
Szelki Przeznaczenia |
![]()
|
W takim razie
proponuję, żeby zaprzestać polemiki, póki nie wypowie się osoba najbardziej
zainteresowana, czyli sam Jan. Niech rozsądzi, co własciwie miał na mysli i
dlaczego.
-------------------- I rzekł Pan: A szelki wasze będą brzemieniem i dumą, gdyż zaiste mąż i niewiasta parać się będą przemysłem gumowym.
>>RURA PRODŻEKT<< |
Jan Bez Domu |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 39 Dołączył: 09.12.2004 Skąd: Rzut beretem stąd ![]() |
Moim skromnym zdaniem Poeta , który miałby
tłumaczyć się i wypowiadać na temat swych dzieł (a dokładniej - ich
przesłania), byłby co najmniej żałosny. Wiersz musi obronić się sam. Jeśli
jest źle/opacznie rozumiany, wina może leżeć zarówno po stronie jego, jak i
odbiorcy. Nie chcę wnikać, czy w tym przypadku leży gdziekolwiek.
Łączę ukłony, Jan. PS "Werter w wersji techno" mnie powalił! Piękne! PS2 Jedyny wers, który się Wam spodobał (mianowicie pierwszy) nawet nie należy do końca do mnie, zainspirowałem się bowiem utworem "Kamień" , którego autorką jest Kayah. PS3 Jak widać - nie wyszło mi. Czyli wyszło. ![]() -------------------- >>>RURA PRODŻEKT<<<
|
Mellisa |
![]()
|
zgadzam się z Tobą Janie
nie pownno się tlumaczyć wiersza na wstepie (dlaczego wiec obserwujemy tlumaczenie sie z zastosowanego wyrazu?) chyba ze ze strony odbiorcow pojawią się jakies watpliwosci a ze takowe się pojawily bardzo dziekuje za wypowiedzenie się -------------------- |
Sihaja |
![]()
|
QUOTE Pokaż mi moje przywary i wady,
rozśmieszając mnie przy tym, a postawię Ci duże lody przy najbliższej
okazji. (Piwa nie proponuję, co to to nie.) Zaprezentuj mi swój
"przyboryzm" w całej okazałości, cobym się
poduczył. Czytaj uważnie. Gdzieś pisałam, że tego nie potrafię, więc się za to nie chwytam. A piwo możesz mi z powodzeniem postawić, nie łamiąc przy tym prawa. Kpieniem ze mnie jest dla mnie umieszczanie kiczowatych wierszy właśnie dlatego, że są kiczowate. Tego gratuluję obu panom. Ten post był edytowany przez Sihaja: 09.01.2005 17:45 -------------------- |
Jan Bez Domu |
![]()
|
Mellisa - tłumaczenie
'"łabędzia" nie było tłumaczeniem wiersza, tylko
ortografii.
Sihaja - kpina? Czyli na tej samej zasadzie należałoby potępić w czambuł także wszystkie kabarety, komedie, parodie itd? QUOTE Kpieniem ze mnie jest dla mnie
umieszczanie kiczowatych wierszy właśnie dlatego, że są
kiczowate. - czyli lepiej byłoby zamieszczać kiczowate jako niekiczowate? Już nic nie rozumiem. -------------------- >>>RURA PRODŻEKT<<<
|
Sihaja |
![]()
|
QUOTE czyli lepiej byłoby zamieszczać kiczowate jako niekiczowate No właśnie przeciw temu się buntuję. Jeśli nie jesteś zwolennikiem tego - zwracam honor i przepraszam. Kabarety, komedie, satyry, parodie etc. trochę na czym innym polegają. Nie zakładają wrzucania czegoś, co nie jest zbyt dobre, potem czekania na krytykę, a gdy już się skrytykuje w dosłownym słowatego znaczeniu - wyśmiewania faktu, że wcześniej krytykujący się nie zorientowal, że to wiersz "dla jaj". Tylko przeciw takiej formie aktywności się buntuję. Resztę w pełni szanuję - nawet jeśli mi się nie podoba i pozostawiam po sobie ostre słowa. -------------------- |
Szelki Przeznaczenia |
![]()
|
Przepraszam, że się
znów wtrącam, ale jeżeli odbiorca widzi w wierszu jelenia na rykowisku i
"łabądzia", i jeszcze nie orientuje się o satyrycznej wymowie
utworu, to jest to problem odbiorcy. I śmiem twierdzić, że duży problem.
Czy gdyby Kabaret Otto nie miał w nazwie słowa "kabaret", widz siedziałby z kamienną twarzą Apacza, zastanawiając sie nad ewentualnymi głębiami moralnymi ich piosenek i skeczy? Raczej nie, prawda? Z takich też powodów mnie osobiście doprowadzają do białej gorączki programy typu "śmieszne zwierzaki" itp. - bo jakiś kretyn ględzi mi zza kadru, że teraz będzie śmiesznie, bo jeszcze, nie daj Bóg, bym wziął na poważnie kota w torcie albo ciocię wpadającą do sadzawki. Mnie nie trzeba podpowiadać, że wiersz Jana jest w sumie śmieszny. Bo jest śmieszny i taki miał być. I nie żądajcie podpowiedzi zza kadru "teraz wszyscy się śmieją, cha cha cha", macie chyba swoje wyczucie. -------------------- I rzekł Pan: A szelki wasze będą brzemieniem i dumą, gdyż zaiste mąż i niewiasta parać się będą przemysłem gumowym.
>>RURA PRODŻEKT<< |
Sihaja |
![]()
|
Równie dobrze jeleń na rykowisku może
oznaczć śmieszność sytuacji, w której się znalazł.
Zaznaczam też, że przede mną nie chodzi żadna pani z napisem "Uwaga, śmiej się". Czasem zdarza mi się to robić samoczynnie. I, o dziwo, w nawet odpowiednich momentach. A trudność w przekazaniu, że wiersz jest satyrą - yh... to chyba jednak problem autora. Niestety. Czasem się mówi, że coś musi "przejść przez rampę". No cóż. Śmieszność tego wiersza nie przeszła. I ależ prosze bardzo, nie mam nic przeciwko naszej dyskusji. Wręcz czekałam na satysfakcjonującą ripostę. Ten post był edytowany przez Sihaja: 10.01.2005 23:33 -------------------- |
Szelki Przeznaczenia |
![]()
|
QUOTE Czasem się mówi, że coś musi
"przejść przez rampę". No cóż. Śmieszność tego wiersza nie
przeszła. Widać masz tę rampę wyższą niż ja. Ukłony, Szelki Przeznaczenia -------------------- I rzekł Pan: A szelki wasze będą brzemieniem i dumą, gdyż zaiste mąż i niewiasta parać się będą przemysłem gumowym.
>>RURA PRODŻEKT<< |
Sihaja |
![]()
|
Widocznie. Co nie znaczy wcale, że masz
lepszą czy gorszą rampę. Inną - to wszystko.
Ukłony, pełne zalu, że riposty nie było. Sihaja -------------------- |
małysmok |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 10.12.2004 ![]() |
wiersz jest bardzo słaby
uczucia płytkie autor operuje strasznie zurzytymi obrazami i zwrotami typu jeleń na rykowisku czy wyrzucenie jak niepotrzebna rzecz i właśnie jedyne co ten wiersz choć troszkę ratuje to to, ze zapewne był pisany jako kicz w założeniu, bo na poważnie byłby niestrawny |
voldzia |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 367 Dołączył: 20.08.2004 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta ![]() |
mam poglad dotyczacy tej sprawy podobny
do tego Sihaji. Mnie ten wiersz nie rozsmieszyl, chociaz od poczatku wydawal
mi sie hmm... czyms w rodzaju nasmiewania sie z kogos (co nie oznacza moim
zdaniem satyry). bo satyra ma to do siebie, ze sie "nie z ludzi, a z
przywar natrząsa" twoja wyglada bardziej jakby na pierwszy pla
wysunieto jakiegos czlowieka, konkretnego, cierpiacego. a czy to cierpienie
jest banalne czy bardzo zlozone - nie wiem. mozne po prostu jestem do Ciebie
uprzedzona, a moze tak naprawde jest. a uprzedona jmoge byc dlatego, bo
swoimi zartami-wierszami wcale mnie nie rozsmieszales, wtedy, kiedy mialam
niezbyt dobry humor, a reakcja otocznia na moje zdanie byla mniejwiecej
taka, ze nie znam sie na zartach, ze oskarzam berzpodstawnie i w ogole, moze
sie na zartach nie znam - przynajmniej na takich, jakie reprezentujesz. nie
pamietam juz czy mi sie chociaz jeden Twoj wiersz podobal, ale chyba tak.
tylko nie ten, w ktorym robisz cos typu satyry.
ale sie oddalam juz od tematu. powiem tyle: masz talent, szkoda ze wolisz z niego korzywstyac w ten sposob, a nie w inny, ale to Twoj wybor i Twoja decyzja. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 12.05.2025 01:24 |