Gdzie Znajduje Sie Hogwart
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Gdzie Znajduje Sie Hogwart
Black Syriusz |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 22 Dołączył: 26.05.2005 Skąd: Hogwart Płeć: Mężczyzna ![]() |
W górach w szkocji nad j. Loch Ness :dementi:nie musi być nad loch ness
![]() Ten post był edytowany przez Black Syriusz: 19.09.2005 09:27 |
Iguś |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 5 Dołączył: 04.07.2005 Skąd: Kraków ![]() |
Myślę, że możesz mieć rację.
Hogwart jest gdzieś w górach, gdzie leży śnieg. Sprawdziłam mapy temperatur w styczniu i tylko na północy szkocji temperatura była poniżej zera. I trzeba pamiętać, że magiczny autobus nie kursuje pod wodą. A skoro dociera do Londynu- Irlandia odpada! I tak oto prostą drogą rozwiązaliśmy zagadkę stulecia ![]() Swoją drogą ciekawe, czy jest tam jakiś zamek lub jego ruiny, tak żeby Rowling miała się na czym oprzeć? Ten post był edytowany przez Iguś: 04.07.2005 19:40 -------------------- Mój dom jest tam, gdzie są moi najbliżsi.
|
hiob27 |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 379 Dołączył: 28.05.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
W Szkocji jest kilka tysięcy zamków. Przecież Szkocja słynie z pięciu rzeczy:
- kiltu - kobzy - szkockiej ![]() - Nessi (Jezioro Loch Ness się kłania) - i oczywiście Zamków P.S. -> Jak by ktoś miał jakieś ciekawe informacje na temat Szkocji będę bardzo zobowiązany, a to dlatego że wyjeżdżam na rok do Szkocji, a dokładniej do Edinburgha by tam się uczyć w jednej ze szkół. ![]() -------------------- Prefekt Hufflepuff
![]() ![]() |
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
najlepsze materiały o Szkocji:
www.google.pl --> Szkocja lepszych nie znam ![]() -------------------- |
Iguś |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 5 Dołączył: 04.07.2005 Skąd: Kraków ![]() |
Ech, ja też bym chciała pojechać do Szkocji!
http://www.szkocja.zv.pl/ to jedna ze stron o Szkocji, jakie znam. Zdjęcia są genialne, ale pod względem treści i ilości... cóż, jak chcesz, to zobacz czy Ci odpowiada! ![]() EDIT: Może uda Ci się zobaczyć Stonehenge? Chociaż to nie po drodze, ale... Ten post był edytowany przez Iguś: 05.07.2005 14:34 Załączona/e miniatura/y ![]() -------------------- Mój dom jest tam, gdzie są moi najbliżsi.
|
grlouiee |
![]() ![]()
|
Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 393 Dołączył: 06.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
http://images.google.pl/images?q=szkockie+...=pl&sa=N&tab=wi
Teraz tylko należy wejść i patrzeć, ktory z zamków jest podobny do opisu Hogwartu ![]() " Wąska ścieżka wyprowadziła ich nagle na skraj wielkiego, czarnego jeziora. Po drugiej stronie, osadzony na wysokiej górze, z rozjarzonymi oknami na tle gwieżdzistego nieba, wznosił się ogromny zamek z wieloma basztami i wieżyczkami.(...) Wszyscy zamilkli,gapiąc się na wielki zamek. Piętrzył się nad nimi coraz wyżej i wyżej, w marę jak zbliżali się do urwiska, na ktorego szczycie był osadzony. (...) Wszyscy pochylili głowy, a łódki przepłyneły pod kurtyną bluszczu, która zasłaniała szeroki otwor w skale. Teraz popłynęli ciemnym tunelem, wiodącym najwyrażniej pod zamek, aż dotarli do czegoś w rodzaju podziemnej przystani, gdzie wyszli z łódek na skaliste, pokryte otoczkami nabrzeże" (HPiKF, Rozdział szósty - Peron numer dziewięc i trzy czwarte, strona 120 ) To pierwszy znaleziony przeze mnie opis Hogwarty, ale szperam dalej, bo bardzo prawdopodone ze J.K.Rowling opisując Hogwart inspirowała się jakimś innym zamkiem. ![]() Ten post był edytowany przez grlouiee: 10.07.2005 21:28 -------------------- ' proszę pożycz mi swój grzebień. '
*** Członkini The Marauders - fanklubu Huncwotów *** ![]() |
Daga |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 295 Dołączył: 07.03.2004 Skąd: Opalenica ![]() |
chwila chwila.. czyżbym coś pominęła czy Hogwart jednak jest tylko fikcją literacką??
![]() http://prawo-autorskie.edu.pl Ten post był edytowany przez vampirka: 07.10.2016 13:43 |
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
taki drobny szczegół...
-------------------- |
Tenebris69 |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 228 Dołączył: 05.10.2004 ![]() |
Ciii...
Zawsze sobie można pomarzyć, że faktycznie istnieje jakis hogwartopodobny zamek i, że być może latają po nim setki czarowcic i czarodziejów, tylko my tego nie widzimy. ![]() Patrzcie na to -> http://www.pk.edu.pl/kultura/kotlownia/08-zamki/zamek1a.jpg Hogwart jak nic! ![]() -------------------- ![]() |
Nes |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 195 Dołączył: 26.02.2004 Skąd: Szczytno ![]() |
QUOTE(hiob27 @ 04.07.2005 20:01) argh, nie kobzy ale dudy ;] -------------------- ![]() "Gryffindor - You're brave, but you'll probably die by 20." |
grlouiee |
![]()
|
Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 393 Dołączył: 06.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Gdyby nie moja naprawde wieeeelka wyobrażnia ja bym nie przetrwała dnia
![]() ![]() -------------------- ' proszę pożycz mi swój grzebień. '
Maciek |
![]() ![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1 Dołączył: 30.07.2005 ![]() |
nie koniecznie nad Loch Ness
![]() |
Krista91 |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2 Dołączył: 06.08.2005 Skąd: LSM :D (Legnica) :* ![]() |
Co wy tam wiecie... Hogwart znajduje sie w Polsce!!
![]() ![]() |
Marcin85 |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 8 Dołączył: 15.05.2004 Skąd: Vancouver (Kanada) ![]() |
oczywiscie ze w Polsce, Hogward to zamek w Malborku przeciez. A krzyzacy to byli bardzo zli czarodzieje z ktorymi nasi, dobzi, sie rozprawili pod Grunwaldem. I jus macie odpowiedz. AMen.
|
berQ |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 14 Dołączył: 09.08.2005 ![]() |
Znalazłem bardzo ciekawy, szkocki zamek, który mógł być inspiracją dla rowling. W sumie to chyba jej nic nie zainspirowało, bo jedyny opis zamku to "miał wiele wieżyczek i leży na urwisku nad jeziorem". No ale nieważne
![]() ![]() Jest to pałac Linlithgow. Jednak mi hogwart przypomina chyba najsłynniejszy zamek świata, który uwielbiam. Jest to zamek neuschwanstein. Znajduje się co prawda w bawarii ale i tak nic lepiej nie oddaje moich wyobrażeń o hogwarcie... No i znajduje się nad urwiskiem, nad jeziorem ![]() ![]() |
Magya |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 874 Dołączył: 01.08.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
Ten drugi ładniejszy
![]() Gdyby był ciemniejszy to byłoby idealnie ![]() -------------------- Motylem jestem.
![]() Członkini The Marauders - fanklubu Huncwotów |
Marcin85 |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 8 Dołączył: 15.05.2004 Skąd: Vancouver (Kanada) ![]() |
Jedno mnie ciekawi, ile ludzi srednio ginelo podczas budowania takiego zameczku. Niedosc ze to wysokie to jescze czesto nad urwiskami i wysoko w gorach gdzie jak spadniesz to chwile lecisz. To pewnie z tad te wszystkie duchy w tych zamkach sie biora.
|
kruk |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 200 Dołączył: 12.03.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
Ja zdecydowanie stawiam na Szkocję, na jej północną część. Pociąg z King’s Cross jedzie przez dłuższy czas, wiec zamek nie może być blisko Londynu. Na przyjęciu u Prawie Bezgłowego Nicka podają surowe potrawy, co się kojarzy z haggis.
Ten Neuschwanstein naprawdę ma magiczny klimat (kileś, który go ufundował był nieźle pokręcony ![]() -------------------- Idę swoją drogą, a ludzie niech mówią, co chcą!
![]() |
Lupek |
![]()
|
![]() Forumowy Śmierciożerca Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 580 Dołączył: 08.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pewnie w okolicach gór Kaledońskich , jeziora Loch Ness i zamków BALMORAL CASTLE i
EILEAN DONAN CASTLE ( myśle że to te okolice jeśli stawiamy na Szkocje......) |
berQ |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 14 Dołączył: 09.08.2005 ![]() |
Niee... Loch Ness odpada. To jest wielkie jezioro, a żeby obejść je dookoła trzeba wieelu godzin. Jego linia brzegowa wynosi co najmniej kilkadziesiąt kilometrów! Poza tym tam aż się roi od mugoli
![]() |
grlouiee |
![]()
|
Tak, napewno północ ! W zimie jest tam duużo śniegu, uczniowie musieli używać specjalnych zaklęć, aby przejść przez gęsty puch
![]() Hogwart jest położony bardziej na odludziu, zdala od Londynu i wscibskich spojrzeń Mugoli. W okolicy jest/są? niewielkie wioski, jak Hogsmade... -------------------- ' proszę pożycz mi swój grzebień. '
Avery |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 265 Dołączył: 06.07.2005 Skąd: Angband :> Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na 100% Hogwart lezy gdzies w szkocji ale raczej watpliwe jest to Loch Ness, przeciez jest to miejsce dobrze znane mugolom a Salazar i ta cala reszta zbudowali ten zamek daleko od mugoli
-------------------- Quidquid agis, prudenter agas et respice finem ![]() Z popiołów strzelą znów ogniska, I mrok rozświetlą błyskawice, Złamany miecz swą moc odzyska, Król tułacz powróci na stolicę |
Lupek |
![]()
|
![]() Forumowy Śmierciożerca Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 580 Dołączył: 08.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie mówie że Hogwart leży przy Loch Ness tylko że leży niedaleko
![]() |
grlouiee |
![]()
|
Czy ja wiem czy niedaleko
![]() -------------------- ' proszę pożycz mi swój grzebień. '
HUNCWOTKA |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 213 Dołączył: 06.06.2005 Skąd: :] ![]() |
Przecież my-mugole (chyba że są tu jacyś czarodzieje:P) nie widzimy prawdziwego,pięknego zamku tylko ruiny nad brzegiem jeziorka,więc może lepiej poszukać kupy gruzów:D
-------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 21:46 |