Viershydła, szukam krytyków (ostrych i nie tylko;) )
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Viershydła, szukam krytyków (ostrych i nie tylko;) )
Sheila |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 8 Dołączył: 05.04.2003 ![]() |
Żebym to ja pamiętała, kiedy ostatni raz tu byłam... w każdym razie, było to baaaaaaaaardzo dawno temu...
Mam nadzieję, że moje twory sięspodobają... komuś. "Jej oblicze" Czarnych kruków dzioby i szpony w rozpostartych ramionach konającego wilka. I elfia dziewica w szatach bielszych niż skrzydła aniołów składa pocałunek na krwawiącym pysku bestii Poczyna się i rodzi córa bogów wieczna w swej ulotności delikatna niczym wąż i cicha jak krzyk. Przynosi ulgę i mękę. Kiedy odwiedzisz i mnie? "Zmartwychwstanie" Pamięci C.B. Odchodzi dusza moja złoto-zielona w nicość ją lwy rozszarpały i orły i poeci . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Umiera na wygnaniu wyklęta choć nie przeklęta okryta szarymi liśćmi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Odejdź ty który dręczysz me oczy mieczem pióra przebijasz Precz! ukochany aniele twe czarne skrzydła muskają twarz martwą mojej duszy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Niepokój zabija i wskrzesza choć wciąż ukochany pióra poetki - białe "Zmęczona" Dajcie że mi już spokój! pozwólcie mi proszę odpocząć na chociaż jedną, króciutką wieczność Zamknę tylko oczy i położę w drewnianym łozu na chwilkę niewiele dłuższą niż życie Zasnę i spać będę póki się znów z krzykiem nie obudzę lub z trzaskiem łupiny Matka Ziemia mnie do snu utuli i Ojciec Czas wiatrem kołysankę zaśpiewa gdy spać będę z dala od was wszystkich i wreszcie odpocznę |
Milina |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 125 Dołączył: 05.05.2005 Skąd: Kraina Marzeń Płeć: Kobieta ![]() |
Krytykiem to ja nie jestem i bardziej w prozie niż poezji siedzę, ale mi się podobały. Miejscami słabsze, infantylne i oklepane wyrażenia, ale znajdą się też piękne perełki.
Ogólnie dobre, ciekawe, takie pesymistyczne wiersze. |
fumsek |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 156 Dołączył: 09.05.2004 Skąd: z chlewa Płeć: Kobieta ![]() |
Bez urazy, samo nieudolne słowotwórstwo, które zaserwowałaś w tytule tematu mnie osobiście odrzuca. Przeczytałam, niestety z musem, jestem na nie przez duże N. Infantylne, banalne i tak "cierpiętnicze", że aż mdłe. Nie napiszę, że to dopiero początek , i że należałoby przeczytać to co może pojawić się później, bo ja osobiście tego robić nie zamierzam.
|
Sheila |
![]()
|
QUOTE(Mornariel @ 14.07.2005 13:55) Nie uwazam sie za nieszczesliwa, a tym bardziej, nie uwazam sie za dziecko, wiec prosze nie stosowac takich wyrazen wobec mnie. QUOTE(fumsek @ 14.07.2005 15:00) samo nieudolne słowotwórstwo, które zaserwowałaś w tytule tematu mnie osobiście odrzuca Jesli bylo to twoim zdaniem nieudolne, to wybacz, takiego zamiaru nie mialam. Nie chcialam po prostu uzyc sformulowania "wiersz", które (jak sie slusznie okazalo) jest zbyt ambitne dla moich tworów. |
Time Robber |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 74 Dołączył: 18.04.2005 ![]() |
To, że Twoje wiersze są niedoskonałe - to chyba normalne dla początkującego twórcy, że tematy niedojrzałe, wymyślone chyba bez powodu lub trochę na siłę- też nie jest zaskoczeniem. Ale ja mimo tych negatywnych wypowiedzi powyżej - widzę możliwości drzemiące w Tobie - powinnaś spróbować z tematami zejść bardziej na "ziemię" - niech dotykają Twoich codziennych spraw - osobistych uczuć, niech nawet będą tak samo sentymentalne, ale o sprawach dla Ciebie ważnych, nietuzinkowych, niebanalnych, a przede wszystkim niech będą o CZYMŚ!
Wtedy będzie lepiej - czego Tobie i nam życzę! Ten post był edytowany przez Time Robber: 15.07.2005 11:10 -------------------- Czas nie czeka
Czas nie stoi Zegar czasu Też się boi! |
Sheila |
![]()
|
Mornariel - może źle odczytałam twoje intencje.
Time Robber - dzięki za pocieszenie. Jesteś jednak w błędzie, sądząc, że wymyślam tematykę moich wierszy na siłę. Piszę najczęściej dlatego, żeby coś z siebie wyrzucić, stąd może sięzdarzyć, że niektóre są przesadnie "dołujące". Może te wydadzą sięwam bardziej prawdziwe. "Noc" Latarnie zagłuszyły gwiazdy skądś dobiega ciche echo głośnej muzyki kadzidło już nie pachnie schowano Noże świece się wypaliły i tylko wycie Wilczego Boga oznajmia, że ktoś jeszcze żyje "14-sty dzień lutego" "szaleństwo w wielkich domach towarowych Amerykanie kupują Amerykankom biżuterię bieliznę słodycze wszystko w kształcie czerwonego serduszka" T. Różewicz Walentynki walę tynki walę głową o mur gdy Święty-Walnięty rozdaje wszystkim w koło serduszkowate kartki które przyleciały prosto z Hameryki na skrzydłach komercji A ja Cię pokochałam i kocham nie od święta ale w zimny styczniowy poniedziałek Opłatki śniegu spadają na nasze włosy i brew i rzęsę śpiącą pod lodem na jeziorze Kochaj mnie zwłaszcza w to głupie święto ale i zawsze żeby nasze uczucia nie odleciały spowrotem do Hameryki na skrzydłach komercji "Sen" Zasnęłam z głową na Twojej piersi i śniłam, że byłeś prawdziwy tuliłeś mnie w ramionach odzianą w uczucia i emocje Przyozdabiałeś mnie szeptami tych słów, których się boisz, a ustami przelewaliśmy z ciała do ciała nasze błądzące dusze. |
Sheila |
![]()
|
QUOTE(Mornariel @ 16.07.2005 20:54) rozumiem ze potrzebujesz odezwu, ale zycze ci zebys doszla do sytuacji gdy nie piszesz zeby ktos to predko ocenil a zebys ty sie z tym dobrze czula. Pisałam sama dla siebie długi, bardzo długi czas. Ostatnio tylko szukam krytyków, bo po prostu jestem ciekawa, co ludzie sądzą o tym, co stworzyłam. Szczerze mówiąc, większość opinii, z którymi się spotykałam do czasu umieszczenia swoich wierszy na tym forum, była pozytywna. Zaczynałam nawet myśleć, o jakiejś malutkiej publikacji, ale zdaję sobie sprawę z tego, że będę musiała więcej popracować, zanim do tego dojdzie. |
Time Robber |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 74 Dołączył: 18.04.2005 ![]() |
"Sen" - jest do przyjęcia choć i jemu się trafiło - dla mnie ilekroć uzywasz słowa "ciało" to brzmi to jakoś nieprawdziwie i strachliwie- najlepiej jakbyś poradziła sobie bez tego i bez strachu!
W ostatnich wierszach sentyment przeplata się z grubiaństwem - tworzy dysonans dla mnie ciężko strawny - wolę wiersze bardziej określone - czyli - jeśli sentyment to sentyment lekki, ulotny, tajemniczy a jak cos innego to do końca konkretnie. Są w Twoich wierszach wersy całkiem dobrze napisane - choć całość czasami piszczy jak styropian na szkle! Ale myślę , że warto dla tych paru linijek poczwiczyć i nie bać sie być miękkim (lub twardym) ale prawdziwym! -------------------- Czas nie czeka
Czas nie stoi Zegar czasu Też się boi! |
soraja |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 9 Dołączył: 02.05.2005 ![]() |
Najtrudniejsze w poezji jest połączenie rzeczowości i natchnienia. Tobie brakuje natchnienia poniewaz twoje wiersze składają się głównie z rzeczy dosłownych. Poeta powinien pisać tak by jego jedno słowo ukazywało całą jego duszę i świat jaki widzi on swymi oczyma. Twoje wiersze mają za dużo słów, a za mało treści, mogłabyś napisac wiersz na całą stronę, a pokazałabyś w nim mniej, niż prawdziwy poeta w jednym wersie. Musisz nad tym popracować, a dojdziesz do tego, ale przecież nie pisze się, by przypodobać się klikom. Pisze się by, przypodobać się sobie.
![]() -------------------- Że wierzyliście w moc a było to charłactwo
w przepych i użycie a były to łachmany w wiedzę i rozum a było to szaleństwo w materię a był to tylko kokon ducha że roztrwoniliśmy wszystko spustoszyli i wiodła nas ciemność |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 12.05.2025 01:24 |