Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

26 Strony « < 6 7 8 9 10 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Snape, Zdrajca czy przyjaciel?

ELF
post 29.01.2006 23:29
Post #176 

Tłuczek

Grupa: Magiczni Forumowicze

Ja również na poczatku nie byłam przekona co do tego, ze Snape zdradzi Zakon Feniksa, ale jednak należał to dych "złych" wiec w pewnym stopniu byłam na to przygotowana...
Poza tym, tak jak napisał Avery, Snape złożył Przysięgę Wieczystą...
(Snape byl slizgonem, a jak wiadomo oni zawsze wybieraja ratowanie wlasnej skory).

Wypraszam sobie tongue.gif tongue.gif

--------------------
user posted image
Harry Potter jest jedyna osobą, która przeżyła kopniaka z półobrotu od Chucka Norrisa. Potterowi została tylko blizna w kształcie błyskawicy na czole.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Moongirl
post 30.01.2006 01:06
Post #177 

Tłuczek

witam po dlugiej przerwie smile.gif
zgadzam sie z tezą, że śmierć Dumbledora jest dziwna... no i ofc gdyby mial blagac (w co wątpie) Snape`a o życie powiedziałby raczej no a nie please... poza tym to wielki czarodziej (Dumbledor) i nie zniżyłby się do błagania o własne życie... Chyba że poprzez to please chcial zmienić decyzje Severusa odwołać się do dobra które w nim powinno być skoro był zdolny kiedyś tam do miłości. Zastanawia mnie czemu sama scena zabojstwa przez Snape trwala tak strasznie krótko i po 2 czemu Snape spał kiedy śmierciożercy byli w zamku gdyby nie wizyta u niego w pokoju profesora moglby nawet o tym nie wiedziec?? Szkoda tylko że aby uzyskać odp na te pytania bedziemy musieli czekac kolejne x lat tongue.gif

--------------------
I'm not like them but I can pretend!

+Quote Post
Sayaka
post 30.01.2006 15:19
Post #178 

Uczeń Hogwartu

Hmm a wiecie.
Ja tam osobiście od początku myślałam, i chyba nadal myślę, że z naszego Snape'a jest po prostu okropny skurczybyk. Ale to, że on jest jednak 'zły' podważa cały autorytet Dumbledora, i cały w sumie sens książki. Wszyscy mówili ' Tak tak wygląda na złego, ale Dumbledore mu ufa więc wszyscy mu ufamy" etc. Takie bezpośrednie wyjaśnienie, że " No cóż, a jednak" nie może mieć sensu, chyba, że pani Rowling naprawdę brakuje pomysłow.
Dzisiaj rozmawiałam z koleżanką, która czytała oryginał i ona uważa, że to jest jakiś wielce konspirowski plan. Że wcale nie zabito Dumbledora, że to miało osłabić czujność Voldka, pokazać jego słabe strony etc.
Wiem, że to może i brzmi mało wiarygodnie, w końcu było zaklęcie, był pogrzeb i wszystko.
Ale Dumblek powiedział 'please' co mnie też zastanawia.
Whatever, chyba wszystkie domysły są bez sensu.
+Quote Post
anagda
post 30.01.2006 16:58
Post #179 

Członek Zakonu Feniksa

moj brat wyczytal gdzies ze z Dumbledorem bedzie jak z Gandalfem tongue.gif to tez zabawna propozycja smile.gif i nawiazuje do powyższej opinii.

że niby Dumbledor żyje, a to był jego sobowtór? no sorrrrrryyy.... ale przecież jak już, to Gandalf w cuś wpadł i nikt na dobrą sprawę nie widział jego śmierci. a przecięż Dumbledora zabili Kavadrą, Hagrid sam niósł jego ciało i sie jego portret w gabinecie pojawił. nie... ja nie wierzę w to, żeby on żył... zabili go i kropka.

--------------------
user posted image
+Quote Post
Lupek
post 30.01.2006 17:22
Post #180 

Forumowy Śmierciożerca

Otóż możliwe są trzy rozwiązania i praktycznie wszystkie są realne i mają swoje argumenty:

1.Snape jest zdrajcą, a Dumbledore nie żyje- no tutaj nie trzeba chyba niczego tłumaczyć.
2.Snape nie jest zdrajcą, ale Dumbledore nie żyje- Otóż Dumbledore wiedział, że szykuje się na niego zamach i porposił zapewne Snape, że gdyby doszło do sytuacji, że Malfoy miałby zabić Dumbledora to wtedy miałby go wyręczyć w tym Snape (przy okazji Snape staje się najbardziej zaufanym sługą Czarnego Pana i może pomóc Harryemu)
3.Snape nie jest zdrajcą, a Dumbledore żyje- To że Snape złożył przysięge nie oznacza ,że musiał zabić Dumbledora. Pewnie da się oszukać przysięge w ten sposób, że gdy Czarny Pan uzna Dumbledora za martwego to przysięga jest wykonana. Po za tym zastanawia mnie kilka innych rzeczy naprzykład działanie Avada Kedavra Snape'a, które dziwnym sposobem wyrzuciło Albusa w górę choć wcześniej działanie tego zaklęcia było przez Jo opisywane zupełnie inaczej (naprzykład śmierć Cedrika). Druga sprawa podczas pogrzebu Harry zobaczył przez chwilę, że coś w kształcie feniksa uniosło się nad grobem Dumbledora, a może to był Dumbledore, który przemienił się w feniksa (nigdy nie powiedziano czy jest animagiem czy nie). Jeśli chodzi o ciało niesione przez Hagrida i obraz to przecież ciała nie było widać, bo było zasłonięte, a co do obrazu to przecież chyba da się oszukać ten cały system (zresztą Dumbledore był czy może jest najlepszym czarodziejem więc to żaden problem dla niego)

Nie jestem pewny co do żadnej z tych teorii. Każda może okazać się słuszna.

Ten post był edytowany przez Lupek: 30.01.2006 23:47
+Quote Post
em
post 30.01.2006 17:39
Post #181 

ultimate ginger

Grupa: czysta krew..

co do ostatniej (chociaż ja przychylam się raczej do tej pierwszej), może to już tu było: www.dumbledoreisnotdead.com

--------------------
all you knit is love!
każdy jest moderatorem swojego losu.
+Quote Post
dominika00
post 30.01.2006 17:51
Post #182 

Kandydat na Maga

JA mialam jekąs nadzieje czytając Vi cześc( chciciaż sama nie wiem po co i sama sie zdziwiłam) ze Snape jednak nie jest dalej oddany Voldemortowi, ze t co jest w drugim czy trzecim rozdziale keidy przysiega chronić Draco, to tyle gra, zastanawiajace było jednak to dlaczego kryje Glizdogona ;/ blink.gif huh.gif
Skoro jest po stronie dobra to chyab cos nie tak.
PO drugie mysle sobie, ze niebył by w stanie zabić Dumbledora, gdyby tak naparwde tego nei chcial( w V cześci Harry chce rzucic niwybaczalne zaklęcie,ale boi sie i nie przynosi ono zamierzonego skutku)
Z drugiej zas strony było cos co pozwoliło Dumbledorowi zaufac Snape'owi, Harry podejrzewa co to jest ,ale to nic pewnego, może Dumbledor popełnił błąd tak jak kilka innych...
Chyba musimy poczekac do VII części,ale i tak moim zdaniem Spae jest juz przegrany, jestem prawie pewan, ze przez cały ten czas był, jest i bedzien sluga Voldemorta

--------------------
..." Bo miłość mocna jest jak smierć "...

user posted image
+Quote Post
Zeti
post 30.01.2006 21:32
Post #183 

Potężny Mag

Grupa: Prefekci

Snape to idiota który oddał się na służbę Voldemortowi. Mam nadzieje że Harry zabije go w VII tomie

--------------------
user posted image user posted image
...Prefekt Gryffindoru...
'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.'
+Quote Post
Wilczyca
post 30.01.2006 22:00
Post #184 

Tłuczek

Cóż, nie spodziewałam się, że Snape będzie zdrajcą...
Idiota, przy czytaniu książki cichutko go wyklinałam. cry.gif
Nie sądze, żeby przeszedł jakąś metamorfoze, po za tym wątpie, aby ktokolwiek wybaczył mu morderstwo tak wspaniałego czarodzieja...

--------------------
wolf...
+Quote Post
Shell
post 30.01.2006 22:03
Post #185 

Szukający

QUOTE(Zeti @ 30.01.2006 22:32)
Snape to idiota który oddał się na służbę Voldemortowi. Mam nadzieje że Harry zabije go w VII tomie
*

Jakaż niesamowicie ambitna wypowiedź. A może bys tak uzasadniła, dlaczego jest idiotą?

A ja Snape lubie :)
Niestety mam jakas wade bo zawsze lubilam tych zlych ;).
I ciesze sie ze przeszedl na zla strone, bo bardziej pasuje to Voldemorta ;p.
Jestem też pełna podziwu dla tego jak Snape potrafił udawać przed wszystkimi, bo badzmy szczerzy, nikt z nas nie zdawal sobie sprawy ze to Snape zabije Dumbledora ;p.

--------------------
Miasto wśrubowało się w ziemię, pięściami walczącego marzenia.
+Quote Post
Hito
post 30.01.2006 22:06
Post #186 

Magik

Pewnie sam Snape też się tego nie spodziewał. Narcissa załatwiła go w bardzo perfidny sposób.
Cóż, jestem ciekawy, jaką to rolę odegra Snape w VII tomie. Pewnie będzie chronił Draca (może schowa go u siebie w domu?), ale czy pomoże Potterowi załatwić Voldiego, czy też wręcz przeciwnie - zobaczymy.
W każdym razie, prawdopodobieństwo, że Sev zginie w ostatniej książce, jest dość wysokie.

--------------------
Mój nowy fic

One in Fire Two in Blood
Three in Storm Four in Flood
Five in Anger Six in Hate
Seven Fear Evil Eight
Nine in Sorrow Ten in Pain
Eleven Death Twelve Life Again
Thirteen Steps to the Dark Man’s Door
Won’t be turning back no more
+Quote Post
Zeti
post 30.01.2006 22:09
Post #187 

Potężny Mag

Jakaż niesamowicie ambitna wypowiedź. A może bys tak uzasadniła, dlaczego jest idiotą?

Ponieważ jest śmierciożercą

--------------------
'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.'
+Quote Post
Shell
post 30.01.2006 22:12
Post #188 

Szukający

Śmierciożercy wcale nie byli idiotami. Były to najczęściej osoby inteligentne które chciały odnieść władze. Mieli takie priorytety, a nie inne. Wcale nie byli idiotami ;p.

--------------------
+Quote Post
Zeti
post 30.01.2006 22:19
Post #189 

Potężny Mag

Byli idiotami bo stali po strpnie zła

--------------------
+Quote Post
Shell
post 30.01.2006 22:21
Post #190 

Szukający

Jezu juz nie mam sily do twoich debilnych postow. Moze bys tak napisala wiecej? Daj spokoj masz teorie jak dzieci z przedszkola "był idiota bo zabral mi kredki!". Ponoc jestes starsza ode mnie o rok a nie potrafisz porzadnie sklecic jednego zdania.

Nie, nie byli idiotami. Stali po stronie zla bo dla nich to byla ta "dobra strona". Po prostu mieli takie idealy a nie inne. Bronili tego co uwazali za sluszne, wiec nie byli idiotami.

--------------------
+Quote Post
Zeti
post 30.01.2006 22:23
Post #191 

Potężny Mag

Tak sądze i już!

--------------------
+Quote Post
em
post 30.01.2006 22:28
Post #192 

ultimate ginger

Grupa: czysta krew..

No bo to jest przecież argument nie do obalenia. Shell, ty się zastanów z kim ty się kłócisz. Taki autorytet będziesz podważać.
Wstydź się.

--------------------
all you knit is love!
każdy jest moderatorem swojego losu.
+Quote Post
Shell
post 30.01.2006 23:10
Post #193 

Szukający

Jestem be ;(.
I najgorsze ze nie mam zadnych argumentow ;(.
I nie potrafie stworzyc ani jednego zdania ;(.
A nie przepraszam ja to potrafie ;p to Zeti ma z tym OGROMNE problemy.

Ehh szkoda slow ;p;p.

--------------------
+Quote Post
HUNCWOTKA
post 30.01.2006 23:17
Post #194 

Uczeń Hogwartu

Ja jednak uważam że Snape jest zdrajcą,a Dumbledor naprawdę nie żyje.SSądzę,że jest za dużo faktów ,które potwierdzają te wydarzenia.A Snape'owi nie udałoby sie oszukać Wieczystej Przysięgi.Wcześniejsze części nauczyły mnie aby nie wierzyć za bardzo w "gdybania" wink2.gif

--------------------
"Członkini The Marauders-fanklubu Huncwotów"
Kociaki:]
user posted image
UWAGA GRYZIE:P
+Quote Post
Hito
post 30.01.2006 23:53
Post #195 

Magik

Myślę, że faktycznie Dumble nie żyje. Pogrzeb i ta cała otoczka jednoznacznie na to wskazują (Fawkes by sie nie pomylił, to musiał być Albus, a nie jakiś sobowtór).
Natomiast co do Snape'a... To chyba prawdziwy agent o stu twarzach. Nie sądzę, by stał tylko i wyłącznie po stronie Voldemorta.

--------------------
Mój nowy fic

One in Fire Two in Blood
Seven Fear Evil Eight
+Quote Post
Lupek
post 30.01.2006 23:55
Post #196 

Forumowy Śmierciożerca

QUOTE(Zeti @ 30.01.2006 23:09)

Ponieważ jest śmierciożercą
*

Nie no wypraszam sobie (jestem śmierciożercą i nie czuje się idiotą ;p)..... Idąc dalej tokiem twojego rozumowania można powiedzieć, że 2/3 ludzkości to idioci, bo nie są katolikami tylko na przykład muzłumanami. A tak w ogóle to nie wiadomo jeszcze czy Snape jest śmierciożercą czy może wtyczką Dumbledora wśród śmierciożerców.
+Quote Post
Shell
post 30.01.2006 23:57
Post #197 

Szukający

Oh dajcie spokoj ;p jesli sie okaze ze Snape jest wtyka, a Dumbledore zyje to ja zbluzgam Rowling i spale wszystkie czesci Pottera. Bo niby jak Dumbledore udal swoja smierc? Dostal Avada a tu sie okazuje ze zyje? Czy po prostu sie poswiecil? W co jeszcze bardziej nie wierze ;p

Snape jest po stronie zlych i koniec! :[

--------------------
+Quote Post
Lupek
post 30.01.2006 23:59
Post #198 

Forumowy Śmierciożerca

Nie!!! Mi chodziło o to, że był wtyczką Dumbledora i nadal jest po jego stronie. Nic nie mówiłem, że koniecznie Dumbledore żyje.....
+Quote Post
Hito
post 31.01.2006 00:01
Post #199 

Magik

Shell, teraz to Ty daj spokój. Czy nie może być tak, że istotnie, Snape zabił Dumbledore'a, ale to nie zmienia faktu, że jest po stronie dobra? Mamy na to dowody (choć niejasne), typu rozmowy DD ze Snapem, no i ,,please...''.

--------------------
Mój nowy fic

One in Fire Two in Blood
Seven Fear Evil Eight
+Quote Post
avalanche
post 31.01.2006 00:14
Post #200 

Mistrz Różdżki

ale w sumie to dziwne ze strony dumbla. pozwolić snape'owi go zabić. kontrowersyjne mocno, czy takimi środkami działa się dla dobra? mało chwalebne. niby snape wtedy ma argument dla volda i innych śmierciożerców i moze się na tym gruncie bezpiecznie i ewentualnie knuć dla 'dobrych' jesli tak zakładałby dumbel. ale i tak...

--------------------
"Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald
+Quote Post

26 Strony « < 6 7 8 9 10 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

Kontakt · Lekka wersja
Time is now: 13.05.2025 11:48