Felix Felicis, i pojęcie szczęścia
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Felix Felicis, i pojęcie szczęścia
Flegma |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 13 Dołączył: 15.07.2006 Skąd: z kOmpa ;) Płeć: Kobieta ![]() |
Felix Felicis ----> popieram to że wplywa głownie na psychike. Przykład z Ronem dal do zrozumienia że najważniejsza jest wiara w siebie po np. my zwykli ludzi nie mamy takiego eliksiru jedyne co nam pomaga to wiara w siebie i pomoc innych. Gdyby Albus wypił eliksir to możliwe jest że np. w jaskini stworzonej przez Voldemorta stracil by on swoją moc, działanie. W jaskini było kilka przypadków <zauważonycz przez albusa> niedociągnieć Voldemorta ale możliwe jest to że zaczrował jaskinie żeby wchodzący tam byli zdani tylko na siebie.
-------------------- Harry Potter zaczrOwał mój sw!at =)
|
Hermiona1900 |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 518 Dołączył: 10.06.2006 Skąd: ja to znam?? Płeć: Kobieta ![]() |
Przykład z Ronem ( kiedy Harry udawał,że dolał mu FF do soku ) dał nam w pewnym stopniu do zrozumienia, że FF to tylko lekkie wsparcie, a wiara, że szczęście pochodzi od eliksiru pomaga nam w osiąganiu celu. Może FF pomaga i daje szczęście, ale my i nasza wewnętrzne, szczera wiara w siebie jest najważniejsza...
-------------------- Gryffindor
KLL |
Pszczola |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1243 Dołączył: 30.08.2004 Skąd: Sto(L)ica ![]() |
Innymi słowy magicznie wzmocniony efekt placebo. Zapewne jest to jedno z działań eliksiru. Ci co go zażyli byli zawsze bardzo pewni siebie. Parę łyków więcej i zabiłbyś się, bo np. ubdurasz sobie, że umiesz latać albo przytulić Norberta.
Ten post był edytowany przez Pszczola: 25.07.2006 16:49 -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
Shmanii |
![]() ![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 80 Dołączył: 28.05.2006 Skąd: Avalon ![]() |
Hm... szczęście w eliksirze. Coś o czym marzy każdy.
Zgodzę się z jednym. takie szczeście jest krótkotrwałe. A mnie zastanawia co innego. Mianowicie, czy istnieje mikstura odwrotna do Felixa ? Myślę też, że Felix dodaje nam wiary w siebie. W nasze zdolności w to ze nam sie uda. To pomaga bardziej, niż sam elixir Pozdrawiam Ten post był edytowany przez Shmanii: 10.08.2006 15:03 -------------------- "Trzeba wiele lat, by znaleźć przyjaciela
wystarczy chwila, by go stracić" (Stanisław Lec) |
Hermiona1900 |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 518 Dołączył: 10.06.2006 Skąd: ja to znam?? Płeć: Kobieta ![]() |
No nawet jeśli istnieje taki eliksir - to po co by go zażywać????
-------------------- Gryffindor
KLL |
Aylet |
![]()
|
![]() shinigami Grupa: Prefekci Postów: 1465 Dołączył: 16.04.2003 Skąd: z lodówki Płeć: Kobieta ![]() |
niekoniecznie sam ktoś kto posiada taka miksturę by ją wypił. Można by ją dolać do napoju wroga itp
![]() http://umowa-o-prace.waw.pl Do koleżanki na dole: też tak sądze ![]() Ten post był edytowany przez vampirka: 04.02.2019 15:27 |
Hermiona1900 |
![]()
|
No, to zupełnie co innego
![]() -------------------- Gryffindor
KLL |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 02:53 |