Tłumaczenie 6 Tomu Ukończone :)!
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Tłumaczenie 6 Tomu Ukończone :)!
hazel |
![]()
|
![]() czym jest fajerbol? Grupa: czysta krew.. Postów: 3081 Dołączył: 24.12.2005 Skąd: panic room Płeć: kaloryfer ![]() |
Jeśli ktoś chce koniecznie czytać pirackie tłumaczenia, to jego wola. Nie to, że mam moralne obiekcje, ale po prostu taka kopia to jedynie namiastka oryginału, ludzie tłumaczący(niektórzy) mają problemy z podstawami gramatyki polskiej, co owocuje idiotycznymi wygibasami językowymi, utrudniającym odbiór, więc wolę sobie odpuścić
![]() ![]() -------------------- ![]() The voice in my head doesn’t think I’m crazy. |
Zwodnik |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 341 Dołączył: 05.04.2003 ![]() |
Yep, Niestety. Moralności tu nikogo nie nauczymy (podobno każdy ma własną) ale z daleka od piaratów trzymać się należy przez...jakby to określić...estetykę ? Dla mnie książka to CAŁOŚĆ. Okreslone wydarzenia powiązane fabułą, mniej lub bardziej wciągającą. Ale to również TEKST. Tutaj każdy przekład coś tam uszczknie, ale na to już rady nie ma (chyba, że dozyjemy czasów, w których każdy będzie poliglotą
![]() -------------------- AMOR PATRIAE NOSTRA LEX...
|
Ronald |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 815 Dołączył: 26.08.2005 Skąd: stolec:/ Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wszystko jest dla ludzi. Wiec i pirackie tłumaczenia też.
A poza tym HPiKP jest już w trakcie drukowania. Zdjęcia z kilku etapów drukowania może cie zobaczyc na stronie My Webpage -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
- Mugole? Oni nie potrafią patrzeć... - Nie, ale jak ich pokujesz widelcem to ich boli. Hahaha! "Dopóki człowiek się śmieje, nie przegrał" Adrew Vachss ![]() |
Ronald |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 815 Dołączył: 26.08.2005 Skąd: stolec:/ Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wszystko jest dla ludzi. Wiec i pirackie tłumaczenia też.
A poza tym HPiKP jest już w trakcie drukowania. Zdjęcia z kilku etapów drukowania może cie zobaczyc na stronie www.harrypotter.pl. Super. A tak poza tym to jeszcze zostały 23 dni ![]() -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
- Mugole? Oni nie potrafią patrzeć... - Nie, ale jak ich pokujesz widelcem to ich boli. Hahaha! "Dopóki człowiek się śmieje, nie przegrał" Adrew Vachss ![]() |
hazel |
![]()
|
![]() czym jest fajerbol? Grupa: czysta krew.. Postów: 3081 Dołączył: 24.12.2005 Skąd: panic room Płeć: kaloryfer ![]() |
Heh...już 21
Po tym jak zainwestowałam w angielskie wydanie 99 zł, obiecałam sobie, że nie kupię polskiego tłumaczenia, ale mam jakieś dziwne odczucie, że pierwszego dnia jak wyjdzie, to polecę i znów będzie oszczędzanie do końca miesiąca ![]() A propos, wiecie może już ile ma kosztować polskie wydanie? Jakiś czas temu czytałam na onecie że 36zł, ale coś mi się nie chce wierzyć, że tak tanio. Będą chcieli kasy natrzepać na biednych fanach... Ten post był edytowany przez hazel: 07.01.2006 06:47 -------------------- ![]() The voice in my head doesn’t think I’m crazy. |
Zwodnik |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 341 Dołączył: 05.04.2003 ![]() |
Liczyłbym na cenę w granicach 40, góra 50 zł. Pamiętacie zresztą, jak było z ZF ? MR wyznaczyła cenę, i do tego limit (bodaj 10%) o który mozna ją obniżyć, za sprzedawanie taniej szły kary. Efekt był taki, że za minimum sprzedawali praktycznie wszyscy (Hipermarkety, Empik, księgarnie, Merlin, nawet kioski ruchu). Nie widziałem sklepu, w którym ksiąka kosztowałaby dokładnie tyle, ile ustaliła MR.
Edit: Za www.mediarodzina.com.pl : QUOTE Cena Możemy też zdradzić Wam szczegóły dotyczące ceny książki. Szósty tom w miękkiej oprawie będzie można nabyć za 39 złotych, natomiast oprawę twardą za 49 złotych Wliczając rabat, jaki najpewniej zostanie odliczony, podane na onecie 36 zł staje się całkiem prawdopodobne. Ten post był edytowany przez Zwodnik: 07.01.2006 08:09 -------------------- AMOR PATRIAE NOSTRA LEX...
|
Shell |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 459 Dołączył: 09.04.2003 Skąd: z krainy Oz Płeć: Kobieta ![]() |
A ja kupie ta ksiazke ;p, piratow nie czytalam a z angielska nie chcialam sie meczyc ;d. Zreszta 39zł to wcale nie tak dużo ;).
Już się nie moge doczekac jak wyjdzie ;d. -------------------- Miasto wśrubowało się w ziemię, pięściami walczącego marzenia.
|
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
Kupię. Jak się raz w to wejdzie, to już trzeba kupić wszystkie, bo jak to wygląda na półce - połowa serii po polsku, połowa po angielsku? Poza tym będę czerpać chorą satysfakcję ze znajdowania błędów w piratach
![]() edit: oo, 200 post. stawiam po kieliszku piccolo. Ten post był edytowany przez emoticonka: 07.01.2006 23:08 -------------------- |
HUNCWOTKA |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 213 Dołączył: 06.06.2005 Skąd: :] ![]() |
Czy kupię Księcia Półkrwi jeszcze nie wiem.Mam juz odłozoną kasę,ale trochę mi szkoda:p.Kiedyś oszczędzałam miesiacami na Harry'ego ale teraz juz mi przeszlo.
Jakoś mi sie nie spieszy do przeczytania tłumaczenia Polkowskiego.Może poczekam ,aż książka bedzie w bibliotece. -------------------- |
Ronald |
![]()
|
Jeśli o kupowaniu mowa, to zastanawiam sie jak duzo księgarni ma zamiar zorganizowac premierę? Wiadomo, że takie sieciowe księgarnie jak EMPIK-i będą napewno. Ale jest też od groma małych księgarenek.
Ja osobiście kupię książkę po polsku i to na premierze. Już planuję wycieczkę do księgarni ![]() ![]() -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
hazel |
![]()
|
Na pewno wszystkie hipermarkety no i EMPIK, jeszcze kilka jakiś większych, w małe księgarnie raczej wątpie bo to się wiąże z kosztami. Wiadomo, każdy będzie chciał wypromować przy okazji swój sklep,ale pewnie bedą tylko promocje. Ja się w to nie pakuję. Byłam na premierze ZF. tylko dzięki koledze uniknęłam śmierci z ręki hordy mocno nieletnich "fanów"
![]() -------------------- ![]() The voice in my head doesn’t think I’m crazy. |
Ronald |
![]()
|
Tez byłem na premierze ZF, ale miałęm to szczęście, ze horda byął w miarę spokojna. Przepychanki w przejściu zaczęły sie juz jak wszedłem do sklepu, ufff. ALe i tak Troszkę obolały byłem bo mój kolega na wózku przejechał mi po stopie i prawie mnie zmiarzdzyły automatyczne drzwi.
-------------------- - A mugole...nie widzą nas?
December |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 103 Dołączył: 07.11.2005 Skąd: miasto spotkań bez barier Płeć: Kobieta ![]() |
Dlatego ja ciągla zastanawiam się czy iść na nocną premierę "Harry'ego Potter'a i Księcia Pół-Krwi". Boję się tej bandy rozhisteryzowanych fanów
![]() A z drugiej strony chciałoby się poczuć częścią tej harrowatej społeczności i odwiedzić rynek o północy... Mam jeszcze czas do namysłu... Ja byłam na premierze IV części w księgarni o północy, niestety nie w samym centrum miasta i nie dało się odczuć tej świątecznej atmosfery. |
Lupek |
![]()
|
![]() Forumowy Śmierciożerca Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 580 Dołączył: 08.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja tam nigdy nie byłem o północy na premierze ponieważ albo byłem za młody albo po prostu przeczytałem książke w orginale i nie byłem na tyle napalony, aby kupować książke od razu jak weszła do księgarni. "HPiZF" kupiłem na następny dzień po premierze na spokojnie bez niezliczonej liczby fanów w Tesco. "HPiKP" kupie w ten sam sposób.
Ten post był edytowany przez Lupek: 08.01.2006 19:50 |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
Byłam na premierze ZF, a jakże
![]() ![]() ![]() -------------------- |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Eeeee.... Mnie się wydawało, że 28 styczeń to sobota
![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Magya |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 874 Dołączył: 01.08.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
A nie?
Ja "Harry'ego" dostanę po premierze, ponieważ zamawiam przez "Świat Książki". Cena w twardej oprawie to bodaj 44 złotych a w miękkiej 35. I zauważyłam, że są one tańsze niż wcześniejsze części. -------------------- Motylem jestem.
![]() Członkini The Marauders - fanklubu Huncwotów |
hazel |
![]()
|
December ma rację, tu nie tyle chodzi o najszybsze dostanie książki, bo prawie każdy czytał orginał i/lub pirackie tłumaczenie, ale o ten klimat... podniecenia
![]() -------------------- ![]() The voice in my head doesn’t think I’m crazy. |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
-------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
hazel |
![]()
|
No wiesz, różni ludzie, różne potrzeby. To co dla Ciebie jest weekendem, dla kogoś może być srodkiem tygodnia
![]() ![]() -------------------- ![]() The voice in my head doesn’t think I’m crazy. |
em |
![]()
|
A faktycznie, zamiast na 28 popatrzyłam na 31. Przyzwyczajenie z poprzedniej premiery chyba :-) a zatem chyba jednak nawiedzę moją ulubioną księgarnię
![]() -------------------- |
Ronald |
![]()
|
No włąśnie. Tu chodzi o tą atmosferę. Pewnie gdybym miał kupić książkę tak zwyczajnie w dzień, to pewnie tą godzinę 0 przespałbym błogo jak niemowlę. Ale Ja chce poczuć to oczekiwanie i niestety odmarzanie siedzenia na mrozie
![]() ![]() -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
Herma |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 136 Dołączył: 28.09.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a ja raczej nie pojde na premiere... pewnie bede miala w noc z 27na28 koszmary, ze wykupili wszystkie ksiazki (
![]() |
hazel |
![]()
|
Oj nie martw się Herma, drogi Wydawca na pewno zadba o komfort pstchiczny wielbicieli Harry'ego Pottera (a także o swoją pełną kasę). Byłam wczoraj w Empiku, już się przygotowują
Ronald |
![]()
|
Herma> Hazel ma rację, nie masz co się martwić, jak wejdziesz z samwego rana do księgarni po HP(bo oczywiście tak zrobisz, prawda?) zapewne powiesz "zielono mi"
![]() Hazel>Nie ładnie, aż się zarumieniłem ![]() ![]() ![]() Ten post był edytowany przez Ronald: 16.01.2006 11:46 -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 02:52 |