Mleczna Droga, Kołysanka
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Mleczna Droga, Kołysanka
MaryStebbins |
![]()
|
Szukający Grupa: Oczekujący Postów: 461 Dołączył: 29.10.2005 Skąd: Mazowsze Płeć: Kobieta ![]() |
Zaśnij, Albusie, zmęczony na wieki.
Ocal wzrok przed piekłem i opuść powieki. Wyruszysz Mleczna Drogą W uczęszczany trakt I spotkasz tych, co z Tobą Szukają swoich gwiazd. Ich zapał będzie kwitł, gdy dadzą swoje słowo, Że gdy odnajdą świt Podzielą się nim z Tobą. Jutrzenka utuli zgryzotę. Pozwoli jej stać się motylem. Poczwarka przerazi nas lotem, I w końcu porzuci, gdzieś w tyle. Obetrzymy łzy, Zmieszane z popiołem. Odpoczniesz zmeczony Nieustajacym bojem. Wygranym. Ten post był edytowany przez MaryStebbins: 10.02.2006 16:03 |
MaryStebbins |
![]()
|
Szukający Grupa: Oczekujący Postów: 461 Dołączył: 29.10.2005 Skąd: Mazowsze Płeć: Kobieta ![]() |
Kołysanka
Serce włożyć będziesz musiał By ukoić gniew Tatusia. By ukoić mnie. Ale Ty, Gwiazdeczko, wrócisz. By swej matki nie zasmucić. Żeby mogła śnić. Mama kocha Cię, choć skrycie. Inny plan ma na Twe życie Nie zawiedziesz jej. Synku, wśród zbyt wielu krzeseł, Regulusa wita wrzesień Ty go spotkasz sam... Ty, Gwiazdeczko, musisz wrócić. By Mamusi nie zasmucić Żeby mogła śnić. Tamci zdepczą Twoją dumę Tolerancją, śmiechu szumem... Naiwnością swą. Wkrótce mrozy i zamiecie. Pewnie tułasz się po świecie... Zatrzasnęłam drzwi. |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Gdyby nie tematyka (nic nie poradzę, że bawią mnie do łez 'potterowskie' liryki) to bym pochwalił. Zapomnę więc na chwilę (co nie jest tak trudne, szczególnie w pierwszym wierszu, skądinąd słabszym) o kim te wiersze są. Pierwszy jest dość banalny. Ale to nic. Jest sprawnie napisany. Czytałem takich wierszy w życiu setki, ale nie przeszkadza mi to w czytaniu kolejnego. Nie rozumiem wprawdzie co ta poczwarka porzuci gdzieś w tyle, bo porzucić trzeba coś lub kogoś. 'Obetrzymy' zaś, składam na karb literówki.
Kołysanka ma rytm jaki lubię. Szkoda, że ostatnie wersy poszczególnych zwrotek nie rymują się ze sobą w jakiejś formie. Spoiło by to bardziej całość. Muszę się też przyznać, że nie rozumiem za bardzo o co chodzi, ale nie muszę. Ma być kołysanka i jest. Buja mnie. Tylko po co użyłaś tak niepoetyckiego słowa jak 'tolerancja'? To słowo tu wyje. Prawie tak jak ten nieszczęsny Regulus. |
Joanne Riddle |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 31 Dołączył: 18.01.2006 Skąd: z internetu :) ![]() |
mój przedmówca powiedział już chyba wszystko
![]() -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 05:40 |