Wiersze, to co moje
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Wiersze, to co moje
Roma |
![]() ![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 33 Dołączył: 09.04.2005 Skąd: K-K ![]() |
"Pryzmat"[/B]03.10.2005
Czasami Mam wrażenie Jakby świat Zasłaniał nam oczy Abyśmy nie mogli Dojrzeć tego Co naprawdę Ważne Teraz Gdy ci się przyglądam Nie obchodzi mnie świat I dokładnie Widzę Twoje wady Hmm A może jednak Nie jesteś moim Ideałem? [B]”Spragniona”15.11.2005 Po błękitnym horyzoncie Biegać bym chciała Świeżych traw zapachu Bym się nawdychała I kryształowych kropli Też bym się napiła A kochana matka natura By mnie nakarmiła A któż by mnie napoił? Czy znalazłby się ktoś taki? Kto by się zaniepokoił O mój los nie byle jaki. Jak wam się podoba moge dać więcej ![]() -------------------- Kiedy już wszędzie mało mnie będzie...
musisz wiedzieć, że by przeżyć taką chwilę warto czekać wiek. [ *** ] ![]() |
Time Robber |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 74 Dołączył: 18.04.2005 ![]() |
Podobało mi się - szczególnie pierwszy wiersz, drugi troszkę mniej - popracuj nad rymami a i treśc w drugim taka sobie.
Natomiast pierwszy wiersz całkiem, całkiem... -------------------- Czas nie czeka
Czas nie stoi Zegar czasu Też się boi! |
Cat |
![]()
|
Unregistered ![]() |
W pierwszym przerzutnia zdarza się o wiele za często. O ile u Melisy jestem w stanie to tolerować, to tu mnie po prostu gryzie. Teoretycznie wiersz nie jest zły, tytuł adekwatny, trochę inaczej co prawda rozwinęłabym temat, ta ostatnia zwrotka totalnie mi nie pasuje niestety, ale możnaby ją na coś wymienić i byłoby całkiem nieźle.
A drugi wiersz to moja wizja Kochanowskiego po Woodstock. Rymom źle używanym mówimy stanowcze nie. |
Roma |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 33 Dołączył: 09.04.2005 Skąd: K-K ![]() |
Dzięki za komentarze
![]() "Pewnego dnia" Pewnego dnia Będziemy wolni A Skradzione chwile Posklejamy I stworzymy Jedno wspomnienie Pewnego dnia Odzyskamy nadzieję A orężem prawdy Przebijemy się Przez mury Kłamstw Pewnego dnia Stojąc u wrót niebios Powspominamy A czas Wyda nam się Marną namiastką Wieczności "Uśmiech" Wszyscy są samotni Ale o tym nie mówią Nie wypada Człowiek wpada na człowieka Łapie spojrzenie Słowo Przeproszenie Siedząc na ławce Obserwujesz I pocieszasz się myślą Że są ludzie Smutniejsi od ciebie A na twojej twarzy Pojawia się uśmiech Sztuczny Gorzki Wymuszony Uśmiech -------------------- Kiedy już wszędzie mało mnie będzie...
Cailith |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 318 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: skąd inąd Płeć: Kobieta ![]() |
Tak, właśnie. Sztuczne i wymuszone. I na siłę gorzkie...
Strasznie to 'poszatkowane'. Ciężko się czyta, ciężko w ogóle sens jakiś wyłapać... Przede wszystkim powinnaś popracować nad formą, a do takich treści musi być ona naprawdę doszlifowana. Co do wcześniejszych wierszy... No cóż. Mogłabym się powtórzyć, ale nie widzę sensu. I zgadzam się z Cat - te rymy to już nawet jak dla mnie lekkie przegięcie... -------------------- Jestem dziełem bożym i jako takie oczekuję szacunku od świata.
Pamiętaj: nie polemizuj z Idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem. Proud to be a lesbian. |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Wiersz numer dwa to tragedia. Z tą łąką..... I te rymy. Jedeyny który chociaż trochę mi się podobał to "Pewnego dnia". Przynajmniej jest spójny i nie pretensjonalny.
|
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Prosto i dobitnie, zero pola do popisu dla czytalnieka (ja już to gdzieś pisłam, czy mam dziurę w mózgu...?). A ja tak nie lubię. Nie ma u Ciebie oddechu, rytm gubisz w co drugim wersie, rymy... rymy przemilczmy. Masz niby jakiś pomysł, może się z tego wykluć coś fajnego, ale pamiętaj, że wiersz to wypowiedź bardzo ulotna, opierająca się na uczuciach, a nie zwykłe wypowiedzenie kilku zdań i porąbanie ich na wersy. Bo takie coś to po prostu nie wchodzi, gdy się czyta.
-------------------- |
Roma |
![]()
|
Z tego co piszecie wnioskuje że beznadziejnie pisze... No cóż, szkoda. Ale i tak bede pisac mam nadzieje że wkońcu napisze "coś" godnego pozytywnej oceny. Wiem jedno - Nigdy więcej rymowanych wierszy!
![]() ”Naiwna” Zasłaniam srebrzystą kotarą Twoje zwłoki Ciekawe czy zauważą Przechodząc obok Nikt jednak Nie spojrzał Nie zauważył Czyżby zapomnieli? Ech nadziejo Jakaś ty naiwna Umierasz pierwsza A obiecałaś Mi pierwszeństwo Nikt nie tęskni Nie wzdycha Ach ty Głupia Ty naiwna „ Warto było?” Gdyby tak otworzyć oczy, Zobaczyć, co się dzieje wokół Hmm ale, po co? Żeby stwierdzić, że jednak nie było warto? Gdyby tak złapać Cię za rękę, Usłyszeć chłodny dźwięk odmowy, Twoje ciche kroki Odchodzisz Gdyby tak żyć nadzieją, Marząc o wolności Spotykać przyjaciół Niepotrafiących spojrzeć Pytających Warto było? Otwieram im oczy Wskazuję na Ciebie I pytam A jak myślisz? -------------------- Kiedy już wszędzie mało mnie będzie...
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(Roma @ 20.11.2005 15:50) No cóż, szkoda. Ale i tak bede pisac mam nadzieje że wkońcu napisze "coś" godnego pozytywnej oceny. No i to się nazywa zdrowe podejście do krytyki. I wcale nie piszesz beznadziejnie, po prostu zbyt dosłownie i sztywno. Co do ostatnich wierszy: Mam jakieś takie wrażenie, że one są sztuczne. Nie w założeniu, ale styl, słowa, podział na wersy jets taki jakiś sztywny i nienaturalny, jakby w sumie jakiś całkiem całkiem pomysł chciało się przelać w formę zupełnie do tego nie pasującą. Jest sztywno i chropowato, ostro i dosłownie. Poszukaj płynności ![]() -------------------- |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
|
Roma |
![]()
|
"Bunt" 25.11.2005
Widzisz ich? O tych tam Na wzgórzu Unoszą ręce Krzyczą Wołają Cię Pytasz, dlaczego? Oczywiście, że Ci nie odpowiem Tak idą tu Ręce wyciągają w naszą stronę Chcą Cię powstrzymać Zniszczyć O tak Lucyferze Masz rację TO jest bunt Diabelski Bunt -------------------- Kiedy już wszędzie mało mnie będzie...
Cesair |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 31 Dołączył: 28.04.2003 Skąd: z Wasrawu ![]() |
Wiersz "Bunt" mi się nie podoba, zestawienie słów, które pewnie miało brzmieć mrocznie i tajemniczo, brzmi po prostu głupio. Moim zdaniem wiersz powinien nakierowywać (subtelnie) czytelnika na jakikolwiek sposób interpretacji utworu, mówiąc prościej, wiersz powinien o czymś być, coś przekazywać, tu mi tego brakuje, są słowa, ale gdzie sens?
Ten post był edytowany przez Cesair: 27.11.2005 20:02 -------------------- Without you believin’ in always picking up and thinking about leaving
Once you stick around then that's when I'll show you happiness the world can see That's how love should be |
Roma |
![]()
|
"Krok"17.12.2005
Upadam, aby się podnosić Na brudnych kolanach Powstaje Na przekór losowi Maszeruje A lodowaty wiatr Szarpie poły mojego płaszcza Rzuca kłody pod nogi Aż w końcu Przegrywam i Czuje go Ten płomień Czyżby nadzieja? Podnoszę się I idę dalej Na przekór innym Na przekór sobie Zwyciężę -------------------- Kiedy już wszędzie mało mnie będzie...
Katon |
![]()
|
Wybacz, ale tragiczne. To wogóle nie jest poezja. Oklepanie tematu łączysz z oklepanymi metaforami na jego temat, a to wszystko w konwencji mega-na-serio.
|
Sihaja |
![]()
|
Jak
czkawka powersowany aż niemiło się czyta a poza tym było było było i to w lepszych wersjach Próbuj dalej. -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 10:46 |