Harry Potter And The Goblet Of Fire, czyli najnowszy film z tej serii ;)
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Harry Potter And The Goblet Of Fire, czyli najnowszy film z tej serii ;)
Bratiin |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 55 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: Hammer Bay, Genosha Płeć: Kobieta ![]() |
A ja tak na marginesie chciałam się odnieść do recenzji podanej przez Absolution.
No więc odmoszę się do tego tak: Podpisuję się pod każdym słowem obiema rękami ![]() No i tyle na ten temat. -------------------- ...
|
Hito |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 751 Dołączył: 11.10.2005 Skąd: Częstochowa/Wrocław Płeć: Mężczyzna ![]() |
Owczarnia>>system wysyłania prywatnych wiadomości bardzo stara się być tajemniczym. Nie jestem pewien, czy moja odpowiedź do Ciebie dotarła.
Dotarła? -------------------- Mój nowy fic
One in Fire Two in Blood Three in Storm Four in Flood Five in Anger Six in Hate Seven Fear Evil Eight Nine in Sorrow Ten in Pain Eleven Death Twelve Life Again Thirteen Steps to the Dark Man’s Door Won’t be turning back no more |
Ronald |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 815 Dołączył: 26.08.2005 Skąd: stolec:/ Płeć: Mężczyzna ![]() |
owca> I popsułaś zakład!!!! Bo jak mamy się załozyć skoro juz ujawniłaś odpowiedź?!?!?
![]() ![]() -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
- Mugole? Oni nie potrafią patrzeć... - Nie, ale jak ich pokujesz widelcem to ich boli. Hahaha! "Dopóki człowiek się śmieje, nie przegrał" Adrew Vachss ![]() |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Hito - jeśli chodzi o tę, w której na wstępie doceniasz mój dobry charakter, to i owszem
![]() ![]() ![]() Ron - a który masz? Plakat z Harrym samotnym we mgle ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
QUOTE(owczarnia @ 10.12.2005 15:15) Bluźnicie, Towarzyszu, i to straszliwie! Muzyka do Więźnia jest NIESAMOWITA. Gorąco zachęcam do odsłuchania soundtracku - mnie powalił na kolana. Temat bliski mojemu sercu i wykształceniu, więc chętnie się wtrące. Tematy Williamsa do HP są jednymi z jego szczytowych osiągnięć. Tylko materiał tematyczny jaki pozostawił po sobie w sześciu częściach "Gwiezdnych Wojen" oceniam wyżej. A jednak moim ulubionym soundtrackiem z serii jest "Harry Potter And The Philosopher's Stone". Może dlatego, że to ścieżka naprawdę williamsowska w każdym calu. Błyskotliwe aranżacje, wspaniale przeplatające się tematy (na czele z genialnym, czajkowskopodobnym tematem Hedwigi), doskonałe użycie sekcji dętej, przejmujący i niestety zarzucony już chyba na zawsze temat Voldemorta (może się równać z tym imperatorskim z GW) i zupełnie orgiastyczna kompilacja muzyczna wszystkich tych wrażeń w End Credits. Dla mnie to już dzieło klasyczne. Drugi soundtrack idzie tą samą ścieżką, ale nie ma w nim już tego błysku (choć lubię go i często słucham). Facet, który aranżował i dyrygował williamsowskimi tematami stanął na wysokości zadania. A obawy przed filmem miałem spore. Co do ścieżki dźwiękowej z Więźnia muszę przyznać, że mnie zaskoczyła. Mało tu tego, do czego tak nawykłem słuchając muzyki Williamsa. Aranżacje często są skromne i dyskretne, nowe tematy (poza pięknym Double Trouble, który słusznie stał się wizytówką filmu) proste i stonowane emocjonalnie, archaizacje.... A jednak ten eksperyment się udał. Płyta zyskuje z każdym przesłuchaniem. Jest inna, ale nie powoduje poczucia niespójności. Wydobywa inne aspekty całej opowieści. Najbardziej lubię błyskotliwe i niepokojące "Forward to Time Past". Nagłe, pełne napięcia wejście smyczków zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Umiejętność stwarzania napięcia to trudna sztuka. O dziele Patrica Doyle'a wypowiem się później. A jest o czym, bo po wielokrotnym przesłuchaniu oceniam je bardzo wysoko. Ten post był edytowany przez Katon: 12.12.2005 12:43 |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
re: Katon
Nawet nie wiesz, jak bardzo się cieszę, że i w tej sprawie się zgadzamy ![]() ![]() ![]() Z soundtrackiem do Czary Ognia sprawa ma się o tyle dziwnie, że - jak już wspomniałam - dość kiepsko współgra on jednak (moim zdaniem, oczywiście) z całym filmem (a nie da się ukryć, że to ilustrowanie tego, co się dzieje na ekranie jest jednak zasadniczym i podstawowym zadaniem ścieżki dźwiękowej). Sam w sobie jest naprawdę świetny i tym większe było moje rozczarowanie w kinie, albowiem na seans szłam odsłuchawszy całość co najmniej kilkakrotnie (była dostępna - i bardzo możliwe, że nadal jest - całkowicie legalnie i bez żadnej łaski na aol.music.com, oczywiście bez możliwości pobrania, tylko do odsłuchu) i oczekiwania miałam ogromne ![]() ![]() ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Hito |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 751 Dołączył: 11.10.2005 Skąd: Częstochowa/Wrocław Płeć: Mężczyzna ![]() |
Owca>>aha, to w porządku (tylko dlaczego w takim razie moja wiadomość nie powędrowała do folderu ,,Sent Items''? Dziwne).
Z przesłuchaniem i podzieleniem się wrażeniami będzie kiepsko, gdyż pobrałem to wczoraj - teraz piszę z Wrocławia, a soundtrack został w Częstochowie. Na razie mogę powiedzieć, że ,,A Window to the Past'' był zdecydowanie za mało słyszalny/za krótki w filmie, gdyż jako utwór prezentuje się faktycznie całkiem dobrze. Aha - wczoraj także zauważyłem (właściwie to usłyszałem), że po użyciu Time-Turnera w filmie, do uwolnienia Hardodzioba, w tle cały czas słychać tykanie zegara. Później okazjonalnie zresztą również. Łatwo to przeoczyć, jak się człowiek bardzo koncentruje na filmie (np. na podziwianiu Emmy ![]() -------------------- Mój nowy fic
One in Fire Two in Blood Three in Storm Four in Flood Five in Anger Six in Hate Seven Fear Evil Eight Nine in Sorrow Ten in Pain Eleven Death Twelve Life Again Thirteen Steps to the Dark Man’s Door Won’t be turning back no more |
owczarnia |
![]()
|
QUOTE(Hito @ 12.12.2005 13:30) Owca>>aha, to w porządku (tylko dlaczego w takim razie moja wiadomość nie powędrowała do folderu ,,Sent Items''? Dziwne). Z przesłuchaniem i podzieleniem się wrażeniami będzie kiepsko, gdyż pobrałem to wczoraj - teraz piszę z Wrocławia, a soundtrack został w Częstochowie. Na razie mogę powiedzieć, że ,,A Window to the Past'' był zdecydowanie za mało słyszalny/za krótki w filmie, gdyż jako utwór prezentuje się faktycznie całkiem dobrze. Aha - wczoraj także zauważyłem (właściwie to usłyszałem), że po użyciu Time-Turnera w filmie, do uwolnienia Hardodzioba, w tle cały czas słychać tykanie zegara. Później okazjonalnie zresztą również. Łatwo to przeoczyć, jak się człowiek bardzo koncentruje na filmie (np. na podziwianiu Emmy ![]() Słońce, bo musisz zaznaczyć opcję "zapisz wiadomość w folderze wysłane" - na tym forum nie działa to automatycznie. Całkiem dobrze - boże, ty słyszysz i nie grzmisz?!? ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Hito |
![]()
|
Aaaha, dzięki, byłem przyzwyczajony do automatyki takiego rozwiązania. Ale skoro na tym forum wysyłanie PM tak działa, powinno dostawać się jakieś powiadomienie (nie na maila), że wiadomość doszła. No, chyba, że taka funkcja w panelu też gdzieś jest, tylko ja o tym nie wiem :]
-------------------- Mój nowy fic
owczarnia |
![]()
|
Trzeba zaznaczyć "śledź tę wiadomość" - chyba. Mówię "chyba", bo nigdy z tego nie korzystałam
![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Ronald |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 815 Dołączył: 26.08.2005 Skąd: stolec:/ Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja za głupi jestem na te dyskusje o muzyce
![]() Owca>Ja mam taki plakat, na którym jest Harry+Fleur+Cedrik+Wiktor+Ron+Hermiona(patrząc od lewej), w tle sa platformy z drugiego zadania, a oni stoja na jakiejś skale ![]() BTW: Jeśli chodzi o muzykę, to mi się bardzo nie podoba, że ci co robili muzykę do CO(bo byli nowi) chcąć zachowac Hedwi's Theme potfornie to przeinaczyli i zrobiła się kupa ![]() Ten post był edytowany przez Ronald: 12.12.2005 18:51 -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
- Mugole? Oni nie potrafią patrzeć... - Nie, ale jak ich pokujesz widelcem to ich boli. Hahaha! "Dopóki człowiek się śmieje, nie przegrał" Adrew Vachss ![]() |
owczarnia |
![]()
|
Ja mam ten z samotnym Harrym i napisem "Dark times lie ahead, Harry"
![]() A co do btw, to uważam akurat dokładnie odwrotnie i nie tylko nie kupa, ale wręcz przeciwnie ![]() ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Ta lekka orientalizacja Hedwig's Theme jaka pojawia się na początku gilmu jest wspaniała!
|
Hito |
![]()
|
Glimu, czyli HPiWA? Czy mówimy już o HPiCO? (wydawało mi się, że ,,Hegwig`s Theme'' tam nie wystepuje z powodu zmiany pana od muzyki)
-------------------- Mój nowy fic
Ronald |
![]()
|
QUOTE(owczarnia @ 12.12.2005 20:00) Ja mam ten z samotnym Harrym i napisem "Dark times lie ahead, Harry" ![]() A co do btw, to uważam akurat dokładnie odwrotnie i nie tylko nie kupa, ale wręcz przeciwnie ![]() ![]() Ja mam z napisem polskim "Przed nami mroczne i niespokojne czasy" ![]() I to właśnie jest kupa bo ten nowy to tak przerobił, zę o matko, poza tym, skoro jest to temat przewodni kazdego filmu, to nie powinien tego tak zmieniać ![]() QUOTE(Hito @ 12.12.2005 21:51) Glimu, czyli HPiWA? Czy mówimy już o HPiCO? (wydawało mi się, że ,,Hegwig`s Theme'' tam nie wystepuje z powodu zmiany pana od muzyki) Mylisz się Hito. Hedwig's Theme znajduje sie na samym pozątku filmu. -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
owczarnia |
![]()
|
QUOTE(Ronald @ 12.12.2005 20:01) QUOTE(owczarnia @ 12.12.2005 20:00) Ja mam ten z samotnym Harrym i napisem "Dark times lie ahead, Harry" ![]() A co do btw, to uważam akurat dokładnie odwrotnie i nie tylko nie kupa, ale wręcz przeciwnie ![]() ![]() Ja mam z napisem polskim "Przed nami mroczne i niespokojne czasy" ![]() I to właśnie jest kupa bo ten nowy to tak przerobił, zę o matko, poza tym, skoro jest to temat przewodni kazdego filmu, to nie powinien tego tak zmieniać ![]() QUOTE(Hito @ 12.12.2005 21:51) Glimu, czyli HPiWA? Czy mówimy już o HPiCO? (wydawało mi się, że ,,Hegwig`s Theme'' tam nie wystepuje z powodu zmiany pana od muzyki) Mylisz się Hito. Hedwig's Theme znajduje sie na samym pozątku filmu. Z Allegro mam ![]() A Hito się nie myli - otwierający temat nie ma w nazwie Hedwig's Theme ![]() ![]() ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
December |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 103 Dołączył: 07.11.2005 Skąd: miasto spotkań bez barier Płeć: Kobieta ![]() |
Khmmm, Khmmm
Jeżeli można się wtrącić... Ja z nutury rzeczy jestem prostą dzieczynką i patrzę na muzykę przez pryzmat swoich uczuć i to, czy dałoby się przy niej wyrazić odpowiednie emocje w tańcu (takie małe przyzwyczajenie ![]() Z tego powodu po prostu uwielbiam oba walce ten Naville'a i Potter's Waltz. Chociaż tak naprawdę jako samoistne utwory podobają mi się wszystkie. Kolejnym utworem, w którym jest wpleciony motyw muzyczny z poprzednich części jest Foreign Visitors Arrive, ale tez malutko. Jeszcze zachwyciła mnie melodia Underwater Secrets (ta pierwsza instrumentalna część). |
Ronald |
![]()
|
Ok Owca, to ja już nic nie mówie bo się nie znam
![]() ![]() EDIT: A poza tym i tak najbardziej podoba mi się muzyczka z reklamy telewizorów SONY BRAVIA ![]() Ten post był edytowany przez Ronald: 12.12.2005 23:15 -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
Seleniusz |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 35 Dołączył: 09.12.2005 Skąd: Łódeczka :) ![]() |
QUOTE(December @ 12.12.2005 21:25) Khmmm, Khmmm Jeżeli można się wtrącić... Ja z nutury rzeczy jestem prostą dzieczynką i patrzę na muzykę przez pryzmat swoich uczuć i to, czy dałoby się przy niej wyrazić odpowiednie emocje w tańcu (takie małe przyzwyczajenie ![]() Z tego powodu po prostu uwielbiam oba walce ten Naville'a i Potter's Waltz. Chociaż tak naprawdę jako samoistne utwory podobają mi się wszystkie. Kolejnym utworem, w którym jest wpleciony motyw muzyczny z poprzednich części jest Foreign Visitors Arrive, ale tez malutko. Jeszcze zachwyciła mnie melodia Underwater Secrets (ta pierwsza instrumentalna część). Widzę, że mamy podobne odczucia (ja też lubię najbardziej to co trafia prosto do mojego serduszka i muzyka z czwartej części trafia prosto miedzy prawą a lewą komorę ![]() -------------------- Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia - Mark Twain
|
Bratiin |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 55 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: Hammer Bay, Genosha Płeć: Kobieta ![]() |
Po raz kolejny zmienię temat
![]() Otóż zdobyłam relację osoby, która w ogóle nie czytała książki. Dokładniej, mojej kuzynki. I ta relacja brzmi tak: "No, naprawdę super! Fajne efekty i akcja. A co mówiłaś, Hermiona ładną miała tą sukienkę" No, ale że ja jestem wnikliwa, to zapytałam się jak odebrała fabułę i połapała się, o co w tym wszystkim chodzi. "Spoko, wszystko było jasne." Nie popuściłam i wnikałam dalej. W rozmowie wyszło, że cały czas po zakończeniu filmu była przekonana, że to Karkaroff wrzucił nazwisko do czary, a Crouch Jr. zamienił się w "tego gościa z plastikowym okiem" dopiero po akcji w labiryncie. Czyli cały rok normalnie uczył prawdziwy Alastor Moody. Więc właściwie, cała intrygę i zaskoczenie znane mi z książki w jej wypadku wzięły w łeb. I trochę nie połapała się, kto, komu, i dlaczego pomagał. No, i nie miała pojęcia o co chodzi z tym czymś z koniami i statkiem wynurzającym się z wody. No bo faktycznie, to nie było w filmie wyjaśnione ![]() Co do sceny na cmentarzu, nawet nie zauważyła, że ktoś stracił rękę, a na moje pytanie, jak jej się podobał Lord V. przed przemianą, ona powiedziała: "Że gdzie on niby był?" Moje wyjaśnienia skwitowała: aaa, ja myślałam że to jest jakaś poduszka (!) No i coż, to na tyle ![]() -------------------- ...
|
Ronald |
![]()
|
No własnie, zgodze się z Tobą. Ja byłęm z takim jednym kolegom na CO i on mial problemy z załapaniem całej fabuły
![]() SONY BRAVIA - NAJLEPSZA MUZYKA ![]() -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
Mroczny Wiatr |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 223 Dołączył: 07.09.2005 Skąd: Mroczny Zakątek Płeć: Mężczyzna ![]() |
Odpaliłem dzisiaj raz jeszcze zwiastun kinowy z CO i stwierdzam że powinno się stworzyć dodatkowo kategorie oceny trailerów. Zapowiedź filmu wydaje się być bardziej spójna i kompletna niż sam film.
![]() -------------------- Jeżeli sądzisz że w dobie Harry'ego Potter sztuka komputerów zanika ....... zapraszam do centrum chłodzenia i wyciszania PC cooling
The Dark Lord shall raise again!.....Give me your hand Wormtail.....Yes Master, thank you Master!.....The other hand! ![]() |
Ronald |
![]()
|
Nom, ale to zapewne dlatego, że to traileró wybierają najlespze fragmenty. Np. "Rrrrrr", widziełm spot i wydawał mi się całkiem niezła komedia ten film, a jak na to poszedłem to nie żałowałem tylko tego, ze kupiłem pocorn
![]() -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
więc może teraz ja....
Ogólnie film bardzo mi się podobał. I pod względem potterowskim jak i ogólnie filmowym. Świetne efekty specjalne, muzyka. Aktorzy też byli bardzo naturalni. Najlepszym momentem filmu było pierwsze zadanie turnieju trójmagicznego. Świetnie nakręcone i z zaskakującym pomysłem. Szczerze mówiąc nawet nie zwróciłam uwagi, iż w książce to było zupełnie inaczej opisane. Do gustu również bardzo przypadł mi (sama nie wiem dlaczego) Wiktor Krum i Igor Karkarow. Ten pierwszy był takim typowym "osiłkiem", jednak troszkę tego rozumku jednak miał ![]() Co do Karkarowa to właśnie tak go sobie wyobrażałam. Jako złego charktera, który jednak ma stracha przed Voldemortem. A będac przy Voldemorcie... Ralph Fiennes po raz kolejny pokazał, że jest świetnym aktorem. Kostium również miał niesamowity. Tylko oczy mi się nie podobały (bo miał być jak dla mnie takie... "puste"...). Sama scena na cmentarzu bardzo mnie zawiodła. Z tego można było zrobić kawałek dobrej sceny, wyszła jedynie przeciętna. No i oczywiście dubbing. Miałam to nieszczęście, że trafiłam na pokaz z własnie dubbingiem. Jak zwykle beznadziejny, jednak - co uważam za plus - niecolepszy od tego w poprzednich częściach. I po paru pierwszych minutach filmu przestałam zwracać na niego większą uwagę. Ogólnie film oceniam 5- / 6. -------------------- |
Seleniusz |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 35 Dołączył: 09.12.2005 Skąd: Łódeczka :) ![]() |
Ano racja z tym dubbingiem. Też miałam tę wątpliwa przyjemność (może dlatego dziś wieczorem wybieram się jeszcze raz na film tyle, że tym razem z napisami
![]() W kwestii jednak sceny na cmentarzu moje odczucia są troszeczkę odmienne. Nie uważam może tej sceny za najlepszą w czwórce, ale moment przeobrażenia Voldemorta przyprawił mnie o mdłości – bleh (to wyglądało jak coś z filmu „Obcy”). Zgadzam się natomiast z poprzedniczką: grze Ralph’a Fiennes’a nie mogę zarzucić nic (po prostu świetna) mnie natomiast też brakowało czegoś w oczach (najprawdopodobniej podłużnych źrenic). Już mówiłam, ale się powtórzę. CZWÓRKA JEST THE BEST ![]() -------------------- Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia - Mark Twain
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 16.05.2025 03:10 |