Olivander
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Olivander
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Na początku szóstego tomu mamy wyraźny trop, że coś się stało. Sklep jest zamknięty. Od przeczytania pierwszego tomu mam przekonanie graniczące z pewnością, że pan Olivander okaże się bardzo ważny, no, przynajmniej dość ważny. Fakt, że ta strzelba od pierwszego tomu jeszcze nie wypaliła (poza Primaris Incantatum czy jak to się tam...) sugeruje, że kiedy już wypali może to zrobić bardzo spektakularnie.....
|
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Priori Incantatem
![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Lupek |
![]()
|
![]() Forumowy Śmierciożerca Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 580 Dołączył: 08.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bardzo ciekawy i zajmujący temat!!!! Jak przeczytałem, że Olivander zaginął to myślałem po prostu, że ci z ministerstwa i ZF nie mogą znależć jego ciała i tyle. Może rzeczywiście jest po stronie zła
![]() ![]() jo. zapytaj. to nam powiesz. Ten post był edytowany przez Sumiko: 21.01.2006 23:09 |
Mroczny Wiatr |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 223 Dołączył: 07.09.2005 Skąd: Mroczny Zakątek Płeć: Mężczyzna ![]() |
![]() może kiedyś się podpisywał jako R.A.B. ? ![]() ale mamy temat do snucia teorii teraz ![]() Ten post był edytowany przez Mroczny Wiatr: 07.12.2005 17:18 -------------------- Jeżeli sądzisz że w dobie Harry'ego Potter sztuka komputerów zanika ....... zapraszam do centrum chłodzenia i wyciszania PC cooling
The Dark Lord shall raise again!.....Give me your hand Wormtail.....Yes Master, thank you Master!.....The other hand! ![]() |
Hito |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 751 Dołączył: 11.10.2005 Skąd: Częstochowa/Wrocław Płeć: Mężczyzna ![]() |
E tam.
Z powodu swoich bladych oczu i specyficznego spojrzenia okaże się być wujkiem Luny, co daje duże prawdopodobieństwo, że pan Olivander jest w jakiś sposób powiązany z Horcruxem od pani Ravenclaw (dlatego się ukrywa) ![]() http://zdrowy-tryb.strefa.pl/ Nie chce mi się wierzyć, że Olivander przyłączył się do ciemnej strony Mocy - najprawdopodobniej jest po prostu obiektywny (nie miał racji mówiąc, że czyny Voldemorta były ,,okropne, ale wielkie''?). Ten post był edytowany przez vampirka: 06.10.2016 16:49 -------------------- Mój nowy fic
One in Fire Two in Blood Three in Storm Four in Flood Five in Anger Six in Hate Seven Fear Evil Eight Nine in Sorrow Ten in Pain Eleven Death Twelve Life Again Thirteen Steps to the Dark Man’s Door Won’t be turning back no more |
Ahmed |
![]()
|
![]() The Fallen Grupa: czysta krew.. Postów: 2027 Dołączył: 16.07.2005 Skąd: 20eme arrondissement de Paris Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ollivander-Ravenclaw, hmmm...ten związek wydaje się być zastanawiający. Osobiście uważam jednak, że nei jest to postać która mogłaby opowiedzieć się po stronie Czarnego Pana. W Ollivanderze jest coś takeigo zakręconego, jest pasjonatem tego co robi, może LV go uznał za postać niewygodną. Co ze sklepem Ollivandera(jeżeli faktycznie już nie żyje)? Przecież sprzedaż różdżek to zajęcie przekazywane z pokolenia na pokolenie....miejmy nadzieję że jego dzieci (o ile je ma) będą kontynuowały rodzinną tradycję.
a co z Florianem Fortescue? on też zaginął? Czy możę już nie żyje? Nie pamiętam co było dokładnie na ten temat w VI tomie... -------------------- w nocy spać i grzecznym być za dnia.
|
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Niby masz rację, ale tonacja całej sceny zakupu różdżki jest w książce utrzymana w dosyć niepokojącej atmosferze. Zawsze miałem (i nadal mam wrażenie), że jest bardzo znacząca. Kwestia samej różdżki została w dużym stopniu wyjaśniona w czwartym tomie, ale sam Olivander.... Nie chce mi się wierzyć, żeby jego zniknięcie (zaznaczone przez Rowling niby mimochodem, jak wiele bardzo ważnych dla fabuły wydarzeń) służyło tylko ukazaniu zamętu i strachu w świecie czarodziejów, oj nie.... Zwróciłem na nie uwagę natychmiast, może dlatego, że postać Olivandera zawsze przyciągała moją uwagę. Czy jest po stronie Voldemorta? Mam wątpliwości. Ale napewno nie jest w cyklu tylko statystą...
|
Ronald |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 815 Dołączył: 26.08.2005 Skąd: stolec:/ Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tak między Bogiem a prawdą to ja jeszcze HP i KP nie przeczytałem
![]() ![]() ![]() -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
- Mugole? Oni nie potrafią patrzeć... - Nie, ale jak ich pokujesz widelcem to ich boli. Hahaha! "Dopóki człowiek się śmieje, nie przegrał" Adrew Vachss ![]() |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
A ja jednak byłabym za tym, by w tym dziale wypowiadały się osoby, które HBP jednak przeczytały. Bez urazy, Ron
![]() Od razu skojarzyły mi się tutaj akronimy... OLLI-VAN-D-ER - RAVEN ![]() A tak serio, nie bardzo wiem, co o tym myśleć. Nie zwróciłam większej uwagi na zniknięcie kolejnej osoby, bo to było logiczne, że zaczną znikać. A wzmianka o Florianie Fortescue bardziej mnie zasmuciła niż przykuła moją uwagę - z opisu Rowling sprawiał wrażenie takiego miłego człowieka... -------------------- |
Ronald |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 815 Dołączył: 26.08.2005 Skąd: stolec:/ Płeć: Mężczyzna ![]() |
Już niedługo będę w pełni kompetenty to wypowiadania sie tu
![]() -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
- Mugole? Oni nie potrafią patrzeć... - Nie, ale jak ich pokujesz widelcem to ich boli. Hahaha! "Dopóki człowiek się śmieje, nie przegrał" Adrew Vachss ![]() |
Katarn90 |
![]()
|
Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 826 Dołączył: 13.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
zdaje mi się, że po prostu chciała (Rowling) wprowadzić napięcie związane ze znikaniem wielu osób i padło na Ollivandera, bo poszukiwała kogoś mało znaczącego, ale takiego, którego już znamy, którego zaginięcie nasz zszokuje. I prawie jej się udało.
Ten post był edytowany przez Katarn90: 07.12.2005 20:45 |
Ronald |
![]()
|
Katarn trafiła chyba w samo sedno. To dosyć dobru pomysł ze ssrony pani R. Aktarn, wyczuwam u Ciebie zmysł pisarki
Katon |
![]()
|
Nie wydaje mi się. Olivander był zbyt mało swojski. Zbyt tajemniczy. I musiał bardzo dużo wiedzieć... Uważam, że Katarn się myli a Olivander odegra bardzo ważną rolę. Pamiętacie jaką on miał pamięć? Przecież już samo to stanowi potężną broń. Różdżka to ważna rzecz. A wiedza o tym kto ma jaką okazuje się byc (co widać w czwartym tomie) niebagatelna.
|
Ronald |
![]()
|
Ja myślę, że nie każde zniknięcie musi od razu wiązać się Druga Wojną. ROzumiem, ze Olivander był/jest ciekawą posatcią, alę żeby od razu jego zniknięcie miął jakis głębszy sens to bym sie nie założył
Katon |
![]()
|
Jakkolwiek to zabrzmi, myślę, że zniknięcie Olivandera ma związek z czymś bardziej fundamentalnym niż sama wojna. A raczej jej objawy.
|
Ronald |
![]()
|
Pozyjemy zobaczymy
![]() ![]() -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
Lupek |
![]()
|
![]() Forumowy Śmierciożerca Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 580 Dołączył: 08.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ciekawy, ciekawy, ale jak znam życie to Jo nic w tym zniknięciu ukrytego nie zrobiła i na początku VII tomy będzie informacja, że znaleziono ciało Ollivandera i tyle
![]() |
Katon |
![]()
|
No cóż, może zakładzik? Z Kubikiem mam już jeden, ciągle nie rozstrzygnięty ostatecznie. Co Ty na to?
|
kubik |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
![]() -------------------- ...
|
Ronald |
![]()
|
Lupek, czyżbyś coś wiedziął
![]() ![]() -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
Lupek |
![]()
|
QUOTE(Katon @ 14.12.2005 17:50) No cóż, może zakładzik? Z Kubikiem mam już jeden, ciągle nie rozstrzygnięty ostatecznie. Co Ty na to? A o co się założyliście z Kubikiem? I jakie by były zasady naszego zakładu ![]() QUOTE(Ronald @ 14.12.2005 18:18) Lupek, czyżbyś coś wiedziął ![]() ![]() Oczywiście, że jestem wtajemniczony ![]() |
kubik |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE A o co się założyliście z Kubikiem? I jakie by były zasady naszego zakładu Że Moonlight będzie z Lightning Scar ![]() A zasady były, że o 100zł i w podpis sobie coś tam wrzuce... da się na szczeście to odkopać ;D -------------------- ...
|
Katon |
![]()
|
No. Dokładnie tak. Ale ostateczne roztrzygnięcie dopiero po wyjściu siódmego tomu. Jak narazie prowadzę, ale wcale nie jestem taki przekonany, że wygram.
A moja propozycja jest taka, Lupek. Jeśli w siódmym tomie okaże się, że Olivander po prostu zginął i nie odegra już żadnej roli, ewentualnie nie odegra jej z jakiegokolwiek innego powodu - wysyłam Ci pocztą 50 zł. (to jednak sprawa mniejszej wagi niż Potter I Luna, hehe) i wpisuje sobie w sygnaturkę: "Moje zdolności przewidywania fabuły stoją na żenująco niskim poziomie. Kopnij mnie w dupę. Lupek to masta dizasta i wymiata." Jeśli zaś Olivander odegra jakąś rolę (czy jako trup czy jako żywy, nie w tym rzecz, żeby się bezpośrednio pojawił, ale żeby stał się osią jakiejś ważnej tajemnicy, sprawy, wydarzenia które ma wpływ na losy bohaterów itd.) wtedy Ty wysyłasz mi 50 zł. i poniżasz się jakoś w sygnaturce. Stoi? |
kubik |
![]()
|
QUOTE wtedy Ty wysyłasz mi 50 zł. i poniżasz się jakoś w sygnaturce. Stoi? O matko jak to zabrzmiało XD -------------------- ...
|
Lupek |
![]()
|
Stoi
![]() ![]() Ten post był edytowany przez Lupek: 18.01.2006 11:39 |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 00:20 |