Teorie Na Temat Vii Tomu - Podsumowanie, Ściepa publiki
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Teorie Na Temat Vii Tomu - Podsumowanie, Ściepa publiki
Ronald |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 815 Dołączył: 26.08.2005 Skąd: stolec:/ Płeć: Mężczyzna ![]() |
Się nie przechwala, ale pragnie pocieszyc się swoją radością z innymi
![]() Lupek> To właśnie taki prezent dostałem. "HP i KF" po angielsku oraz słownik angielsko-polski. Będę się uczył czytając HP ![]() Dorcas>To zdanie przetłumacze w późniejszym terminie, poneiważ teraz jest dość późno(za pięć pierwsza w nocy). -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
- Mugole? Oni nie potrafią patrzeć... - Nie, ale jak ich pokujesz widelcem to ich boli. Hahaha! "Dopóki człowiek się śmieje, nie przegrał" Adrew Vachss ![]() |
kubik |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dorcas Ann Potter
O.o EDIT Sorki wiem, że to dla Ronalda było ^^" Z wielu publicznych budynków w określonym mieście, których z wielu powodów byłoby tu pruderią by powstrzymac się od nazwania i do któych powstrzymam się od zmiany imienia, jest jeden staroznany w większości miast, wielkich i małych: kpiący, dom pracy; i w tym domu pracy zrodzony: w dzień i datę którą nie muszę zaprzątać sobie trudnościami przypomnienia; o tyle o ile to nie będzie nieść za sobą żadnych konsekwencji dla czytelnika, w tym stanie spraw wszystkich wątków: obiekt śmiertelności którego imie jest przedrostkiem do czołówki tego rozdziału Ronald nie czytaj! ;p Ten post był edytowany przez kubik: 25.12.2005 22:21 -------------------- ...
|
Dorcas Ann Potter |
![]()
|
Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 309 Dołączył: 14.06.2005 ![]() |
Kubik-> Asz, ty
![]() Nawet nie można się pośmiać z chłopaka. ;P Ronald-> Tak samo, na maturze z anglika powiesz? Przepraszam, jeszcze rano, jestem nieprzytomny. Ja nigdy nie jestem złośliwa ani ironiczna. No to dam może inne (Kubik, nawet nie waż się tłumaczyć ![]() This was indeed the case; but it was not Mr. Claypole's habit to repose a blind and foolish confidence in anybody, it should be observed, in justice to that gentleman, that he had trusted Charlotte to this extent, in order thet, if they were pursued, the money might be found on her: which would leave him an opportunity of asserting his utter innocence of any thelft, and would greatly facilitate his chances of escape. Zdanie zaczerpnięte z pierwszej książki, którą miałam pod ręką. I Ronald, nie kantuj, korzystając ze słownika ;P. ![]() ![]() ![]() Dorc [znowu offtop] EDIT: Kubik, nie kwestionuję Twojego tłumaczenia, ale: QUOTE staroznany znany dawniej - tak jakoś częściej używane niż staroznany ![]() QUOTE czołówce chodzi o tytuł, a więc tytule ![]() Ten post był edytowany przez Dorcas Ann Potter: 26.12.2005 00:34 |
Katarn90 |
![]()
|
Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 826 Dołączył: 13.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
owczarnia>
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dlaczego ja o tym nie wiedziałem????? Co prawda nie siedze na innych stronach o HP niż ta, tym bardziej anglojęzycznych, ale myślałem, że jakieś ważne informacje mnie dopadną. W każdym bądź razie, dzięki za info i sorki za mój błąd. Naprawdę SZOKU dostałem jak przeczytałem to co powiedziałaś. S Z O K |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Dorcas i reszta: wiecie, że sama nieraz Ronaldowi powiem co nieco do słuchu, ale uważam, że teraz przesadziliście. Twoja riposta Dorcas w sumie niczym nie różniła się od dziecinnych przechwałek Rona, po prostu jedna wielka popisówa. Ble. I co, tak Was boli, że się chłopak ucieszył że coś mu wyszło?... Dajcie spokój, on ma 14 lat! Wypadałoby, żeby starsi koledzy i koleżanki zachowali się cokolwiek rozsądniej, nie uważacie?...
I do matury jeszcze zdąży, nie ma obawy. Katarn90: lol, nie ma problemu ![]() Ten post był edytowany przez owczarnia: 27.12.2005 13:00 -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Hito |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 751 Dołączył: 11.10.2005 Skąd: Częstochowa/Wrocław Płeć: Mężczyzna ![]() |
Oj, Owczarnio, zrozum, Dorcas chciała się pochwalić, jak to dobrze zna angielski. Trzeba się cieszyć, że młodzież taka uczona teraz jest.
-------------------- Mój nowy fic
One in Fire Two in Blood Three in Storm Four in Flood Five in Anger Six in Hate Seven Fear Evil Eight Nine in Sorrow Ten in Pain Eleven Death Twelve Life Again Thirteen Steps to the Dark Man’s Door Won’t be turning back no more |
Lupek |
![]()
|
![]() Forumowy Śmierciożerca Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 580 Dołączył: 08.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Heh..... to się nazywa nabijanie postów
![]() ![]() |
Dorcas Ann Potter |
![]()
|
Ja się wcale nie uważam za jakąś uczoną, ale angielski owszem, znam na wysokim poziomie (przynajmniej na takim, żeby czytać książki w wersji takiej, jak autor stworzył). Myślę jednak, że przeczytanie tekstu z veritaserum czy innego banalnego i jakże łatwego do zrozumienia tekstu nie jest czymś wyjątkowym. Ja rozumiem, jakby Shakespear'a przeczytał albo coś ambitniejszego poza tekstem z podręcznika do angielskiego i serwisem anglojęzycznym.
Ja się wcale nie chwalę, Hito. Po prostu dla mnie przeczytanie tekstu z veritaserum, mugglenet'u jest czymś prostym, banalnym i bezproblemowym. O, a co do młodzieży uczonej to mniej więcej taka jest moja reakcja ![]() Uczona młodzież? ![]() W polskich szkołach jest za mały nacisk na języki, uwierz mi. Dwa języki maksymalnie. No, czasami może spotka się takich co znają trzy. Właśnie, Lupek ma rację. Skończmy tę kłótnię. Ja do Ronalda nie mam nic. Nie znam go, więc pozwólcie, że się nie wypowiem. A wy tu od razu, że popisówa. Chyba nie do końca zrozumieliście mój cel i intencje. Skończmy więc może to nabijanie. I na zakończenie: Ronald nie obrażaj się. Owczrnia, Hito-> Ja tu nie daję żadnej popisówy. To był po prostu mój zły humor. Coś, co każdemu się zdarzyć może, nie ^^? Dorc |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Lupek - od piiiiiii ten tego się ode mnie, ok? Doprawdy, 32-letnie baby mają ciekawsze zajęcia niż nabijanie sobie postów.
Dorcas - on ma 14 lat. Słownie: czternaście. Jak chcesz, to ja Ci mogę napisać takie zdanie, że zejdziesz, a go nie przetłumaczysz. Bo ja mam 32 lata, studia i ładne kilka lat pracy tłumacza za sobą. Po czym można tu zaprosić jakiego profesora doktora habilitowanego siedemnaście razy i pewnikiem zagnie on także mnie. Pytanie: po co? Jaki cel ma popisywanie się wiadomościami przed kimś, kto z góry wiadomo, że nam nie dorównuje? Ja w wieku 14 lat umiałam tyle samo albo niewiele więcej niż Ronald, więc niech się chłopina cieszy, niech go to motywuje do dalszej nauki. Trochę luzu, ludzie. -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Hito |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 751 Dołączył: 11.10.2005 Skąd: Częstochowa/Wrocław Płeć: Mężczyzna ![]() |
Lupek>>ohoho, znalazł się przeciwnik nabijania postów. Wymij sobie belkę z oka, przyjacielu.
Dorcas>>z tą uczoną młodzieżą to był sarkazm, naturalnie. Uwierz mi, też chodziłem do szkoły i miałem wątpliwą przyjemność chodzenia z ludźmi mającymi w większości wstręt do nauki, w tym języków. Niestety. Przeczytanie i przetłumaczenie ,,banalnego i prostego'' tekstu z Mugglenetu przerosło by możliwości wielu moich kolegów, zapewniam Cię. A lekcję angielskiego mogłaś przeprowadzić na privie, wtedy nikt by się Ciebie nie czepiał. Ale, tak właściwie, jeśli Ron nie ma nic przeciwko temu... To w sumie nic się nie stało. Owca>>spokojnie, złość piękności szkodzi ![]() Jesteś tłumaczką? Szacuneczek. Nie tłumaczysz może książek fantastycznych? :] Ten post był edytowany przez Hito: 27.12.2005 14:03 -------------------- Mój nowy fic
One in Fire Two in Blood Three in Storm Four in Flood Five in Anger Six in Hate Seven Fear Evil Eight Nine in Sorrow Ten in Pain Eleven Death Twelve Life Again Thirteen Steps to the Dark Man’s Door Won’t be turning back no more |
owczarnia |
![]()
|
Ależ ja jestem spokojna jak na fotografii rodzinnej
![]() ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Dorcas Ann Potter |
![]()
|
Owca-> Nie wiedziałam ^^. No, ale jak na moje liceum to ja bardzo dobrze znam angielski. Nie będę może mówić w jakiej jestem grupie. No, ale gratuluję
![]() Hito-> No to wszyscy jesteśmy szczęśliwi i wogóle ^^. Lupek-> My tu nie nabijamy. Nie czuję się podniecona swoją rangą ^^. |
Hito |
![]()
|
Owca>>aj, szkoda, szkoda. Myślałem, że może mam do czynienia z panią od Władcy Pierścienia albo co :]
Interesujący paradoks, nie trawisz fantastyki, a zachwyczasz się HP. Cóż, kobiety to skomplikowane bestie ![]() Tak na temat mogę dodać, iż czuję się chyba lekko rozczarowany odrzucenia przez panią Rowling powiązania pomiędzy srebrną dłonią Glizdogona a Lupinem. Myślałem, że to nie przypadek, a tu proszę. Ten post był edytowany przez Hito: 27.12.2005 14:10 -------------------- Mój nowy fic
Dorcas Ann Potter |
![]()
|
QUOTE Cóż, kobiety to skomplikowane bestie Powinnyśmy się na Ciebie obrazić ;P A HP to inna fantastyka niż chociażby Star Wars ^^ |
owczarnia |
![]()
|
Obrazić? Nieee, ja tam lubię być skomplikowana
![]() A HP to dla mnie w ogóle nie fantastyka. Kompletnie. Władcę Pierścieni uważam za koszmar niemal nie do strawienia, przede wszystkim dlatego, że nie znoszę akcji osadzonej nie wiadomo gdzie, nie wiadomo w jakich czasach i stworów nie wiadomo skąd ![]() ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Lupek |
![]()
|
![]() Forumowy Śmierciożerca Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 580 Dołączył: 08.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Żle mnie zrozumieliście! Może nie specjalnie, ale tak wyszło że nabiliśmy kilka postów.
Hito i owczarnia> Napisałem skończmy nabijać posty, a nie skończcie czy skończ ![]() I czemu tak bardzo przejmujecie się tym, że Dorc dała Ronaldowi tekst do przetłumaczenia? No i bądżmy szczerzy spójrzcie na ostatnie kilka postów. Moim zdaniem nie na temat ![]() Wyciągam do was dłoń, aby skończyć tę kłótnie i nabijanie postów ![]() ![]() QUOTE(Hito @ 27.12.2005 15:10) Tak na temat mogę dodać, iż czuję się chyba lekko rozczarowany odrzucenia przez panią Rowling powiązania pomiędzy srebrną dłonią Glizdogona a Lupinem. Myślałem, że to nie przypadek, a tu proszę. Rzeczywiście teoria ta wydawała się bardzo pewna. Choć może Jo specjalnie mówi, że to błędna teoria, a tu się okaże, że wpuściła nas po raz setny w maliny. Takie jej typowe zagranie ![]() Ten post był edytowany przez Lupek: 27.12.2005 15:23 |
Dorcas Ann Potter |
![]() ![]()
|
Czy nie wynika, że wszyscy już jesteśmy szczęśliwi i pogodzeni? ^^
Ten post był edytowany przez Dorcas Ann Potter: 27.12.2005 15:03 |
Hito |
![]()
|
Lupek>>nie sądzę, to by było z jej strony czyste kłamstwo. Skoro napisała na swojej stronie, że pomysł ten jest nieprawidłowy, w VII tomie moim zdaniem nie ma prawa pojawić się taki motyw. Rowling lub zwodzić i prowadzić czytelnika na manowce, ale nie po tym, jak oficjalnie czemuś zaprzeczyła.
Dorcas>>obrazić? Wyraz ,,bestie'' ma tu kontekst pieszczotliwy ![]() Owca>>tylko że przez to Wasze skomplikowanie cierpią mężczyźni. Cóż, sprawiedliwości nigdy na świecie nie było :] QUOTE Władcę Pierścieni uważam za koszmar niemal nie do strawienia, przede wszystkim dlatego, że nie znoszę akcji osadzonej nie wiadomo gdzie, nie wiadomo w jakich czasach i stworów nie wiadomo skąd Dziwne, powszechnie panuje pogląd, iż Tolkien jako jeden z nielicznych stworzył wiarygodny, dokładnie opisany świat z własną mitologią, geografią i milionem innych rzeczy. I ja się muszę z tym zgodzić (patrz ,,Sirmarilion''). Inna rzecz, że HP z pewnością czyta się łatwiej niż WP. Ja sam już dwa razy poległem na ,,Dwóch wieżach''. -------------------- Mój nowy fic
Dorcas Ann Potter |
![]()
|
Aha ^^
No to się odobrażam ![]() A ja przeczytałam całe WP i uważam, że to jest naprawdę piękne ![]() I to jest Silmarillion ![]() Kontekst pieszczotliwy? Ciekawe ^^ |
owczarnia |
![]()
|
QUOTE(Hito @ 27.12.2005 15:10) QUOTE Władcę Pierścieni uważam za koszmar niemal nie do strawienia, przede wszystkim dlatego, że nie znoszę akcji osadzonej nie wiadomo gdzie, nie wiadomo w jakich czasach i stworów nie wiadomo skąd Dziwne, powszechnie panuje pogląd, iż Tolkien jako jeden z nielicznych stworzył wiarygodny, dokładnie opisany świat z własną mitologią, geografią i milionem innych rzeczy. I ja się muszę z tym zgodzić (patrz ,,Sirmarilion''). Inna rzecz, że HP z pewnością czyta się łatwiej niż WP. Ja sam już dwa razy poległem na ,,Dwóch wieżach''. A, nie. Mnie nie o to chodziło, że Władca mało wiarygodny czy mało realistyczny ![]() ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Hito |
![]()
|
Cóż, naprawdę dziw... oryginalne podejście tu widzę :] (w sensie że ,,realizm'' Władcy Ci nie podchodzi, a nie przeszkadzają Ci gadające centaury biegające po Zakazanym Lesie. Nie martw się jednak, Rowling także nie wiedziała, że pisze fantasy (Pratchett miał ubaw, heh)
![]() Post trolla w postaci Uli najlepiej od razu i bez wahania usunąć. -------------------- Mój nowy fic
owczarnia |
![]()
|
Oj Hito, no co ja mogę?... Myślisz, że nie wolałabym po prostu zachwycać się Władcą jak wszyscy i nie musieć się tłumaczyć dlaczego i dlaczego i dlaczego
![]() ![]() ![]() Ciężko jest czasem powiedzieć dlaczego jedna rzecz nas fascynuje, a inna odstręcza. To trochę tak jak z miłością ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Hito |
![]()
|
Dorcas>>aj, sorry, z tym ,,Sirmarilionem'' to był mój błąd, na swoje usprawiedliwienia dodam, że książki jako takiej nie czytałem.
Owca>>cóż, chyba możemy zakończyć nasz dyskurs, do nieczego konstruktywnego nie dojdziemy w takich okolicznościach. Jak rozumiem, z fantastyki próbowałaś nie tylko Tolkiena, zatem gust masz już jasno określony - a że nie da się go prosto i jednoznacznie wyjaśnić, to już inna kwestia ![]() Aha - Shakespear w oryginale? *odsuwa się od Owczarni* :] Chciałem coś tu dodać na temat, żeby już kompletnie nie zejść na offtopik i nie narażać się na nieprzychylne oko Moderacji, która działa tu jednak całkiem sprawnie, ale... nic mi do głowy nie przychodzi. Rozważania o przyszłym tomie są trochę bezcelowe - i tak rozwiązanie wszystkich teorii nastąpi dopiero z dniem premiery VII tomu. Najlepiej by było zająć się sprawdzonymi informacjami (czyli pochodzącymi od pani Rowling, jak ta o przekreśleniu możliwości śmierci Lupina z rąk... ręki Petera). Ten post był edytowany przez Hito: 28.12.2005 11:55 -------------------- Mój nowy fic
Ahmed |
![]()
|
![]() The Fallen Grupa: czysta krew.. Postów: 2027 Dołączył: 16.07.2005 Skąd: 20eme arrondissement de Paris Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE Rozważania o przyszłym tomie są trochę bezcelowe - i tak rozwiązanie wszystkich teorii nastąpi dopiero z dniem premiery VII tomu. Hito>> I tutaj się z Tobą nie zgodzę. Myślę, że jednym z najciekawszych aspektów jestv właśnie dociekanie, tworzenie nowych teorii, co, dlaczego, jak? Oczywiście w granicach rozsądku, bo jak się na przykład gdzieś przczyta że "ja sądzę że Luna to córka Snpae'a a Neville to syn Pettigrew" to faktycznie można zwątpić. Ale JKR nieraz w wywiadach nawołuje do tego by powoływać się na wyobraźnię, by właśnie tworzyć własne teorie, prowadzić rozważaniai oczywiście rozsądnie je argumentować. Fakt faktem że bardzo mała część naszych domysłów jest trafna i Jo i tak nas zawsze zaskakuje, ale mówi że często ma niezły ubaw czytając rozważania internautów na temat tego co wydarzy się w przyszłości. No i właśnie dlatego powstał taki temat, żebyśmy mogli sobie pogdybać, poanalizować, stworzyć jakieś ciekawy poglądy. Nie mówię tu o czczym gadaniu typu "a w VII tomie to zginie ten i tamten..." Troszkę więcej kreatywności!!! -------------------- w nocy spać i grzecznym być za dnia.
|
Katarn90 |
![]()
|
Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 826 Dołączył: 13.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(Hito @ 28.12.2005 13:55) Silmarillionem > taka mała poprawka. Ja osobiście uwielbiam WP o wiele bardziej niż Pottera. Jo miała łatwiej, bo umieściła HP w realnym świecie, dorzuciła tylko tę "część" czarodziejską. A Tolkien wymyśłił wszystko, nawet coś na wzór mitologii. Wymyślił rośliny, kalendarz, mowe, zwyczaje, piosenki, święta, imiona ![]() A jeśli chodzi o dymysły to.....nie mam pomysłu ![]() Ten post był edytowany przez Katarn90: 28.12.2005 14:20 |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 18.06.2025 01:31 |