Hogwarckie Limeryki
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Hogwarckie Limeryki
Szarooka |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 6 Dołączył: 03.01.2006 ![]() |
Zapraszam wszystkich do tworzenia limeryków związanych z HP. Dla niezorientowanych - limeryk to humorystyczny pięciowersowy wierszyk, często absurdalny, najczęściej o układzie rymów aabba. Pierwszy wers powinien zawierać w sobie nazwę miejsca w którym "dzieje się akcja".
Oto przykład limeryku: "Pewnego razu w hogwarckich lochach ktoś się w Mistrzu Eliksirów zakochał pannica ładna, ale smarakata patrzą na nią jak na wariata a ona po kątach Hogwartu szlocha." No dobra, może to nie było zbyt udane, ale improwizowałam - jutro postaram się dodać kolejny, równie "powalający na nogi" limeryk ![]() Ten post był edytowany przez Szarooka: 07.01.2006 19:47 -------------------- (...)
The woods are lovely, dark, and deep, But I have promises to keep, And miles to go before I sleep, And miles to go before I sleep. (Robert Frost, Stopping by Woods on a Snowy Evening) |
Smerfka |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 87 Dołączył: 08.06.2004 ![]() |
QUOTE(Szarooka @ 06.01.2006 00:53) No dobra, może to nie było zbyt udane, ale improwizowałam - jutro postaram się dodać kolejny, równie "powalający na nogi" limeryk ![]() Ta... no to się postaraj.... -------------------- ***** One day u'll ask me - "what's more important for u, ur life or mine?" And I'll say : mine... And u'll walk away, never knowing, that YOU are my life... *** "Najbardziej odczujesz brak drugiej osoby,kiedy będziesz siedział obok niej, wiedząc, że ona już NIGDY nie będzie Twoja..." |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
W Hogwarcie, pradawnej fortecy
Co szkołą jest tajemnej wiedzy Gdy noc trwała ciemna i głucha Duch zgwałcił drugiego ducha Widzieli to moi koledzy Sprawa przedziwna, mój Boże W wiekowym, magicznym dworze Radzi dyrektor i całe ciało Co się w Gabinecie zebrało: 'U diabła, wszak duch już nie może!' |
Szarooka |
![]()
|
Takie tam dwa absurdziki:
"Pewnego razu dyrektor Hogwartu założył na szatę ogromny fartuch rzucił zaklęcie 'Engorgio' na kieszeń wypełnił dropsami (czy je uniesie?) Taki to z niego obżartuch!" "Pewnego pięknego dnia w Azkabanie dementor przyniósł Luckowi śniadanie a Lucjusz tak się wzruszył że wytargał go za uszy i krzyknął: 'Dziękuję, kochanie!'" Katon, ciekawy pomysł z tym "podwojeniem" liczby wersów. Może ktoś napisze całą epopeję limerykami? To mogłoby być dosyć ciekawe... -------------------- (...)
The woods are lovely, dark, and deep, But I have promises to keep, And miles to go before I sleep, And miles to go before I sleep. (Robert Frost, Stopping by Woods on a Snowy Evening) |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
Nie jestem pewna, ale skoro "Hogwart" kończy się na "t", to przymiotnik powinien chyba wyglądać "hogwarcki", a nie "hogwardzki" (tak byłoby w przypadku "Hogward").
Wielka Imrowizacyja ![]() ![]() Było lato, Hogwart już opustoszał. Już na błoniach nie było kustosza. Choć co prawda gajowym go zwali nie kustoszem, on to sprawę zawalił i odjechał, przywdziewając kalosza. Chociaż wielki był i potężny, samotnie lata w Hogwarcie nie zdzierżył. Nie ma uczniów, nie ma też dyrektora, brak duchów, brak administratora, więc wyjechał kiedy tylko się sprężył. W Londynie napotkał fryzjera, co mu grzywę cudnie pościerał. Bo już taka była kamienna, Twarda, mocna i w swej formie niezmienna, że ją pilnikiem starannie docierał. Odwiedził nasz kustosz dentystę i już ząbki gajowy miał czyste. Z modystką go dentysta zapoznał (w której sam dawną miłość rozpoznał), więc i kostium już w sobie miał iskrę. Tak mu lato płynęło ciekawie, był w Paryżu, był też i w Warszawie. Kawał świata samopas odwiedził, gdy już wrócił, tak wciąż pusto bredził, że miast pracy kustosza w Hogwarcie przewodnikiem został na Malcie. Ten post był edytowany przez emoticonka: 06.01.2006 21:00 -------------------- |
MaryStebbins |
![]()
|
Szukający Grupa: Oczekujący Postów: 461 Dołączył: 29.10.2005 Skąd: Mazowsze Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE Nie jestem pewna, ale skoro "Hogwart" kończy się na "k" Ej, czy ja mam halucynacje, czy wlasnie popisuje się żałośną niewiedzą? HogwarT. T. T. Nie K. ![]() Heh, limeryki fajne, choc moze troche...malo ambitne. Ale, czy poezja musi byc ambitna? Wazne, ze nie sa banalne.7/10 ![]() POzdrawiam |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
Ech, literówka. Pewno, że miało być "t". Aż tak głupia to nie jestem.
Limeryki z definicji są absurdalne xD ot, taka zabawa słowem, niekoniecznie dla wirtuozów językowych. -------------------- |
Szarooka |
![]()
|
Dziękuję za zwrócenie uwagi na ten jakże karygodny błąd, który pojawił się w moim limeryku. Nie mam pojęcia jak mogłam napisać 'hogwardzki' zamiast 'hogwarcki'. Chyba po prostu byłam wczoraj zbyt zmęczona (wiem, że to marna wymówka, ale lepsza niż żadna). Już poprawiam.
-------------------- (...)
em |
![]()
|
Szarooka, miałam raczej na myśli nazwę tematu (; To dość powszechny błąd, nawet w wielu poważnych gazetach, które wspominając Pottera w swoich artykułach czują się w obowiązku krótko streścić fabułę, piszą, że uczęszcza on do "Hogwardu".
-------------------- |
Szarooka |
![]()
|
Boli mnie to bardzo, ale nie wiem jak poprawić ten błąd w temacie
![]() -------------------- (...)
Katarn90 |
![]()
|
Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 826 Dołączył: 13.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
wyedytuj pierwszego posta. em, gratulacje
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 22:43 |