Accio Vitia, czyli wyszukiwanie błędów w HP
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Accio Vitia, czyli wyszukiwanie błędów w HP
kkate |
![]()
|
Czarodziej Grupa: slyszacy wszystko.. Postów: 894 Dołączył: 10.03.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
(Doszłam do wniosku, że tutaj zwróci to większą uwagę niż na "Waszym zdaniu", mam nadzieję, ze wybaczycie... ;p jak nie, to przenieście na tamto podforum, ale nie usuwajcie... dzięki.)
Na stronie Prorok.pl ruszyła wielka akcja Accio Vitia pod patronatem pana Andrzeja Polkowskiego. Akcja ma na celu znalezienie w książkach o Harrym Potterze jak największej ilości błędów tłumacza, wydawnictwa lub autorki. Czekają nagrody! Wszystkie błędy będą rozpatrzone przez pana Polkowskiego i redakcję Proroka. Imiona i nazwiska tych, którzy je wykryli, na pewno będą wspomniane w Tezaurusie, a najaktywniejsi zostaną nagrodzeni. Przy okazji możecie pomóc naszej stronie www.harrypotter.org.pl. Jeśli aktywnie zaangażujemy się w akcję, możemy zostać wymienieni nie tylko jako ją wspierający, ale i współorganizatorzy. Wspólnymi siłami możemy nawet więcej zdziałać. Szczegółowe informacje znajdziecie tutaj. Pamiętajcie tylko, by postępować zgodnie z instrukcją. :] A tak poza "oficjalnym" newsem... myślę, że to dobry pomysł. Na naszym forum często toczyły się dyskusje dotyczące różnych błędów i uchybień w książkach o Harrym. Kto wie, czy któreś z tych 'odkryć' nie były dosyć ważne i, co najważniejsze, pojawiły się po raz pierwszy właśnie tutaj? -------------------- just keep dreaming.
|
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Też uważam że to dobrze (lavender w pierwszym tomie to chłopak a póżniej już dziewczyna)
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
Katarn90 |
![]()
|
Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 826 Dołączył: 13.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
nie słyszałem. Było tylko coś podobnego o Blaise Zabini.
|
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
Było coś takiego, Katarn. W pierwszych wydaniach, później już to poprawiono (ja mam jeszcze wersję z błędem, to jedno z pierwszych wydań w Polsce - kiedyś będzie warte majątek
![]() //edit: Hito, wybacz. Tak to jest, jak się na trzy tematy naraz odpowiada ;d Ten post był edytowany przez emoticonka: 30.01.2006 14:02 -------------------- |
Hito |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 751 Dołączył: 11.10.2005 Skąd: Częstochowa/Wrocław Płeć: Mężczyzna ![]() |
*desperacko szuka swojego posta w tym temacie, na który Emotka mogła odpowiedzieć*
Chyba nie za bardzo rozumiem, o czym Ty mówisz. (naturalnie zakładając, że z jakiegoś powodu moja ksywka nie pomyliła Ci sie z Zeti lub Katarnem) -------------------- Mój nowy fic
One in Fire Two in Blood Three in Storm Four in Flood Five in Anger Six in Hate Seven Fear Evil Eight Nine in Sorrow Ten in Pain Eleven Death Twelve Life Again Thirteen Steps to the Dark Man’s Door Won’t be turning back no more |
Ronald |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 815 Dołączył: 26.08.2005 Skąd: stolec:/ Płeć: Mężczyzna ![]() |
JA zauważyłem, zę Pan Andrzej P nie jest do końca konsekwentny w tłumaczeniu. Finneas Nigellus w zakonie był Fineasem, a w księciu jest juzPhinneasem
![]() -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
- Mugole? Oni nie potrafią patrzeć... - Nie, ale jak ich pokujesz widelcem to ich boli. Hahaha! "Dopóki człowiek się śmieje, nie przegrał" Adrew Vachss ![]() |
Nimfka |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 322 Dołączył: 10.08.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
O własnie, to słusznie mi coś nie pasowało jak to czytałam! Będą ze mnie jeszcze ludzie.
A co do błędów, to mi się tylko ten nieszczęsny "Rupert" zamiast "Rona" w oczy rzucił, ale o tym już chyba pisałam gdzieś :] -------------------- |
Shell |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 459 Dołączył: 09.04.2003 Skąd: z krainy Oz Płeć: Kobieta ![]() |
Ja mam wrażenie że to z Rupertem było zamierzoną pomyłką, bo wcześniej Slughorn nazwał Rona, Ralphem (str. 429), więc pewnie później też nie zapamiętał jego imienia ;p
-------------------- Miasto wśrubowało się w ziemię, pięściami walczącego marzenia.
|
Nimfka |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 322 Dołączył: 10.08.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
To fakt, chyba jednak nie będzie ze mnie ludzi
![]() (skojarzyło mi się z Rupertem Grintem, ale chyba błędnie ;]) -------------------- |
hazel |
![]()
|
![]() czym jest fajerbol? Grupa: czysta krew.. Postów: 3081 Dołączył: 24.12.2005 Skąd: panic room Płeć: kaloryfer ![]() |
HPiKP strona 342/343
QUOTE - Ach, chciałam rozzłościćRona - stwierdziła beznamiętnie - Przez chwilę myślałam o Zachariaszu, ale uznałam, że... - MYŚLAŁAŚ O SMISIE? Nazwisko Smith się chyba trochę inaczej odmienia. A takie spolszczenie po prostu śmiesznie wygląda. -------------------- ![]() The voice in my head doesn’t think I’m crazy. |
Dorcas Ann Potter |
![]()
|
Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 309 Dołączył: 14.06.2005 ![]() |
A mnie się wydaje, że powinno być Smith'ie.
Ale błąd ![]() |
hazel |
![]()
|
![]() czym jest fajerbol? Grupa: czysta krew.. Postów: 3081 Dołączył: 24.12.2005 Skąd: panic room Płeć: kaloryfer ![]() |
Przypomniałam sobie jeszcze "Cyzię". To co prawda nie jest błąd, ale i tak zdobnienie doprowadziło mnie do łez (ze śmiechu). Imię takie nadaje się na ksywkę bohaterki kreskówki dla pięciolatków a nie naimię żony śmierciożercy. Powinno już zostać to "Cissy".
-------------------- ![]() The voice in my head doesn’t think I’m crazy. |
Czarny Pan |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 6 Dołączył: 06.01.2006 ![]() |
A ja na 370 stronie zauwazylem, ze w 9 wersie od konca pisze Scrimgeoura a wers nizej pisze Srcimgeour
-------------------- Ten obrazek jest za duży, lepiej wygląda tak. //Matoos
"W ciemności zagorzały czerwone oczy.Zobaczył, jak usta Voldemorta krzywią się w uśmiechu, zobaczył, jak unosi różdżkę..." |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
Nazwisko "Smith" dokładnie tak się odmienia, jak zrobił to pan Polkowski. Gwoli ścisłości, podaje słownik ortograficzny:
QUOTE(SO) Smith: Adam Smith, Adama Smitha, o Adamie Smisie Odmienia się tak "nietypowo", bo i czyta się go nietypowo: "smis". Więc błędu pan Polkowski nie zrobił, jakkolwiek dziwnie mogłoby to wyglądać. //edit: Rupert jest celowo, nie jest to błąd. Slughorn notorycznie przekręca imię Rona, stąd taka zabawna sytuacja. Osobiście uważam, że jest to sprytny żarcik ze strony Rowling, odwołanie do Grinta ![]() Ten post był edytowany przez vampirka: 06.10.2016 13:56 -------------------- |
piotrek black |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1 Dołączył: 30.01.2006 ![]() |
Cześć to informacja dla tych którzy przeczytali już w całości Księcia Półkrwi. Pamiątacie ten liści w horkruksie(fałszywym medaljonie ktury zdobył Harry z Dumbledorem) Wszyscy pewnie zastanawiają się kim jest ten R.A.B.
Ja też byłem bardzo ciekawy ale chyba znalazłem odpowieć na stronie http://www.hp.oborniki.com.pl/ w ostatnim poście "Rodzina Blacków na aukcji"znajduje się informacja dotycząca aukcji cytuje post "Autorka przekazała oryginalny rysunek przedstawiający drzewo genealogiczne rodziny Blacków. Skan możecie zobaczyć TU.( http://www.the-leaky-cauldron.org/images/i...lackfamtree.jpg ) Widać na nim wuja Arcturusa, na którego cześć prawdopodobnie Regulus Black dostał swoje drugie imię - R.A.B" Według tej notki wygląda że tajemniczy R.A.B to Regulus Black. Chociaż przeglądając skan nie za bardzo dostrzegłem Regulusa ( R.A.B. ) ![]() ![]() ![]() ![]() |
Katarn90 |
![]()
|
Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 826 Dołączył: 13.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
o tym to akurat już wiedzieliśmy, ale za informację bóg zapłać.
|
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE Cześć to informacja dla tych którzy przeczytali już w całości Księcia Półkrwi. Pamiątacie ten liści w horkruksie(fałszywym medaljonie ktury zdobył Harry z Dumbledorem) Wszyscy pewnie zastanawiają się kim jest ten R.A.B. Ja też byłem bardzo ciekawy ale chyba znalazłem odpowieć na stronie http://www.hp.oborniki.com.pl/ w ostatnim poście "Rodzina Blacków na aukcji"znajduje się informacja dotycząca aukcji cytuje post "Autorka przekazała oryginalny rysunek przedstawiający drzewo genealogiczne rodziny Blacków. Skan możecie zobaczyć TU.( http://www.the-leaky-cauldron.org/images/i...lackfamtree.jpg ) Widać na nim wuja Arcturusa, na którego cześć prawdopodobnie Regulus Black dostał swoje drugie imię - R.A.B" Według tej notki wygląda że tajemniczy R.A.B to Regulus Black. Chociaż przeglądając skan nie za bardzo dostrzegłem Regulusa ( R.A.B. ) pozdrawiam wszystkich nie ten temat powinieneś to dać do: Tom Szósty Po Polsku - Nowi Uwaga ! Ten post był edytowany przez Zeti: 01.02.2006 16:13 -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
Wróżka14 |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 52 Dołączył: 06.12.2005 ![]() |
Ja zauważyłam, ze pani Weaslyey jest raz koścista (szczupła), a raz pulchna, pękata (według wuja Vernona). W filmie też jest chuda, choć częściej opisuje sie ja jako (co tu owijać w bawełnę) grubą
![]() -------------------- wskrzeszam martwe tematy!!!
nie używam 'edytuj' jestem n00bkiem !!! sse. |
Daga |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 295 Dołączył: 07.03.2004 Skąd: Opalenica ![]() |
taa ale za to profesora Vectora/ profesor Vector (od numerologii) nikt nie pobije, płeć ciągle ma inną
![]() -------------------- "Jeśli nie masz po co żyć - żyj na złość innym"
![]() Główny Alchemik (hehehe) |
Goomisia |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 190 Dołączył: 11.04.2005 Skąd: Lublin Płeć: Mężczyzna ![]() |
a ja sie ciagle zastanawiam jakie ma oczka kotka wożnego..bo raz ma czerwona a raz zółte.... albo mi sie tylko wydaje ze roznie Jo pisala...
![]() -------------------- Naczelna Syriuszomaniaczka - członek zarządu THE MARAUDERS - FANKLUB HUNCWOTÓW.
*** ![]() *** http://s14.bitefight.pl/c.php?uid=2073 |
Cornelia |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 111 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: się biorą dzieci? Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(hazel @ 30.01.2006 12:22) Przypomniałam sobie jeszcze "Cyzię". To co prawda nie jest błąd, ale i tak zdobnienie doprowadziło mnie do łez (ze śmiechu). Imię takie nadaje się na ksywkę bohaterki kreskówki dla pięciolatków a nie naimię żony śmierciożercy. Powinno już zostać to "Cissy". fakt faktem, ale na mur po polsku jest 'Narcyza' a nie 'Narcissa', więc Polkowski nie miał dużego wyboru i musiał dołączyć Narcyzę do Hyzia, Dyzia i Zyzia :> -------------------- brak interesującej sygnaturki
|
Katty |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 129 Dołączył: 03.08.2005 Skąd: Lochy Gryffindoru ![]() |
QUOTE więc Polkowski nie miał dużego wyboru i musiał dołączyć Narcyzę do Hyzia, Dyzia i Zyzia :> Oraz swoich jakże cudnych Edzia, Łusi, Piotrusia i Zuzi ![]() -------------------- - Seviczku! Witaj, moje bóstwo Podziemi!
– Tonks! Moja radości! Moja miłości! Nareszcie jesteś! Tak za tobą tęskniłem! Powinnaś się do mnie wprowadzić. I rzucić tę zwariowaną pracę. - ... O Merlinie i siedmiu krasnoludków... – Moja najmilsza. Mój skarbie. Jak się miewasz? Czy już mówiłem, jak strasznie za tobą tęskniłem? – Kim jesteś, nędzny oszuście, i co zrobiłeś z moim Sevem?! - ... Wydało się. Jestem Gilderoyem Lockhartem. Uciekłem ze św. Munga i zmusiłem Severusa, żeby zajął moje miejsce. Jeśli szybko tam pobiegniesz, zdołasz go może uratować, zanim lekarze mu wmówią, że jest mną. Arien Halfelven - "Rozmowy Trumienne VIII: Exegi monumentum" Fanka pairingu NT/SS - łaskawie proszę o nie wieszanie ![]() |
Ronald |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 815 Dołączył: 26.08.2005 Skąd: stolec:/ Płeć: Mężczyzna ![]() |
Co do Pani Norris to może ona nosi szkła kontaktowe zmieniające kolor oczu.
![]() Co profesor Vector to to jest transseksualista, który nie może się zdecydować czy che być kobietą czy mężczyzna, wiec zmienia płeć co jkais czas ![]() http://forum.freeware.info.pl/viewforum.php?f=5 Ja się w ogóle zastanawiam jak się czyta nazwisko nowego ministra magii ![]() Ten post był edytowany przez vampirka: 04.02.2019 14:01 -------------------- - A mugole...nie widzą nas?
- Mugole? Oni nie potrafią patrzeć... - Nie, ale jak ich pokujesz widelcem to ich boli. Hahaha! "Dopóki człowiek się śmieje, nie przegrał" Adrew Vachss ![]() |
Katarn90 |
![]()
|
ja to czytam: Skrimdżur i tak mi odpowiada.
A propo Vector- mógłby mi ktoś zapodać fragmenty, gdzie Vector raz jest male a raz female. |
Cornelia |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 111 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: się biorą dzieci? Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(Ronald @ 01.02.2006 18:31) ja to właściwie tego nie czytam. jak szybko w myślach lecę to i tak wiem, o kogo chodzi :> (ale jak tak próbuję to wychodzi mi coś w stylu 'skrimgeur'... e. no coś w tym guście) -------------------- brak interesującej sygnaturki
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 12.05.2025 04:56 |