Żona Idealna
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Żona Idealna
Carmen Black |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 94 Dołączył: 16.04.2005 Skąd: Z Piekła... ![]() |
Fraszka pisana w ramach zadania z polskiego. Nie jest wyjątkowego polotu, ale cóż zrobić? Nie moja wina, że nie znam się na poezji…
Chłopcze pamiętaj – rzecze ojciec do syna – Twa żona, to urodziwa musi być dziewczyna. Ale nie na wzór trzech greckich boginek, Acz urody winien jej zazdrościć cherubinek. Cóż po urodzie, kiedy rozumu jak w tym małym butku? Z takiej pannicy, żadnego nie masz pożytku. Bo piękna być może, ale mądra musi, Takiej do zdrady żadna siła nie przymusi. Lecz jeśli ty zdradzisz, uważaj mówię! Bo gdy Atena coś knuje, nic Cię już nie uratuje. -------------------- Czy będzie ci ze mną dobrze?
Czy będzie ci ze mną źle? Czy będzie ci ze mną lepiej, czy gorzej? Możesz przekonać się! |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Niestety masz rację. Nie znasz się za bardzo. Jakiś tam nieoszlifowany potencjał się w Tobie tli. Gdybyś popracowała nad rytmem, rymami i sensem to kto wie...
Pamiętaj chłopcze - ojciec rzekł do syna Twa żona to urodna musi być dziewczyna Choćby i na obraz i na wzór bogini Której urody zazdroszczą w niebie cherubini Lecz cóż, gdybyś w jej wdzięku się pławił jak w blasku Słońca, jeśli mądrości w niej tyle, co w naparstku Bo piękno - rzecz dobra, ale bez mądrości Nie znajdziesz w niej pożytku, dobra i wierności Ale i Ty bacz, by się zdrady wystrzegać jak ognia Bo boginie czuwają - nie dożyjesz do dnia Jakieś to wiele lepsze może nie jest, ale śmiem nieskromnie twierdzić, że jednak. Nie wymyślaj zwrotów pod rym. To musi iść równolegle, bo inaczej powstają nonsensy, jak z tym małym butkiem. |
Katarn90 |
![]()
|
Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 826 Dołączył: 13.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
heh, nie wiem czy skomentować dzieło Katona czy Carmen. Może najpierw oryginał:
podoba mi się pomysł, ciekawy, gdyby był lepiej napisany z większą ilością humorku to byłoby cudownie. Ale jest zaledwie poprawnie. Katon - to już jest bardzo dobre, ale jakby to napisać tak ...humorystycznie. |
Rookwood |
![]()
|
Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 266 Dołączył: 09.08.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
No dobrze... Wiec pierwowzor jest ok, ale nie rozumiem tematu. Tzn wiem,z e niektorych to interesuje, ale czy ty naprawde myslisz o czyms takim?
Brakuje w nim rytmu (wiem, ze sie powtarzam), ale calosc ok ![]() |
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Pierwowzór - zgubiłam się w trzecim czy czwartym wersie z miną "ale o co tak dokładnie chodzi?" Bo nagle wszystkie sensy i znaczenia stały się mniej ważne niż forma. A to już źle jest.
-------------------- |
Triad |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 180 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
Hey - Mehehe
__________________________ No cóż, tej mądrości czy tam urody troszkę za dużo to ma być mądra i brzydka, głupia a ładna a najlepiej,żeby jej w ogóle nie było... Pomieszanie mitologii greckiej napewno jest specjalne,takie to śmieszne=) Rytm krzywy jak stopnie schodów z nowohuckiej górki. Trudno się czyta ach, i początek - w każdym można coś wskrzesić! A nie odrazu pisać "spadajcie - bo ja nie jestem dobra w te klocki" wiary w siebie! =') Katon - naparstek stał się sednem esencji ;-) -------------------- wybawca much.
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 08:00 |