Co Myślicie O W.e.s.z???, Co myślicie o tej fundacji?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Co Myślicie O W.e.s.z???, Co myślicie o tej fundacji?
Hito |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 751 Dołączył: 11.10.2005 Skąd: Częstochowa/Wrocław Płeć: Mężczyzna ![]() |
Rowling pracowała dla Amnesty?
No, to wiele wyjaśnia. Estiej>>widzę, że dyskusje z Katonem bardzo na Ciebie wpłynęły - zaczynasz filozofować :] -------------------- Mój nowy fic
One in Fire Two in Blood Three in Storm Four in Flood Five in Anger Six in Hate Seven Fear Evil Eight Nine in Sorrow Ten in Pain Eleven Death Twelve Life Again Thirteen Steps to the Dark Man’s Door Won’t be turning back no more |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(estiej @ 31.05.2006 12:52) QUOTE(owczarnia @ 31.05.2006 19:01) .. Człowiek bowiem biorąc do swego domu psa (a także każde inne zwierzę) oferuje mu także (a raczej może nawet przede wszystkim) swoją opiekę (a przynajmniej tak właśnie powinno być). Nasze ukochane psiury, kocurzaki i żółwie są oczkami w głowach swoich państwa, są rozpieszczane i szczęśliwe. No, nie wszystkie, u nie wszystkich właścicieliOczywiście, że nie wszystkie i nie u wszystkich - stąd dopiski w nawiasach ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Estiej, naprawde nie widzisz róznicy? Człowiek ma inną naturę niż skrzat. Kobieta, Murzyn i kto tam jeszcze chcesz to byli ludzie. Skrzaty to skrzaty. Człowiek generalnie chce być wolny. Skrzat generalnie chce być zniewolony. I nie wynika to z tego, że skrzat nie osiągnął jeszcze odpowiedniego etapu świadomości klasowej. Wynika to z jego skrzatowatości. Człowiek jest istotą społeczną na przykład. A skrzat jest istotą zniewoloną. Możliwe, że powstał pod wpływem czarów u początku dziejów właśnie po to. Nie znamy Genesis skrzata. Zgredek jest lustrzanym odbiciem naszego sadomasochisty. Zgredek jest dewianem i jako dewiant nie jest akceptowany. Ale nawet w jego dewiacji widać skrzacią naturę niewolnika. Skrzaty nie są alegorią Murzynów. Skrzaty to skrzaty.
Co do rekolonizacji - liberał interesuje się wolnością jednostki, nie wolnością Ugandy. Wolna Uganda to Ugandyjczyk będący niewolnikiem kacyka. Współczesna rekolonizacja przyniosłaby skolonizowanym państwom liberalne konstytucje. Ugandyjczyk jako obywatel brytyjski (a przecież nie o nowe niewolnictwo mi chodzi) byłby znacznie bardziej wolny. P.S. Uganda to przykład czysto retoryczny. Nie wiem jak konkretnie jest w Ugandzie. Podejrzewam, że kiepsko. |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(Katon @ 31.05.2006 14:35) Skrzat generalnie chce być zniewolony. I nie wynika to z tego, że skrzat nie osiągnął jeszcze odpowiedniego etapu świadomości klasowej. Wynika to z jego skrzatowatości. Człowiek jest istotą społeczną na przykład. A skrzat jest istotą zniewoloną. Możliwe, że powstał pod wpływem czarów u początku dziejów właśnie po to. Nie znamy Genesis skrzata. Zgredek jest lustrzanym odbiciem naszego sadomasochisty. Zgredek jest dewianem i jako dewiant nie jest akceptowany. Ale nawet w jego dewiacji widać skrzacią naturę niewolnika. A widzisz, i tu się mylisz. W książkach wyraźnie zostało powiedziane, że skrzaty zostały zniewolone za pomocą magii, nigdzie nie ma informacji iż wynika to z ich natury lub że zostały stworzone by służyć czarodziejom. Zresztą sformułowanie "zniewolone" oznacza raczej, że ktoś obecnie będący niewolnikiem był kiedyś wolny - przynajmniej moim zdaniem. Zgredek zaś nie jest żadnym sadomasochistą. To czary nie pozwalają mu mówić swobodnie o jego obecnych lub byłych panach, czary zmuszają go do samookaleczania się. Niewątpliwie ma na to wpływ bezpośrednio także sam właściciel (wolałabym określenie "chlebodawca", ale niestety póki co w żadnej mierze nie odzwierciedla ono rzeczywistości) skrzata, ale fakt pozostaje faktem. I na koniec - unikałabym podziałów na "ludzi" i "wszystko inne". Świat czarodziejski jest znacznie bardziej skomplikowany pod tym względem niż nasz. Centaury, półolbrzymy - to także nie są ludzie w naszym tego słowa znaczeniu. A jednak traktowanie ich jak zwierzęta w ogóle nie mieści się w głowie (mam nadzieję). Tego właśnie między innymi uczą książki Rowling: patrzeć głębiej, myśleć samodzielnie, nie ulegać stereotypom. Skrzaty mają rozum i powinny mieć wolną wolę. Wolną, czyli pozbawioną jakiegokolwiek wpływu z zewnątrz, w postaci na przykład magii. -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
No jeśli masz rację co do ontologii świata HP to masz także rację co do faktów. Ja to sobie zawsze wyobrażałem inaczej. Bardziej tak, że skrzaty po prostu takie są. Tak jest lew musi polować, a owca robić me, a człowiek siusiać. Centaury czy półolbrzymy (olbrzymy? hmmm... kolejne stwory co do których podmiotowości cywilno-prawnej poważnie bym się zastanawiał) to jednak coś innego. Ale jeśli masz rację i skrzaty zostały wprzęgnięte w niewolnictwo to masz rację. Ty i Hermiona.
|
December |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 103 Dołączył: 07.11.2005 Skąd: miasto spotkań bez barier Płeć: Kobieta ![]() |
Strasznie się cieszę, że ktoś popiera jednak walkę Hermiony o wolność skrzatów, bo czułam się lekko inna, odkąd istaniał ten temat. Skrzaty nie posiadają świadomości własnej wolności oraz własnych praw i to jest ich główny problem. Od pokoleń są zniewolone. Tradycje przechodzą z rodziców na dzieci. Takie zmiany będą mogą być wprowadzane tylko stopniowo i co ważniejsze z pomocą i za zgodą społeczeństwa czarodziejów. A jak wiadomo prawie wszyscy uważają, że obecny stan rzeczy jest w porządku. Dopóki oni się sprzeciwiają wolności skrzatów będą robili wszystko żeby jej zapobiec. Dlatego Herminona powinna się właśnie skupić na pozyskanie jak największej ilości członków stowarzyszenia WESZ. I tak przy okazji, trochę a propos niewolnictwa, mnie nadanie wolnośi skrzatom kojarzy sie z uwłaszczeniem chłopów (co nie znaczy, że Rowling musiała to mieć na myśli) |
owczarnia |
![]()
|
QUOTE(December @ 01.06.2006 16:08) I tak przy okazji, trochę a propos niewolnictwa, mnie nadanie wolnośi skrzatom kojarzy sie z uwłaszczeniem chłopów (co nie znaczy, że Rowling musiała to mieć na myśli) A mnie bardziej z emancypacją kobiet ![]() ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Alice |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 22 Dołączył: 09.12.2006 Skąd: GRYFINDOR Płeć: Kobieta ![]() |
Bzdura. Takie ich przeznaczenie
![]() |
LilienSnape |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 579 Dołączył: 11.12.2006 Skąd: Roseau Płeć: Kobieta ![]() |
Skoro taka ich rola i one nic przeciwko temu nie mają, wręcz potrzebują zniewolenia to nie rozumiem po co im pomagać. Gdyby potrzebowały wolności zapewne by się w jakiś sposób zbuntowały,a one po prostu odrzucają pomoc Hermiony. Powinna odpuścić .
-------------------- |
Klaudia_Evans |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 25.01.2007 Skąd: skądinąd Płeć: Kobieta ![]() |
Hermiona miała na pewno dobre intencje, ale nie raczej jej pomysł nie wypalił. W zasadzie chyba dobrze, że w końcu ktoś poruszył tą kwestię, ale Hermiona była zbyt nachalna dla skrzatów. Na pewno byy skrzaty mające problemy takie jak Zgredek, a WESZ mogła w tym pomóc. Ale skąd inne skrzaty mogły mieć pojęcie o istnieniu czegoś takiego (oczywiście te spoza Hogwartu)...
-------------------- Dlaczego...
|
Voldemarket |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 7 Dołączył: 29.01.2007 ![]() |
NIE CHCĄ-NIE ZMUSZAJ
B.O.P.P.H Bezsensowna organizacja powołana przez Hermionę ![]() ![]() ![]() |
Kylie |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 70 Dołączył: 04.02.2007 Skąd: znad Wisły Płeć: Kobieta ![]() |
Z lekka głupota... skrzaty CHCĄ być zniewolone... może Zgredek to wyjątek
![]() |
Satania |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 139 Dołączył: 01.02.2007 Skąd: za górami , za lasami . . Płeć: Kobieta ![]() |
ostanio czytałam na jakimś forum nie samowita teorię na temat znaczenia skrztów w wojnie miedzy zakonem a śmierciżercami .
posiadają dużą moc, więc może się na coś przydadzą w ostatecznym starciu ![]() ale cała ta wesz to kretynizm ![]() -------------------- Fairytale gone bad .
|
kaszolka14 |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 53 Dołączył: 26.07.2007 Skąd: z Alagaesii=) Płeć: Kobieta ![]() |
wesz to wymysl hermiony ktora ma bzika na punkcie wyzwolenia skrzatow..
![]() -------------------- ![]() ![]() |
Aylet |
![]()
|
![]() shinigami Grupa: Prefekci Postów: 1465 Dołączył: 16.04.2003 Skąd: z lodówki Płeć: Kobieta ![]() |
dobrze, że nas olśniłaś
![]() -------------------- |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ale czy to jest głupie? Tzn. żeby walczyć o skrzaty? Nie. I Hermiona nie ma bzika, tylko zauważyła to czego większość czarodziejów nie widzi.
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
KeyeM |
![]()
|
Unregistered ![]() |
dziewczyna jest dobra i chce pomoc, mimo wszystko
![]() przynajmniej takie jest moje zdanie ![]() |
kaszolka14 |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 53 Dołączył: 26.07.2007 Skąd: z Alagaesii=) Płeć: Kobieta ![]() |
no tak.. z tym bzikiem chyba zle sie wyrazilam..
![]() -------------------- ![]() ![]() |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
To byłby jej dalekosiężny cel. Na razie mogła tylko uświadamiać Czarodziejów o prawach skrzatów tak jak Dumbledore.
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
abstrakcja |
![]()
|
![]() Reborned. Siódma z O6. Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 801 Dołączył: 27.07.2007 Skąd: Wszędzie Płeć: Kobieta ![]() |
'Bo ona jest dobra i troskliwa'... sranie w banie. Jest po postu nadgorliwa i na dodatek slepa - widzi tylko jedną strone medalu. Niby taka inteligentna dziewczyna, a nie potrafi zrozumiec, ze taka jest natura skrzatów i, że to jak żyją i co robią sprawia im przyjemność.
Zgredek tutaj jest raczej tylko takim wyjątkiem od reguły, powiedziałabym nawet wynaturzeniem. -------------------- Jedyną stałością jest zmiana.
|
Ginnusia |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 464 Dołączył: 18.07.2007 ![]() |
Nie wiem, jak to się ma do Twoich innych poglądów, ale wydaje mi się niespójne. Poza tym, dwie sprawy. Nie słyszałaś nigdy o młodzieńczym idealizmie? I druga - kobiety przez wieki trwały w przekonaniu, że ich naturą jest przeznaczenie do siedzenia w domu i obsługiwania rodziny, a Murzyni - że ich naturą jest niewolnictwo. Dziś to się troszkę zmieniło i chyba na złe światu to nie wyszło, prawda? (Te argumenty już padały w tej dyskusji, ale skoro ich nie dostrzegasz, czuję się w obowiązku ich znowu użyć.)
Ten post był edytowany przez Ginnusia: 01.01.2008 17:34 |
abstrakcja |
![]()
|
![]() Reborned. Siódma z O6. Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 801 Dołączył: 27.07.2007 Skąd: Wszędzie Płeć: Kobieta ![]() |
Co do tego wszystkiego mają 'moje inne poglądy' i ten cały zasrany młodzienczy idealizm?. Ale kobiety i murzyni nie byli z tego zadowoleni. A skrzaty to uwielbiają, bo takie już są, taka jest ich natura, a nie przekonanie. Dziękuję. -------------------- Jedyną stałością jest zmiana.
|
Ginnusia |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 464 Dołączył: 18.07.2007 ![]() |
Młodzieńczy idealizm ma do tego to, że Hermiona w tej sprawie przejawia go w nadmiarze. A Twoje inne poglądy - bo myślałam, że osoba, która głosi, że świat nie należy do nikogo i że wszyscy jesteśmy takimi samymi ludźmi, nie będzie popierała wykorzystywania innych. A jednak.
QUOTE Ale kobiety i murzyni nie byli z tego zadowoleni. A skrzaty to uwielbiają, bo takie już są, taka jest ich natura, a nie przekonanie A skąd, kobiety i Murzyni wieki całe się nawet nie zastanawiali, czy im dobrze, czy źle. Inaczej po prostu być nie mogło, nikomu to do głowy nie przychodziło. Aż w końcu przyszło. Tak jak Hermionie. I do tej pory są osoby, które twierdzą, że Murzyni z natury są głupsi od białych, a kobiety mają w genach zdolność gotowania, prania i zmywania. Tak jak skrzaty mają w naturze to, że są niewolnikami czarodziejów. Ten post był edytowany przez Ginnusia: 01.01.2008 20:39 |
abstrakcja |
![]()
|
Osoba, która głosi, że świat nie należy do nikogo i że wszyscy jesteśmy takimi samymi ludźmi przede wszystkim nie popiera buntu przeciwko naturze . Natury , moja droga, nie da sie oszukać.
To, co ludzie mówią o murzynach i kobietach to zwykłe stereotypy. Mistrzami kuchni, zauwaz, przewaznie są mężczyzni akurat. A to, ze skrzaty usługują czarodziejom i lubią być poniżane , to nie stereotyp , tylko natura tych stworzen. Zauwaz, swiat w HP to świat fantastyczny, każde stworzenia są w nim 'przeznaczone' do czegos innego. Gobliny np zajmuja sie bankowością. Skrzaty sprzątaniem. Wg mnie bunt Hermiony to rzecz calkowicie bezpodstawna. -------------------- Jedyną stałością jest zmiana.
|
Ginnusia |
![]()
|
Powiem to po raz trzeci, więcej chyba nie zechcę
![]() Przykład z goblinami o tyle nietrafiony, że gobliny - i wszystkie inne stworzenia w świecie Rowling - są wolne, tylko skrzaty nie. Uważasz, że to słuszne? Bo ja nie. Hermiona rzuca się w ich obronę na oślep, ale generalnie ma rację. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 16.05.2025 02:57 |