Zagadki..., ZASADY W PIERWSZYM POŚCIE
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Zagadki..., ZASADY W PIERWSZYM POŚCIE
smagliczka |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 638 Dołączył: 21.10.2005 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta ![]() |
No fakt, pod koniec czerwca dni są długie... więc wszystko mogło dziać się jeszcze później. Zapomniałam o tym że świtało, gdy Harry znalazł się w gabinecie Dumbledore'a
![]() To wychodzi jednak na to, że śmierć Syriusza wydarzyła się już PO północy. Czy mam rozumieć, że pytanie jest moje? |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Yup
![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
smagliczka |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 638 Dołączył: 21.10.2005 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta ![]() |
No dobrze. Było, nie było, nie chcę mi się sprawdzać...
Skoro już jesteśmy przy datach, proszę podać datę urodzin niejakiego Thomasa M. Riddle'a. Życzę sobie jednak eleganckich, dokładnych obliczeń, popartych stosownymi cyctatami z książki . Odpowiedzi "na odwal się" nie zaakceptuję (jestem wredna ^^). |
harolcia |
![]()
|
![]() przerażona Grupa: Prefekci Postów: 1425 Dołączył: 30.07.2005 Skąd: wiesz, że żyjesz? <wro> Płeć: Kobieta ![]() |
No więc tak :
- był to dzień 31 stycznia, czyli Wigilia Nowego Roku, a tu cytat: "Pamiętam to jak dziś, bo właśnie zaczęłam tutaj pracować. To była wigilia Nowego Roku, zimnica, śnieg. Okropna noc. I ta dziewczyna, niewiele starsza ode mnie, przywlokła się pod nasze drzwi. No, nie ona pierwsza. Zabraliśmy ją do środka i nie minęła godzina, jak urodziła. A nie minęła druga, jak umarła." HPiKP str.288 z moich wyliczeń wynika,że zamordował swoich rodziców 50 lat ![]() " Mieszkańcy Little Hangleton byli przekonani, że w tym domu straszy. Pół wieku temu wydarzyło się coś dziwnego i strasznego, coś, o czym starsi lubili rozprawiać, kiedy już nie było o kim plotkować.(...) pięćdziesiąt lat temu, pewnego letniego poranka, kiedy Dom Riddle'ów był jeszcze zadbany i zamieszkany. Tego ranka służąca weszła do salonu i zastała wsystkich troje Riddle'óe martwych" HPiCO str. 7 z moich dalszych obliczeń wynika, że Voldemort, zabijając Riddle'ów miał 16 lat. " Kiedy miał szesnaście lat, podczas letnich wakacji opuścił sierociniec, do którego wracał co roku, i wyruszył, by odnależć swoich krewnych Gaunta. " HPiKP str.393 " -Więc Voldemort skradł różdżkę Morfina i uży jej? - zapytał Hrry, prostując się w fotelu. - Tak było. Nie ma żadnych wspomnień, które by to ukazały, ale możemy być całkiem pewni, co się wydarzyło. Voldemort oszołomił swojego wuja, wziął jego różdżkę i udał się przez dolinę do " wielkiego domu za drogą". Tam zamordował mugola, który porzucił jego matkę, a także swoich mugolskich dziadków, kładąc kres niegodnej linii Riddle'ów i mszcząc się na ojcu, który nie chciał go znać." HPiKP str. 397 Jeżeli Voldemort zamordował Riddle'ów w 1950 roku i miał wtedy 16 lat, to z tego wynika, że urodził się w 1934 roku. Czyli pełna data jego urodzin to : 31.12.1934 Oczywiście mogłam się gdzieś pomylić ![]() Ten post był edytowany przez harolcia: 21.04.2007 16:20 -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Tekst do wygrawerowania na nierdzewnej bransoletce, noszonej stale na przegubie na wypadek nagłego zaniku pamięci Barańczak Stanisław 1.) JEŻELI COŚ CIĘ BOLI: - DOBRA WIADOMOŚĆ: ŻYJESZ. - ZŁA WIADOMOŚĆ: TEN BÓL CZUJESZ WYŁĄCZNIE TY. 2.) TO WSZYSTKO DOOKOŁA, CO CIĘ SZCZELNIE OTACZA NIE CZUJĄC TWEGO BÓLU, JEST TO TAK ZWANY ŚWIAT. 3.) UBAWI CIĘ, ŻE JEST ON REALNY I JEDYNY, A LEPSZEGO NIE BĘDZIE PRZYNAJMNIEJ PÓKI ŻYJESZ. 4.) GDY JUŻ SKOŃCZYSZ SIĘ ŚMIAĆ, ODRZUĆ LOGICZNY WNIOSEK, ŻE TAKI ŚWIAT BYĆ MUSI PRZYWIDZENIEM LUB SNEM. 5.) TRAKTUJ GO CAŁKIEM SERIO, JAK ON PRZED CHWILĄ CIEBIE - DOKONUJĄC WYBORU SPECJALNEJ CIĘŻARÓWKI, 6.) BY W OKREŚLONYM MIEJSCU I UŁAMKU SEKUNDY POTRĄCIŁA CIĘ, KIEDY PRZECHODZIŁEŚ PRZEZ JEZDNIĘ. |
smagliczka |
![]()
|
Przykro mi, ale rok się nie zgadza.
Perwszy raz spotykam się z sytuacją, by do wzoru podstawiać datę wydania książki. Nie wpadłabym na to. Ten post był edytowany przez smagliczka: 21.04.2007 22:48 |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jeżeli wykonam obliczenia takie jak harolcia, a zamiast daty wydania podam czas akcji CO to wyjdzie 1928 rok, a więc
31.12.1928 -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
matips |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 428 Dołączył: 21.04.2007 Skąd: z krainy Mordor Płeć: Mężczyzna ![]() |
A skąd wiesz że akcja CO dzieje się w roku 1994??? Bo ja nie przypominam sobie żadnej daty (obecnej)
-------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
Aylet |
![]()
|
![]() shinigami Grupa: Prefekci Postów: 1465 Dołączył: 16.04.2003 Skąd: z lodówki Płeć: Kobieta ![]() |
bo harry jak był w pierwszej klasie to był rok 1992. obliczenia według śmierci nicka
-------------------- |
smagliczka |
![]()
|
Nie tylko na podstawie cyctatów podanych przez Harolcię można wydedukować datę narodzin Riddle'a. Są inne, więc proszę się wysiliść
![]() Dodam tylko, że w kanonie mamy pewną nieścisłość, więc wyniki na podstawie różnych cytatów mogą wyjść inaczej. Wciąż czekam na zwyciezcę ![]() |
matips |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 428 Dołączył: 21.04.2007 Skąd: z krainy Mordor Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE bo harry jak był w pierwszej klasie to był rok 1992. obliczenia według śmierci nicka ale skąd wiesz, ja nic takiego ni pamiętam (jedynkę czytałem dawno). O Boże. Ten post był edytowany przez owczarnia: 23.04.2007 23:28 -------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
W rozdziale "Przyjęcie w rocznicę śmierci" II tomu (czyli Komnata Tajemnic) na torcie z okazji śmierci, a więc śmiertelnym, bo nie można go nazwać chyba urodzinowym, widnieje napis z smołowatego lukru:
"Sir Nicholas de Mimsy-Porpington zmarł 31 października 1492" W innym fragmencie czytamy, ze to była 500 rocznica śmierci Nicka. Wynikiem dodawania 1492 + 500 = 1992, a więc mamy czas akcji II tomu. Jako ciekawostkę podam, że 500 rocznica śmierci Nicka, była również 11 rocznicą śmierci Lilly i Jamesa Potterów. Ten post był edytowany przez Zeti: 23.04.2007 18:19 -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
matips |
![]()
|
Kolejnym sposobem wyliczenia roku narodzin Lorda Voldemorta
![]() QUOTE Natychmiast poznał, że ma w ręku czyjś dziennik. Z wyblakłych cyfr na okładce wynikało, że pochodzi sprzed 50lat HPiKT str 243 QUOTE Kiedy byłem w piątej klasie, ktośją otworzł i potwór zaatkowłkilkanaści osób HPiKT str 254 QUOTE Nie zamierzałem jednak zmarnować tych lat, któr spędziłem na jej poszukiwaniu. Postanowiłem pozostawić te diennik, w którym utrwaliłem moją szesnastoletnią tożsamośc HPiKT str 254 Wynika z tego, że Voldemort urodził się 50 lat temu + 16 lat =66 lat /edit/ dięki za objaśnienie Zeti /2edit/ A więc dzięki Zeti-emu... QUOTE W rozdziale "Przyjęcie w rocznicę śmierci" II tomu (czyli Komnata Tajemnic) na torcie z okazji śmierci, a więc śmiertelnym, bo nie można go nazwać chyba urodzinowym, widnieje napis z smołowatego lukru: "Sir Nicholas de Mimsy-Porpington zmarł 31 października 1492" W innym fragmencie czytamy, ze to była 500 rocznica śmierci Nicka. Wynikiem dodawania 1492 + 500 = 1992, a więc mamy czas akcji II tomu. ...wiemy, że akcja drugiego tomu dzieje się w 1992 roku liczymu 1992-66=1926rok dalsza część jest tak jak u harolicia QUOTE "Pamiętam to jak dziś, bo właśnie zaczęłam tutaj pracować. To była wigilia Nowego Roku, zimnica, śnieg. Okropna noc. I ta dziewczyna, niewiele starsza ode mnie, przywlokła się pod nasze drzwi. No, nie ona pierwsza. Zabraliśmy ją do środka i nie minęła godzina, jak urodziła. A nie minęła druga, jak umarła." więc wychodzi, że urodził się 1926 roku 31 grudnia pod wieczór. Ten post był edytowany przez matips: 23.04.2007 18:56 -------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
Zeti |
![]()
|
Taka też data podana jest w wikipedii
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
smagliczka |
![]()
|
Taką również podaje HPL, z zaznaczeniem jednak, że może być rok lub dwa różnicy - co nawet się zgadza, bo w kanonie mamy pewien mętlik.
Jeśli liczyć rok narodzin Riddle'a biorąc pod uwagę te cytaty: QUOTE Mieszkańcy Little Hangleton byli przekonani, że w tym domu straszy. Pół wieku temu wydarzyło się coś dziwnego i strasznego, coś, o czym starsi lubili rozprawiać, kiedy już nie było o kim plotkować HPiCO str. 7QUOTE Kiedy miał szesnaście lat, podczas letnich wakacji opuścił sierociniec, do którego wracał co roku, i wyruszył, by odnaleźć swoich krewnych Gaunta [wtedy też zabił Riddle'ów] HPiKP str.393To z obliczeń wychodzi nam: 1994 - 50 = 1944 1944 - 16 = 1928 Jeśli posłużymy się tymi wiadomiściami: QUOTE ojciec nie powiedział mi nic o tym ostatnim otwarciu Komnaty. Tak, to było pięćdziesiąt lat temu" HPiKT str. 236QUOTE Kiedy byłem w piątej klasie, ktoś ją [Komnatę Tajemnic] otworzł i potwór zaatkowł kilkanaście osób HPiKT str. 254 To z obliczeń wychodzi nam: (Harry jest w 2 klasie, ale jest już po noym roku - więc mamy 1993) 1993 - 50 = 1943 Riddle jest w piątej klasie, z końcem roku 1942 (31 grudnia ) ukończył lat szesnaście, więc w chwili otwarcia Komnaty (13 czerwca 1943) miał już rok siedemnasty... (mieszam? eee ![]() I wtedy wychodzi nam tak, jak podaje HPL 1943 - 17 = 1926 Jak widać można liczyć na różne sposoby. Ale w kanonie coś jest namieszane. Wygląda na to, że zabójstwo Riddle'ów nie wydarzyło się równo przed pięćdziesięcioma laty od roku 1994. Czyli nie 1944, ale 1943 (co by się zgadziało, że zaraz po piątej klasie). Voldemort miał wtedy lat szesnaście, ale już skończone, więc wtedy wszystko by się zgodziło, gdyby tylko zamienić te nieszczęsne 50 lat, na 51 lat. I wtedy też by wyszło 1994 - 51 = 1943 1943 - 17 - 1926 Chyba i tak nikt nie zrozumiał, o co mi biega. Ale chciałam sobie pogdybać ![]() Nieważne. Niniejszym ogłaszam, że Matips zadaje zagadkę. Ten post był edytowany przez smagliczka: 23.04.2007 22:18 |
matips |
![]()
|
Kto to był Dilys Derwent? Jeżeli takie pytanie już było (nie czytałem wszystkich 44 stron) to oddaje pytanie.
Ten post był edytowany przez matips: 24.04.2007 10:37 -------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
Zeti |
![]()
|
Był dyrektorem Hogwartu i uzdrowicielem w szpitalu św. Munga
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
matips |
![]()
|
![]() ![]() ![]() -------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
Zeti |
![]()
|
Co zrobił Dmitrij Yemetz, że jego nazwisko jest znane fanom HP?
matips |
![]()
|
W 2002 Napisał przygodę Tanyi. Otrzymuje lis ze szkoły magii Tibidokhs. Nie ma rodziców, ale ma dziwną blizne na nosie. Wygląda na powieść podobną do Harry'ego Pottera, ale ja jej nie czytałem, więc nie mam pojącia. A jeszcze jest Rosjaninem.
/edit/ Dimitri mówi, że Tanya to nie kopia dzieł J.K.Rowling, tylko odpowiedź na braki w Harrym. Ps. Odpowiedzi udzielam na tej podstawie Ten post był edytowany przez matips: 24.04.2007 21:54 -------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
Zeti |
![]()
|
Tak doskonale. Jest on autorem serii Tania Grotter.
Myślałem, że trudne będzie. Pytanko oczywiście twoje. -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
matips |
![]()
|
Pytanie było bardzo trudne, ale mamy google. Jaki kształt ma patronus Hermiony?
-------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
ewamarchewa |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 95 Dołączył: 19.02.2006 Skąd: Z krzesła:P Płeć: Kobieta ![]() |
Wydry?
|
matips |
![]()
|
![]() ![]() -------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
ewamarchewa |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 95 Dołączył: 19.02.2006 Skąd: Z krzesła:P Płeć: Kobieta ![]() |
Jakie języki zna Barty Crouch? Senior.
|
matips |
![]()
|
wszystkie?
Zna około 200, między innymi: /edit "trytooński, goblinegudzki, trollański, bułgarski" Ten post był edytowany przez matips: 28.04.2007 11:27 -------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 00:24 |