Zagadki..., ZASADY W PIERWSZYM POŚCIE
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Zagadki..., ZASADY W PIERWSZYM POŚCIE
Zol |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 9 Dołączył: 21.05.2007 Skąd: Z bajki. Płeć: Kobieta ![]() |
To coś łatwego, bo czasu nie mam na wymyślanie zagadki z górnej półki ^^
Na którym piętrze znajdował się gabinet Vernona Dursleya? |
hugo119 |
![]()
|
Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 13 Dołączył: 11.05.2007 ![]() |
Na dziewiątym piętrze sir
![]() |
Zol |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 9 Dołączył: 21.05.2007 Skąd: Z bajki. Płeć: Kobieta ![]() |
Czym sobie zasłużyłam na to "sir"? ^^
Zadajesz. |
hugo119 |
![]()
|
Pytanie zadam jutro bo dzis nie mam czasu :] czekajcie więc ;]
|
Aylet |
![]()
|
![]() shinigami Grupa: Prefekci Postów: 1465 Dołączył: 16.04.2003 Skąd: z lodówki Płeć: Kobieta ![]() |
skoro miałeś czas żeby napisać tamtą notkę, to mogłeś od razu zadać pytanie. chyba że wolisz nabić sobie więcej postów :}
-------------------- |
hugo119 |
![]()
|
Posty mnie mało obchodza ;] chcialem zadać trudniejsze pytanie po prostu
Pytanie : Gdzie Hagrid i Olimpia zgubili szpicla z ministerstwa w czasie swej misji??(cytat) |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
"Ale udało nam się zgubić tego szpicla gdzieś koło Drzwi żon..."
Chodzi o Dijon w Burgundii -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
hugo119 |
![]()
|
Dobrze zadawaj pytanie ;]
|
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kto był szukającym w drużynie Gryfonów:
-Przed Harrym -Przed 1980 rokiem -W czasie, kiedy Harry miał zakaz gry. -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
Zeti |
![]()
|
Nikt nie odpowiada? Aż takie trudne? Spróbujcie chociaż.
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
harolcia |
![]()
|
![]() przerażona Grupa: Prefekci Postów: 1425 Dołączył: 30.07.2005 Skąd: wiesz, że żyjesz? <wro> Płeć: Kobieta ![]() |
To może ja spróbuję, chociaż nie wiem, czy mi to wyjdzie...
![]() - przed Harrym mógł być Charlie Weasley - przed rokiem 1980 mógł być James Potter - w czasie, gdy Harry miał zakaz gry - Ginny Weasley -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Tekst do wygrawerowania na nierdzewnej bransoletce, noszonej stale na przegubie na wypadek nagłego zaniku pamięci Barańczak Stanisław 1.) JEŻELI COŚ CIĘ BOLI: - DOBRA WIADOMOŚĆ: ŻYJESZ. - ZŁA WIADOMOŚĆ: TEN BÓL CZUJESZ WYŁĄCZNIE TY. 2.) TO WSZYSTKO DOOKOŁA, CO CIĘ SZCZELNIE OTACZA NIE CZUJĄC TWEGO BÓLU, JEST TO TAK ZWANY ŚWIAT. 3.) UBAWI CIĘ, ŻE JEST ON REALNY I JEDYNY, A LEPSZEGO NIE BĘDZIE PRZYNAJMNIEJ PÓKI ŻYJESZ. 4.) GDY JUŻ SKOŃCZYSZ SIĘ ŚMIAĆ, ODRZUĆ LOGICZNY WNIOSEK, ŻE TAKI ŚWIAT BYĆ MUSI PRZYWIDZENIEM LUB SNEM. 5.) TRAKTUJ GO CAŁKIEM SERIO, JAK ON PRZED CHWILĄ CIEBIE - DOKONUJĄC WYBORU SPECJALNEJ CIĘŻARÓWKI, 6.) BY W OKREŚLONYM MIEJSCU I UŁAMKU SEKUNDY POTRĄCIŁA CIĘ, KIEDY PRZECHODZIŁEŚ PRZEZ JEZDNIĘ. |
Patison |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 23.05.2007 Skąd: Dzięgielów Płeć: Kobieta ![]() |
przed harrym- Oliver(1-3 części) oraz Angelia(5część)
przed 1980rokiem-charlie Wesley w czasie gdy harry miał zakaz gry-Angelia niewiem czy dobrze ale jeśli tak to moje pytanie "Co MALFOY myślał żeby wchodzić do pokoju życzeń w szóstej części, i jak na to wpadłeś?" |
Zeti |
![]()
|
Harolcia wszystko dobrze pytanie twoje.
Patison wszyściutko źle. Czy aby na pewno czytałeś książkę? -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
harolcia |
![]()
|
![]() przerażona Grupa: Prefekci Postów: 1425 Dołączył: 30.07.2005 Skąd: wiesz, że żyjesz? <wro> Płeć: Kobieta ![]() |
Dzięki
![]() A o to i pytanko (trochę banalne, ale co tam) Co to jest akonit? -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Tekst do wygrawerowania na nierdzewnej bransoletce, noszonej stale na przegubie na wypadek nagłego zaniku pamięci Barańczak Stanisław 1.) JEŻELI COŚ CIĘ BOLI: - DOBRA WIADOMOŚĆ: ŻYJESZ. - ZŁA WIADOMOŚĆ: TEN BÓL CZUJESZ WYŁĄCZNIE TY. 2.) TO WSZYSTKO DOOKOŁA, CO CIĘ SZCZELNIE OTACZA NIE CZUJĄC TWEGO BÓLU, JEST TO TAK ZWANY ŚWIAT. 3.) UBAWI CIĘ, ŻE JEST ON REALNY I JEDYNY, A LEPSZEGO NIE BĘDZIE PRZYNAJMNIEJ PÓKI ŻYJESZ. 4.) GDY JUŻ SKOŃCZYSZ SIĘ ŚMIAĆ, ODRZUĆ LOGICZNY WNIOSEK, ŻE TAKI ŚWIAT BYĆ MUSI PRZYWIDZENIEM LUB SNEM. 5.) TRAKTUJ GO CAŁKIEM SERIO, JAK ON PRZED CHWILĄ CIEBIE - DOKONUJĄC WYBORU SPECJALNEJ CIĘŻARÓWKI, 6.) BY W OKREŚLONYM MIEJSCU I UŁAMKU SEKUNDY POTRĄCIŁA CIĘ, KIEDY PRZECHODZIŁEŚ PRZEZ JEZDNIĘ. |
smagliczka |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 638 Dołączył: 21.10.2005 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta ![]() |
Roślina wieloletnia z rodziny jaskrowatych, co liczy nawet do 300 gatunków (w Polsce kilka i wszystkie pod ochroną)
Zawiera alkaloid akonitynę - jedną z najsilniejszych trucizn roślinnych. Stosowaną kiedyś jako arszenik. Ponoć Niemcy w czasie II wojny światowej zatruwali nią pociski. A akonit tak w ogóle to całkiem ładna roślinka, co ma lekko fioletowe kwiatki z ostrogą. No. Przypomniałam sobie dawno zapomniany materiał ze studiów. W leksykonach należy szukać pod M - jak mordownik, lub T - jak tojad. Ten post był edytowany przez smagliczka: 29.05.2007 21:49 |
Zeti |
![]()
|
"Siadaj - warknął na Hermionę. - A więc dowiedz się, Potter, że asfodelus i piołun dają napój usypiający o takiej mocy, że znany jest również jako wywar żywej śmierci. Bezoar to kamień tworzący się w żołądku kozy, który chroni przed wieloma truciznami. Jeśli chodzi o mordownik i tojad żółty, to jest to jedna i ta sama roślina, nazywana również akonitem. Dlaczego tego nie zapisujecie?"
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
harolcia |
![]()
|
obie odpowiedzi mogę uznać, bo chodziło mi o to, że akonit to to samo, co tojad żółty czy mordownik. Ale u mnie pierwsza była Smagliczka, więc ona zada pytanie
![]() -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
smagliczka |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 638 Dołączył: 21.10.2005 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta ![]() |
Ale pytanie oddaję Zetiemu, bo nie mam pomysłu, a przypominanie sobie wiadomości o mordowniku wyeksploatowało mnie umysłowo
![]() |
Zeti |
![]()
|
No to pytam. Jakiego podręcznika eliksirów używał Snape?
łatwiutkie -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
harolcia |
![]()
|
Magiczne wzory i napoje Arseniusa Jiggera
-------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
matips |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 428 Dołączył: 21.04.2007 Skąd: z krainy Mordor Płeć: Mężczyzna ![]() |
eliksiry dla zaawansowanych (?)
-------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
Zeti |
![]()
|
W którym tomie? Pytaj, bo pamiętam, ze coś takiego było. Ale chodziło mi o Tysiąc magicznych ziół i grzybów
matips |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 428 Dołączył: 21.04.2007 Skąd: z krainy Mordor Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jeśli to do mnie to nie mam pomysłu... Skąd Harry Potter wiedział o pokoju życzeń?
![]() -------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
harolcia |
![]()
|
znaczy to było w pierwszym tomiestr. 74
a te zioła i grzyby to nie przypadkiem do zielarstwa?? I kto miał pytać?? A oto pytanie: Jakie włosy ( kolor) miała Lily?? prosze o cytaty/cytaty ![]() Ten post był edytowany przez harolcia: 29.05.2007 22:04 -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Zeti |
![]()
|
"Harry zmusił się, by spojrzeć prosto w te zimne oczy. Oczywiście zaglądał do książek u Dursleyów, ale czyżby Snape oczekiwał, że zapamięta każdy przepis z Tysiąca magicznych ziół i grzybów?"
Nie wiem. W każdym tomie mamy praktycznie inny podręcznik. QUOTE I kto miał pytać?? Ty byłaś pierwsza z odpowiedzią. Pytaj. -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 07.07.2025 10:04 |