Zagadki..., ZASADY W PIERWSZYM POŚCIE
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Zagadki..., ZASADY W PIERWSZYM POŚCIE
maxp3 |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 10 Dołączył: 03.08.2007 Skąd: Z piekła rodem. Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czyli tak:
Rodzą się złote, w miarę dorastania ich sierść zmienia kolor na srebrny. Dorosłe zaś są śnieżnobiałe. Hmm.. Trafiłem? I czy nie chodziło czasem o dokładniejsze podanie wieku? ![]() |
obi |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 55 Dołączył: 23.07.2007 Płeć: Mężczyzna ![]() |
maxp3 jeśli podasz jeszcze dokładniejszy czas zmieniania barw to będziesz mógł zadać pytanie
![]() ![]() -------------------- jeśli komuś niepodoba się moje zachowanie to niech pisze PW do mnie lub na mój nr koma 697910850
|
maxp3 |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 10 Dołączył: 03.08.2007 Skąd: Z piekła rodem. Płeć: Mężczyzna ![]() |
1.Rodzą się złote.
2.W wieku dwóch lat ich sierść zmienia kolor na srebrny. 3.Po osiągnięciu 7 roku życia jednorożce są już w pełni dorosłe, a ich sierćść zmienia kolor na śnieżnobiały. Lepiej..? ![]() |
obi |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 55 Dołączył: 23.07.2007 Płeć: Mężczyzna ![]() |
tak. twoje pytanie
![]() -------------------- jeśli komuś niepodoba się moje zachowanie to niech pisze PW do mnie lub na mój nr koma 697910850
|
maxp3 |
![]()
|
Więc może coś prostszego:
Jakie "Dekrety Edukacyjne" zostały wydane w V tomie? Wymień ich nazwy i (jeśli podano) treść. |
Pszczola |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1243 Dołączył: 30.08.2004 Skąd: Sto(L)ica ![]() |
-_-" Łatwe? No, może, ale pracochłonne:
Educational Degree Number Twenty-two Nie ma dokładnej treści, ale jest mowa o Umbridge jako ministerialnej nauczycielce DADA i (pod Educational Degree Number Twenty-three) Hogwarts High Inquisitor. Fragmenty z "Daily Prophet": QUOTE As recently as 30th August, Educational Degree Number Twenty-two was passed, to ensure that, in the event of the current Headmaster being unable to provide a candidate for a teaching post, the Ministry should select an appropriate person. QUOTE (...)the Ministry has now formalised with the passing of Educational Degree Number Twenty-three, which creates the new position of Hogwarts High Inquisitor. (...) The Inquisitor will have powers to inspect her fellow educators and make sure that they are coming up to scratch. HP&OotP p.275 Educational Degree Number Twenty-four - rowiązanie organizacji uczniowskich (po pierwszym spotkaniu przyszłej GD) QUOTE All student organisations, societies, teams, groups and clubs are henceforth disbanded. An organisation, society, team, group or club is hereby defined as a regular meeting of three or more students. Permission to re-form may be sought from the High Inquisitor (Proffesor Umbridge). No student organisation, society, team, group or club may exist without the knowledge and approval of the High Inquisitor. Any student found to have formed, or to belong to, an organisation, society, team, group or club that has not been approved by the High Inquisitor will be expelled. HP&OotP p.313 Educational Degree Number Twenty-five - Umbridge decyduje o karach uczniów, nawet jeśli jakiś nauczyciel postanowił inaczej QUOTE the High Inquisitor will henceforth have supreme authority over all punishments, sanctions and removal of privileges pertaining to the students of Hogwarts, and the power to alter such punishments, sanctions and removal of privileges as may have been ordered by other staff members. HP&OotP p.368-9 Educational Degree Number Twenty-eight - Umbridge dyrektorem Hogwartu QUOTE Dolores Jane Umbridge (High Inquisitor) has replaced Albus Dumbledore as Head of Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. HP&OotP p.550 Filch miał nadzieję na EDno 29 (dozwolenie kar cielesnych), ale w końcu takowy się nie pojawił. -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Moze by tak ktoś potwierdził, albo zaprzeczył???
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
maxp3 |
![]()
|
No więc ja zaprzeczam. Bo to jeszcze nie wszystkie.
![]() |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Hogwarts High Inquisitor Educational Decrees:
22: "in the event of the current Headmaster being unable to provide a candidate for a teaching post, the Ministry should select an appropriate person." (30th August) (OP15) 23: "which create the new position of Hogwarts High Inquisitor." (OP15) 24: "No student organisations, societies, teams, groups and clubs may exist without the knowledge and approval of the high Inquisitor." (OP17) 25: "the High Inquisitor will henecforth have supreme authority over all punishments, sanctions and removal of privileges pertaining to students of Hogwarts, and the power to alter such punishments, sanctions and removals of privileges as may have been ordered by other staff members." (OP19) 26: "Teachers are hereby banned from giving students any information that is not strictly related to the subjects they are paid to teach." (OP25) 27: "Any student found in possession of the magazine The Quibbler will be expelled." (OP26) 28: "Dolores Jane Umbridge (High Inquisitor) has replaced Albus Dumbledore as Head of Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry." (OP28) 29: "if I (Filch) could've strung you up by the ankles in my office, would they? But when Educational Decree number 29 comes in, Potter, I'll be allowed to do them things..." (OP28) A ile Pszczoła podała, bo się pogubiłam? Tu na pewno są wszystkie (nie ma to jak HP Lexicon ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
maxp3 |
![]()
|
Brawo Owca. Zagadka Twoja
![]() Ten post był edytowany przez maxp3: 12.08.2007 13:01 |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Proszę wymienić przynajmniej piętnaście wynalazków ze stajni Freda i Gerorge'a.
-------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Pszczola |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1243 Dołączył: 30.08.2004 Skąd: Sto(L)ica ![]() |
*headdesk* Skasowałam sobie te 26-7, czy co? O_o Dobry zwyczaj, czytaj posty po dodaniu XP
Echh... nie chce mi się po VI tom na górę iść, ale trudno. Napaliłam się następne pytanie! -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Wymiotki Pomarańczowe, Krwotoczki Truskawkowe, Patentowane Zaklęcia Wywołujące Sny Na Jawie, Powtarzalny Wisielec, Jadalne Mroczne Znaki, Seria Tarczy (kapelusze i rękawice ochronne), Karmelek Gorączkowy, pufki pigmejskie (liczy się?), eliksiry z serii Cód - Miód - Czarownica, Gwarantowany Dziesięciosekundowy Niszczyciel Krost, Uszy Dalekiego Zasięgu, detonatory pozorujące, różdżki zmieniające się w coś dziwnego po użyciu, samosprawdzające pisownię pióra, Q-Py-Blok, Znikające Kapelusze (V tom), teleskop, który uderzył Hermionę.
Dobrze? -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Gem |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Prefekci Postów: 749 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: z oślizłego lochu >:] Płeć: Kobieta ![]() |
Bombonierka Leserów:
1. Kanarkowe Kremówki 2. Krwotoczki Truskawkowe 3. Wymiotki Pomarańczowe 4. Omdlejki Grylażowe 5. Różdżki zmieniające się w majciochy i gumowe myszy 6. Pióra: samo-maczające, samo-odpowiadające, samo-sprawdzające 7. Powtarzalny Wisielec 8. Patentowane Zaklęcia Wywołujące Sny na Jawie 9. Proszek Natychmiastowej Ciemności 10. Złośliwy Teleskop 11. Jadalne Mroczne Znaki 12. Ochronne gadżety: kapelusze, peleryny i rękawiczki 13. Detonator Pozorujący 14. Dowcipny Kociołek 15. Uszy Dalekiego Zasięgu 16. Eliksir Miłosny 17. Gwarantowany Dziesięcio-sekundowym Niszczyciel Krost 18. Puszki Pigmejskie (ale nie wiadomo, czy to oni je wymyślili) -------------------- ![]() |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Protestuję przeciw punktowi dziewiątemu, sprowadzali go z Peru
![]() I przeciw szesnastemu, mało konkretny. Eliksirów miłosnych jest cała sterta. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Gem |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Prefekci Postów: 749 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: z oślizłego lochu >:] Płeć: Kobieta ![]() |
Ale ten był ich produktem. Nigdzie nie jest napisane w jaki sposób go zmodyfikowali, ale na pewno musieli, bo ich jest 24 godzinny. Z resztą w którymś tomie, było napisane, ze jest nielegalny o ile dobrze pamiętam, więc na pewno był ich wynalazkiem skoro został dopuszczony do sprzedaży...
-------------------- ![]() |
owczarnia |
![]()
|
Nie wierzę, że nit nie wspomniał o Kanarkowych Kremówkach
![]() Przemek, pytasz ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Gem |
![]()
|
To uwierz, bo ja wspomniałam... xD
No tak, w końcu był pierwszy. -------------------- ![]() |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Wymień pięć znajomych osób, które Harry, Ron i Hermiona spotkali na Mistrzostwach Świata w Quidditchu.
Nie chce mi się myśleć. ![]() -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
kaszolka14 |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 53 Dołączył: 26.07.2007 Skąd: z Alagaesii=) Płeć: Kobieta ![]() |
1. Oliver Wood
2. Cho Chang 3. Ernie Macmillan 4. Seamus Finnigan 5. Dean Thomas -------------------- ![]() ![]() |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Seamus, Dean, Olivier, Ernie, Cho
o żesz, spóżnienie Ten post był edytowany przez Zeti: 13.08.2007 16:37 -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
owczarnia |
![]()
|
QUOTE(Gem @ 13.08.2007 11:01) Dupa dupa bo Kanarkowe Kremówki nie były z Bombonierek Lesera ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Gem |
![]()
|
Ale wymieniłam, a liczy się fakt... ha wygrałam, zaklepane, mine! :E... xD
-------------------- ![]() |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Kaszolka14 zadaje pytanie.
-------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
kaszolka14 |
![]() ![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 53 Dołączył: 26.07.2007 Skąd: z Alagaesii=) Płeć: Kobieta ![]() |
hmm.. jestem tu nowa.. ale uwazam ze to swietne forum i chce tu czesto zagladac...
![]() ![]() MOJE PYTANIE: PROSZE WYMIENIC ELIKSIRY, KTORE SPORZADZIL SLUGHORN NA PIERWSZEJ LEKCJI ELIKSIROW W VI TOMIE.. Ten post był edytowany przez kaszolka14: 13.08.2007 21:38 -------------------- ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 10.07.2025 05:11 |