Zagadki..., ZASADY W PIERWSZYM POŚCIE
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Zagadki..., ZASADY W PIERWSZYM POŚCIE
Pszczola |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1243 Dołączył: 30.08.2004 Skąd: Sto(L)ica ![]() |
Ssssenkjuu!
Najbardziej podobało mi się, że "mother was slightly disappointed" z powodu pójścia syna do Hogwartu. Ciekawe jak to "slightly" wyglądało? Pytaj. -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
hiob27 |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 379 Dołączył: 28.05.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
oddaje, ale pytanie mi sie spodobalo...
-------------------- Prefekt Hufflepuff
![]() ![]() |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Przejmuję
Czy Harry i Syriusz byli jakkolwiek ze sobą spokrewnieni? Jeżeli tak, to przez kogo, jeżeli nie, to dlaczego. -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
Pszczola |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1243 Dołączył: 30.08.2004 Skąd: Sto(L)ica ![]() |
Każde "czystokrwiste" ;) rodziny są ze sobą spokrewnione. Potterowie i Blackowie zapewne też. Dałabym nawet przykład, ale obawiam się, że zdradziłoby to pewne (właściwie nieistotne) fakty z tomu VII (a raczej wypowiedzi pani Rowling).
A nie, wróć, jednak nie byłoby dowodu. Nie to spokrewnienie co trzeba... Ten post był edytowany przez Pszczola: 21.09.2007 22:16 -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
Kit_fan |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Prefekci Postów: 344 Dołączył: 24.07.2007 Płeć: Kobieta ![]() |
Nie, ponieważ mimo iż James należał do rodziny czarodziei, nie było ani jego, ani jego rodziców na drzewie genealogicznym Blacków, a przecież tam znajdowali się wczyscy czystej krwi. A poza tym Syriusz z pewnością powiedziałby Harry`emu, że są rodziną!
-------------------- ![]() członkini Klubu Luny Lovegood |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pszczoła: W połowie dobrze. Teraz podaj przez kogo. I to nie jest spoiler. Było (co prawda nie w książce) ale było przed 21.07.07.
Kit Fan: Niestety Nie. Ten post był edytowany przez Zeti: 21.09.2007 22:16 -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
Pszczola |
![]()
|
Dorea (Black) Potter (1920-1977)
bezczelnie z HPL -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
Zeti |
![]()
|
Tak. Była babcią Harrego, i ciotką Syriusza.
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
Pszczola |
![]()
|
Mówią, że nie była babką, bo rodzice Jamesa byli starszymi ludźmi, nawet jak na czarodziejów/i ? (nie myślę, nie odmieniam, ale i tak dwie formy są chyba dopuszczalne), ale jakąś babeczną-ciotką pewnie tak...
Głowa mnie boli, więc zapomniałam, o co chciałam zapytać. Niech ktoś wymyśli coś sprytnego. Ten post był edytowany przez Pszczola: 21.09.2007 22:32 -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
Zeti |
![]()
|
QUOTE Mówią, że nie była babką, bo rodzice Jamesa byli starszymi ludźmi, nawet jak na czarodziejów, ale jakąś babeczną-ciotką pewnie tak... Zależy gdzie, i kto. W Hp Lexiconie jest inaczej, na Wikipedii angielskiej inaczej. Ale chyba Lexicon wiarygodniejszy Idę spać. Jutro mam osiemnastkę kuzyna, i muszę się wyspać porządnie. Ten post był edytowany przez Zeti: 21.09.2007 22:34 -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
Pszczola |
![]()
|
Wszystkich dopadła nagła niemoc? ;)
Łatwizna: Ile razy Polska była wspomniana w HP? I które tomy? Ten post był edytowany przez Pszczola: 21.09.2007 22:39 -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
Golden Phoenix |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 351 Dołączył: 16.07.2004 Skąd: Bydgoszcz / Toruń Płeć: Kobieta ![]() |
Wydaje mi się, że 2 razy:
- polski szukający w tomie IV - polska granica w opowieści Hagrida w tomie V -------------------- "Nightingale in a golden cage..."
|
Ramzes |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Prefekci Postów: 1237 Dołączył: 06.08.2007 Skąd: Cz-wa/Krk Płeć: Mężczyzna ![]() |
Te dwa powyżej i jeszcze polski ścigający w tomie piątym.
-------------------- As the philosopher Jagger once said - "You can't always get what you want"
|
Pszczola |
![]()
|
Nie. Nie do końca. I jeżeli już, ścigający.
edit: Ramzes, prawie prawda. Czytajcie dokładnie pytanie, zanim odpowiecie. Ten post był edytowany przez Pszczola: 21.09.2007 22:56 -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
Ramzes |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Prefekci Postów: 1237 Dołączył: 06.08.2007 Skąd: Cz-wa/Krk Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wroński był szukającym przecież.
-------------------- As the philosopher Jagger once said - "You can't always get what you want"
|
hiob27 |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 379 Dołączył: 28.05.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
I jeszcze jak Ron był obrońca, to raz wykonał pewien manewr przypadkowo ratujac gola ("zawiesił" sie na miotle) i wtedy ktos wspomnial polskiego obronce, ktory byl tworca tego manewru. Tak mi sie wydaje.
-------------------- Prefekt Hufflepuff
![]() ![]() |
Pszczola |
![]()
|
Powtarzam pytanie:
Ile razy Polska była wspomniana w HP? I które tomy? Poproszę o zwięzłą odpowiedź. -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
Ramzes |
![]()
|
Dokładnie czytać pytania?
To jeśli chodzi o samą Polskę, to Hagrid w piąty tomie wspomina, że się mieli przygody z wampirem przy polskiej granicy. Nie wiem, czy o to Ci chodzi. Hiob27- to był polski ścigający wtedy wspomniany (zresztą zadałem taką zagadkę), obrońca był z Irlandii. -------------------- As the philosopher Jagger once said - "You can't always get what you want"
|
Pszczola |
![]()
|
Polska, Polak, Polka, Polskość, polski. Rodzina wyrazów. Czyli wiadomo o jaki kraj chodzi. Zresztą dwa razy był to przymiotnik.
Kurcze, uparłam się. Wszyscy mają poprawne informacje, ale nikt nie podaje prawidłowej odpowiedzi. Ile razy? Które tomy? Nawet okoliczności już mnie nie obchodzą. Ten post był edytowany przez Pszczola: 21.09.2007 23:07 -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
Ramzes |
![]()
|
3 razy:
w tomie IV i dwukrotnie w V. -------------------- As the philosopher Jagger once said - "You can't always get what you want"
|
Pszczola |
![]()
|
*headdesk*.
Prawie dobrze ;))) edit: ludzie, ja nawet dałam do zrozumienia ile razy! Ten post był edytowany przez Pszczola: 21.09.2007 23:15 -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
Golden Phoenix |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 351 Dołączył: 16.07.2004 Skąd: Bydgoszcz / Toruń Płeć: Kobieta ![]() |
*confused*
2 razy? raz w piątym i raz w czwartym? edit: widzisz, ta zagadka to wcale nie taka łatwizna albo my już jesteśmy śpiący... ![]() Ten post był edytowany przez Golden Phoenix: 21.09.2007 23:20 -------------------- "Nightingale in a golden cage..."
|
hiob27 |
![]()
|
A jesli sie nie myle to po polnocy zagadki beda warte po 2 pkt. dla domu
![]() -------------------- Prefekt Hufflepuff
![]() ![]() |
Pszczola |
![]()
|
Cóż, jeżeli do jutra nikt się nie kapnie, dlaczego nie uznaję odpowiedzi "trzy razy", podam poprawną odpowiedź, ale zastrzegam sobie wtedy prawo do zadania następnej zagadki. Chyba że ktoś podważy moją wersję odpowiednimi cytatami.
edit: Prefekcie, a macie karne punkty za złe odpowiedzi? ;) Ten post był edytowany przez Pszczola: 21.09.2007 23:30 -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
Zeti |
![]()
|
Uwaga! Ogłaszam, że od dziś (22.09.2007) za każdą rozwiązaną zagadkę, dom, którego członkiem jest rozwiązujący otrzymuje 2 pkt. Punkty będę podliczał w każdą sobotę, i (jak czas pozwoli) środę.
QUOTE edit: Prefekcie, a macie karne punkty za złe odpowiedzi? ![]() W sumie mógłby być -1 punkt. Ale nie wiem, czy to dobry pomysł, bo każdy odpowiadający jest pewny, że odpowiada dobrze, więc te minusowe punkty ściągałby na swój dom nieświadomie. -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 04.07.2025 12:53 |