Zagadki..., ZASADY W PIERWSZYM POŚCIE
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Zagadki..., ZASADY W PIERWSZYM POŚCIE
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Odpowiedź na pytanie: Polska ani razu nie była wspomniana w HP. Kilkakrotnie wystąpił przymiotnik "polski" (w tomie IV i V), ale słowo "Polska" nie padło ani razu.
-------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
hiob27 |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 379 Dołączył: 28.05.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wyraz Polska, lub jego odmiana padł dwa razy. Oba w 5 tomie. Wronski byl wspomniany w 4, ale nie pojawil sie wyraz "polski" szukajacy. Dopiero w Quidditchu przez Wieki dowiadujemy sie, ze chodzi o Polaka.
-------------------- Prefekt Hufflepuff
![]() ![]() |
Pszczola |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1243 Dołączył: 30.08.2004 Skąd: Sto(L)ica ![]() |
I o taką, Hiobie, odpowiedź mi chodziło.
Przepraszam, że w weekend się nie odezwałam, ale ostatnie podrygi lata niespodziewanie spędziłam w dalekich krainach. QUOTE W sumie mógłby być -1 punkt. Ale nie wiem, czy to dobry pomysł, bo każdy odpowiadający jest pewny, że odpowiada dobrze, więc te minusowe punkty ściągałby na swój dom nieświadomie. Odpowiedź musi potwierdzić zadający pytanie. Więc nikt nieświadomie nie popełniłby błędu. Ten post był edytowany przez Pszczola: 24.09.2007 12:28 -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
hiob27 |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 379 Dołączył: 28.05.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jupi - zarobilem 2pkt dla Hufflepuffu :]
Jak zwykle oddaje pytanie. P.S. - nie podoba mi sie pomysl z karnymi pkt. - zwlaszcza jak nasza Pszczolka zadaje pytanie. ![]() -------------------- Prefekt Hufflepuff
![]() ![]() |
matips |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 428 Dołączył: 21.04.2007 Skąd: z krainy Mordor Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czym są Włóczęgi z Ghulami
/edit/już poprawiłem Ten post był edytowany przez matips: 24.09.2007 20:59 -------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Powieścią Lockharta.
Jeśli dobrze, to oddaję pytanie. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
matips |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 428 Dołączył: 21.04.2007 Skąd: z krainy Mordor Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dobrze, więc niech ktoś zada pytanie!!!!!
-------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Niczym. Coś takiego jak Gule nie istnieje, za to Ghule, są owszem.
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pytanko:
Podaj imiona trzech olbrzymów występujących w HP, z opisem jaką rolę pełnią, Wypowiedź powinna być poparta cytatami, tzn, nie wystarczy sam opis, ani sam cytat, musi być i to i to, w końcu idzie o 2 punkty. -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
matips |
![]()
|
Graup - brat Hagrida
Karkus- I gurg Olbrzymów QUOTE Siedział sobie pośrodku i czekał, aż mu inni podetkną żarcie pod nos. Martwe kozy i takie tam różne. Nazywał się Karkus Golgomat- II przywódca olbrzymów QUOTE -Czyja głowa- zapytała szeptem Hermiona. -Karkusa. Był już nowy Gurg, Golgomat -------------------- Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain Dom Seniora |
Kit_fan |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Prefekci Postów: 344 Dołączył: 24.07.2007 Płeć: Kobieta ![]() |
Karkus – Były gurg (tzn. wódz) olbrzymów. Z nim skontaktował się Hagrid oraz Maxime. Zabity dwa dni później przez Golgomata.
cytat: „ No… Dumbledore, powiedział żeby wręczyć podarunek gurgowi, okazać im szacunek, sami rozumicie. … Jak poznaliście, który z nich jest gurgiem? Bez problemu. Był największy, najbrzydszy i najbardziej leniwy. Siedział sobie pośrodku i czekał, aż mu inni podetkną żarcie pod nos. Martwe kozy i takie tam różne. Nazywał się Karkus. Dałbym mu na oko ze dwadzieścia trzy stopy wzrostu, a ważył pewnie tyle, co dwa słonie. Skóra, jak u nosorożca i w ogóle…”. Golgomat – zamordował Karkusa, tym samym stając się nowym przywódcą olbrzymów. Ogromny, agresywny olbrzym, przeszedł na stronę Czarnego Pana cytat: „Tej nocy właśnie im odbiło i zaczęli się tłuc. … A jak się pokazało słońce, wszędzie było pełno posoki, a jego głowa leżała na dnie jeziora. Czyja głowa? … Karkusa. Był już nowy gurg, Golgomat…” Frindwulfa – matka Hagrida oraz Graupa, nie kochała swoich dzieci, pomiatała zwłaszcza Graupem, zmarła. cytaty: „Czy ty napotkałeś jakiś ślad.. czy dowiedziałeś się czegoś o swojej.. swojej.. matce, jak tam byłeś? … Zmarła. Zmarła już dawno. Powiedzieli mi…” „Wychodzi na to, że jak moja matka zostawiła mojego tatusia, to się związała z innym olbrzymem, no i urodziła tego Graupa. … W każdym razie chyba go nie polubiła, a przynajmniej nie bardziej ode mnie.. Bo widzicie u olbrzymów to liczą się tylko duże dzieciaki, a on jest troszkę za mały.. tylko szesnaście stóp…” -------------------- ![]() członkini Klubu Luny Lovegood |
Zeti |
![]()
|
Zapyta Kit fan. Matips, zabrakło ci jednego cytatu.
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
Kit_fan |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Prefekci Postów: 344 Dołączył: 24.07.2007 Płeć: Kobieta ![]() |
Jakoś brakuje mi pomysłów. Zrzekam się, na rzecz mojego prefekta, jeśli zechce oczywiście
![]() -------------------- ![]() członkini Klubu Luny Lovegood |
Zeti |
![]()
|
Zbyt dużo osób oddaje zagadki. Przez to robi się niepotrzebny zastój w zagadkach. Starajcie się to ograniczać.
hiob27 |
![]()
|
Nie mam pomysłu na pytanie. Niech ktoś inny zada
![]() -------------------- Prefekt Hufflepuff
![]() ![]() |
Zeti |
![]()
|
Więc znowu zadam ja
O kogo chodzi w pseudowierszyku? Ma ogromny Posag Norę wielką ma Bardzo głośno szczęka Kto jej radę da? -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
Pszczola |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1243 Dołączył: 30.08.2004 Skąd: Sto(L)ica ![]() |
QUOTE P.S. - nie podoba mi sie pomysl z karnymi pkt. - zwlaszcza jak nasza Pszczolka zadaje pytanie. tongue.gif Cierp! XP Zadałbyś pytanie od czasu do czasu. Byłoby więcej karnych. Uwielbiam te wierszyki. Nigdy nie wiem o co w nich chodzi, ale czuję wyzwanie. Chodzi o posag? Taki jaki panna młoda ma? Czy posąg? Moje pierwsze skojarzenie (szczególnie wziąwszy pod uwagę "posag"): Frydwula. Mam złe przeczucia. Ten post był edytowany przez Pszczola: 27.09.2007 01:04 -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
Zeti |
![]()
|
Niestety nie. I chodzi o posag.
hiob27 |
![]()
|
Moje pierwsze skojarzenie Walburga Black (matka syriusza),
niemnije jednak jesli mowa o posagu to zepewne chodzi o osobe niezamezna, czyli wszelkie (Bellatrix i tym podobne odpadaja). Nie chodzi Ci o jakies stworzenie czasem??? -------------------- Prefekt Hufflepuff
![]() ![]() |
Zeti |
![]()
|
Niestety nie. Pierwsza linijka powinna sugerować imię, a reszta to opis tego czegoś.
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Pajęczyca Mosag, żona Aragoga.
-------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
hiob27 |
![]()
|
Kurcze, pomyslalem, ze moze to byc Akromantula, ale pamietalem tylko Aragoga. Kompletnie wylecialo mi z glowy, ze on mial zone, wiec od razu zrezygnowalem z tego toku myslenia. Ciekaw jestem wiec co Zeti na to
![]() -------------------- Prefekt Hufflepuff
![]() ![]() |
Zeti |
![]()
|
Ma rację. i zapyta. i otrzyma 2 p. dla Hufflepuffu.
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Angielski tępak + francuskie "the" + zniekształcone drzwi
Cóż to takiego? Ten post był edytowany przez PrZeMeK Z.: 28.09.2007 19:13 -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
hiob27 |
![]()
|
Dumbledore!!
-------------------- Prefekt Hufflepuff
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 08:41 |