Zagadki..., ZASADY W PIERWSZYM POŚCIE
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Zagadki..., ZASADY W PIERWSZYM POŚCIE
Pszczola |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1243 Dołączył: 30.08.2004 Skąd: Sto(L)ica ![]() |
... mam nadzieję, że się nie powtarzam.
Jakiego zaklęcia użyła Hermiona, uwalniając Syriusza z zamknięcia w Hogwarcie w książce, a jakiego w filmie? -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
potterman |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 115 Dołączył: 09.04.2003 Skąd: Strefa Mroku... ![]() |
W książce była to klasyczna Alohomora, a w filmie pamiętam, że było coś dziwnego... Bombarda czy tam Bombardo...coś w tym stylu. Przynajmniej w polskim tłumaczeniu....
Mam racje? -------------------- Strefa mroku nie leży na drugim końcu świata...ona jest w nas..w naszych myślach i poczynaniach...
Członek The Marauders - fanklubu Huncwotów ![]() Ach, to dopiero były czasy...niestety to forum już nigdy nie wróci... ![]() |
Pszczola |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1243 Dołączył: 30.08.2004 Skąd: Sto(L)ica ![]() |
Racja, Bombarda . Pytaj.
-------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
potterman |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 115 Dołączył: 09.04.2003 Skąd: Strefa Mroku... ![]() |
Hmm....no więc może to nie jest nic trudnego, ale nie chce przedłużać... W czasach kiedy popularne były ataki na urodzonych w mugolskich rodzinach uczniowie prowadzani byli na lekcje przez nauczycieli... Jak Ron nazwał szyk, którym się poruszali?
-------------------- Strefa mroku nie leży na drugim końcu świata...ona jest w nas..w naszych myślach i poczynaniach...
Członek The Marauders - fanklubu Huncwotów ![]() Ach, to dopiero były czasy...niestety to forum już nigdy nie wróci... ![]() |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
QUOTE Ron nazywał ten szyk "krokodylim". Odgadłem? -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
potterman |
![]()
|
Dobrze. Your turn
-------------------- Strefa mroku nie leży na drugim końcu świata...ona jest w nas..w naszych myślach i poczynaniach...
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Szli równą ławą. Puste ręce mieli,
lecz ludzie szarzy na ich widok drżeli. O wielka armio! O, niezwyciężona! Kto na twej drodze stanie, w mękach skona! Strach lud ogarnia. Jak zniszczenia fala Przez kraj się wroga siła zła przewala. Popiół zostaje. O, płomiennoocy, Życiu przeciwni, znikąd nam pomocy! Krzyki palonych. Wódz wasz jest zawzięty Gotów wsie zniszczyć, miasta, kontynenty By nas ukarać. Władza jego święta; Kto stanie przeciw - ten go zapamięta Ogniem palony. Władzą opętany Pan nam narzuca bolesne kajdany. Spłoń, świecie cały! Słoneczni bogowie Pana wspierając, są dziś przeciw tobie! Usta niech milczą. Gdzie niszczą płomieniem, Strachu podsycać nie będziem imieniem. O kim mowa ![]() -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Pszczola |
![]()
|
ozesz kurcze, jestem pod wrażeniem.
Powiedziałabym, że Voldemort, a raczej Śmierciożercy, ale oni nie tylko w V tomie. Czyżby chodziło o wodza gigantów (olbrzymów?)? Gurga. Nie Karkusa, bo on został obalony. Ale po tym jak dostali ten niegasnący płomień. Gorgomath był ich nowym wodzem. Coś jednak czuję, że to nie jest dobra odpowiedź. ... czuję podpuchę. Ten post był edytowany przez Pszczola: 27.09.2006 20:04 -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Dobrze czujesz, Pszczoło
![]() Nie, nie chodzi o olbrzymów. Nie zgadłaś. W tekście jest wystarczająco dużo wskazówek, tylko trzeba się wczuć... i dobrze znać V tom, bo to wcale nie taka oczywista odpowiedź. Ten post był edytowany przez PrZeMeK Z.: 27.09.2006 20:16 -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Pszczola |
![]()
|
heh, z sześć razy V tom czytałam...
Powiedz, czy mam dalej się męczyć znajdując opisy lekcji historii magii? XP -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Armia Dumbledore'a. Znaczy się Gwardia, sorry. Tak sobie to przewrotnie wymyśliłam
![]() Chociaż oczywiście, Pszczoła ma rację, bunty goblinów też wchodzą w grę ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Pszczola |
![]()
|
Zgadzam się, że to by najbardziej pasowało. Tylko to "o kim mowa". Czy o grupie można się tak wyrazić?
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Nie, nie zgadłyście. A to mi się udało!
![]() Nie musicie przeszukiwać lekcji historii magii. Nie chodzi o bunty goblinów ani o GD. Aha, i faktycznie pytanie może budzić wątpliwości - tak, chodzi o grupę. Jak ładnie poprosicie, to podpowiedź będzie. ![]() -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
potterman |
![]()
|
No fakt, trzeba przyznać, że ci się udało. Skoro nie gobliny i olbrzymi to już naprawde nie wiem. "płomiennoocy...to mi się kojarzy z testralami, które napewno nie są rozwiazaniem tejże zagadki.
No więc dobrze, niech będzie : <ładnie prosi> -------------------- Strefa mroku nie leży na drugim końcu świata...ona jest w nas..w naszych myślach i poczynaniach...
Pszczola |
![]()
|
No, ale tutaj znowu to "kim". Ładnie poprosimy. Ale niech to się potem nie okaże za łatwe. Lubię wyrywać sobie włosy z desperacji, kiedy odpowiedzi trzeba szukać.
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
QUOTE Szli równą ławą. Puste ręce mieli, lecz ludzie szarzy na ich widok drżeli. O wielka armio! O, niezwyciężona! Kto na twej drodze stanie, w mękach skona! Strach lud ogarnia. Jak zniszczenia fala Przez kraj się wroga siła zła przewala. Popiół zostaje. O, płomiennoocy, Życiu przeciwni, znikąd nam pomocy! Krzyki palonych. Wódz wasz jest zawzięty Gotów wsie zniszczyć, miasta, kontynenty By nas ukarać. Władza jego święta; Kto stanie przeciw - ten go zapamięta Ogniem palony. Władzą opętany Pan nam narzuca bolesne kajdany. Spłoń, świecie cały! Słoneczni bogowie Pana wspierając, są dziś przeciw tobie! Usta niech milczą. Gdzie niszczą płomieniem, Strachu podsycać nie będziem imieniem. Oto obiecana podpowiedź! ![]() -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
smagliczka |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 638 Dołączył: 21.10.2005 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta ![]() |
chodzi o armię heliopatów?
Duchów Ognia? O których wspomina Luna. Jakby co oddaję swoje pytanie bo nie mam na razie pomysłu Ten post był edytowany przez smagliczka: 28.09.2006 19:34 |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Brawo, Smagliczko! Odgadłaś!
Wiedziałem, że ta podpowiedź była zbyt duża. ![]() Skoro oddajesz pytanie, niech ktoś je zada. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
smagliczka |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 638 Dołączył: 21.10.2005 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta ![]() |
Domyślałam sie tego i bez podpowiedzi - tylko musiałam nazwę w książce znalźć, bo nie pamiętałam, że to Heliopaci
![]() Ale swoją drogą gratuluję pomysłu na zagadkę-rymowankę! Pytanie zadaje kto pierszy ten lepszy <strzela z pistoletu> Ten post był edytowany przez smagliczka: 28.09.2006 22:11 |
Pszczola |
![]()
|
Dobre. Gdyby pytanie brzmialo: "co to Heliopaci?", teź nie wiedziałabym o co chodzi. Wniosek: brać Lunę poważnie.
No to zadaję! A co? Co Hermiona miała przeczytać do poniedziałku, a zostały jej jeszcze 422 strony do końca? Ten post był edytowany przez Pszczola: 29.09.2006 00:02 -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Banał, moja droga, banał. "Życie domowe i obyczaje brytyjskich mugoli", tom III, strona 278, miękka okładka.
Proszę o potwierdzenie. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Pszczola |
![]()
|
Potwierdzam.
A co? Nigdy nie byłam dobra w układaniu wierszy ;) -------------------- “so far from God and so near to Russia”
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Zapomniałem, że moja kolej.
![]() Ile miejsc odwiedzili Dursleyowie, zanim odnalazł ich Hagrid? (Łącznie z Privet Drive) -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Kara |
![]()
|
![]() Absolwent Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 666 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: 3miasto Płeć: Kobieta ![]() |
3 Privet Drive, Hotel i dom na skale
-------------------- Luke I'm your father!!!
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Zgadza się. Twoja kolej.
-------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 13.05.2025 10:47 |