oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Nie lubię wierszy powstającym pod wpływem bólu, euforii, smutku. Nie lubię tych, które czuję, że muszę napisać. Nawet często się ich wstydzę. Te które piszę na zimno są znacznie, ale to znacznie lepsze. Ale trudno. Macie.
Nie czas na płacz i krzyk Cały ten teatr Choć szczery Pogrzebać musisz tamte sny Cicho i teraz W ciepłej ziemi Zamknięto ci bramę ogrodu Masz drogi i bedroża Dla siebie Nie szukaj winy u ludzi i bogów Ruszaj, w stronę gór, w stronę morza ...biegiem Myśli szybkie jak wiatr Uwolnij, wypuść Niech pędzą Znowu obejdziesz świat Nim ktokolwiek pochwyci Choć jedną Będą ci zazdrościć ludzie Mający wszystko, czego pragniesz A ty będziesz szukał, szukał ciągle, szukał wiecznie I nie znajdziesz Bramy ogrodu zamknięto Stracone jest to, co stracone Niech cie mają w opiece święci Szczególnie Atoni Patron zagubionych. 13. 02. 2006 |
MaryStebbins |
![]()
|
Szukający Grupa: Oczekujący Postów: 461 Dołączył: 29.10.2005 Skąd: Mazowsze Płeć: Kobieta ![]() |
Czy adresat liryczny wlasciwie wie czego chce? Bo wszystko wskazuje na to, ze nie do konca. Szuka czegos, co przeceiz jest zamkniete w owym "ogrodzie". Dlaczego wiec dalej bladzi? Gubi droge? Coz, jesli zalozenie bylo, ze doskonale wie, czego szuka, lecz zwyczajnie nie moze tego dostac, dlatego ucieka, szukajac czegos zastepczego- to moge z pelna odpowiedzialnoscia stwierdzic, ze wiersz, choc tematyka tak pzrez Ciebie nie lubiana, podoba mi się. Jeśli jednak bardziej Twoim zalozeniem bylo polożyć wiekszy nacisk na owo szukanie, niz na cel- to stwierdzam z kolei, ze w mojej opinii utwor jest banalem. Osobiscie sklaniam sie bardziej ku drugiej opcjii.
Choc to dalej nie jest nic orginlanego. Nie zawsze jednak musi być. Uczucia nie sa orginalne, dlatego wiersze zawierajace uczucia, orginalne sila rzeczy nie moga byc. Wazne, ze ten tutaj, nie zawiera ani krztyny pewnego rodzaju pretensjonalnej rozpaczy. Nie cierpie tego w smutnych utworach. I masz u mnie jeszcze jednego plusa- opisales nie do konca uzasadniona potrzebe wedrowania- dla Ciebie jest to droga, dla mnie cel. Mimo smutnego nastroju. |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Jeszcze jeden taki raczej nie tego.
Szuflada Amputowaną część siebie Której nie chcę Włożyłem na szuflady Między stare wiersze Możliwe, że którejś jesieni Znajdę ją przypadkiem I przypomnę sobie jak bardzo, och jak bardzo... I znowu zapragnę Ale to kiedyś Może A może wcale... Pada Deszcz, nie lubię deszczu I grzebania w szufladach. 15. 02. 2006 |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
Bardzo lubię twoje wiersze, Katon. Mają rytm, subtelne rymy, dobrze dobrane sformułowania i jakąś taką... lekkość, może duszę? I są skończone.
Generalnie nie przepadam za poezją (lubię "poezję niepoważną" --> np. antologia Barańczaka "Fioletowa Krowa"), ale mimo wszystko twoje wiersze zawsze lubię poczytać. -------------------- |
MaryStebbins |
![]()
|
Szukający Grupa: Oczekujący Postów: 461 Dołączył: 29.10.2005 Skąd: Mazowsze Płeć: Kobieta ![]() |
"Amputowana"....Hmm, Katon, pozwol, ze wezme z Ciebie pzryklad, bo wyrazenie ,ktorego uzyles komentujac "Kolysanke" chyba najlepiej oddaje to co chce tu powiedziec. Powiedziales "to slowo tu wyje". JA bym wrecz dodala- skrzypi, drze sie, jakby caly wiersz obdzierano z subtelnosci.
Poza tym- ladnie. Fajny wniosek- ze moze jednak czasami warto zajrzec do takich szuflad...Mile:) |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 08:33 |