Spacer
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Spacer
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Wędrując wieczorem przez miasto srebrzyste
Gdzieś zgubiłem cały smutek, który wziąłem z domu Powypadały mi gdzieś po drodze te wszystkie myśli, szare i ciężkie jak ołów Wszędzie dookoła widzę tyle dziewcząt I czuję się jakby jutro miała skończyć się zima Taki ruch, takie piękno otacza mnie zewsząd... ... całe zło świata to nie moja wina O, ta która mnie teraz minęła Jest chyba nawet ładniejsza od ciebie Potwierdza to mrukiem pijak co zbiera na wino, i wszystkie gwiazdy na niebie Zamknąłem się, sam, z własnej woli, w więzieniu Myśli o tobie, i złudzeń, i marzeń... I rozumiem, nie możesz mi pomóc w ich spełnieniu Lecz czemu tak chcesz by gnębiły mnie dalej? Wszędzie dookoła widzę tyle dziewcząt Może jest wśród nich ta, która mnie wybawi Od smoków twoich i czarów, zła wiedźmo I od wieży, którą-m sam sobie postawił. Ten post był edytowany przez Katon: 07.03.2006 09:27 |
MaryStebbins |
![]()
|
Szukający Grupa: Oczekujący Postów: 461 Dołączył: 29.10.2005 Skąd: Mazowsze Płeć: Kobieta ![]() |
Pierwsza!!!
![]() Ilekroć czytam Twoje wiersze, Katon, zastanawia mnie, czy przelewasz na papier swoje uczucia, czy stwarzasz sobie bohaterów? Wiersz jest ładny... QUOTE Potwierdza to mrukiem pijak co zbiera na wino, i wszystkie gwiazdy na niebie Bardzo ładny... ALE QUOTE Wędrując wieczorem przez miasto srebrzyste Gdzieś zgubiłem cały smutek, który wziąłem z domu Powypadały mi gdzieś po drodze te wszystkie myśli, szare i ciężkie jak ołów Nie jestem znawcą liryki, ale jako amator mogę kilka spostrzerzeń zapisać, a czy pan, panie Katonie się do nich zastosuje, to już panska sprawa. Wydaje mi się, że nie powinno się kończyć wersa słowem"wszystkie", kiedy dalej konczymy sens. To brzmii niezgrabnie. ALE raz podmiot jest zmienny. Osobiscie nie lubie tego typu wahań w wierszach. Jesli deklaruje chęć zmiany toku sowjego myslenia, to neich nie wraca do przedmiotu cierpienia już w następnej zwrotce! ALE to tylko moje male widzimisie. Tak jakoś mi się smutno zrobiło...Podobna sytuacja mnie nęka...Ale podmiot w końcu będzie szczęśliwy...prawda? |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
Mary: Zakończenie wersu wyrazem "wszystkie" jest typowym przykładem przerzutni
![]() Wiem, że w większości współczesnych wierszy interpunkcja jest dość dowolna, tutaj jednak jest kilka "usterek": przecinka nie stawia się przed "i", chyba, że w takiej sytuacji: QUOTE Myśli o tobie, i złudzeń i marzeń... , jednak dokładnie na odwrót niż jest ![]() QUOTE Myśli o tobie i złudzeń, i marzeń... Jeśli zaś chodzi o przesłanie, treść czy jak to sobie kto nazwie - trafia do mnie. Cholernie do mnie trafia. Dlatego lubię twoje wiersze Katon czytać. -------------------- |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Hmmm... Co do przecinków przed 'i' to faktycznie stosuję je 'niekanoniczne'. Naniosłem zresztą jedną poprawkę, ale troszkę inną.
Podmiot jest zmienny. Cóż, tak to bywa z ludźmi. Jedna myśl jest w stanie na chwile zmienić wszystko, a następna znowu przywraca do poprzedniego stanu... |
Katarn90 |
![]()
|
Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 826 Dołączył: 13.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
nie no, ja przestanę czytać twoje wiersze KAton. Znów brat musiał podnosić mnie z podłogi, zalanego własnym moczem.
Czy my przypadkiem nie jsteśmy ukrytymi bliźniakami? Wszystkie wiersze twoje są dokładnie odzwierciedleniem moich uczuć w danych sytuacjach, a ten akurat pozwala mi sobie przypomnieć moje uczucia związane z pierwszą miłością. Jest jeden banał, ten o tym więzieniu, ale tak poza tym to świetne. |
Wrona |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 368 Dołączył: 03.12.2005 Skąd: Z drugiej strony lustra ![]() |
Fajny wiersz, fajny, aczkowiek przygnębiający...
Bądź optymistą! (taa... powiedziała dziewczyna, która ryczy jak jej się włosy nie układają...) ![]() ![]() ![]() -------------------- "My jesteśmy Farben Lehre - niby nic, a znaczy wiele" :)
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 08:35 |