Miłość Siostrzana, poema tragiczne
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Miłość Siostrzana, poema tragiczne
Jan Bez Domu |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 39 Dołączył: 09.12.2004 Skąd: Rzut beretem stąd ![]() |
Do napisania tego wiersza zainspirowało mnie jedno tragiczne wydarzenie. To jest z życia wzięte. A podmiot liryczny jest kobietą i tak ma być.
Miłość siostrzana Krew z krwi I kość z kości I oczu kolor ten sam. Z tej samej matki zrodzone z tych samych życia bram. Ja siostra, i ty siostra Nas dwie, a jakbyśmy jedno Tworzyły, pośród ścieżek losu Lecz los pokarze z nas tylko jedną... Ufałam, jak sobie samej Ostatnią kroplę krwi Oddałabym za twe życie... Lecz życie już ze mnie drwi. Gdy w stronę słońca szłyśmy Wschodzącego o świcie Ręka w rękę i dusza w duszę Sen w sen i życie w życie, Ty nagle się odwracasz Zły grymas twarz twoją zmienia Blask słońca krwisty od wschodu Oczy twe opromienia. - Co z tobą, siostrzyczko droga? Co stało się, ukochana? Lecz ty już mnie nie słuchasz Choć ja padam na kolana. Potwornie się krzywiąc i śmiejąc Jak bestia o północy Ty ręką sięgasz za plecy Ja szepczę słabo: - Pomocy... Lecz nikt mnie tu nie usłyszy Ty, ja i słońce wstające Widziały tylko jak sztylet Przebija me serce gorące. To serce, które kochało Siostrzycę swoją ogromnie Dziś o poranku załkało I zmarło. I już jest po mnie. I gdy tak tkwię o poranku Z sztyleta ostrzem w trzewiach Ma dusza szlocha, nie wierzy Pieśń żalu gorzko śpiewa. Będę powracać, siostrzyczko. Dusza twa spokoju nie obaczy Będę nawiedzać skutecznie Aż sama się zadźgasz z rozpaczy. -------------------- >>>RURA PRODŻEKT<<<
|
Rookwood |
![]()
|
Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 266 Dołączył: 09.08.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Moze to tylko dlatego, ze sama mam siostre, ale zrobilo to na mnie wrazenie. Jest cos dobrego w tym wierszu, chociaz czasami nie wyszedl ci idealnie. W kazdym razie koniec mnie zmrozil.
Ten post był edytowany przez Rookwood: 18.07.2006 17:01 |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 08:36 |