Film Numer Pięć, Znaczy Się Hpizf, Uwaga, prawdopodobnie SPOJLERY.
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Film Numer Pięć, Znaczy Się Hpizf, Uwaga, prawdopodobnie SPOJLERY.
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE Jednak chciałabym obejrzeć jeszcze raz ZF, może coś do mnie przemówi jeszcze ;p Też tak myślałam, ale jednak do mnie nie przemówił ![]() QUOTE Zgadza się, "Więzień" był lepszy Sama widzisz owca... Jak kto woli ![]() Dla mnie WA był ot takim filmem. Mało zwiazanym z ksiażką. Fajny, nie powiem. Ale jednak to nie to. Dwóch filmów pierwszych nie jestem w stanie ocenić, bo tak patrząc na nie z perspektywy czasu, to po prostu są taką fajną i miłą bajeczką. Od "trójki" zaczęły się zmieniać klimaty filmów. A i same książki były najkrótsze, wiec w gruncie rzeczy nie musieli zbyt dużo wycinać ![]() -------------------- |
Katarn90 |
![]()
|
Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 826 Dołączył: 13.07.2005 Płeć: Mężczyzna ![]() |
wg mnie Więzień Azkabanu był świetny bo jest to zarazem świetna ekranizacja - uchwycono klimat książki - dementorzy, świadomośc czyhającego tuż tuż Blacka. Cuaron zrobił z tego majstersztyk- oczu oderwać nie można. CO dla mnie to natomiast TYLKO ekranizacja, jako film dla osób które książek nie czytały (wiem z opinii właśnie takich znajomych) raczej średni. ZF zbliża się do "złotego środka", ale to jeszcze nie to. Mam nadzieję, że Yates wyciągnie wnioski z pomyłek i KP będzie idealny. Książka krótsza, więc możę wreszcie zrobi się z tego film z prawdziwego zdarzenia, jak WA - z rosnącym napięciem i mrocznym, wciągającym finałem (Harry goniący Snape'a, ich walka może nawet trochę dłuższa niż w książce, mniam)
|
franki |
![]()
|
Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 11 Dołączył: 25.07.2007 Płeć: Mężczyzna ![]() |
"Więzień Azkabanu" był dobry ze względu na wyraźną zmianę klimatu po pierwszych dwóch filmach. Po WA filmy przestały być cukierkowe i miłe, a stały się prawdziwsze. To jest jeden z plusów WA.
Co była i jest nadal najlepszą ekranizacją Potter'a. Nie podobało mi sie parę rzeczy. Między innymi wygląd smoka Harry'ego, który wyglądał jak krzyżówka pterodaktyla i brzydkiej jaszczurki po nuklearnych przejściach. Oczywiście najlepsza była czarodziejska śmietana na końcu, która potem powróciła w piątej części. I tylko czarodziejska śmietana sprawiła że piąta część była w jakimkolwiek stopniu ciekawa i zabawna. Czy to tylko moje odczucie, czy wy też zauważyliście że w filmach bardzo mocno akcentuje się przyjaźń Harry'ego i Hermiony? Można rzec że reżyserowie potajemnie wspierają paring Harry/Hermiona, czyż nie? -------------------- |
Ginnusia |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 464 Dołączył: 18.07.2007 ![]() |
QUOTE(franki @ 05.08.2007 22:09) Czy to tylko moje odczucie, czy wy też zauważyliście że w filmach bardzo mocno akcentuje się przyjaźń Harry'ego i Hermiony? Można rzec że reżyserowie potajemnie wspierają paring Harry/Hermiona, czyż nie? Jeśli zauważyłabym coś takiego, chyba osobiście interweniowałabym u producenta. ![]() |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Problem CO leży w tym, że Newell najwyraźniej bardzo chciał nakręcić komedię romantyczno-obyczajową, ale mu nie dali, więc rad nierad wtłoczył tam te parę nieistotnych drobiazgów, jakim były zadania Turnieju Trójmagicznego czy Barty Crouch Junior. A że te drobiazgi to kompletnie nie jego styl, to i zrobił je tak nieporadnie, jak tylko się dało, strzelając fajerwerkami i lejąc to, co w jego mniemaniu miało być mroczne, bez opamiętania. Smoka, obojętne jak by nie wyglądał, było po prostu za dużo. O jakieś 75%. Manekiny w zadaniu podwodnym wypadły strasznie sztucznie, a labirynt był w ogóle nie z tej bajki. Mike Newell nie poczuł klimatu Pottera, po prostu. Poruszał się w obcym sobie świecie, w dodatku po omacku. I to widać.
Ten post był edytowany przez owczarnia: 05.08.2007 20:30 -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
smagliczka |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 638 Dołączył: 21.10.2005 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta ![]() |
O. Widzę, że ponownie zaczyna się dyskusja nad wyższością filmu and filmem?
![]() Kurczę. Ja już sama nie wiem. I chyba dam Więźniowi i Zakonowi pierwsze miejsce egzekwo. Poza tym aż nadto rzucały się w oczy (przynajmiej mi) powiązania międdzy Więźniem a Zakonem. Niby bzdurki takie, ale zwracałam uwagę. Koszulka Pottera niezwykle podobna, Bombardo Umbridge - Bombardo Hermiony, ryglowanie wród zamku... QUOTE(owczarnia @ 04.08.2007 16:07) No i to przekręcanie nazwisk! Od pani "Łesli" wywraca mi się do góry nogami żołądek, zadziwiająca jest ta chorobliwa już konsekwencja z którą to robią. Bellatriks "Lestrendż" sprawiła, że omal się nie posiusiałam w fotel, a Knot i jego "Litre Łindżing" oraz coś jeszcze, już nie pamiętam co to już w ogóle pełen odjazd. O TAK ![]() Ale ja się niczego rewelacyjnego po dubbingu nia spodziewałam, więc może dlatego - że byłam przygotowana coś słabego - przełknęłąm go dość gładko. Natomiast, co mnie rozśmieszyło? "Głupi sierściuch!" ![]() Codziennie tak mówię do swojego kota i poczułam nagły przypływ sympatii do Hermiony. Ten post był edytowany przez smagliczka: 05.08.2007 22:36 |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Eee nie, jakiej wyższości? Tak tam, wrażeniami się dzielę
![]() Btw, na bluzę, zaklęcie i drzwi też zwróciłam uwagę ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Ginnusia |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 464 Dołączył: 18.07.2007 ![]() |
QUOTE(owczarnia) Problem CO leży w tym, że Newell najwyraźniej bardzo chciał nakręcić komedię romantyczno-obyczajową, ale mu nie dali A z tym to się nawet zgodzę, z tym, że ta komedia romantyczna wyszła mu tak świetnie, że jestem w stanie wiele wybaczyć (acz nie smoka latającego przez dziesięć minut za Harrym). ![]() |
owczarnia |
![]()
|
W takim razie ten avatar dedykuję Tobie, Ginnusiu
![]() Ten post był edytowany przez owczarnia: 06.08.2007 00:05 -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Labirynt miażdżył. Miał w sobie coś archetypicznego, nawet jeśli był nieco absurdalny.
|
Ginnusia |
![]()
|
Owca, jestem wzruszona.
![]() Tylko - poprzedni avatar poszedł się czesać nawet nie po 24 h, prawda? |
owczarnia |
![]()
|
Katon - no dobrze, może z labiryntem rzeczywiście. Ale jakoś tak mało potterowy był, może przez ten rozmiar. W ogóle, strasznie poszli w monumentalność w tamtej części, smok latał jak wariat pół godziny piorun wie po co, stanowiska na jeziorze w drugim zadaniu zajęłyby średniej wielkości port jachtowy, a labirynt sięgał chyba do Albanii. Po grzyba?...
QUOTE(Ginnusia @ 06.08.2007 00:44) Owca, jestem wzruszona. ![]() Tylko - poprzedni avatar poszedł się czesać nawet nie po 24 h, prawda? Tak coś czułam, że trafiam ![]() ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE Katon - no dobrze, może z labiryntem rzeczywiście. Ale jakoś tak mało potterowy był, może przez ten rozmiar. W ogóle, strasznie poszli w monumentalność w tamtej części, smok latał jak wariat pół godziny piorun wie po co, stanowiska na jeziorze w drugim zadaniu zajęłyby średniej wielkości port jachtowy, a labirynt sięgał chyba do Albanii. Po grzyba? A po takiego, że monumentalność (?) robi wrażenie. to właśnie dzięki temu, że był taki ogromniasty, że ten smok latał jak głupi (dobra, to akurat było nieco ekhm...) czy owe jezioro z tymi "trybunami" film miał taki a nie inny klimat. Aha, i żeby od razu owca mnie nie przegadała, to napiszę, że cenię nie tylko filmy, które opierają sie własnie na zaszokowaniu widza poprzez obraz (bo CO taka była). Ale akurat w filmie tego typu, jakim jest potter MUSI taki być. Na podstawie książek Jo, nie da się zbudować jakiegoś niezwykle skomplikowanego portretu psychologicznego. Bo ci, którzy mogli by się na coś takiego pokusić, to w filmie pojawiaja sie trzy razy na krzyż..... -------------------- |
Zakohana w książkach |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Prefekci Postów: 473 Dołączył: 27.03.2007 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
Oglądałam ten film w dwóch wersjach: zwykłej i 3D. Nie zachwyca ani w jednej ani w drugiej, ale (to trzeba przyznać) efekty 3D trochę nadrabiają chwilami prowokujący do śmiechu (słyszac głos Dudleya mało sie nie popłakałam z rozbawienia) a czasem wręcz irytujący dubbing (okropnie sztywne i wyprane z wszelkich emocji kwestie Harry'ego) oraz (chyba największe do tej pory) okrojenie książki. Kilka szczegółów również razi w oczy: np. inni dementorzy (w WA byly lepsze), inne patronusy (tu się poprawili), inna fryzura Harry'ego (czyżby Dursley'owie sypneli kasą na fryzjera??) czy blond włosy Hermiony (tu się już chyba czepiam). Jest kilka świetnych scen. "Piekło" urządzone przez bliźniaków oraz Filch z tą jego kanapką (hihihi) były ekstra, nie wspominając już o walce Dumbledora z Voldemortem w ministerstwie (KOCHAM TĘ SCENĘ). Najbardziej podobalo mi się, jak na końcu Harry mówi coś w stylu: "Bo mamy coś,czeog On nie ma. Coś, o co trzeba walczyć". Z tymi słowami opdnosi swój plecakNo jasne, voldziu tego nie ma ;p
P.S Ten film uswiadomił mi podobieństwo Umbridge do Wielkiego Edukatora... eee.... niejakiego Romana G. naszego kochanego ministra edukacji. (dokladniej tekst o odpowienim stroju i ozdobach) -------------------- |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
QUOTE oraz (chyba największe do tej pory) okrojenie książki. A czego się spodziewałaś po ekranizacji najgrubszego tomu? Zresztą zwróć uwagę, ile nieważnych filmowo, ale istotnych dla nas drobiazgów umieścił w tym filmie Yates. Wzmianka Knota o powiadomieniu mugolskiego ministra, "Jak było? Mokro.", "wrażliwość uczuciowa w łyżeczce od herbaty" (w dubbingu zastąpione przez "Ty czujesz coś tylko po kremowym piwie"), wzmiankę Syriusza o zabijaniu mieszańców... Tego wszystkiego mogło nie być, a było. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Skaterin |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 173 Dołączył: 14.11.2004 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
nie wyobrazam sobie osobiscie sceny pocalunku bez komentarza po: "było mokro" ... toz to by stracilo swoj urok
-------------------- ![]() tu płonie lampa wiedzy, tu mędrcem będziesz snadnie... |
owczarnia |
![]()
|
QUOTE(anagda @ 06.08.2007 11:25) Aha, i żeby od razu owca mnie nie przegadała, to napiszę, że cenię nie tylko filmy, które opierają sie własnie na zaszokowaniu widza poprzez obraz (bo CO taka była). Ale akurat w filmie tego typu, jakim jest potter MUSI taki być. Na podstawie książek Jo, nie da się zbudować jakiegoś niezwykle skomplikowanego portretu psychologicznego. Bo ci, którzy mogli by się na coś takiego pokusić, to w filmie pojawiaja sie trzy razy na krzyż..... Oj no wiesz, Anagda ![]() Ale swoją drogą to akurat argumentu że "Ty to na pewno lubisz tylko filmy z wielkimi labiryntami" z pewnością bym nie użyła. A wracając do rzeczy - no widzisz, według mnie wcale nie musi tak być, wręcz przeciwnie nawet, nie powinno tak być. Bo to wcale nie jest bardziej magiczne przez to, że jest większe. Stąd moja wcześniejsza wypowiedź na temat tego, że Mike Newell błądził po omacku. On po prostu nie czuje magii... I wcale nie chodzi mi o żadne super skomplikowane portrety psychologiczne, to w ogóle nie ma nic do rzeczy. Monumentalność kojarzy mi się z Wielkim Bratem, a nie z Hogwartem, ot co. Ten post był edytowany przez owczarnia: 06.08.2007 15:41 -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Ginnusia |
![]()
|
To mi coś przypomniało. Recenzent "Filmu" przyczepił się do ZF, że jest tam za mało baśniowych zwierząt i baśniowości jako takiej, że film za bardzo leci w mroczność i psychologię. Tylko to dowodzi niezrozumienia, o co chodzi w HP w ogóle.
|
owczarnia |
![]()
|
Ile dajesz, że recenzent książki nawet nie miał w ręku? A wydawałoby się, że pisząc recenzję ekranizacji rzeczą nieodzowną jest znać pierwowzór...
-------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Ginnusia |
![]()
|
O, jestem przekonana, że nie miał. A wiedział o książkach tyle, co wszyscy - że jakieś bajki dla dzieci (które to wrażenie potęguje jeszcze dubbing). I wyszedł z kina wielce zdziwiony, że gdzie ta bajka?
Owiec, jeszcze do Twego avatara - uwielbiam Angelinę w tej scenie. ![]() |
owczarnia |
![]()
|
Wiesz co
![]() ![]() Ten post był edytowany przez owczarnia: 06.08.2007 18:38 -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Ginnusia |
![]()
|
Mogę się poczęstować?
![]() |
owczarnia |
![]()
|
![]() ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Ponury |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 17 Dołączył: 06.08.2007 Skąd: Ruda Śląska Płeć: Mężczyzna ![]() |
Przeczytałem książki po 3-4 razy i każda ekranizacja bardzo mi się podobała mimo, że usunieto kilka scen i zmieniono to i owo. HPiZF spełnił moje wymagania - film był mroczny, efekty specjalne super i (nie bić mnie!) skróty w fabule bardzo dobre. Muzykę z filmu słucham cały czas... jest po prostu świetna. Umbridge...jakbym miał taka nauczycielkę w szkole to bym prosił rodziców o przeniesienie mnie xD. Luna była boska! Ten jej głosik... jakby dopiero z łózka wstała xD. Bellatrix *____* taka sama jak w mojej wyobraźni gdy czytałem HP5. Kapitalna walka Dumbel vs. Voldzio, a brak muzyki tylko był na korzyść tej sceny. Nowy rezyser się sprawdził tak samo jak scenarzysta.
Nie przeszkadza mi to, że Bellatrix rzuciła w filmie Avada Kedavra w Suriusza, że wspomnienie Snape'a trwało 10 sekund czy to, że Harry walczył z dementorami w tunelu (zresztą lepszy brudny, śmierdzący, zalany tunel niż czysta uliczka wśród zadbanych domków). Film oceniam 10/10. ps: nie mam swej ulubionej części HP (chodzi mi o film). Każda mi się podobała i w każdej coś było super i coś nie-super. ps2: to mój pierwszy post na tym forum ^^'. Więc dzień dobry wszystkim ^^ -------------------- ![]() Przed nami mroczne i niespokojnie czasy...trzeba będzie wybrać między tym co dobre a tym co łatwe... Save the cheerleader! Save the world! |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Witaj, witaj!
O, to mi się podoba. Jeden fan, który odróżnia film od książki i umie się nim cieszyć. ![]() Nie uwłaczając innym, oczywiście. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 16.05.2025 16:27 |