Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Zenek
Magiczne Forum > Harry Potter > Fan Fiction i Kwiat Lotosu > Poezja
WildThing
Jeśli mogę zadedykować, to dedykuję to Paulinie. Bo ją lubię i szanuję. (I masz przestać się smucić, bo jak spotkam to zabiję tongue.gif)

Zginął piesek - imię Zenek
Pewnej damy ulubieniec.

Jeśli dobrze myślę
Ta historia się zaczęła
W dzień powszedni...
Nie, to była niedziela
Pamiętam to jak dzisiaj
Do kościoła szły orszaki
Z prawej damy, z lewej pany
Za nimi dzieciaki

Ale o psie miałem prawić
Więc do akcji wracam
Pani dama ze mszy wraca
Patrzy: nie ma psiaka
Ze łzami w chustkę wciera
Fluid i pomadkę,
Wzywa swego sługę:
Gustaw! Dzwoń po matkę!

Domu Pani w sukni białej
(Jeszcze nie przebrana)
Wpada w pokój, krzyczy w progu:
Córeczko ukochana!
Co się stało? Kto cię skrzywdził?
Boli Cię co? Gustaw! Wody!
To Masoni? Może Żydzi?
Gustaw, na policję! Zabezpiecz dowody!

Pani matko! Nic nie boli
Płacze córka, z żalu chora
Tylko Zenuś, mój pieseczek
Zniknął jak kamfora!
Kto go znajdzie? Kto mi zwróci?
Czy będzie sprawiedliwy?
Pies ma wrócić do mnie zaraz!
Lecz nie martwy, ale żywy!

Zginął piesek - imię Zenek
Pewnej damy ulubieniec.

Avadakedaver
no fajne, ale tak dziwinie napsiane że mi zgrzytało, albo za dużo, albo za mało o jedną sylebę, nie szło tgo przecyztać bez zacięcia.
ale fajne, takie jak w podręcznikach do polskiego, z podstawówki.
Lilith&Katon
lubimy pieski

pieski lubią nas.

o wierszu napiszemy innym razem.
PrZeMeK Z.
Na początek najważniejsze:

CODE
Lilith&Katon

blink.gif Czy ja o czymś nie wiem?

Dobra, do tematu: wiersz fajny, choć zgadzam się z Avadą, że rytm kuleje i to męczy. Na wiersz z podstawówki to się nie nadaje, zły styl cheess.gif , ale za to na tekst jakiegoś przeboju jednych wakacji - jak najbardziej. Wystarczająco lekkie i śmieszne.
To komplement był, no.

Rosssa
Zazwyczaj nie komentuję wierszy, jakoś nie trafiam w ich sens, ale ten utwór przeczytałam ze względu na tytuł, który sprawił że na ustach pojawił się uśmiech, a po przeczytaniu jeszcze szerszy uśmiech biggrin.gif Styl dosyć prosty, miejscami zgrzyta i rytm się gubi. Taki śmieszny kawałek a la zmodernizowany Mickiewicz wink2.gif
MaryStebbins
Ha!Świetne!Tylko popraw rytmikę, bo choć Gałczyński rytm często gubił, przeszkadza to u niego równie jak u Cię.
WildThing
Żapomniałem napisać, że ten wiersz jest oparty na faktach autentycznych, ale nie o tym, nie o tym.
Ekhm, Lilith&Katon? Wszyscy czekamy na wyjaśnienia...
Rookwood
Pierwsza zwrotka jest bardzo dobra i czyta sie ja plynnie i calosc niby dziecinna-zelementarzowana, a jednak napisac tak to nie jest prosta sprawa, wiec czyta sie dalej z zapamietaniem tej pierwszej zwrtoki i mimo, ze troche zgrzyta, jak moiw avada, to mi sie podoba, ot tak, pogodnie i innoswiatowo, akurat na wolna, beztroska chwile (bo czuje, ze piesek sie znajdzie wink2.gif )
Lilith
WildThing, jestem Twoja oddaną fanką!
nad rytmem można jeszcze popracować, ale cała reszta cud miód smile.gif
Katon
Jak zwykle fajne. Ty już się nie produkuj na tym forum tylko wydawcy szukaj, od dawna Ci to piszę.
Katon
QUOTE(PrZeMeK Z. @ 04.02.2007 00:42)
Na początek najważniejsze:

CODE
Lilith&Katon

blink.gif  Czy ja o czymś nie wiem?

*

QUOTE(WildThing @ 04.02.2007 13:49)
Ekhm, Lilith&Katon? Wszyscy czekamy na wyjaśnienia...
*

Spółkę poetycką mamy. No. Poza tym mieszkamy w chatkach niedaleko siebie i jak idę po drewno do lasu, to wstępuję czasem do Lilith na herbatkę z ziół i czytanie poezji na głos.
Lilith
tak, a moja chatka jest na kurzej łapce i mam mnóstwo kotów.
zbieram tez zamowienia na specjalne mieszanki zielarskie, na każdą przypadłoś duchową wink2.gif
Katon
W tajemnicy wyznam wam, że wcale nie mam do niej tak znowu blisko. Ale inne czarownice we wsi są brzydkie, a Lilith bynajmniej. Hehe. Koniec offtopa. Wszystko wyjaśnione turned.gif
Avadakedaver
QUOTE(Katon @ 04.02.2007 20:17)
Poza tym mieszkamy w chatkach niedaleko siebie i jak idę po drewno do lasu, to wstępuję czasem do Lilith na herbatkę z ziół i czytanie poezji na głos.
*

a potem do lasu.

w sensie że po to drewno, nieee.
Sihaja
Ej! Ja chcę dalej! Czemu się tak szybko skończyło? Więcej chcę!
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.