Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Internetowy Handel
Magiczne Forum > Talk Show > Talk Show
Ania*
W Polsce staje się coraz popularniejszy handel internetowy.
Czy wy też macie konta na Allegro?
Na czym to polega? Wiadomo, zakładasz konto, klikasz, że kupujesz, sprzedajesz
Towar zawsze dochodzi? Czy wcześniej nadesłany musi byc do jakiejs bazy?
Mój tata zamawia na Merlinie, Vivid, a mama czasem też.
Ja bym z chęcią złożyła sobie konto na Allegro, ale nie wiem, czy mam 100% pewności, że dostanę towar.
Gdy byłam na obozie, chlopcy opowiadali, "że za Nokię 3310 sprzed 5 lat" dostal 50 zł.

Czy wy też macie jakieś tego rodzaju konta?
Czekam na wypowiedzi i wytłumaczenia czarodziej.gif
MeGi_16
hyhy moja siostra ostatnio dała za "oryginalne" perfumy 5 dych tongue.gif buehehe pachniały gorzej niż podróby ze zwykłych bazarów.radzę więc perfum tam nie kupować tongue.gif
Milva
Ja zbyt wiele ci nie wytłumaczę. Sama nigdy nie kupuję przez internet. Moze i jestem niedowiarkiem, ale nie uwierzę w jakość i wygląd jakiegoś produktu dopóki nie zobaczę go na własne oczy, na sklepowej ladzie smile.gif Mimo wszystko słyszałam od znajomych, ze czasem zdarza się, ze dostarczane są felerne produkty.
Ludwisarz
ebay.pl otwarty przed paroma dniami.
ciesze sie. moze w koncu w Polsce bedzie opcja PayPal.

Osobiscie na Allegro.pl jestem zarejestrowany od ponad 2 lat. Pokazalem Allegro mojemu Ojcu, ktory tam odnalazl swojego konika i jest nawet SuperSprzedawca.
Na okolo 600 zawartych transakcji na Allegro u mojego taty tylko w 3 przypadkach byl problem z czego w jednym udalo sie zainterweniowac i odzyskac pieniadze.

Zalezy co sie chce kupowac. Jesli uderzasz do powaznych ludzi - bedzie to powazna transakcja, dobrze zapakowana i szybka przesylka.
Natomiast nie polecam rzeczy, ktore ludzie kupuja masowy, czyli jest 100 przedmiotow i 80 z nich juz wykupione.. To sa w 99,9 % buble, ktore sa niewarte nawet zadziwiajaco niskiej ceny.

Polega Allegro na tym. Jestem sobie TimmY. Mam powiedzmy.. Oryginalna plyte Cd, zapakowana, ktora chce sprzedac.
Sprawdzam cene w sklepie - 40 złotych. Wiec zeby sprzedac moja plyte musze jej dac nizsza cene. Wystawiam przedmiot na Allegro - robie mu zdjecie i strone www. Daje cene poczatkowa 30 zlotych. Powiedzmy na 10 dni wystawiam - dwie osoby sie zainteresowaly, pierwsza dala 32, a druga 35. Wiec sprzedalem przedmiot za 35 zlotych. Dochodzi do tego koszt przesylki, moze byc tak z 3, 4 zlote.

Więc 39 złotych ten ktoś musi mi:
a) wysłać na moje konto bankowe przelewem
b ) zaplacic za pobraniem [drozsze!]

Wyslyla mi pieniadze. Widze je na koncie, pakuje w paczke, ide na poczte i wysylam mu plyte. Potem dostaje pozytywny komentarz, ze wszystko w porzadku.
Lub wysylam mu plyte, on za nia placi przy odbiorze, ja dostaje pieniadze od listonosza po kilku dniach.
Kira
fajne książki można tam znaleźć. i tanie nawet. dośc...
MeGi_16
no należało jej się takie "buehehhe",bo już więcej tego nie zrobi tongue.gif a "perfum" j'adore używamy jako odświeżacza powietrza tongue.gif
Child
Moorn, nie bądź monotematyczna - dodaj jakieś obłąkańcze Muahahaha czy coś ;d

sam nie kupuję na allegro [siakieś sklepy inetowe - owszem, ale nie takie, co w adresie mają prv.pl ;]], ale lubię sobie czasem poprzeglądać - bo oprócz niezłych perełek, można trafić na "perełki" - a to ktoś sprzeda wrak autobusu [spalony ;p], a to grzyby co je znalazł w pwinicy, a które pamiętają czasy późnego Gomułki, albo jakiś fajny dresik w oczojebnych kolorach.
avalanche
jak masz namiary na dresik to zapodaj. potrzebny mi dywanik.

huhu ha.
Ania*
A moze zdarzyć się tak, że nic nie dostanę? blink.gif Zamówię, zapłacę, i ... nic? huh.gif
anagda
czasami się zdarza niestety. ale wtedy możesz dochodzić sowich praw przez drogę prawną. ale dla np. 50 zł to nie warto... bo to więcej nerwów kosztuje łazenie po sądach itp.... a bynajmniej ja za więcej niz ok 100 to nie kupuję nic na allegro... bo zdarza sie ze ktoś jest kanciarzem i nie wyśle towaru za który zapłaciłaś (dlateo też wolę zapłatę przy odbiorze, ale niestety nie mało użytkowników allegro takie coś oferuje)
Sumiko
a ja zamówiłam sobie torbę z butiku agaty nowickiej (endo) i doczekać się nie moge aż przyjdzie. ale ciuchów czy perfum raczej bym nie zamawiała. ksiażki też czasem zamawiam czy płyty, ale to w sumie tylko wtedy, gdy nie moge dostać ich w normalnych sklepie. cholernie lubie zakupy, a te internetowe to w sumie żadna przyjemność. i czekać tylko trza.
Myśka
QUOTE(Sumiko @ 24.04.2005 12:49)
a ja zamówiłam sobie torbę z butiku agaty nowickiej (endo) i doczekać się nie moge aż przyjdzie.

a jaką?

ja to w internecie kupuję tylko akcesoria do aparatu. nie na allegro.
MeGi_16
ja nie kupuję ja sprzedaję-gameboya tongue.gif:P
Sumiko
QUOTE(Myśka @ 24.04.2005 13:01)
QUOTE(Sumiko @ 24.04.2005 12:49)
a ja zamówiłam sobie torbę z butiku agaty nowickiej (endo) i doczekać się nie moge aż przyjdzie.

a jaką?

[...]
*

bardzo ładną.
kiedyś Ci pokarze =)

0 ort.
ocena: cel. (A)
czadowa_
Moja polonistka uważa że Internet jest źródłem kultury niższej, a kupowanie czegoś przez internet to juz totalny absurd, bo ona woli podotykać. tongue.gif
skicia
Ja zakupy przez internet omijam szerokim łukiem - po prostu nie mam do tego zaufania. Wolę tradycyjne zakupy ^^.. pochodzić, poszukać, poprzymierzać i jakby co wymienić ;]
KaRoLiNa
Mój tata bardzo często kupuje na allegro płyty, sprzęt, różne części do kompa czasami książki. Często można wypatrzeć naprawde fajne rzeczy za grosze, ale zawsze jest ryzyko, że nie przyślą nam tego, co teoretycznie kupiliśmy.

Już nie wspomne nawet, że kiedyś bym prawie psa kupiła przez allegro, ale to troche inna sprawa, bo z oczywistych względów odbiór osobisty smile.gif .
Ludwisarz
Moje perfumy z Allegro pachna ladnie, mimo iz 4krotnie tansze.
Sumiko
Timmy kurna.
mnie się nie poprawia >< /bo ja znam prawidłowe odpowiedzi i nawet jak jest źle to jest dobrze./

już
cię
nie
lubie.

Edit: perfumy joooo Bond pewnie <pokazuje dupe>
Ludwisarz
LaCoste Red 75 ml.
Jak bede bogaty to bede kupowal oryginaly.
Galia
Ja słyszałam zawsze pozytywne opinie o Allegro - Ludzie są raczej pewni, zawsze możesz opnie poczytać.

Chyba, że ktoś wytnie taki numer, jak ludzie z mojej szkoły - wynieśli ze szkoły ławkę i wstawili na Allegro. Dyrekcja się dowiedziała i polecieli . A szkoda, mało w tym kraju ludzi z pomysłami... tongue.gif
Moonchild
Jak wszedzie tez na allegro i innych internetowych aukcjach mogą się trafić nieuczciwi sprzedawcy. Ja na allegro kupuję już od roku i na szczęscie jeszcze się nie naciełam.
Takie aukcje polecam wszytskim którzy chcą kupić np tanie ksiązki, gry lub filmy. Czasami trafiają się naprawde świetne okazje.
anagda
QUOTE(Galia @ 27.04.2005 14:44)
Chyba, że ktoś wytnie taki numer, jak ludzie z mojej szkoły - wynieśli ze szkoły ławkę i wstawili na Allegro. Dyrekcja się dowiedziała i polecieli . A szkoda, mało w tym kraju ludzi z pomysłami...  tongue.gif
*

biggrin.gif dobre z tą ławką....

ja jeszcze czasami ksiązki z >>merlina<< lub >>heliona<< kupuję... bo mi się nei chce łazić po księgarniach, bo mam pod górkę tongue.gif a jak coś chcę to raczej wiem co...
kkate
Mój kumpel robi na Allegro dosyć ciekawe interesy, z tego co mi mówił... biggrin.gif Więc może warto się tym zainteresować, chociaż muszę przyznać, że ja nic przez net jeszcze nie kupiłam.
Dlaczego? Weszłam kiedyś na Merlina, znalazłam jakąś fajną książke. Pytam: "Mamo, mogę kupić tą książkę?" Mama: "No, a za ile?" Cena była dosyć korzystna, więc mama chciała się zgodzić, ale... "A zaraz! Ile koszty przesyłki?" Ja: "Ee... 8.50" "No to nie kupuj, nie opłaca się" :]

Ale i tak kiedyś sobie coś kupię, jak mi będzie bardzo zależeć wink.gif

EDIT: Aaa. Właśnie przeglądam Merlina i zobaczyłam, że 6 tom HP w oryginale kosztuje 92 zł. Raaany, skąd ja to wytrzasnę....
anagda
nieźle... ale ja chyba poczekam na polską lub sieciową wersję tongue.gif
Moonchild
Weszłam kiedyś na Merlina, znalazłam jakąś fajną książke. Pytam: "Mamo, mogę kupić tą książkę?" Mama: "No, a za ile?" Cena była dosyć korzystna, więc mama chciała się zgodzić, ale... "A zaraz! Ile koszty przesyłki?" Ja: "Ee... 8.50" "No to nie kupuj, nie opłaca się" :]

No tak koszty przesyłki odrzucają, dlatego bardziej opłaca się kupić od razu kilka rzeczy. Tylko że ja z tym mam problem, bo co odłoże to od razu wydam smile.gif

A co do 6 tomu HP to chyba też poczekam na polską wersje smile.gif
Ania*
Moja mama zamówiła dla mojego brata klocki edukacyjne - super sprawa, układa się zdania i liczy smile.gif . Z tą ławką świetne...

Gdy na obozie była czerwona noc, kto nie chciał wykupić przedmiotu, chłopcy mówili "No to sprzedamy na Allegro" biggrin.gif
Niektórzy zarabiają na tym dużo pieniędzy, ale ja wolę pochodzic po sklepie, pomacać, poprzymierzać, przeglądnąć... internet ułatwia życie, ale nie powinien niektórych czynności niepotrzebnie zajmować. W końcu nie można kupować jedzenia na allegro wink.gif
Pawelord2
Ehh ;]
Ja sporo kupuje via internet - zaczynajac od allegro na powaznych sklepach konczac ;]
Allegro dobre jest do spelniania dziwnych zachcianek po niskiej cenie - np. taka rosiczke sobie kupiłem ;] koszty przesyłki były są i beda - dlatego jezeli jest taka mozliwosc nalezy kupowac dla siebie i dla znajomych, dzielac koszty ;]
W powaznych sklepach sprawa jest o tyle prosta ze np. kupujac karte graficzna + aparat na pewno wychodzi nam ponad 1000 zł i wtedy juz sobie odpuszczaja koszty przesylki ;]
niekiedy koszty odpadaja juz przy 100...
To co sie nieoplaca to kupienie czegos co kosztuje mniej niz przesylka :]
"...P..."
Sihaja
Ja w allegro dosyć często zamawiam i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mnie ktoś w przysłowiowego balona zrobił. Głównie zamawiam książki i jestem na ogół baaardzo zadowolona. Ciuchów raczej nie, bo nigdy nie wiadomo jak będą na tobie leżeć. Ale uważam, że allegro jest bardzo dobre.
Ania*
To na Allegro są główie uczciwi ludzie? blink.gif
Hefaj
QUOTE(Ania* @ 12.05.2005 17:24)
To na Allegro są główie uczciwi ludzie?  blink.gif
*

gdzie ona to napisała ?
Ania*
Nigdzie.. tylko jak patrzęna wasze wypowiedzi, dziwię się. Myślałam, że ludzie tam to głównie krętacze. Ale nie jest tak źle ^^
Alexa666
allegro... moja mama ma tam konto i nierzadko kupuje coś sobie lub mnie. parę rzeczy też sprzedała.

uważam allegro za dobry patent, ale trzeba być bardzo ostrożnym. nierzadko trafia się bubel, ale można tam też kupić wiele świetnych rzeczy w wielu kategoriach. czasem czegoś nie można dostać w sklepie - a na allegro proszę bardzo.
Nimfka
QUOTE(Ania* @ 12.05.2005 17:33)
Myślałam, że ludzie tam to głównie krętacze.
*

Jasne, większośź to oszuści a tych uczciwych to ze świecą szukać.

Ja się jeszcze nigdy na allegro nie zawiodłam, na sklepach z książkami też nie, kosmetyki nigdy mi się złe nie trafiły. Jeśli coś już kupuje to raczej zwracam uwagę na oryginalnośc danej rzeczy niż cenę (zalety posiadania starszego brata, który ma troche kasy). No i tyle.
nadzieja
Heh:D
Założyłam, że do odważnych

świat należy i najwyżej się przejadę. Kupiłam via allegro nowiutkiego

laptopa, zaoszczędziłam z 3000 i myślę, że chyba zrobiłam interes życia:).

Oczywiste jest, że 3eba zachować ostrożność, ale tak jest ze wszystkim

nie tylko z aukcjami internetowymi.
Milina
Przywykłam już do zakupów przez internet.

Początkowo ciężko było mi przyzwyczaić się do tego, że nie mogę dotknąć

kupowanego towaru, ale teraz płyty i książki kupuję najczęściej bezpośrednio

u wydawnictw i w Merlinie właśnie w ten sposób. Sporo można zaoszczędzić,

dużo łatwiej i szybciej można wybrać odpowiednie towary i nie trzeba się

nachodzić
border='0' style='vertical-align:middle' alt='wink.gif'

/>
Również Allegro to dla mnie świetna sprawa. Czasami

coś sprzedam, czasami kupię. Do dziś świętuję udany zakup białego kruka

Lewisa za pare złotych
src='http://www.magiczne.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif' border='0'

style='vertical-align:middle' alt='biggrin.gif' />
MeGi_16
QUOTE(nadzieja @ 12.05.2005

19:22)
Heh:D
Założyłam,

że do odważnych świat należy i najwyżej się przejadę. Kupiłam via allegro

nowiutkiego laptopa, zaoszczędziłam z 3000 i myślę, że chyba zrobiłam

interes życia:).
Oczywiste jest, że 3eba zachować ostrożność, ale tak

jest ze wszystkim nie tylko z aukcjami internetowymi.

/>
*

/>

gratuluje odwagi,bo ja

bym cie raczej na takie coś nie zdecydowała
src='http://www.magiczne.pl/style_emoticons/default/smile.gif' border='0'

style='vertical-align:middle' alt='smile.gif' />
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.