Wydaje mi się że znalazłem na to odpowiedź

1. Jak łatwo się domyślić "Zmieniacz Czasu" to bardzo potężny artefakt magiczny.
2. Do tej pory zetknęliśmy się tylko i wyłącznie z jednym takim Zmieniaczem.
3. Wydaje mi się że należało by przyjąć że nie występują one powszechnie (jest ich najwyżej kilka, a może jest to jedyny istniejący na świecie -Dlaczego? zaraz wytłumaczę)
4.Działanie Zmieniacza poznaliśmy w 3 tomie, bohaterowie dzięki niemu cofali się w czasie tylko na terenie Hogwartu!
5. Jedynie najpotężniejśi czarodzieje mogli by stworzyć taki zmieniacz czasu (poczęści potwierdza punkt 3.)
6. kto mógł stworzyć ten Zmieniacz który poznaliśmy? ->Oczywiście Albus Dumbledore!!!
7. Przyjmijmy więc że ZC został stworzony przez Dumbledore'a co więcej moc jaką posiada D. pozwoliła na stworzenie artefaktu który można by używać jedynie na określonym terenie (czyt. w tym wypadku przemieszczanie się w Hogwarcie). Dodatkowo osoba która cofnęła się w czasie nie mogła by opuścić obszaru do którego można się cofnąć(czyt. tereny Hogwartu).
8. Podsumowanie:
-Ta teoria tłumaczy dlaczego nie da się za pomocą ZC pomóc ludziom z przeszłości.
-Inne pytania ->dlaczego wydarzenia które miały miejsce w Hogwarcie nie zostały tak "zmodyfikowane" za jego pomocą?->Być może Dumbledor'e zniszczył go tuż po 3 tomie...
Co sądzicie o tym?