Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Prośbę Mam
Magiczne Forum > Harry Potter > Harry Potter
Katon
Pracuję intensywnie nad przygodą rpg osoadzoną w realich świata HP. Po ukończeniu jej i przetestowaniu w gronie znajomych mam zamiar ją opublikować, udowadniając tym samym (mam nadzieję...), że o ile spójny i całościowy system "Harry Potter RPG" jest niemozliwy do zrobienia, można w tym uniwersum rozegrać jedną lub kilka ciekawych kampanii. Prosze o odpowiedź na pare pytań. Nie mam juz siły dłubać w książkach, a potrzebuję kilku szczegółów. Kiepski jestem w takie obliczanki a mi to potrzebne.

1. Ile lat mieli Huncwoci w roku upadku Voldemorta?

2. Ile lat mieli wtedy wszyscy Artur, Molly, Bill, Charlie, Percy?

3. Kiedy DOKŁADNIE Snape zaczął uczyć w Hogwarcie (wiadomo to wogóle?)?

4. Czy podczas pierwszej wojny z Voldemortem Hogwart funkcjonował normalnie? Odbywały się lekcje?

5. Czy jakies konwencje zakazują podawania podczas przesłuchań Veritaserum? W ten sposób możnaby zdemaskować od razu wszystkich śmierciożerców, którzy zasłaniali się tylko działaniem pod wpływem Imperiusa.

6. Gdzie znajdują się pokoje wspólne i dormitoria Ravenclawu i Hufelpuffu (jeśli wiadomo to chćby ogólnie)?

7. Od kiedy Fudge był ministrem magii?

Narazie tyle... Z góry dziękuję.
owczarnia
Słońce Ty moje. Wszyściusieńko w kwestii dat znajdziesz tu. Odpowiedzi na pozostałe pytania zresztą też, w odpowiednich działach, a najlepiej i najprościej w spisie alfabetycznym smile.gif.
Lupek
Umiem odpowiedzieć narazie tylko na kilka pytań.

3. Gdy rozmawiał z Umbridge mówił, że 16 lat temu. czyli pewnie rok przed narodzinami Harry'ego(we wrześniu, a na następny rok w lipcu Harry się narodził)
4. Czarny Pan chyba już działał gdy Huncwoci byli w szkole więc szkoła funkcjonowała normalnie.
5. Nie zawsze Veritaserum działa. Podobno jest jakieś zaklęcie, które powoduje, że śmierciożercy mogli udawać, że są pod działaniem eliksiru. Dlatego ministerstwo magii nie za bardzo ufała tym eliksirom, które wprowadzały jeszcze kolejne komplikacje (jest pod działaniem czy nie? mówił teraz prawde czy nie? itd.). Veritaserum jest chyba skuteczne tylko podczas jakiegoś całkowitego zaskoczenia albo gdy osoba, która ją zażywa jest nieprzytomna (patrz na przykład Croucha jr.).
6. Musisz zajrzeć do książki (4 tom, rozmowa Harry'ego z Cedrikiem po wybraniu Harry'ego na 4 uczestnika) jest tam napisane, że Cedrik wszedł do jakiegoś korytarza(nie mam teraz książki więc ja nie mogę sprawdzić do jakiego), który za pewne prowadzi do pokoju Puchonów. A co do pokoju Krukonów to nic mi nie przychodzi do głowy.
7.Dokładnie po upadku Czarnego Pana więc 15 lat temu.

owczarnia
O Veritaserum pisała dodatkowo Rowling na swojej stronie, w dziale FAQ:

Section: F.A.Q.
Veritaserum plays a big part in finding out the truth from Mad-Eye Moody in book four. Why then is it not used for example in the trials mentioned in the same book? It would be much easier in solving problems like whether Sirius Black was guilty or not?

Veritaserum works best upon the unsuspecting, the vulnerable and those insufficiently skilled (in one way or another) to protect themselves against it. Barty Crouch had been attacked before the potion was given to him and was still very groggy, otherwise he could have employed a range of measures against the Potion - he might have sealed his own throat and faked a declaration of innocence, transformed the Potion into something else before it touched his lips, or employed Occlumency against its effects. In other words, just like every other kind of magic within the books, Veritaserum is not infallible. As some wizards can prevent themselves being affected, and others cannot, it is an unfair and unreliable tool to use at a trial.

Sirius might have volunteered to take the potion had he been given the chance, but he was never offered it. Mr. Crouch senior, power mad and increasingly unjust in the way he was treating suspects, threw him into Azkaban on the (admittedly rather convincing) testimony of many eyewitnesses. The sad fact is that even if Sirius had told the truth under the influence of the Potion, Mr. Crouch could still have insisted that he was using trickery to render himself immune to it.

Katon
Dziękuję bardzo. Przydatna stronka. Nie miałem pojęcia, że coś takiego istnieje:)

Kurde. Potterowie zmajstrowali Harry'ego kiedy mieli 20 lat. Ciekwe czy wpadli, buehehehehe.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.