Człowiek, arcydzieło czy
przypadek?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Człowiek, arcydzieło czy
przypadek?
Arwen |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 32 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Lothlorien/Rivendell ![]() |
No więc. [od "więc" nie zaczynamy zdania...
![]() ![]() ![]() -------------------- "Nie każde złoto blask okrywa,
ani wędrowiec myli drogi, starość dojrzała siłą bywa, korzeni mróz nie sięga srogi..." Remembering Sirius |
![]() ![]() ![]() |
Pawelord2 |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 587 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Przeworsk Płeć: Mężczyzna ![]() |
Człowiek jakby na to nie patrzeć jest arcydziełem z różnych sfer patrząc.
Ponieważ potrzeba ci opini biologicznej to nie potrzeba argumentów typu jak bardzo człowiek może zgłupieć. Popatrzmy więc od strony czysto zawodowej - człowiek jest szczytowym osiągnięciem ewolucji kręgowców. Nie ma na ziemi stworzenia którego budowa i właściwości dorównywałyby człowiekowi - nawet jeżeli jakieś zwierzę jest bardziej wyspecjalizowane to człowiek i tak i tak nadrabia pomysłowością i intelektem. Pozwala mu to stać na samym szczycie, panować nad innymi organizmami. Jest więc doskonały, gdyż nie przystosowuje sie do środowiska - on przystosowuje środowisko do siebie. Czyli na człowieku ewolucja się kończy. Ze strony "Bożej" - Bóg stworzył człowieka na swój obraz, a jeżeli Boga przyjmujemy jako wyznacznik ideału, to człowiek jest właśnie ideałem na Ziemi. Patrząc na to co się wyprawia - no niestety, ludzie jak to ludzie, mają wolną wolę i rozum, jeżeli odpowiednio się ich postymuluje to nie będą posiadali też żadnych ograniczeń mentalnych/moralnych i mogą być w swym zachowaniu gorsi od zwierząt, co jednak nie wpływa na to że nadal stoją ponad nimi ;] ponieważ nie ludzkich udziwień miał ten topick dotyczyć to nie drąże. Ps. Zgdzam się z Katonem, jeżeli ktos uważa ludzi za pomyłkę to sam jest pomyłką. Winą samych ludzi (i to w dodatku najczęściej w sensie jednostek) jest to że są jacy są :] ja się sobie podobam ;p "...P..." Ten post był edytowany przez Pawelord2: 21.09.2004 16:06 -------------------- now everybody's praying, don't pray on me
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 18.06.2025 03:49 |