Prace Domowe..., ...pomoc
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Prace Domowe..., ...pomoc
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Heh.. kiedyś był tu taki temat odnośnie pomocy z pracami domowymi. Bez kitu, to jest bardzo potrzebny topic. Sądzę, że przydałoby sie takie "kółko wzajemnej pomocy". Jedni są przecież lepsi z przedmiotów ścisłych, a inni z humanistycznych, choć zdarzają się jednostki wybitne dobre ze wszystkiego...
No ja jestem rura z fizyki, a dostałem do domu 5 zadań do rozwiązania. Mój nauczyciel zarządał pełnego rozwiązania z rysunkami, a ja za chorobę nie wiem jak sie do tego zabrać... Proszę o pomoc ![]() Zadanie 1 Drzewo, oświetlone światłem słonecznym, rzuca cień o dł. 25 m, a pionowo ustawiony pręt o dł 75 cm, rzuca cień o dł 125 cm. Oblicz ile wynosi wysokość dzrewa. Zadanie 2 Ekipa nurków wykonuje prace na dnie jeziora. Jeden z nurków ocenił, że wysokość Słońca nad horyzontem wynosi 60 stopni. Na jakiej wysokości widzi Słońce dowódca ekipy, stojący na brzegu jeziora?? Zadanie 3 Przez otwór w środku okrągłej tratwy opuszczono do wody żarówkę elektryczną na głębokość 5 m. Jaką minimalną średnicę powinna mieć tratwa, aby żaden promień idący od żarówki nie mógł przejść przez powierzchnię wody? Zadanie 4 Przedmiot umieszczono w odległości x= 80 cm od soczewki skupiającej i uzyskano obraz rzeczywisty w odległości 120 cm od soczewki. W jakiej odległości powstanie obraz, jeżeli przedmiot przysuniemy do soczewki o k= 20 cm? Zadanie 5 jaką zdolność skupiającą powinny mieć okulary dalekowidza, dla którego odległość dobrego widzenia bez okularów wynosi d1= 40 cm, aby mógł on widzieć normalnie z odległości d0= 25 cm? Oko i okulary stanowią układ optyczny. -------------------- ![]() |
![]() ![]() ![]() |
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
re: Lilla
Hm trudne w sumie, bo jeżeli to ma mieć związek z tym wierszem (mam książkę i akurat przeczytałam - znowu gim ^^") Szukałam w moim zeszytach ale jakoś nie znalazłam nic odnoszącego sie akurat do tego wiersza, a samej mi jakoś trudno dochodzić. ale mam coś innego, dotyczące domu, może sie przyda znaczenie słowa dom - przestrzeń najbliższa człowiekowi - gniazdo, z którego wychodzi na świat - miejsce, w którym dziecko uczy się najwazniejszych rzeczy - daje poczucie wspólnoty (rodzina) - miejsce, w którym człowiek czuje się dobrze i bezpiecznie - własne miejsce na ziemi, coś własnego - miejsce, które w pewnym momencie trzeba opuścić, by rozpocząć własne życie wydaje mi się, że to co wypisałam powyżej, można też w pewien sposób zaliczyć, jako może cechy bezpiecznego domu - iż, jest to nasze miejsce, gdzie jesteśmy wspólnie razem z rodziną, jest to nasz prywatny kąt, gdzie zawsze możemy się ukryć przed światem. Pan Cogito właśnie świat poza domem uznaje jako obcy mu, określa go mianem przepaści. "Dni bezdenne, dni budzące grozę" - świat zewnętrzny jawi mu się, jako coś zupełnie innego, groźnego, nie ograniczonego czterema kątami. Ma wrażenie, że jest obserwowany, że nie może się nigdzie sam ruszyć, bez dziwnego uczucia, że ktoś mu ciągle towarzyszy, czuje niepokój z tego powodu ("idzie za nim jak cień, przystaje przed piekarnią, w parku przez ramię Pana Cogito, czyta gazetę). Wchodząc do domu - "zostawia przepaść za progiem, przykrywając starannie kawałkiem starej materii" - odczuwa ulgę, że nie nareszcie jest u siebie, sam i nikt mu nie przeszkadza, nie śledzi. Zostawia za sobą wszystko co "złe, groźne". Wcześniej jest mowa także o tym, że " Pan Cogito, mógłby zebrać parę garści piasku, zasypać ją, ale nie czyni tego" - Nawiązałabym w pracy do tych dwóch fragmentów. Sądzę, że warto byłoby ukazać także, że człowiek uważa dom, za miejsce "zawsze" bezpieczne, dlatego, że odczuwa lęk przed rzeczywistością czającą się tuż za drzwiami. /prywatna interpretacja, nie wiem czy dobrze odczytałam niektóre wersy, trochę odzwyczaiłam się od tego ^^"/ -------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 18:08 |