Prace Domowe..., ...pomoc
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Prace Domowe..., ...pomoc
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Heh.. kiedyś był tu taki temat odnośnie pomocy z pracami domowymi. Bez kitu, to jest bardzo potrzebny topic. Sądzę, że przydałoby sie takie "kółko wzajemnej pomocy". Jedni są przecież lepsi z przedmiotów ścisłych, a inni z humanistycznych, choć zdarzają się jednostki wybitne dobre ze wszystkiego...
No ja jestem rura z fizyki, a dostałem do domu 5 zadań do rozwiązania. Mój nauczyciel zarządał pełnego rozwiązania z rysunkami, a ja za chorobę nie wiem jak sie do tego zabrać... Proszę o pomoc ![]() Zadanie 1 Drzewo, oświetlone światłem słonecznym, rzuca cień o dł. 25 m, a pionowo ustawiony pręt o dł 75 cm, rzuca cień o dł 125 cm. Oblicz ile wynosi wysokość dzrewa. Zadanie 2 Ekipa nurków wykonuje prace na dnie jeziora. Jeden z nurków ocenił, że wysokość Słońca nad horyzontem wynosi 60 stopni. Na jakiej wysokości widzi Słońce dowódca ekipy, stojący na brzegu jeziora?? Zadanie 3 Przez otwór w środku okrągłej tratwy opuszczono do wody żarówkę elektryczną na głębokość 5 m. Jaką minimalną średnicę powinna mieć tratwa, aby żaden promień idący od żarówki nie mógł przejść przez powierzchnię wody? Zadanie 4 Przedmiot umieszczono w odległości x= 80 cm od soczewki skupiającej i uzyskano obraz rzeczywisty w odległości 120 cm od soczewki. W jakiej odległości powstanie obraz, jeżeli przedmiot przysuniemy do soczewki o k= 20 cm? Zadanie 5 jaką zdolność skupiającą powinny mieć okulary dalekowidza, dla którego odległość dobrego widzenia bez okularów wynosi d1= 40 cm, aby mógł on widzieć normalnie z odległości d0= 25 cm? Oko i okulary stanowią układ optyczny. -------------------- ![]() |
![]() ![]() ![]() |
Child |
![]()
|
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jowiszowa grawitacja (na równiku) = 23.12
m/s2
czyli okres się spóźnia ;] -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 17:19 |