Prace Domowe..., ...pomoc
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Prace Domowe..., ...pomoc
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Heh.. kiedyś był tu taki temat odnośnie pomocy z pracami domowymi. Bez kitu, to jest bardzo potrzebny topic. Sądzę, że przydałoby sie takie "kółko wzajemnej pomocy". Jedni są przecież lepsi z przedmiotów ścisłych, a inni z humanistycznych, choć zdarzają się jednostki wybitne dobre ze wszystkiego...
No ja jestem rura z fizyki, a dostałem do domu 5 zadań do rozwiązania. Mój nauczyciel zarządał pełnego rozwiązania z rysunkami, a ja za chorobę nie wiem jak sie do tego zabrać... Proszę o pomoc ![]() Zadanie 1 Drzewo, oświetlone światłem słonecznym, rzuca cień o dł. 25 m, a pionowo ustawiony pręt o dł 75 cm, rzuca cień o dł 125 cm. Oblicz ile wynosi wysokość dzrewa. Zadanie 2 Ekipa nurków wykonuje prace na dnie jeziora. Jeden z nurków ocenił, że wysokość Słońca nad horyzontem wynosi 60 stopni. Na jakiej wysokości widzi Słońce dowódca ekipy, stojący na brzegu jeziora?? Zadanie 3 Przez otwór w środku okrągłej tratwy opuszczono do wody żarówkę elektryczną na głębokość 5 m. Jaką minimalną średnicę powinna mieć tratwa, aby żaden promień idący od żarówki nie mógł przejść przez powierzchnię wody? Zadanie 4 Przedmiot umieszczono w odległości x= 80 cm od soczewki skupiającej i uzyskano obraz rzeczywisty w odległości 120 cm od soczewki. W jakiej odległości powstanie obraz, jeżeli przedmiot przysuniemy do soczewki o k= 20 cm? Zadanie 5 jaką zdolność skupiającą powinny mieć okulary dalekowidza, dla którego odległość dobrego widzenia bez okularów wynosi d1= 40 cm, aby mógł on widzieć normalnie z odległości d0= 25 cm? Oko i okulary stanowią układ optyczny. -------------------- ![]() |
![]() ![]() ![]() |
Zusia =) |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 258 Dołączył: 22.12.2003 Skąd: z jamaici ![]() |
baranek Boży
czarna owca spod ciemnej gwiazdy (?) gwiazda wisi jak lampa na złotym sznurze (to jest muzułmańskie, ale frazeologiczny) gwieździsta noc (nie wiem, czy to tak ma byc, tak mi sie wydaje) -------------------- borufki
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 16:59 |