Hp I Dylematy Moralne Wśród
Uczniów, Potter jako lektura - co wy na to?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Hp I Dylematy Moralne Wśród
Uczniów, Potter jako lektura - co wy na to?
kkate |
![]()
|
Czarodziej Grupa: slyszacy wszystko.. Postów: 894 Dołączył: 10.03.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
Tego się można było spodziewać. Seria
książek o Harrym Potterze musiała prędzej czy później stać się tematem
lekcji języka ojczystego w wielu krajach. Dla wielu uczniów będzie zapewne
jedną z chętniej czytanych lektur, jednak nie dla wszystkich.
Południowoafrykański uczeń złożył zażalenie do szkolnych władz, w związku z jednym z pytań jakie otrzymał na egzaminie. Uczeń odmówił streszczenia jednej z książek Joanne K. Rowling, uznając że seria o małym czarodzieju promuje i uczy czarnoksięstwa. Osiemnastoletni John Smit nie odpowiedział na opisane pytanie dotyczące książek o Harrym, tracąc w ten sposób 30 procent punktów na egzaminie z angielskiego. Rodzina ucznia napisała już zażalenie na tematykę egzaminu do władz szkolnych, nie otrzymała jednak do tej pory żadnej odpowiedzi. ”- Nie odpowiedział na to pytanie, ponieważ książka ta popiera i promuje czarnoksięstwo. A Biblia jest przeciwna czarom” - oświadczyła matka chłopca. „Mam nadzieję, że John dostanie swoją zwykłą ocenę, a tego typu pytania więcej nie będą zadawane”. Cheryllyn Dudley (czy to wam czegoś nie przypomina??? ![]() ”- Przeczytałam książki o Harrym Potterze i przeanalizowałam je uważnie. W mojej opinii to podręczniki czarnoksięstwa” - oświadczyła Dudley. Źródło: wp.pl Mój komentarz: No cóż, nieraz już słyszeliśmy, że seria HP uczy dzieci złego, promuje czarnoksięstwo, odwraca od Boga itd. Ale jak dotąd nic się nikomu nie stało przez jej czytanie, czego my jesteśmy przykładem ![]() Natomiast pani, która jest tu największą przeciwniczką Harry'ego, ma nazwisko Dudley - i czemu tu się dziwić? Mugola łatwo poznać ![]() -------------------- just keep dreaming.
|
![]() ![]() ![]() |
Tom |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 56 Dołączył: 07.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kasia, nie do konca sie z Toba
zgadzam...
Po1: nagonka na magie w HP. O tym juz bylo duzo i bedzie nadal... Ale tak jak powiedzial David_Arch magia jest w wielu ksiazkach, tylko nikt sie do tego nie doczepia... Dlaczego? Wg mnie to wszystko rozkreca kosciol; oni nie moga zniesc tego ze cos [ktos?] jest popularniejsze od Boga. Po2: Uwazam ze nie powinni dawac pytan z HP na panstwowych egzaminach. W koncu nie kazdy musi lubic tego typu ksiazki. W koncu pytan z np Wladcy Pierscieni tez nie ma. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 09.05.2025 22:59 |