Twoje Własne Piekło
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Twoje Własne Piekło
Kira |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1312 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Roma, Italia! Płeć: Kobieta ![]() |
jak wyobrażacie sobie piekło?
co byłoby dla was najgorszym piekłem? w jakim piekle nie chcielibyście skończyć? kiedyś kto powiedział mi, że dla niego największym piekłem byłaby wieczna ciemność. -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
![]() ![]() ![]() |
Pawelord2 |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 587 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Przeworsk Płeć: Mężczyzna ![]() |
Hm... ciekawy topik :]
Piekło w zamierzeniach biblijnych stać się miało miejscem w którym dusze cierpiałyby za popełnione grzechy. A na czym to cierpienie miałoby polegać? w sumie, mocno wierzący ze mnie człowiek, w istnienie takowego piekła wierzę i zaraz wam przedstawię trochę własnych teorii :] Po pierwsze - uznajmy przez moment (dla ateistów) że Bóg istnieje. Religia owa opiera się na miłości. Dla chrześcijanina raj miałby być miejscem gdzie czuje się miłość Boga bo się z nim przebywa. I tutaj pierwsza moja teoria - miłość której doświadczamy na ziemi w stosunku do drugiej osoby nie jest żadną chemiczną reakcją a odbiciem owej Boskiej miłości do człowieka. Gdy więc kochamy człowieka z wzajemnością to jak się czujemy? no wyśmienicie, sami pewnie możecie przyznać - chcemy by to trwało wiecznie bo tak nam jest dobrze. I to właśnie dla mnie jest raj - człowiek czuje miłość Boga i to go cieszy gdyż ta miłość doskonalsza jest od ziemskiej. A Piekło? To to uczucie kiedy człowiek zostaje sam - dajmy na to uświadamiasz sobie ile straciłeś, jesteś w stanie to zobaczyć a już nie jesteś w stanie NIC zrobić, poczucie straty jest zbyt wielkie by je zignorować. Cierpisz w zwiazku z tym. I masz pełną świadomość tego że te męczarnie nigdy się nie skończą...to jest w tym najgorsze... I tak mnie się to widzi :] A nie jest to tak do końca bezpodstawne bo ludzie którzy doświadczyli śmierci klinicznej oprócz wiadomego motywu z tunelem często wspominają o uczuciu nie do opisania, jakby wszystkie problemy się skończyły i pozostała tylko rozpierająca radość. A na koniec dowcip Umarł narkoman nieprzeciętny. W niebie mieli wielki problem cóż z nim zrobić - zadecydowali że sam wybierze. Dusza jego grzeszna idzie sobie i idzie aż dociera do rozjazdu - po jednej stronie wielkieeeee pole z marihuaną aż po horyzont - po drugiej chóry anielskie. Narkoman niemyśląc wiele wlazł w pole, biega, zbiera, chowa po kieszeniach aż w końcu uświadamia sobie że nie ma ognia. Szuka szuka aż spotyka świętego Piotra I pyta się go - masz może ogień? A Piotr na to - gdyby tuaj był ogień.. to to byłby raj ;] "...P..." Ten post był edytowany przez Pawelord2: 12.11.2004 21:24 -------------------- now everybody's praying, don't pray on me
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 06:02 |