CZY DURSLEYOWIE SĄ DOBRYMI
LUDŹMI???, Co sądzicie o Dursleyach??
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
CZY DURSLEYOWIE SĄ DOBRYMI
LUDŹMI???, Co sądzicie o Dursleyach??
Neville |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 4 Dołączył: 10.02.2004 ![]() |
Zastanawiam się, co sadzicie o
Dursleyach. Nie cierpią oni ani magii ani Harry'ego, ale jednak wzięli
go pod swój dach, dzięki czemu jest tam bezpieczny. Zawsze go poniżali, lecz
spełniali jego podstawowe potrzeby życiowe (jak np. posiłki, ubranie,
miejsce do spania, edukacja). Jedyne co mu brakowało to miłość. Co wy
myślicie o Dursleyach???
|
![]() ![]() ![]() |
Hito |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 751 Dołączył: 11.10.2005 Skąd: Częstochowa/Wrocław Płeć: Mężczyzna ![]() |
To musi byc naprawdę indywidualny i specyficzny sposób.
Pisanie, że Dursleyowie to straszni mugole, jest naciąganiem definicji. Mugol to osoba niemagiczna ogólnie, a nie osoba niemagiczna pełna negatywnych cech. Rodzice Hermiony przecież też są mugolami, a do nich raczej nie pasują wady wymienione przez Was wcześniej w tym temacie. (wiem, że taki ich określiła McGonnagal. Najwyraźniej znaczenie słowa ,,mugol'' w praktyce nabrało pejoratywnej konotacji) Odpowiadając na główne pytanie - sposób, w jaki Rowling nakreśliła charaktery tej rodziny, nie pozostawia za bardzo innej możliwości odpowiedzi, jak - nie. Sposób traktowania Harry'ego i Dudleya (skrajnie różne postawy, naturalnie, ale, jak wiadomo, żadna przesada nie jest dobra) wystarczy, by wyrobić sobie opinię o Dursleyach. Ja tam żałuję, że właśnie tacy są, gdyż uważam, że Rowling stanowczo przesadziła. Czy da się wypisać choć jedną ich zaletę? -------------------- Mój nowy fic
One in Fire Two in Blood Three in Storm Four in Flood Five in Anger Six in Hate Seven Fear Evil Eight Nine in Sorrow Ten in Pain Eleven Death Twelve Life Again Thirteen Steps to the Dark Man’s Door Won’t be turning back no more |