Kod Leonarda Da Vinci, szokująca prawda czy wielkie kłamstwo?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Kod Leonarda Da Vinci, szokująca prawda czy wielkie kłamstwo?
ździszek |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 7 Dołączył: 15.12.2005 ![]() |
Ostatnio czytalem Kod Leonarda da Vinci, to świetna książka. w tym temacie możecie się spierać czy zawarto w niej sam fałsz, czy może tylko drobne kłamstewka, a także rozmawiać o filmie, który wyjdzie w maju. Osobiście nie mogę się doczekać. Kod Leonarda da Vinci to najlepsza książka z jakby to nazwać... kryminałów (thillerów?) jakie czytałem.
![]() -------------------- VIVE L'ANARCHE
"Zaiste, zlote jest gówno, które plynie z twoich ust."" ...Stephen King "WIELKI MARSZ" |
![]() ![]() ![]() |
Shell |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 459 Dołączył: 09.04.2003 Skąd: z krainy Oz Płeć: Kobieta ![]() |
Oh Dorc (moge Ci tak mowic?) nie wierzysz chyba ze ludzie po przeczytaniu ksiazki Browna, nagle staja sie niewierzący? Nie jest on zadnym przewodnikiem, facet po prostu przekazuje swoja opinie i kazdy powinnien zdawc sprawe że to jest tylko książka. Nie należy się nią przejmować. Równie dobrze możemy wierzyć we wszystkie inne fikcje literackie.
QUOTE Niby Da Vinci narysował tam kobietę? Haha. A skąd wiesz co da Vinci tam naprawdę namalował? W sumie to żadne z nas tego nie wie. QUOTE Nikt nie dał matoosowi mocy oceniania, ale po wypowiedziach niektórych (nie wskazuję imiennie) widać, że są albo niewierzący, albo chociaż częściowo uwierzyli w książkę Browna. Więc, przynajmniej ja rozumiem skąd stwierdzenie o namieszaniu w głowach A co do namieszania w głowach matoos napisał to po moim poście i cytował moją wypowiedź. Więc domyślam się, że to także było na temat mojej wypowiedzi. I ja jestem wierząca w Boga, nie wierzę za to w książkę Browna. QUOTE Może i istniały inne Ewangelie, nie twierdzę, że nie, ale Ewangelia Marii Magdaleny? To ze istnieją inne ewangelie jest pewne. O ewangeli Marii Magdaleny niestety nic nie wiem. Bo o ile mi wiadomo ewangelie te nie są do wglądu dla innych smiertelników. Uswiadomcie mnie prosze jesli sie myle. QUOTE Dojdę może do apogeum złośliwości wobec Brown'a: w moim przypadku nie osiągnał tego, co chciał: nie odsunął mnie od Kościoła - powiem, wręcz przeciwnie, jedyne co udało mu się osiągnąć to fakt, ze byłam wściekła A kto powiedział że Brown chce odsunąć wszystkich od Kościoła? Chyba nie to miał na celu wydając tą książkę. QUOTE A wiecie co mnie najbardziej rozśmieszyło? Końcówka. Banalna, prosta i przewidywalna. Końcówka rzeczywiscie beznadziejna. Bo to w sumie książka kiczowata, co nie zmienia faktu że wypada ją przeczytać. Ok, co do Ciebie matoos to tak. QUOTE Rzeczywiście nie jest to to samo. Ewangelie innych autorów zawsze są apokryfami. Nie wszystkie apokryfy są ewangeliami. Polecam encyklopedię, hasło "Apokryf". Powodzenia. Po pierwsze powiedz mi w której księgarni mogę kupić ewagnelię która nie znajduje się w Biblii? Bo jeśli jest szansa przeczytać ją to bardzo chętnie to zrobie. A żyję w przekonaniu (być może błędnym, bardzo możliwe) że nie mam szansy tego przeczytać. Zaraz wezmę do rąk encyklopedię i zobacze co to apokryf, obiecuję. QUOTE Jak jesteś niewierząca to co ci za różnica która ewangelia jest prawdziwa a która nie? Bo mnie to interesuje. Bo chce się przekonać do Twojej wiary. Bo chcę wiedzieć na jakiej podstawie mam wierzyć w to co jest w Piśmie Świętym. QUOTE O czym innym mówimy. Jeśli zauważyłaś, mówiłaś o tym, że to co zostało w Biblii to obraz "cudownego" Kościoła. Więc dałem ci przykład na to, że nie masz racji. Miałam na myśli to co zostało w Biblii pasuje do tego jak ma wyglądać Kościół. Czyli tak, że jeśli pocierpimy dostąpi nas zbawienie. Zresztą matoos czyż nie warto cierpieć w imię tego żeby po śmierci żyć w raju? Według mnie to jest bardzo sprawiedliwe. Ale to już zależy od punktu widzenia. W sumie, ja strasznie lubie takie dyskusje ;d p.s. I jeszcze jedno weszłam na Wikipedię żeby poczytać o tym co to apokryf ;p. I znalazłam hasło Ewangelia Marii Magdaleny Ten post był edytowany przez Shell: 20.12.2005 00:09 -------------------- Miasto wśrubowało się w ziemię, pięściami walczącego marzenia.
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 07:16 |