[teatr] Wasze Doświadczenia, rozmowy teatralne
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
[teatr] Wasze Doświadczenia, rozmowy teatralne
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
Podobny temat był już chyba na tym forum, jednak zarzucono go tak dawno, że postanowiłam go reaktywować w formie nowego. Tym bardziej, że chciałabym, żebyśmy rozmawiali tutaj nie tylko o różnicach między aktorstwem profesjonalnym i amatorskim, ale ogólnie o naszych doświadczeniach związanych z tą dziedziną kultury.
U mnie zainteresowanie teatrem pojawiło się w trzeciej klasie gimnazjum, kiedy obsadzono mnie (muszę się przyznać, pod przymusem cofnięcia szóstki z polskiego) w roli Łukasza Górnickiego, patrona naszego gimnazjum, w sztuce z okazji właśnie nadania jego imienia naszej szkole. Dzisiaj widzę, że z punktu widzenia estetyki to przedstawienie było straszne [xD], ale dało mi niezwykle wiele: pierwsze świadome kroki na scenie [xD]. Teraz gram w amatorskim Teatrze Na Stronie, prowadzonym przez mojego polonistę i jego żonę. Chociaż próby są ciężkie (relatywnie, w porównaniu do tych, które pamiętam z gimnazjum), bardzo się cieszę, że mam szansę tak się rozwijać. A jak jest z Wami? Wolicie produkować się na scenie, wkładając w to całą duszę i serce, czy może zanurzyć się w miękkim (chociaż nie zawsze wygodnym - Teatr Słowackiego w Krakowie jest pod tym względem najgorszy) fotelu i obserwować poczynania aktorów? A może teatr jest całym Waszym życiem? Ulubieni autorzy, inscenizatorzy, spektakle... Zapraszam do rozmowy ![]() -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kara |
![]()
|
![]() Absolwent Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 666 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: 3miasto Płeć: Kobieta ![]() |
Teatr jest całym moim życiem od początku moich narodzin... Mój ojciec jest aktorem i nauczył mnie wszystkiego co umie... W przyszłości zamierzam wybrać się do szkoły aktorskiej... Do tych co się orientują mam pytanie... która w tej chwili jest najlepsza?? Ponieważ w gronie moich znajomych odpowiedzi są różne chciałabym poznać waszą opinię na ten temat... Co do aktywnego uczestniczenia na scenie moim największym sukcesem do tej pory była rola w spektaklu zorganizowanym na Święto Człowieka (Gdański Areopag). Nie była to może żadna rola 1-planowa ale to nie jest ważne... Ja odczuwam to tak, że dla aktora ważne jest samo uczestnictwo. Oczywiście miło jest byc docenionym dostać rolę pierwszą planową i być cały czas na scenie... ale przecież każda kropla w morzu zwanym teatrem jest bardzo ważna... Późniejsze występy były silnie związane z corocznym areopagiem jak i kółkiem dramatycznym w mojej podstawówce i teraźniejszym gimnazjum... Jeszcze chciałabym poruszyc temat znikomej ilości ludzi chodzącej do teatru... Nistety moim zdaniem (przynajmniej jeżeli chodzi o 3miejskie teatry) jest to wina zbyt wysokich cen biletów... Np. miałam wielką ochotę pójśc no "Opentaniec" to teatru muzycznego ale... niestety nie poszłam... Dlaczego?? Bo bilety kosztują aż 60 złotych!!!
Pozdrawiam Kara -------------------- Luke I'm your father!!!
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 07.05.2025 18:34 |