Opowieści Z Narni Czy Harry Potter ?, Które lepsze ?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | Pomoc Szukaj Użytkownicy Kalendarz |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Opowieści Z Narni Czy Harry Potter ?, Które lepsze ?
nosferatu |
10.01.2006 17:00
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 57 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: Skierniewice |
Ostatnio przeczytałam (oraz byłam w kinie) "Opowieści z Narni Lew Czarownica i Stara Szafa" i muszę przyznać, że zdecydowanie bardziej podobała mi się "Narinia" Była taka jakby doroślejsza ? Widać tu wyraźnie kulturę oraz wykszatłcenie pisarzy(wygrywa pan Lewis) Harry jest nieskomplikowany dla każdego (nawet największego kretyna) fajny do poczytania ! A nad "Narnią" trzeba myśleć ! Ogólnie bardziej podobają mi się "Opowiesći..." A jak Wam ?
Pozdrawiam -------------------- W każdym można zobaczyć coś dobrego !!! 3ba tylko poszukać !!
|
Mari |
25.01.2006 17:32
|
Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 13 Dołączył: 23.01.2006 |
Hmm no coż jeśli chodz o film to lepsza jest 'Narnia'....
Jeśli chodzi o książkę według mnie Potter jest zwycięscom... Ale każdy to inaczej widzi ...nie którzy wychowali się na narni , a inni nie ... -------------------- [SIZE=7][FONT=Courier][B]xxx[/B] [COLOR=blue]
|
em |
25.01.2006 18:03
|
ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka |
QUOTE(Mari @ 25.01.2006 17:32) Jeśli chodzi o książkę według mnie Potter jest zwycięscom... Boże, widzisz i nie grzmisz. Sorry, nie mogłam się powstrzymać. I jeszcze mała uwaga ode mnie do wszystkich piszących o "Opowieściach...": Narnia w dopełniaczu odmienia się Narnii, nie Narni (dwie samogłoski na końcu mianownika = dwa razy "i" na końcu dopełniacza). Dziękuję za chwilę uwagi. -------------------- |
matoos |
26.01.2006 10:04
|
Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna |
QUOTE(emoticonka @ 25.01.2006 19:03) I jeszcze mała uwaga ode mnie do wszystkich piszących o "Opowieściach...": Narnia w dopełniaczu odmienia się Narnii, nie Narni (dwie samogłoski na końcu mianownika = dwa razy "i" na końcu dopełniacza). Dziękuję za chwilę uwagi. Eee... Właściwie to obydwie formy są prawidłowe. Kierowałbym swój wzrok jednak bardziej w stronę zapisu Narni, ponieważ taki był początkowy zapis i jest on poprawny z punktu widzenia zasad języka polskiego (jak piekarnia - piekarni nie piekarnii). -------------------- |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 01.11.2024 01:35 |