Opowieści Z Narni Czy Harry Potter ?, Które lepsze ?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Opowieści Z Narni Czy Harry Potter ?, Które lepsze ?
nosferatu |
![]() ![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 57 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: Skierniewice ![]() |
Ostatnio przeczytałam (oraz byłam w kinie) "Opowieści z Narni Lew Czarownica i Stara Szafa" i muszę przyznać, że zdecydowanie bardziej podobała mi się "Narinia" Była taka jakby doroślejsza ? Widać tu wyraźnie kulturę oraz wykszatłcenie pisarzy(wygrywa pan Lewis) Harry jest nieskomplikowany dla każdego (nawet największego kretyna) fajny do poczytania ! A nad "Narnią" trzeba myśleć ! Ogólnie bardziej podobają mi się "Opowiesći..." A jak Wam ?
Pozdrawiam -------------------- W każdym można zobaczyć coś dobrego !!! 3ba tylko poszukać !!
|
![]() ![]() ![]() |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Oj, użyłaś strasznie niedobrego argumentu. A raczej sugestii, że Biblia i opowiedziane tam i historie, a nawet i sama wiara są dla niewierzącego czymś naiwnym. Ustawianie ludzi na płaszczyźnie: niewierzaćy wie, wierzący wierzy, niewierzący może życzliwie spoglądać, ale on jest jakby o szczebel bądź kilka wyżej, jak dorosły nad dzieckiem itd. Trąci to trochę XIXwiecznym pyszałkowatym materializmem. Ale to tylko taka sugestia na marginesie. Wątpie, żebyś miała takie intencje, ale użyłaś pewnego sztampowego zwrotu, który jest mocno skompromitowany dyskusyjnie =)
A czy biblijność jest bardziej archaiczna i nudnawa od egipskich, greckich czy nordyckich mitów - cóż, tu bym się spierał. I to na czysto literackiej płaszczyźnie. Biblijność ma nic nie mniejszy potencjał artystyczny niż magiczność. A obydwa wspólnie dzielą pewien archaizm. Co do tego, że nikt nie jest jednoznacznie dobry - zgadzam się (zresztą w Narnii postaci niejednoznacznych mamy całkiem sporo: każde dziecko poza Łucją, faun, a w dalszych częściach to wogóle całe tabuny). Nie zgadzam się natomiast na stwierdzenie, że w życiu nic nie jest jednoznacznie złe albo dobre. Mnóstwo rzeczy w życiu jest jednoznacznie złych albo dobrych. Ten post był edytowany przez Katon: 26.01.2006 12:40 |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 09.05.2025 22:59 |