Opowieści Z Narni Czy Harry Potter ?, Które lepsze ?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Opowieści Z Narni Czy Harry Potter ?, Które lepsze ?
nosferatu |
![]() ![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 57 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: Skierniewice ![]() |
Ostatnio przeczytałam (oraz byłam w kinie) "Opowieści z Narni Lew Czarownica i Stara Szafa" i muszę przyznać, że zdecydowanie bardziej podobała mi się "Narinia" Była taka jakby doroślejsza ? Widać tu wyraźnie kulturę oraz wykszatłcenie pisarzy(wygrywa pan Lewis) Harry jest nieskomplikowany dla każdego (nawet największego kretyna) fajny do poczytania ! A nad "Narnią" trzeba myśleć ! Ogólnie bardziej podobają mi się "Opowiesći..." A jak Wam ?
Pozdrawiam -------------------- W każdym można zobaczyć coś dobrego !!! 3ba tylko poszukać !!
|
![]() ![]() ![]() |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Zwracam jednak Twoją uwagę, że Dobro i Zło, są w HP oddzielone i tak dosyć sztywno. Wcale nie wieloznacznie i wielopłaszczyznowo.
A co do kontekstów biblijnych w HP to sporo jest ich na płaszczyźnie zupełnie jednoznacznej i celowej. Zresztą odsyłam do wypowiedzi Rowling, która kiedys powiedział, że nie chce ujawniać szerzej swoich poglądów religijnych, bo wtedy każdy myślący człowiek na świecie będzie znał zakończenie sagi. To oczywiście tylko trop, ale dość znamienny. Obawiam się, że w HP jest więcej religii niż chciałoby wielu zwolenników i o wiele więcej niż kiedykolwiek mogliby sobie wyobrazić przeciwnicy... |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 09.05.2025 23:08 |