Opowieści Z Narni Czy Harry Potter ?, Które lepsze ?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Opowieści Z Narni Czy Harry Potter ?, Które lepsze ?
nosferatu |
![]() ![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 57 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: Skierniewice ![]() |
Ostatnio przeczytałam (oraz byłam w kinie) "Opowieści z Narni Lew Czarownica i Stara Szafa" i muszę przyznać, że zdecydowanie bardziej podobała mi się "Narinia" Była taka jakby doroślejsza ? Widać tu wyraźnie kulturę oraz wykszatłcenie pisarzy(wygrywa pan Lewis) Harry jest nieskomplikowany dla każdego (nawet największego kretyna) fajny do poczytania ! A nad "Narnią" trzeba myśleć ! Ogólnie bardziej podobają mi się "Opowiesći..." A jak Wam ?
Pozdrawiam -------------------- W każdym można zobaczyć coś dobrego !!! 3ba tylko poszukać !!
|
![]() ![]() ![]() |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Źródła wypowiedzi wam tak szybko nie podam, bo ja nie jestem typ encyklopedyczny. Gdzię czytałem i to nie raz, jestem tego pewien, ale muszę trochę poszperać. Napewno wspomina o tym w swoich esejach John Granger, ale on też skądś to wźiał, a ja to wziąłem nie od niego. Troszkę cierpliwości =)
Ukrzyżowania? Może się okazać, że jesteś zaskakująco blisko. Potter nie okaże się 'chrześcijańską' alegorią. To pewne. Rowling pytana o kwestie religijne (wybaczcie, znowu cytat z pamięci, znowu bez źródła, zrobię co w mojej mocy, żeby je poznać - narazie możecie, jeśli chcecie, zaufajcie mojej dobrej pamięci i obietnicy, że nie wypaczam sensu=) i o porównania z Narnią odpowiedziała kiedyś: "No, Dumbledore is not obviously Christ". Dwuznaczność tej wypowiedzi wali po oczach i chyba Rowling użyła tego zwrotu celowo. Czy chodzi o to, że Dumbledore oczywiście nie jest alegorią chrystologiczną? Czy też może o to, że nie jest nią tak 'obviously' jak Aslan w Narnii, w której to szerszym kontekście toczy się ten dialog? Nie wiem. W tym samym wywiadzie zagadnięta o brak bezpośrednich odniesień do chrześcijaństwa Rowling chwile milczy a potem mówi: "Um, I don't think they are that secular" . Mamy tu do czynienia z jednym sz najciekawszych i ciągle zupełnie niejasnych aspektów twórczości Rowling. Jeśli dodać do tego interpretacje wszystkich figur chrystologicznych, jakie na płaszczyźnie bardzo głębokiej symboliki (alchemiczno - średniowiecznej, chyba wielu ludzi nie docenia erudycji JKR....) odnajduje się w cyklu HP (można je zbyć wzruszeniem ramion, ale jeśli zagłębić się w tą tematykę, trochę dużo będzie zbiegów okoliczności) to naprawdę wszystko jeszcze przed nami. Co do dobra i zła, nie umiem wam chyba wyjaśnić o co mi chodzi. To wymaga pewnej dozy abstrakcyjnego myślenia, ale naprawdę małej. Nikt w HP nie jest ani absolutnie dobry, ani zły. Ale cała fabuła jest najeżona czynami absolutnie dobrymi i absolutnie złymi. Przyznając, że Voldemort jest w pewnym sensie kaleką i ofiarą, nie relatywizujemy przecież jego mordów. Przyznając, że Harry ma wiele słabości, nie relatywizujemy przecież jego poświęcenia i heroizmu, etc... HP niczego nie rozmywa. Ten post był edytowany przez Katon: 30.01.2006 13:29 |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 09.05.2025 23:38 |