Opowieści Z Narni Czy Harry Potter ?, Które lepsze ?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | Pomoc Szukaj Użytkownicy Kalendarz |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Opowieści Z Narni Czy Harry Potter ?, Które lepsze ?
nosferatu |
10.01.2006 17:00
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 57 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: Skierniewice |
Ostatnio przeczytałam (oraz byłam w kinie) "Opowieści z Narni Lew Czarownica i Stara Szafa" i muszę przyznać, że zdecydowanie bardziej podobała mi się "Narinia" Była taka jakby doroślejsza ? Widać tu wyraźnie kulturę oraz wykszatłcenie pisarzy(wygrywa pan Lewis) Harry jest nieskomplikowany dla każdego (nawet największego kretyna) fajny do poczytania ! A nad "Narnią" trzeba myśleć ! Ogólnie bardziej podobają mi się "Opowiesći..." A jak Wam ?
Pozdrawiam -------------------- W każdym można zobaczyć coś dobrego !!! 3ba tylko poszukać !!
|
Katon |
31.01.2006 18:22
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka |
Myślę, że akurat w kwestii motywu tryumfującej miłości się mylisz. Znajdź chociaż jeden taki mit. To topos wywodzący się z chrześcjaństwa i silnie wchłonięty przez całą zachodnią cywilizację, stąd teraz jest już niejako pozareligijny.
Odniesień do Boga nie ma też we "Władcy Pierścieni". Właściwie w "Opowieściach Z Narnii" poza enigmatycznym wspomnieniem o Władcy Zza Morza też takich odniesień nie znajdziemy. Nie tu tkwi sprawa i nie na tym tak naprawdę polegają odniesienia do religii. Kwestie wszystkich 'hermionowych' i nie tylko okrzyków "Oh my God" można zbyć faktem, że są tylko zwrotem. Właściwie pustym w treści. I to prawda. Tyle, że pokazują nam one jedną rzecz. W świecie HP nie ma żadnej 'religii zastępczej'. Żadnej transcendentalizacji magii (oczywiście 'białej', Czarna Magia zawiera mnóstwo 'szatańskiej' transcendencji). Rowling unika tej pokusy jak ognia i można uznać, że jej się udało. Magia nie daje odpowiedzi na żadne z egzystencjalnych pytań (poza kwestią istnienia duszt ), a Rowling, sama też unikając odpowiadania, wskazuje subtelnie 'coś poza'. Tak Owczarnio, bardzo subtelnie. I nie twierdzę, że wskazuje Katechizm Kościoła Katolickiego. Ale cała mozaika układa się jednak w znajomy wzór. Nie natrętny, ale dość wyraźny. |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 01.11.2024 01:42 |