Opowieści Z Narni Czy Harry Potter ?, Które lepsze ?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Opowieści Z Narni Czy Harry Potter ?, Które lepsze ?
nosferatu |
![]() ![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 57 Dołączył: 14.05.2004 Skąd: Skierniewice ![]() |
Ostatnio przeczytałam (oraz byłam w kinie) "Opowieści z Narni Lew Czarownica i Stara Szafa" i muszę przyznać, że zdecydowanie bardziej podobała mi się "Narinia" Była taka jakby doroślejsza ? Widać tu wyraźnie kulturę oraz wykszatłcenie pisarzy(wygrywa pan Lewis) Harry jest nieskomplikowany dla każdego (nawet największego kretyna) fajny do poczytania ! A nad "Narnią" trzeba myśleć ! Ogólnie bardziej podobają mi się "Opowiesći..." A jak Wam ?
Pozdrawiam -------------------- W każdym można zobaczyć coś dobrego !!! 3ba tylko poszukać !!
|
![]() ![]() ![]() |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Co do mitów jakie przytoczyłeś - bardzo interesujące. Nie wszystkie znałem. To jednak nie ten topos. Nie sama ofiara przezwycięża śmierć. Najwyżej kogoś porusza i ten ktoś przywraca kogoś do życia. Działa wtórnie. Ofiara Chrystusa nie działa realnie w sesnie empirycznym, to tak oczywiste jak 2 razy 2. Człowiek wierzący jest jednak pewny jej realnego działania. Właściwie pewien, że nie będzie potępiony (tak!). Czyli, że śmierć nie ma nad nim władzy ostatecznej, tylko poniekąd jednorazową.
Jeśli chodzi o sprawę drugiego policzka, nie masz racji. Chrystus używa specyficznej dla czasu i kultury retoryki. Jego przypowieści są nasycone hiperbolami. Jego słuchacze rozumieli to doskonale - my nie. To właśnie znienawidzona katolicka, oficjalna wykładnia Biblii nie wyciąga z niej karkołomnych wniosków chwytając się pojedynczych zdań. "Kto nie jest przeciw nam - jest z nami". "Kto nie jest z nami ten jest przeciw nam". Obydwa cytaty pochodzą z Nowego Testamentu. I obydwa są osadzone w kontekście. Kontekstem sprawy 'drugiego policzka' jest praktyczna wykładnia jaką pozostawił Chrystus. Znaczy to tyle, co nie odpowiadać przemocą na przemoc. Nienawiścią na nienawiść. Ale broń Boże nie oznacza, że należy pozostać pasywnym. I podziękować. Chrystus uderzony pyta, jakim prawem. Nie rzuca się z pięściami, ale też nie nadstawia się po więcej. No i z tego wszystkiego HP się gdzieś zgubił =) Ustosunkowuje się do Twoich argumentów później, bo mam mało czasu niestety... |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 10.05.2025 02:53 |